Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin, haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu, 19 sanığın yargılanması sona erdi. 14 sanığa 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 5 sanık ise beraat etti.
22.04.2018 17:54 Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin, haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu, 19 sanığın yargılanması sona erdi.
16.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık ve TBMM adına avukatlar da hazır bulundu.
Katılan avukatları adına konuşan Ali Kemal Akdoğan, tüm sanıkların darbeye iştirak eylemlerinden dolayı anayasal düzeni bozmaya teşebbüs suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmasını talep ederek, 'Sanıkların ayrıca hükümete karşı suçu da işledikleri anlaşılmakla sevk maddelerindeki tüm suçlardan cezalandırılmalarını istiyoruz. Her ne kadar iddia makamı İsmail Metin Temel'i öldürmeye teşebbüs suçundan beraat mütalaası vermişse de biz, sanıkların bu suçtan da cezalandırılmalarını talep ediyoruz.' diye konuştu.
Dönemin kurmay başkanı eski yarbay tutuklu sanık Celal Koca, darbeci general Semih Terzi'nin emir komutayı kendisine devrettiği iddialarını kabul etmeyerek, şunları söyledi:
Bizim yaptığımız sekreterliktir. Bir evrak hazırlandığı zaman, kurmay başkanı bunu alır değiştirir. Kimse sen niye değiştiriyorsun diyemez. Çünkü altına imza atıldıktan sonra sorumlusu kurmay başkanı olur. Ayrıca bir evrak kurmay başkanına geldiği zaman mutlaka haber merkezine kaydı yapılır, defter arasına konulur ve başkana gelir. Bu emre benim 10 dakika içinde işlem yapmam gerekir. Yapmazsam bu bir suçtur.'
Sözde emrin altındaki imzadan şüphelendiğini anlatan Koca, 'Mesajın içeriğinden netice itibariyle bir şeyler sezinledim. Anlam veremedim ve emri yerine getirmedim. Emirde hazırlık ikazı ve birlik intikali vardı. Özel kuvvetler birliklerinin gecikmeksizin Ankara'ya intikali edeceği belirtilmişti. Ben bu emre işlem yapmadım. Benim personelle konuştuğum, hükümeti karalayıcı laflar ettiğim yalandır. Darbeci olsam günler öncesinden her şeyi tek tek organize etmem gerekirdi. Benim birliğim hiçbir şeye karışmamış, benim emrimle kimse dışarı çıkmamıştır. Sonuç olarak benim herhangi bir suçum yok.' ifadesini kullandı.
Sanık avukatının savunmasının ardından, duruşmaya öğle arası verildi.
Dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'i derdest iddiasıyla helikopterle Van'a giden timin amiri tutuklu sanık eski binbaşı İsmail Çevik, görevin yüksek değerli hedef (YDH) olarak söylendiğini belirterek, 'Görev bana son anda verilmesi nedeniyle acele bir şekilde hazırlanıp ancak helikopter başında hazır olmuştum. Ben de personele YDH görevini ancak helikopter içinde söyleyebildim. Bu faaliyet özel kuvvetlerin tamamen rutin bir operasyonel faaliyetine yöneliktir. Yani emirde gayri kanuni bir konu yoktur. Tüm personel aldıkları bu emir üzerine 2 saat uçuştan sonra Van'da 5 dakika pistte kalmış sonra tekrar Silopi'ye dönmüştür. Toplam 4 saatlik uçuşta kanunsuz bir eylem gerçekleşmemiştir.' dedi.
Önceki celse dinlenen tanıkların kendisiyle yaşadığı husumet nedeniyle aleyhe beyanda bulunduklarını kaydeden Çevik, şunları aktardı:
'Sabah içtimasında planlanan eğitim konusunun, rehine kurtarma olarak değiştirilmesinin Korgeneral Temel'e yapılacak olan operasyona hazırlık mahiyetinde olduğu iddia edilmişse de icra edilen eğitimin isnat edilen fiille hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Özel kuvvetlerde darbeye yönelik herhangi bir eğitim konusu bulunmamaktadır. Ayrıca o gün icra edilen eğitimde ne Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı kışlasına yönelik faaliyet ne de suikast benzeri bir faaliyet gerçekleşmemiştir. Yaptığım eğitimin böyle bir faaliyetle ilgisi olsa Murat Temiz (tutuklu-eski albay) ile irtibat kurulmamasının faaliyeti engellememesi gerekiyor. Yani ben böyle bir eğitim yapmış olsam sonuna kadar giderim. Olayda tek bir fiil helikopter ile Van'a gidilmesi olduğundan iddia makamı hayali senaryosunda suçun gerçekleşmemesi sonucu olarak İsmail Metin Temel'in tecrit edilmemesi gösterilmiş.'
Söz konusu timde yer alan tutuklu sanık eski üsteğmen İsmail Öğüt de 15 Temmuz gecesi yüksek değerlikli hedef görevi var denilerek göreve çıktığını kaydederek, görevin içeriğinin kendileriyle paylaşılmadığını savundu.
Saat 22.30'da uçuşa katılmak için helikoptere bindiğini ifade eden Öğüt, 'Bu nedenle Başbakanın saat 23.00 sularında yatığı açıklamadan haberimin olması mümkün değildir. Çünkü cep telefonlarımız tabur komutanının emriyle toplatılmıştı. Darbeci personelin bazı programlar üzerinden kendi aralarında süratle iletişime geçilmesi hususu malumunuzdur. Yapılan incelemelerde böyle bir durumum olmadığı ortadadır.' diye konuştu.
Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına iniş yapıldıktan sonra personelin ağaçlık alanda gizlendiği iddialarını kabul etmeyen Öğüt, 'Uzun süre ve ağır teçhizatlı uçuş yapıldıktan sonra insani ihtiyaçlar olmuştur. Bu nedenle üç dört kişinin ayakta diğerlerinin oturur vaziyette olduğu doğrudur ancak gizlenme amaçlı değildir.' ifadelerini kullandı.
Helikopterin pilotu eski yüzbaşı tutuklu sanık Ali Özçelik, şunları söyledi:
'Acil görev aldığımda yazılı emir beklemeden uçuşa çıkmam gerekir çünkü acil görevin maksadı budur. Ancak durumun vahametinden ötürü ben her ne kadar helikoptere binmişsem de helikopteri çalıştırmadım. Celal Koca'dan (tutuklu) yazılı emir gördükten sonra bu görevi icra ettim. Yazılı emirde görev yeri Siirt Van Hakkari yazıyordu. Bize Metin Temel paşayı alma iddiası ile gidildiği söyleniyor. Siirt'e 10 dakika kala Siirt'in iptal olduğunu Van'a devam edeceğimizi İsmail Çevik (tutuklu) emretti. Yazılı emirde Van da yazdığı için tereddüt etmedim. Van'a 5 dakika kala nereye ineceğimizi öğrendim. İddialar doğru değildir. 02.30 gibi de tekrar Silopi'ye iniş yaptık. Herhangi bir eyleme katılmadım, suçsuzum.'
Duruşma yarın devam edecek.
17.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık ve TBMM adına avukatlar da hazır bulundu.
Dönemin Van Jandarma Asayiş Kol ordu Komutanı olan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'i derdest iddiasıyla Van'a giden helikopterde yer alan eski astsubay tutuklu sanık Sedat Duran, saat 22.40'da kışladan helikoptere bindiklerini ifade ederek, şunları anlattı:
'Kimse bize uçuş yasağı olduğunu ya da darbe girişimi olduğunu söylemedi. Bu saatlerde darbe girişimine dair, kanunsuz bir olay olduğuna dair hiçbir haber yok. Van'a indiğimizde yanımıza iki kişi geldi. Bu kişiler tabur komutanı ile konuştu. Biz bu esnada mevzi almadık, gözetleme yapmadık. Bir tehdit düşünmediğimiz için rahat bir şekilde hareket ediyorduk. Çünkü askeri birliğe inmiştik. Biz mevzi alsak bizi görmeleri imkansız. Saat 00.10 sularında görev iptal emri aldık ve döndük. Yasa dışı bir eylemim olmadı.'
Aynı timde yer alan eski astsubay tutuklu sanık Mehmet Yüksel ise 15 Temmuz günü yapılan eğitimin derdest ya da suikastla ilgisi olmadığını belirterek, şunları söyledi:
'Daha önce ifade ettiğim gibi yüksek değerli hedef (ydh) görevi olduğunu helikoptere binince öğrendim. Kimseye emir verme yetkim yoktur. Van'a indiğimizde mevzi alsak ya da gizlensek kimse bizi göremezdi. 15 Temmuz akşamı yasal olmayan hiçbir şey yapmadık. Üstlerimden de darbeye yönelik bir emir almadım. Ben ve burada bulunan tim arkadaşlarımın yasa dışı eylemi bulunmamaktadır.'
Eski astsubay tutuklu sanık Süleyman Sefa Altuğ, Silopi ÖKHÜ'ye yeni atandığını kaydederek, gözaltına alındığı günden beri samimi beyanlarla bulunduğunu ve suçsuz olduğunu öne sürdü.
Tutuksuz sanıklar da mütalaada belirtildiği gibi beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıkların son sözlerinin ardından karar için ara verdi.
Mahkeme başkanı, müzakere için verilen aranın ardından heyetin kararını açıkladı.
Darbeci general Semih Terzi'nin emir komutayı teslim ettiği belirtilen dönemin Silopi ÖKHÜ Kurmay Başkanı eski yarbay tutuklu sanık Celal Koca ile Terzi'nin talimatıyla dönemin Van Jandarma Asayiş Kol ordu Komutanı olan 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel'e suikast için Van'a giden helikopterde yer alan tutuklu sanıklar eski binbaşı İsmail Çevik, eski pilot yüzbaşı Ali Özçelik, eski üsteğmenler İsmail Öğüt ve Yasin İlhan, eski astsubaylar Hüseyin Doğan, Hüseyin Özyıldırım, Zeki Özerli, Sedat Duran, Cuma Torun, Mehmet Yüksel, Serkan Yüksel, Süleyman Sefa Altuğ ile suikast timini karşılayacağı iddia edilen dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkanı eski albay Murat Temiz'e, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar eski binbaşı Necmettin Berk, yüzbaşı Koray Nurgören, astsubaylar Ufuk Çiftçi, Mehmet Durmuş ve Hamza Özcan'ın ise beraatına hükmetti.
Sanıklar hakkında, 'TBMM'yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'terör örgütüne üye olma' suçlarından dava açıldığını anımsatan mahkeme heyeti, sanıkların sabit görülen eylemlerinin bir bütün olarak 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Paralel yapı-11 Nisan (2017) 'Şırnak 19 sanık Darbe Yap./Özel Kuvvetler Komutanlığı' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(22 Nisan 2018, 17:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: