İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 15'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, 15 rütbeli tutuklu sanığın 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Diğer 11 sanığın ise beraati istendi.
03.03.2018 17:23 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 15'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, 15 rütbeli tutuklu sanığın 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Diğer 11 sanığın ise beraati istendi.
1 Mart'ta İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan 6. duruşmaya, 15'i tutuklu 17 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık avukatı da hazır bulundu.
Altıncı duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Güner'in celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaası açıklandı.
Mütalaada, Maltepe 2. Zırhlı Tugayı'ndan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Avrupa istikametine 3 Tank, 1 Zpt ve 4 Unimog, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çekmeköy Şile Yolu Sarıgazi Sapağı'na 5 Tank ve 1 Zpt, Acıbadem Türk Telekom binasına 3 Zpt, 1 İmza ve 1 Oto, Fenerbahçe Orduevi'ne 4 Gzpt, Üsküdar Meydanı-Üsküdar Çevik Kuvvet Yerleşkesi önüne 7 Tank, 2 Zpt ve 1 Land Rover, Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası'na 2 Tank, 4 Zpt ve 4 Gzpt, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 4 Tank, 2 Zma, 2 Gzpt, 1 Unimog ve 1 Land Rover'dan oluşan askeri birliklerin sevk edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
Harp Akademisi'nde görevli olup Maltepe 2. Zırhlı Tugay'da görevlendirilen tüm sanıkların 03.00 sıralarına kadar tugay içi faaliyetlerde görev aldıkları, darbe kalkışması kapsamında İstanbul genelindeki bölgelerde ihtiyaç duyulmasına istinaden hazır olarak bekletildikleri, akademi öğrencisi olan sanıkların olayın darbe kalkışması olduğunun kesin olarak ortaya konulmasına rağmen 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan ayrılmadıkları aktarılan mütalaada, sanıkların akademiye dönüş yapmadıkları, tugay içerisinde kalarak faaliyetleri takip ettikleri, darbe girişiminin başarısız olması sonrasında yaya olarak nizamiye bölgesinden çıkmak istedikleri, bir kısmının burada yakalandığı, bazılarının ise başka noktalardan kaçmaya çalıştıkları anlatıldı.
15 tutuklu sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Savcı Güner mütalaasında, tutuklu sanık eski Yarbay Hakan Bolat, eski binbaşılar Hakan Tanrıkoluoğlu ve Hakan Erol, eski yüzbaşılar Yüksel Koçak, Celil Aybar, Ali Cömert, Abdullah Sezgin, Fatih Hacıpaşalıoğlu, Olgun Yıldız, Necati Soner Tutmak ve Selim Çalışkan, eski Üsteğmen Murat Karakaş, eski Teğmen Süleyman Polatöz, eski astsubaylar Süleyman Akgün ve Murat Akkaya'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
Savcılık ayrıca bu sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.
11 sanık hakkında 'ceza verilmesine yer olmadığı' istemi
Tutuksuz sanık uzman çavuşlar Selçuk Başeğmez ve Necettin Keleş ile erler Mertaş Çilali, Aykut Daşdemir, Selçuk Sarıkaya, İbrahim Can, Süleyman Fidan, Cihat Taştan, Yunus Emre Karapınar ve Mehmet Yılmaz'ın işledikleri iddia olunan fiillerin haksızlığı hususunda kaçınılmaz bir hataya düştüklerinin ve suç işleme kasıtlarının bulunmadığının kabulü gerektiğinin anlaşıldığını belirten savcı Güner, bu sanıklara üzerlerine atılı suçlardan ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilmesini talep etti.
Mütalaada tutuksuz sanık Uzman Çavuş Muhammet Murat Duman hakkında da üzerine atılı eylemleri gerçekleştirdiği hususunda mahkumiyetine yeter delil elde edilemediğinin anlaşıldığı belirtilerek, bu nedenle sanık hakkında beraat kararı verilmesi istendi.
Savcılık ayrıca, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.
Esas hakkındaki mütalaanın sunulmasının ardından tutuklu sanık eski Yüzbaşı Fatih Hacıpaşalıoğlu ve avukatı savunma yaptı.
Diğer tutuklu sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre isteyerek, tahliye talebinde bulundu.
Başbakanlık avukatı, mütalaaya karşı yazılı beyan verdi.
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski Üsteğmen Murat Karakaş'ın üzerine atılı suçun vasfının değişme ihtimaline binaen tahliyesine karar vererek, diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmetti.
Heyet sanıklara esas hakkında savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 22 ve 23 Mart'a erteledi.
Bu arada, davanın firari sanığı eski Yarbay İsmail Girgin'in dosyasının mahkeme heyeti tarafından celse arasında verilen ara kararla ayrıldığı öğrenildi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-20 Haziran (2017) 'İstanbul 26 sanık (ilk 27) Maltepe 2. Zırhlı Tugay Kom.Darbe Yap.' davası
(03 Mart 2018, 17:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: