İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 40'ı tutuklu 128 sanığın yargılanmasına devam edildi. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, 66 sanığın 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
10.03.2018 20:18 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 40'ı tutuklu 128 sanığın yargılanmasına devam edildi.
05.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü karşısında bulunan salonda görülen duruşmaya, 35 tutuklu, 7 tutuksuz sanık ile taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.
Mahkeme Başkanı Fikret Demir, tutuklu sanık Osman Erim'e yönelik, 'Avukatın Kemal Uçar'ın gözaltına alındığı haberlerini okudum. Davayı takip edip edemeyeceğini bilmiyorum, sen bu konuyu takip et, buna göre hareket et.' dedi.
Duruşma, talimatla alınan tanık ifadelerinin okunmasıyla devam etti.
Mahkeme başkanı Fikret Demir, talimatla alınan tanıkların beyanlarını okuyarak, tanıkların beyanlarıyla ilgili, katılma talebiyle ilgili görüşlerini bildirmek üzere sanıklara ve avukatlara söz verdi.
Söz alan bazı sanıklar, aleyhe olan tanık ifadelerini kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.
Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Fırat Coşkunoğlu'nun katılma talebin kabulüne ve tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Duruşma, talepleri alınmayan sanıklara söz verilmesi için yarına ertelendi.
06.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü karşısında bulunan salonda yapılan duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, 41'i tutuklu 25'i tutuksuz 66 sanığın, 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Ayrıca, 7 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan, 59 sanığın da 'örgüte bilerek veya isteyerek yardım etme' suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar, 4 sanığın ise Sabri Ünal'a karşı 'kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçundan 13 yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
Aralarında er ve erbaş olan 62 sanığın beraatlerinin istendiği mütalaada, 25 sanığın ise hükmen tutuklanması talep edildi.
Mahkeme heyeti, sanıklara ve avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre verirken, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
Duruşma, 26-27-28 Mart'ta Silivri'de yapılmak üzere ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar ve Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatarak onları durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ın da aralarında bulunduğu 28 kişi, 'müşteki-mağdur' sıfatıyla yer alıyor.
Albay, yarbay ve yüzbaşı rütbelerindeki 55 subay, astsubaylar ve bir sivil olmak üzere 128 kişinin 'sanık' sıfatıyla yer aldığı iddianamede, tüm sanıklar hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamenin tek sivil şüphelisi olan ve terör örgütünün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı belirtilen öğretmen Feyzullah Şahan hakkında da aynı suçlardan üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu sanıklar Ali Demici, Mehmet Kanbur, Tuğrul Kekeç, Gökhan Arıkan, Servet Demir, Emre Ersan, Bekir Karadayı, Semih Özdemir, Gökhan Türe, Gökhan Atavcı, Mithat Aydın, Sergen Güçlü, Bilal Dursun, İsmail Küçükmadan, Gökhan Yıldız, Cüneyt Ölmez, Ömer Faruk Kıcırlı, Kadir Güven, Fatih Cantürk, Arda Can Yarar, Yasin Ay, Ali Güngör, Eyüp Akkaya ve Ertan Gümüştaş hakkında da 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten yaralama', 'mala zarar verme' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından ayrı ayrı 6 yıl ile 141 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Mayıs (2017) 'İstanbul 128 sanık 1. Ordu Komutanlığı Darbe Yap.' davası
(10 Mart 2018, 20:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: