Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulu'nda yaşanan eylemlere ilişkin 5'i firari, 307 sanığın yargılanmasına devam edildi.
24.03.2018 19:00 Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulu'nda yaşanan eylemlere ilişkin 5'i firari, 307 sanığın yargılanmasına devam edildi.
20.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan emekli albay Bülent B, savunmasında darbe girişimini lanetledi, 15 Temmuz akşamı evinde bulunduğunu, 23.07'de okul personeline atılan mesaiye gelmeleri yönündeki mesaj üzerine gece 00.00 sularında Kara Harp Okuluna gittiğini dile getirdi.
Okula girişten sonra gördüğü albay Ramazan Nazar'ın birlik emniyetine yönelik tedbirler alındığını söylediğini belirten sanık Bülent B, okul komutanının burada bulunmadığını öğrendiğini ve okul komutanlığına sanıklardan eski tuğgeneral Kerim Acar'ın vekalet ettiğini duyduğunu kaydetti.
Bir süre sonra televizyonlardan darbecilerin bildirisini duyduğunu ve bildirinin darbeciler tarafından oluşturulan 'yurtta sulh konseyi' adına okunduğunu anlatan sanık Bülent B, bu emirlerin kanunsuz olduğunu düşünerek konusu suç teşkil eden bir olaya karışmamak için saat 01.45'te okuldan ayrıldığını söyledi.
FETÖ üyesi olmadığını ve darbe girişimine katılmadığını savunan Bülent B, mahkeme heyetinden beraatini istedi.
Sanıklardan beraat talebi
Savunma yapan tutuksuz sanıklardan emekli albay Mehmet M, 15 Temmuz 2016'da evindeyken boğaz köprülerinin kapatıldığı yönünde haberleri gördüğünü, bir süre sonra da Başbakan Binali Yıldırım'ın 'bir grubun askeri kalkışması' olduğuna dair açıklamalarını dinlediğini anlattı.
İlerleyen saatlerde de okul personelinin bulunduğu WhatsApp grubundan mesaiye çağrıldığını dile getiren sanık Mehmet M, 16 Temmuz'un ilk saatlerinde Kara Harp Okuluna gittiğini beyan etti.
Okula girişinden sonra odasına gittiğini, bu sırada dışarıdan patlama seslerinin geldiğini ifade eden Mehmet M, bu esnada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından darbe girişimi olduğunu öğrendiğini bildirdi.
Bir süre sonra okulun emniyeti için silah alınması emri verildiğini, bu emri darbecilerin okula gelmesini engellemek için yapıldığını düşündüğünü ileri süren Mehmet M, gece boyunca silahını hiç kullanmadığını, sabah saatlerinde kışlayı terk edebileceklerinin söylenmesi üzerine evine gittiğini anlattı.
Olay tarihinde okul komutanı olan emekli Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün derdest edilmesi okulda darbeye yönelik faaliyetleri daha sonra öğrendiğini iddia eden sanık Mehmet M, '18 Temmuz Pazartesi mesaiye gittiğimde okul komutanının başına gelenleri ve albay İlhami Polat ile beraberindekilerin darbe girişimine yönelik eylemlerini öğrendim.' ifadesini kullandı.
Kendisinin darbeci olmadığını, darbecilerden emir almadığını ve FETÖ ile iltisakı bulunmadığını savunan Mehmet M, mahkeme heyetinden beraat talebinde bulundu.
Savunma yapan diğer tutuksuz sanıklar Mustafa A, Fatih B, Necati D. ve Halil I. da üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
21.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan M.Ü. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saat 23.00 sıralarında televizyonda Boğaz Köprüsü'nün kapatıldığını gördüğünü, bölüm başkanının kendilerini WhatsApp mesajıyla göreve çağırdığını öne sürerek, 'Saat 00.15 civarında kafeteryada toplandığımızda televizyondan FETÖ yanlısı askerlerin darbe yaptığını anladık. Odama çekildim. Gece 03.00 sularında aşağı indirdiler. Tüfek ve hücum yeleği dağıtıldı. Malzemeleri alıp odama çıktım. Sabah 6'ya kadar nizamiyeleri tekrar tekrar aradım, fakat çıkışın yasak olduğunu öğrendim. 09.00'da da çıkışlar serbestleşince silahı teslim edip evime gittim. Olaylara karışmadım, beraatımı istiyorum.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanık V.A. da darbe girişimi sırasında çağrılması üzerine okula gittiğini, amirinin kendi emniyeti için çağırdığını savunarak, 'Önder Haluk Tekbaş'ın emriyle silah aldık. Sabah silahı teslim edip evime gittim. Mühimmatsız aldığım silahı hiç kullanmadım. Okula gelirken de şahsi tabancamı evde bıraktım.' dedi.
Tutuksuz sanık M.U. ise 2012'de yılında KHO'da öğretmenliğe başladığını, 15 Temmuz gecesi 23.30 sularında KHO Dekanının emriyle aranması üzerine KHO'ya gittiğini öne sürdü. Darbe girişiminde yer almadığını ve herhangi bir suça karışmadığını savunan Murat U. beraatını istedi.
- 'Ümit Gençer, 2 bin mermi istedi'
Savunma Bilimleri Enstitüsünde (SAVBEN) yüzbaşı olan tutuksuz sanık H.D, 'Önder Haluk Tekbaş'ın emriyle mesaiye gittim. Tekbaş, 'Bu bir alarm durumu. Şahsi emniyetiniz için çağırdık. Hep beraber bekleyeceğiz. Eğitim elbisesi giyin.' dedi. Saat 03.00 civarı Tekbaş'ın emriyle silah almaya giderken ellerinde valizle sivil kıyafetli Hava Harp Okulu öğrencilerinin içtima alanına gittiğini gördüm. Silahla sabaha kadar SAVBEN'de bekleyip sabah da evime döndüm. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum.' diye konuştu.
Tutuksuz sanık H.H.S, ikmal astsubayı olduğunu, darbe girişimi sırasında TRT'de sözde darbe bildirisini okutan KHO Tabur Komutanı eski kurmay yarbay Ümit Gençer'in 15 Temmuz günü kendisine, '2 bin mermi hazırla. 18 Temmuz günü öğleden sonra MEBS okulunda subay ve astsubaylara atış yaptıracağım. Öğleden önce de atışa gidebiliriz. Bugünden mermileri alıp odama bırak.' şeklinde talimat verdiğini belirtti.
Talimat üzerine atış emri yazdırıp mühimmat deposuna giderek içerisinde 2 bin 250 mermi olan açılmamış bir sandık alarak Gençer'e teslim ettiğini öne süren H.H.S, 'Mühimmatı, eski ve yeni tabur komutanlarının da hazır bulunduğu sırada makam odasında Ümit Gençer'e teslim ettim. Akşam ilerleyen saatlerde tabur WhatsApp grubuna yeni tabur komutanı olan Hasan Hüseyin Eçik, tüm personeli mesaiye çağırdı. Mesaj üzerine Eçik'le görüştüğümde bana, 'Gelmene gerek yok.' dedi. Tüm gece evdeydim. Sabah arayan bir başçavuş, mühimmatları sayarak teslim almam için okula çağırdı. Herhangi bir eyleme karışmadım. Beraatıma karar verilmesini istiyorum.' savunmasında bulundu.
Diğer tutuksuz sanıklar da savunmalarında hiçbir olaya karışmadıklarını öne sürerek atılı suçlamaları kabul etmeyip beraatlerini istedi.
Duruşmaya tutuksuz sanık savunmalarıyla yarın devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-12 Temmuz (2017) 'Ankara 307 sanık (ilk 239) sanık Darbe Yap./Kara Harp Okulu' davası
(24 Mart 2018, 19:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: