Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'para kasası' olduğu iddia edilen Naksan Holding'in eski yönetim kurulu başkanı Cahit Nakıboğlu ile oğlu Taner Nakıboğlu'nun da aralarında bulunduğu 25 sanığın yargılanmasına devam edildi.
24.02.2018 15:22 Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'para kasası' olduğu iddia edilen Naksan Holding'in eski yönetim kurulu başkanı Cahit Nakıboğlu ile oğlu Taner Nakıboğlu'nun da aralarında bulunduğu 25 sanığın yargılanmasına devam edildi.
20.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 'silahlı terör örgütü yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet', 'suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama' ve 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet' suçlarından cezalandırılması talep edilen tutuklu sanıklar Cahit ve oğlu Taner Nakıboğlu ile 13 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, mahkeme başkanı dosyaya gelen evrakı okudu.
Emniyetten gelen raporda, Cahit Nakıboğlu'nun etkin pişmanlık hükümleri kapsamında örgüt içerisinde önemli konumda olan kişilerin isimlerini verdiği ancak söz konusu kişilerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklandığı, bu nedenle sanığın örgütün deşifresine katkı sağlamadığı için ifadesinin etkin pişmanlık kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğinin ifade edildiği kaydedildi.
Tanık olarak dinlenen Mehmet Durdu Yetkinşekerci, tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu'nun örgütün bölge sorumlusu Mehmet Kocatürk (firari) ile il sorumlusu Murat Elmas (firari) iş yerinden kovduğuna şahit göstermesiyle ilgili, 'Böyle bir olay hatırlamıyorum, üzerinden 6 yıl geçti.' dedi.
Tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu ile 35 yıllık arkadaşlığı olduğunu ifade eden Yetkinşekerci, 'Cahit Bey'in olmadığı bir yemekte milletvekilimiz Ahmet Uzer ve Mehmet Ali Sağlamcı ile bir lokantada otururken Mehmet Kocatürk gelerek Cahit Nakıboğlu'nun kendisini fabrikaya alınmaması konusunda talimat verdiğini ve kendisine hakaret ettiğini söyledi. Biz de Kocatürk'e 'Bunun sırası mı biz ne karışırız, bizi ne ilgilendirir' dedik.' diye konuştu.
Olayın zamanının sorulması üzerine Yetkinşekerci, şunları anlattı:
'Kış zamanında yaşandı, çünkü lokantada içeride oturuyorduk. 2012 yılının mart, nisan ya da şubat ayı olabilir. Sonraki günlerde Cahit Bey ile olduğumuz bir toplantıda bu konu konuşuldu. Cahit Bey, bu adamları biraz küfürlü bir ifadeyle 'Ben bunları kovdum, bunlar şerefsiz.' dedi.'
Mahkeme Başkanı Murat Çolak, 'Neden kovmuş, sebep neymiş?' sorusunu Yetkinşekerci, 'Bilmiyorum' diye yanıtladı.
Yetkinşekerci ' Gaziantep Ticaret Odası seçimleri sırasından Cahit Nakıboğlu ile Mehmet Kocatürk arasında sürtüşme oldu mu?' sorusuna da 'Kocatürk ve ekibinin ticaret odasından aktif olduğunu duydum. Ben de o seçimlerde meclis seçimini kaybetmiştim. Cahit Nakıboğlu, Kocatürk ile hareket etmiyordu ama sürtüşme oldu mu bilmiyorum.' yanıtını verdi.
Tanık olarak dinlenen Mehmet Ali Sağlamcı da lokantada oturdukları sırada Mehmet Kocatürk'ün geldiğini ve Cahit Nakıboğlu'nun kendisini fabrikadan kovduğunu vurgulayarak, '3-4 gün sonra Cahit Bey ile bir araya geldiğimde küfürlü bir şekilde Mehmet Kocatürk'ü sürdüğünü söyledi. Nakıboğlu, Kocatürk'ün üzerine vazife olmayan işlere karıştığını söylerdi.' diye konuştu.
Sağlamcı, 'Cahit Nakıboğlu ile Mehmet Kocatürk arasında sürtüşme oldu mu?' sorusuna hatırlamadığını belirtti.
Tanık Muhittin Gökgöz de Naksan Holding'de çalıştığını ve Nakıboğlu ailesinin babadan kalma kira gelirlerini takip ettiğine belirterek, 'Maaşlı çalışıyordum. Emekli olduktan sonra maaşımı elden alıyordum.' diye konuştu.
Maaş konusunda tanık ile Mahkeme Başkanı Çolak arasında diyaloğun yaşanması üzerine sanık Taner Nakıboğlu söz isteyerek, 'Kendisine 'emekli olduktan sonra kiraların gelirleriyle ilgilen' gibi denilmiş olabilir' demesi üzerine Mahkeme Başkanı Çolak, sanığı 'Yorum yapma sorun varsa soru sor' diyerek uyardı.
Tanık Necmettin Memiş, Naksan grubu şirketleri hakkında bilgisi olmadığını ancak Naksan grubunun FETÖ ile alakalı okul ve yurtları olduğunu bildiğini söyledi.
Soruşturma aşamasındaki ifadesi hatırlatılan Memiş, 'Bir öğlen yemeğinde Emre Nakıboğlu'nu görmüştüm, bu yemekte ben de vardım. Bu yemekte cemaat sohbeti olmuştu. Himmet toplama olayı olmadı, Emre Nakıboğlu himmet vermedi. Fetullah Gülen'in ismi geçmedi.' dedi.
Başkan Çolak'ın 'Cemaat toplantısı olduğunu nasıl anladın o zaman' sorusuna da tanık Memiş, 'Bu yemekler haftalık yapılırdı, ben de birkaç defa katılmıştım.' diye yanıtladı.
Tanık Hayri Özhelvacı, Taner Nakıboğlu'na ait Tezcan İnşaat'ta çalıştığını belirterek, şunları söyledi:
'Bu ailenin FETÖ ile ilgili herhangi bir bağlantısını görmedim. Taner Nakıboğlu'nun 250-300 tapusu vardı. Tezcan İnşaat tarafındaki mal varlıklarını ben ve arkadaşlarım takip ediyorduk, diğer şirketlerdekileri bilmiyorum. Arka arkaya tapularını satmaya başlamasının nedeni şirket sıkıntıya girmiş olmasıdır.'
Tanık Ömer Güzeldal, 17-25 Aralık 2013'te önce Akteks fabrikasında 15 günde bir örgütün düzenlediği yemeğe katıldığını kaydederek, 'Cemaate bağlı Celalettin Demirelli (FETÖ'nün iş adamları sorumlusu-firari sanık) Kuran okuyordu, yemeklerde Emre Nakıboğlu da oluyordu. Onun dışında aileden kimseyle karşılaşmadık, aileyle başkaca ilişkim yoktur. 17-25 Aralık'tan sonra toplantılara gitmeyi bıraktım, devam etti mi bilmiyorum.' diye konuştu.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
21.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
9. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülmeye başlanan duruşmada, 'silahlı terör örgütü yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet', 'suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama' ve 'vergi usul kanuna muhalefet' suçlarından cezalandırılması talep edilen tutuklu sanıklar Cahit ve oğlu Taner Nakıboğlu ile 13 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Murat Çolak'ın dün duruşma sırasında rahatsızlanması nedeniyle bugün yapılan celseye 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ercan Kumhak başkanlık etti.
Mahkemede tanık olarak dinlenen Ramazan A, Naksan Holding'e bağlı şirkette çalıştığını ifade etti.
İşçilere dağıtılan gayri resmi maaştan 'yardımlaşma' adı altında para kesildiğini anlatan Aktaş, 'Bu para ihtiyaç sahiplerine borç karşılığı veriliyordu. Bunun takibini personel müdürü yapıyordu. 'Şu anda o paralar nerede' diye sorduğumuzda yanıt vermiyor ve kendisinin de bilmediğini söylüyor. 2006 yılında takiben ev almamıza yardımcı olmuşlardı, bunun karşılığında personel müdürü açık senet imzalattı, onların da kendisinde olmadığını söylüyor. Kendisini mahkemeye verdiğimde, beni odaya çağırıp işten atma ve iftira atma şeklinde tehdit etti. Bu senetlerin bulunmasını ve paranın nereye gittiğinin açıklanmasını istiyoruz. Personel müdürü olan kişi, ucuz bir arabaya binerken şimdi lüks otomobile biniyor.' diye konuştu.
- 'Ne biliyorsan anlat'
Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak'ın 'Bu davayla ilgili ne biliyorsun onu anlat' uyarısı üzerine tanık Ramazan A, sanıkların terör örgütüne üye olup olmadığını bilmediğini söyledi. Bunun üzerine Kumhak, soruşturma esnasında 'paranın himmet adı altında toplandığı ve Gülen cemaatine gittiği' şeklinde ifade verdiğini hatırlattı.
Ramazan A, 'Fabrikada sorunlar yaşanmaya başlandığı sırada Osman Nakıboğlu'nun (firari sanık) 'bekleyin, sabredin 7. ya da 8. ayda her şey düzelecek sıkıntılar bitecek' demesini, darbe girişiminin yaşanmasından sonra darbe girişiminden haberinin olduğu düşündük.' diye konuştu.
Tanık Mehmet A. da Emre Nakıboğlu'nun (tutuksuz sanık) yanında çalıştığını anımsatarak, 'Nakıboğlu'ndan 3 kez poşet içerisinde para alarak, kayınbabasına götürdüm. Paranın ne kadar olduğunu bilmiyorum.' dedi.
Tanık İsrafil Ç. ise Taner Nakıboğlu ile 2007 yılında yapının içerisindeyken tanıştığını belirterek, 'Vakıf mütevellisinde beraber olduk. Zirve Üniversitesi (KHK ile kapatılan) yapıldı ancak iyi gelirler elde edemedik, 2012 yılında menkuller satıldı. Naksan Holding'in FETÖ'nün 'para kasası' olduğunu duymadım. Kasa, il imamıydı.' dedi.
Tutuklu Taner Nakıboğlu'nun tanığa müdahale etmek istemesi üzerine Başkan Kumhak tarafından uyarıldı.
Tanıkların dinlenmesinin ardından mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Cem Saklıca, henüz dinlenmeyen tanıkların bir sonraki celsede hazır edilmesi ve eksiklerin giderilmesi için tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Daha sonra söz alan tutuklu Cahit ve Taner Nakıboğlu ise tanık ifadelerinde kendilerinin örgüt üyesi olduğunu kanıtlayan bir ifadenin olmadığını iddia ederek tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Cahit ile oğlu Taner Nakıboğlu'nun mevcut delil durumunu dikkate alarak tutukluluğunun devamına karar verip eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Paralel yapı-20 Ağustos (2017) 'Gaziantep 25 sanık Naksan Holding Yapılanması/örgüte finansal destek' davası
(24 Şubat 2018, 15:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: