İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal ettikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu, 9'u rütbeli 17 askerin yargılandığı dava karara bağlandı. 5 eski subay 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu sanıkları işgal girişimi sırasında yaralananlara yönelik eylemlerinden dolayı ek olarak 41'er yıl hapse daha çarptırdı. 1 sanık 5 yıl hapse mahkum edilirken 11 sanık ise beraat etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede İstanbul'un kritik noktalarının 3 bine yakın yüksek çözünürlüklü kameralarla izlendiği AKOM'un, darbeciler tarafından ele geçirilerek Milli İstihbahrat Teşkilatı'na anlık görüntü akışının kesilmek istendiğinin amaçlandığı belirtilmişti.
25.02.2018 11:02 İstanbul'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında AKOM'un işgal edilmesine ilişkin davada 5 eski subay 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Mahkeme, bu sanıkları işgal girişimi sırasında yaralananlara yönelik eylemlerinden dolayı ek olarak 41'er yıl hapse daha çarptırdı. 1 sanık 5 yıl hapse mahkum edilirken 11 sanık ise beraat etti.
20.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mustafa Kubilay, Levent Aksoy, Ramazan Derviş, Mehmet Fatih Güven, Hakan Özhan ve 2 tutuksuz sanık hazır bulundu. Bir tutuklu sanık ise SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Duruşmada, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin avukatları ile müştekilerin müdafileri de hazır bulundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Taner Akıncı, dava dosyasına daha önce sunulan mütalaaya karşı sanıkların son savunmalarının alınacağını söyledi. Duruşma, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde AKOM'u işgal ettikleri iddiasıyla 9'u rütbeli, 6'sı tutuklu 17 asker 'sanık', olayda yaralanan 7 kişinin de aralarında bulunduğu 17 kişi ise 'müşteki' sıfatıyla yer alıyor.
Tüm sanıkların 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, ayrıca 4 tutuklu askerin, işgal sırasında 7 kişiyi yaraladıkları gerekçesiyle 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ayrı ayrı 63 yıldan 105'er yıla kadar hapis, 11 sanık askerin ise işgal sırasında 'kamu malına zarar verdikleri' iddiasıyla birer yıldan dörder yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep ediliyor.
Sanık askerlerin bir kamyon, yeterince mühimmat ve etkili silahlar bulundurmak suretiyle AKOM'u ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'ndan hareket ederek, AKOM'a intikal eden askeri birlik içerisinde yer aldıkları anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu müştekiler Mustafa Ertaş, Bilal Uzcan, Hacı Demirci, Ramazan Çakır, Eyüp Kalan ve Musa İlhan'ın yaralandığı, atış sıklığı, hedef gözetilmesi gibi hususlar da dikkate alındığında sanıkların öldürmeye teşebbüs ettikleri kanaatine varıldığı aktarılıyor.
22.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar son savunmalarını yaparak, beraat ve tahliye talebinde bulundu.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, 15 Temmuz'dan önce Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğretim görevlisi olarak görev yapan Kurmay Yarbay Mustafa Kubilay, Yüzbaşı Hakan Özhan, Yüzbaşı Ramazan Derviş, öğrenci Yüzbaşı Levent Aksoy ve öğrenci Yüzbaşı Mehmet Fatih Güven'i 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 'mala zarar vermek' ve 6 müdahile karşı 'kasten yaralama' suçlarından 41'er yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Yargılama aşamasında pişmanlık gösterir bir beyanda bulunmadıkları vurgulanan sanıklar hakkında verilen cezalarda herhangi bir indirim yapılmasına yer olmadığına karar veren heyet, sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Sanık Ramazan Sezer'in iki kişiye karşı 'silahla tehdit' suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, sanığın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine hükmetti. Heyet, sanık hakkında ayrıca yurt dışına çıkış yasağı koydu.
Sanıklar Emin Karaca, Hasan Hüseyin Sağlam, Haydar İpeker, İsa Uysal, İsmail Erol, Muhammed Fıstıkçı, Mükerrem Karataş ve Ömer Faruk Çimen hakkında 'kamu malına zarar verme' suçundan 'İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi cezalandırılmaz' maddesi kapsamında ceza verilmesine yer olmadığını kararlaştıran mahkeme heyeti, bu sanıkların üzerilerine atılı diğer tüm suçlardan beraatlerine hükmetti.
Mahkeme heyeti, sanıklar Cevdet Deniz, Halil Güler ve Serdar Pattanoğlu'nun ise tüm suçlardan beraatlerine karar verdi.
Heyet, sanık Ramazan Derviş'e tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'ne yakını tarafından getirilen ve arka sayfasında el yazısıyla, 'Silahın seri nosu (ezer+foto), Madurkar Komisyonu, Silivri 3. Noter, Atatürk sevgisi, İlkokul 8. Sınıfta Anadolu Fen Dersanesi'ne 3 ay gitti, çalışarak markette çok önemli mevkilerde çalışmadı. Kindle+tabanca AKOM'da kaldı. Avrupa İnsan Hakları Yüce Adalet Divanı'na dilekçe, neden askeri lise, ailem beni okutmayacaktı, zaten hem çalıştım hem okudum. En rütbesiz yüzbaşı bendim, emrime asker verilmedi, erlere ateş açmayın diye tembihledim, askerlerin sorgularına ulaşabiliyor muyuz?' şeklinde yazılar bulunan 'Reader of KPDS' isimli kitabın da dosyada delil olarak saklanmasına hükmetti.
'AMAÇLARI MİT'E GİDEN GÖRÜNTÜ AKIŞINI KESMEKTİ'
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede İstanbul'un kritik noktalarının 3 bine yakın yüksek çözünürlüklü kameralarla izlendiği AKOM'un, darbeciler tarafından ele geçirilerek Milli İstihbarat Teşkilatı'na anlık görüntü akışının kesilmek istendiğinin amaçlandığı belirtilmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-06 Ocak (2017) 'İstanbul 17 sanık Darbe Yap./AKOM İşgali' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(25 Şubat 2018, 11:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: