İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe'deki 'Pinhan Restaurant'ta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla 7'si tutuklu 12'si firari 45 sanığın yargılanmasına devam edildi.
27.01.2018 16:31 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe'deki 'Pinhan Restaurant'ta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla 7'si tutuklu 12'si firari 45 sanığın yargılanmasına devam edildi.
22.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, bir tutuklu, 22 tutuksuz sanık hazır bulunurken, 6 tutuklu sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Sanık avukatları ve yakınlarının da katıldığı duruşma, sanıkların savunmalarıyla sürdü.
23.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hızır Güngör katıldı. Diğer 6 tutuklu sanığın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılımı sağlanan duruşmada, 20'yi aşkın tutuksuz sanık da hazır bulundu.
Duruşmada savunması alınan ve iddianamede üst düzey yönetici olarak belirtilen tutuklu sanıklardan Hızır Güngör, Pinhan Restoran'a çok emeğinin geçtiğini, onu savunur gibi göründüğünü ancak bu restoranda en ufak bir illegal durum dahi görmediğini savundu.
Firari Mustafa Özcan'ı, restoranın ortağı Ahmet Çelik'in ağabeyi Ali Çelik olan diyaloğundan duyduğunu ve Özcan'ın ara sıra Pinhan Restoran'a geldiğini belirten Güngör, 'Mustafa Özcan ile birebir diyaloğum olmadı. Ali Çelik ile de müşteri-misafir ilişkimiz vardı, aramızda protokol seviyesi bulunuyordu. Masasında oturup uzun uzun sohbet etmezdik. Kardeşiyle ortak olduğumuz için gelmezdi. Ali Çelik'in arkadaşlarıyla geldiği yemekler toplantı maksadıyla değildi. 300 metre ileride büyük bir ofisi vardı. Toplantısı varsa zaten orada oluyordu. Bunu ofisine servis istediği için biliyoruz. 2013 Ocak ayından sonra tavır olarak restorana gelmedi. Ofisin üstünde bir tane restoran açtı.' ifadelerini kullandı.
Dosyada mesnetsiz iddialar bulunduğunu ve hedefsiz ifadelerle Pinhan Restoran'ın dosyaya kasıtlı sokulduğunu öne süren Güngör, şöyle devam etti:
'Haksız suçlamaları doğrular nitelikte hiçbir delil yok. Söylentiler en önemli delil sayılmış. Bazı bölümler özellikle seçilmiş. Çamur at izi kalsın mantığında, tekrar edilerek bir dizi yorumlar ve niyet okuyuculuğundan medet umulduğunu, bu kapsamda delil toplandığını üzülerek beyan etmek istiyorum. Hakkımda, 'üst düzey yönetici' vurgusu var. Şirket kurduğum ve himmet parası topladığım söyleniyor. Bu tarz isimlerle, bu tarz işlerle anılmam sadece Ahmet Çelik ile olan ortaklığıma dair evraklardandır. Karmaşadan yola çıkarak kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz, bu çok zor. Vurgu ve kelimelerle bizi bir yere koymuşlar. Hiyerarşik bir yapının ve hiçbir planın parçası olmadım, olmam da... Restoranla ilgili, 'örgüt üyelerinin buluşma ve hareket yeri' ifadelerine sarılarak peşin hüküm veriliyor. Bu restorana herkes gelebilir. Bilen bilir, her kesimden insanın huzur ve güven duyarak geldiği, gün ve yemekler düzenlediği bir yerdir. O zamanki tabirle, cemaat üyeleri tarafından sık kullanılan bir yer değildi. Çalışanlarımız içinde de böyle bir aidiyet yoktu. Başka gruplara (cemaat) mensubiyetler vardı. Pinhan, kimsenin kimliğine bakmamıştır, o yüzden bu günlere gelmiştir.'
'Ahmet Çelik'e abi olarak saygı duydum, sorgulamadım'
İddianamenin somut delillere dayanmadan adeta bir senaryo gibi yazıldığını ve çok incelenip detaya inilmediğini de ileri süren Güngör, 'Suçlamalar hep Ali Çelik ve Mustafa Özcan üzerinden geliyor. FETÖ diye nitelendirme, sadece Ahmet Çelik ve kardeşi üzerinden yapılmaktadır. 40 yıl önce de müteahhitlik yapıyordu bu kişi, ben bunları hiç sorgulamadım. Maddi, manevi belli seviyede insanlardı. Abi olarak saygı duydum ve hiçbir zaman da sorgulamadım. Dini her hareket gönlümüzde olurdu, biz o yönden baktık olaya. O zamanlar rahatsız edici bir söylemleri yoktu. Bense tamamen yapımdan ve şahsi sebeplerden uzak duruyordum. Sözü edilen örgüt iltisaklı olarak bilinen insanlarla birebir arkadaşlık ve cemaat temelli bir ilişkim hiç olmamıştır. Sadece Ahmet ve Ali Çelik ile oturup konuşmuşluğum var.' ifadesini kullandı.
İddia edildiği gibi hiçbir toplantıda bulunmadığını ve Pinhan'da toplantılar yapıldığı iddialarının doğru olmadığını iddia eden Hızır Güngör, Ahmet Çelik'in vatan haini olduğuna inanmadığını, onu savunmak için söylemediğini ancak Çelik'in bile bile vatana ihanet edecek biri olmadığını düşündüğünü ileri sürdü.
'Güç peşinde koşmaya başladılar'
Fetullah Gülen'i medya dışında hiç görmediğini ve ABD'ye hiç gitmediğini de savunan Güngör, emniyette baskı gördüğü için etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyerek beyanda bulunduğunu, bu beyanlarını kabul etmediğini, dar alan fobisi olduğu için polisten kaçtığını, ailesiyle geçici tuttuğu bir yerde yaşadığını, yakalanmamak için ayrı bir hat kullandığını ve durumun normalleşmesinden sonra savcıya gelip ifade vermeyi istediğini de ileri sürdü.
Sanık Hızır Güngör, 'Bu yapıyla keşke diyaloğum olmasaymış. Eğitim temelli bir hareketken, iş temelli bir hareket olmaya başladı. 'Para ve güç elimde olsun' amacıyla hareket etti. Güç peşinde koşmaya başladılar. Yaşananlardan sonra bunu çok net gördüm. Bundan dolayı da üzgünüm ve pişmanım.' diye konuştu.
Duruşma, yarına ertelendi.
26.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 7 tutuklu sanık ile 25 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Bir kısım sanıkların savunmalarının alınmasının ardından duruşmada, tutuklu sanık ve avukatlarının tahliye ve sair hususlardaki talepleri alındı.
Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Salih Aydın, Bekir Çelik, Bünyamin Polat, Harun Polat, Hasan Çelik, Hüseyin Çelik ve Hızır Güngör'ün üzerlerine yüklenen suçun vasıf ve mahiyeti, tutanaklar, bazı sanıkların Bylock kullanıcısı olması, telefon görüşme kayıtları, HTS kayıtları, dijital malzemelerin inceleme sonuçları, bir kısım sanıkların yurt dışına çıkarken yakalanmış olmaları, bir kısım sanıkların ise haklarında yakalama kararı bulunmasına rağmen saklanmış olması, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi dikkate alarak, bu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Tutuksuz sanıklar hakkında adli kontrol hükümleri kapsamında alınan 'imza atma' şeklindeki adli kontrolün kaldırılmasına, yurt dışına çıkış yasağının ise sürdürülmesine hükmeden heyet, sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Ferhat Cahit Merter, Mehmet Barut, Murat Solmaz, Orhan Keskin, Ömer Çelik, Veysi Barut ve Ömer Barut hakkında çıkarılan yakalama kararının devamını kararlaştırdı.
20 sanığa zorla getirme
Sanıkların kullandığı belirlenen telefon hatlarının 1 Ağustos 2014 ile 16 Temmuz 2016 tarihler arasında Bylock serverlarına erişip erişmediği, buna bağlı HTS kayıtları ile bağlantı kurulan döneme ilişkin lokasyon bilgileri, Bylock ile ilişkilendirilen hattın hangi IMEI numaralı telefonlar ile kullanıldığının istenmesine karar veren heyet, savunması alınmayan sanıklar Uğur Akkoç, Ali Bayraktar, Ali Tellioğlu, Barış Yılmaz, Eşref Kartal, Fatih Aslan, Fatih Karagöz, Fikret Birdal, Halil İbrahim Polat, Halit Kasımoğlu, İbrahim Gözütok, İlyas Güngör, İsrafil Gözütok, Mehmet Bektaş, Meral Yenice, Murat Sertoğlu, Orhan Öztürk, Sultan Selim Çolak, Şuayıp Çolak ve Bahadır Kasımoğlu'nun ifadelerinin alınması için zorla getirilmelerine karar verdi.
Sanıklar hakkında başka mahkemelerde açılan FETÖ davalarının olup olmadığı hususunun araştırılmasına, şayet var ise ilgili mahkemelere yazı yazılarak sanık hakkındaki dokümanların istenmesine, yine bu dosya sanıkları hakkında bir başka şüpheli veya tanığın ifadelerinde adları geçip geçmediğine ilişkin savcılığa yazı yazılmasına karar veren heyet, sanıkların şirket üyelikleri bulunuyor ise bulundukları şirkete kayyum atanıp atanmadığının da sorulmasına hükmetti.
Sanıkların ev ya da iş yerlerinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerle ilgili inceleme akıbetinin İstanbul Emniyet Müdürlüğünden sorulmasına hükmeden heyet, iki emekli Sayıştay uzmanı, iki bankacılık alanında uzman ve bir mali müşavirden oluşacak beş kişilik seçilecek bilirkişi kuruluna dava dosyasının gönderilmesine, dosya kapsamında adı geçen sanıklarla ilgili hesaplarında ve varsa ticari alışverişlerini araştırma ve örnek alma yetkisinin verilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu tespit edilen Ali Çelik ve Orhan Keskin'in iadeleri hususunda gerekli işlemlerin yapılmasına da hükmetti.
Heyet, bir sonraki duruşmanın 2, 3 ve 4 Nisan'da yapılmasına karar verdi.
Ceza istemleri
İddianamede, kayyum atandıktan sonra kapanan Bank Asya 'müşteki' sıfatıyla, aralarında restoran sahipleri Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Ahmet Çelik ve Vedat Köprülü'nün de bulunduğu 45 kişi sanık olarak yer alıyor.
Sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprülü, Bekir Çelik, Uğur Akkoç ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahte pasaportla Bulgaristan'a giden daha sonra Türkiye'ye teslim edilen Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, ayrıca sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Salih Aydın ve Uğur Akkoç'un 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak', 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' suçlarından 22,5 yıldan 37'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Bazı sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' suçlarından 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen iddianamede, sanıklar Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ise 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçundan 10,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
İddianamede, 17 sanığın 'örgüt propagandası yapmak' suçundan 7,5 yıla, aralarında firari sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprülü, Mehmet Barut ve Ömer Barut'un da bulunduğu 7 sanığın da 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
Paralel yapı-30 Mayıs (2016) 'İstanbul 45 sanık Pinhan Restaurant Yapılanması/örgüte finansal destek' davası
(27 Ocak 2018, 16:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: