Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 158'i tutuklu 486 kişinin yargılanmasına devam edildi.
24.02.2018 17:15 Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 158'i tutuklu 486 kişinin yargılanmasına devam edildi.
20 Şubat'ta Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince, merkez Meram ilçesinde özel olarak hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları, avukatları ve tanıklar ile AK Parti Konya İl Başkanlığı mensupları katıldı.
Tanıklardan S.F.Ö, 1998 yılında mali müşavirliğini yaptığı, o dönem eczacı olan sanık Ahmet B. tarafından örgütün sohbet toplantılarına davet edildiğini söyledi.
Sohbet toplantılarına katılmaya başladığını belirten S.F.Ö, bu süreçte örgüte ilişkin öğrendiklerini samimiyetle açıkladığını ifade etti.
Örgütün yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarına katılmadığını öne süren tanık, '2008-2009 yıllarına kadar bazı sohbetlere dinleyici olarak katıldım. Bir süre beni sohbetlere davet eden Ahmet B. ile aynı sohbet grubundaydık ama daha sonra gruplarımız ayrıldı. Ondan sonra bazı mütevelli sohbet toplantılarına da katıldım. Burada örgüt adına toplanan ve bağışlanan yardımların çok yüksek meblağda olması beni rahatsız etti. Bu rahatsızlığım dolayısıyla sohbetlere katılmayı bıraktım.' dedi.
S.F.Ö, tutuksuz sanıklardan Özcan D. ve İbrahim E'yi mütevelli sohbetlerinde gördüğünü, örgütle bağlantılarını buradan çıkardığını aktardı.
Tanıklardan O.S. de geçmişte Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyeliği yaptığını, bu süreçte bazı sohbet toplantılarına katıldığını dile getirdi.
Sanık Bülent O. ile çalışma arkadaşı olduğunu ve 2012-2013 yıllarında bazı sohbetlere birlikte katıldıklarını söyleyen O.S, 'Belli bir sohbet hocamız yoktu. Birlikte çalıştığımız 3-4 arkadaşımızla birimizin evinde toplanır sohbet yapardık. Sohbetlerde bizden kurban, burs, bağış adı altında örgüt için para toplamamız talep edilmedi ancak ben birkaç kez burs ve kurban bağışı yaptım.' diye konuştu.
O.S, 2013 yılında, 17-25 Aralık olayları dolayısıyla sohbetlere katılmayı bıraktığını ve örgütle bağlantısını tamamen kopardığını öne sürdü.
'Türk Silahlı Kuvvetlerini bitireceğiz'
Tanıklardan M.K. ise geçmişte Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptığını, bir ay önce buradan emekli olduğunu belirtti.
M.K. aynı fakültede akademisyen olan sanık Hasan G. ile yaşadığı bir olayı ise şöyle anlattı:
'2002 yılında, sanık Hasan G. ile fakültenin koridorunda karşılaştık. Beni bir kenara çekti ve 'Birinci olarak Türk Silahlı Kuvvetlerini, ikinci olarak ise MİT'i bitireceğiz' dedi. Bana bunu neden söylediğini anlayabilmiş değilim ancak ben 1983 yılından beri kurumda olduğum için kişilerin düşüncelerini, duyumlarım dolayısıyla bilirdim. Hasan G'nin FETÖ'ye yakınlığını duymuştum.'
Tanıklardan Ö.D, 2012-2013 yılları arasında 'cemaat' olarak bildiği örgütle bağlantısının olduğunu söyledi.
Önce örgüt tarafından düzenlenen sohbet toplantılarına gidip gelmeye başladığını anlatan Ö.D, '2012 yılında, sanıklardan Ahmet C. ve Nurullah B'nin davetiyle sohbetlere katılmaya başladım. Sohbetler öğrenci evlerinde veya yurtlarda yapılıyordu. Tutuklu sanık Yasin B. de örgütte muhasebecilik yapıyordu. Benim de himmet olarak verdiğim çek-senetlerin tahsilatını yapıyordu.' ifadelerini kullandı.
Ö.D, esnaflık yaptığı için kendisine mütevelli görevinin verildiğini vurgulayarak, şunları anlattı:
'2013 yılı başlarında Ahmet C. ile Nurullah B. beni bir öğrenci yurdunda düzenledikleri toplantıya çağırdı. Bu toplantıda yaklaşık 35-40 kişi vardı. Burada artık mütevelli olduğumu söyleyip, hediyeler verdiler. Bu tarihten sonra mütevelli oldum. Mütevelli toplantılarında örgüt adına toplanması gereken burs, himmet, bağış gibi konular konuşuluyordu. Ahmet C. ve Nurullah B. benden burs ve kurban bağışı yapmamı istediler. Ben de 2012-2013 yıllarında bir miktar burs ve kurban bağışı yaptım. Yapı içinde yer aldığım 2 yıllık süreçte örgüte yaklaşık 50-60 bin lira verdim.'
Tanıklardan Ö.P. de Konya'nın Seydişehir ilçesinde öğrenciyken maddi sıkıntılar nedeniyle örgüte ait bir öğrenci evinde kaldığını söyledi.
Bu evde kaldığı 6-7 aylık dönemde yaşadıklarını anlatan Ö.P, 'Beni o eve Fesih isimli üniversiteden arkadaşım götürmüştü. Kendisi de o evde kalıyordu. Kod adı 'Tarık' olan, gerçek isminin Şeyhmus M. olduğunu öğrendiğim kişi bu eve gelip, evin eksiklerini kontrol ediyordu. Ayrıca geldiğinde bize 10-15 dakikalık kısa sohbetlerle kitap okuma programı yaptırıyordu.' diye konuştu.
Ö.P, 2015 yılı Haziran ayı sonunda evden ayrıldığını, örgütle de bağlantısını kestiğini belirtti.
Mahkeme heyeti, tanık beyanlarının ardından 1 sanığın yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesini kararlaştırarak, duruşmayı 7 Mart'a erteledi.
Paralel yapı-21 Temmuz (2017) 'Konya 486 sanık (ilk 527 sanık) Hava Kuvvetleri Yap./Darbeye destek' davası
(24 Şubat 2018, 17:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: