Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
27.01.2018 14:21 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
22.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.
Savunma yapan eski uzman çavuş Beytullah Özdemir, 15 Temmuz 2016'da rutin mesaisinin ardından evine gittiğini, telefonla aranarak göreve çağrılmasından sonra o tarihte Ankara İl Jandarma Komutanı olan Kurmay Albay Ferdi Korkmaz'ı aradığını, onun da göreve gideceğini söylemesi üzerine İl Jandarma Komutanlığına gittiğini söyledi.
Görev yerine geçerken bazı askeri personeli de arayarak birliğe çağırdığını belirten Özdemir, harekat merkezine gittiğinde sıkıyönetim mesajının geldiğini ve boğaz köprülerinin askerlerce kapatıldığını öğrendiğini ifade etti.
Sanık Özdemir, Korkmaz'ın lojmanlardan çıkarken rehin alındığını öğrendiğini, olay akşamı birkaç sefer görüştüğü Korkmaz'ın durumdan valilik ve emniyeti haberdar etmesi yönündeki emri üzerine ilgili kurumlara bilgi verdiğini bildirdi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde birliğe Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar'ın geldiğini, Orgeneral Arif Çetin ile görüştüğünü ve sıkıyönetim mesajının geçersiz olduğuna dair emir hazırlandığını söyleyen Özdemir, bu esnada harekat merkezinde olduğunu ve darbeye karşı duran komutanlarla birlikte hareket ettiğini öne sürdü.
İlerleyen saatlerde de Albay Korkmaz'ı rehin tutulduğu yerden kurtarmaya gittiğini savunan Özdemir, darbe girişiminde bulunmadığını ve darbeye ilişkin suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Sanıktan FETÖ itirafı
FETÖ üyeliği suçlamasına ilişkin savcılığa başvurarak etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak üzere beyanlarda bulunduğunu kaydeden Özdemir, örgütle ilk temasının Manisa'da gerçekleştiğini söyledi.
Uzman jandarma olmaya hak kazandıktan sonra eğitim süreci boyunca 'sohbet' adı verilen örgüt toplantılarına katıldığını ancak asker olmasında FETÖ'nün katkısının bulunmadığını savunan Özdemir, Diyarbakır'da göreve başlamasından sonra da FETÖ ile temasının devam ettiğini kaydetti.
Diyarbakır'da 'Abdullah' isimli örgüt üyesiyle ayda bir sohbete katıldığını belirten Özdemir, Ankara'ya tayin olduktan sonra da 'Hadi' ve 'Enes' isimli örgüt üyeleriyle görüşmeye devam ettiğini bildirdi.
Sınav sorularını vermişler
Belirli zaman aralıklarında FETÖ sohbetlerine katıldığını dile getiren sanık Özdemir, 2015'te yapılan uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş sınavına girdiğini, sınavdan önce 'Enes' kod isimli örgüt üyesi tarafından soruların kendisine verildiğini itiraf etti.
Özdemir, 'Balgat'ta bir eve gittim. Evde bir kişi daha vardı, kim olduğunu bilmiyorum. Enes, bilgisayarı açtı, 'Burada yaklaşık 500 soru var. Bunlar sınavda çıkabilir.' dedi. Bunu kimseye söylemememi istedi ve yemin ettirdi, Kur'an'a el bastırdı. Sınavdan 81 puan aldım.' diye konuştu.
'Soru çalıyorsun, Kur'an'a el basıp yemin ediyorsun. Hiç çarpılırım diye düşünmedin mi?' sorusu yöneltilen sanık Özdemir, bu soruyu cevapsız bıraktı.
'Darbe girişimini FETÖ ve üst akıl yaptı'
Maaşından aylık 50 ila 100 lira himmet verdiğini dile getiren Özdemir, örgüt üyeleriyle son görüşmesinin darbe girişiminden kısa süre önce gerçekleştiğini, darbeye ilişkin konuşmanın ise olmadığını savundu.
Özdemir, 'Enes'le 15 Temmuz'dan 15-20 gün önce konuştuk. Bana 'MİT'te cemaat üyelerinden 3 bin kişinin ismi belirlenmiş. Bunlar muhtemelen tutuklanacak. Senin adın bu listede yok.' dedi.' beyanında bulundu.
ByLock kullandığına ilişkin tespitleri kabul etmeyen sanık Özdemir, ByLock dışında başka bir haberleşme programı kullanıp kullanmadığının sorulması üzerine, 'Enes bana bir tablet getirdi. 'Sohbetleri buradan sana atarız, buradan takip edersin.' dedi. Tablette olan program Tango idi. Tablette başka bir uygulama yoktu, sadece bu program açılabiliyordu.' diye konuştu.
İrtibatlı olduğu FETÖ mensuplarının zaman zaman kendisine komutanları hakkında sorular yönelttiğini dile getiren Özdemir, istedikleri bilgilerin göreve ilişkin olmadığını ileri sürdü.
Sanık Özdemir, Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal'ın, 'Darbe girişimini kim yaptı?' sorusuna, 'Darbe girişimini FETÖ ve üst akıl yaptı.' cevabını verdi.
Duruşmaya öğle arası verildi.
23.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.
Savunma yapan sanık eski yüzbaşı Salim Baktaş, 15 Temmuz darbe girişiminden önce Jandarma Genel Komutanlığı Lojistik Hizmet Daire Başkanlığında Araç Proje Subayı olarak görevli olduğunu dile getirdi.
Olay günü iş yoğunluğu nedeniyle mesaide kaldığını ve çalışmaya devam ettiğini ileri süren sanık Baktaş, ilerleyen zamanda birliğe terör saldırısı ihtimali olabileceğinin söylenmesi üzerine kışladan çıkamadığını iddia etti.
Gece boyunca çatışma yaşandığını, kendisinin güvenli bir bölgede beklediğini ve silah kullanmadığını belirten Baktaş, darbe girişiminde bulunmadığını savundu.
Aleyhindeki FETÖ üyeliğine ilişkin beyanları da kabul etmeyen Baktaş, 'Aklımı, şuurumu başkasına devredecek bir insan değilim. 17-25 Aralık olayları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra FETÖ'nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu anladım.' diyerek beraat talebinde bulundu.
'Çok önemli bir tatbikat yapılacak'
Olay tarihinden önce Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olan sanık Metin Sönmez, 15 Temmuz 2016'da gece eğitimi yapılacağının söylenerek okulda kalmalarının sağlandığını kaydetti.
Akşam saatlerinde yapılan içtimada tabur komutanı Tarık Görener'in, 'Bu gece çok önemli bir tatbikat yapılacak.' dediğini aktaran Sönmez, oluşturulan 8 kişilik tim ile Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini bildirdi.
Buraya giderken darbe girişiminden haberi olmadığını ve yapılacak faaliyetin içeriğinin kendisine söylenmediğini iddia eden sanık Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Kışlaya girdikten sonra bir yarbay bizlere nizamiye güvenliğini sağlayacağımızı söyledi. Ben B nizamiyesi bölgesinde nöbet tutmaya başladım. Bu esnada bir zırhlı araç geldi ve ateş etmeye başladı. Benim bulunduğum nöbet kulübesinin kurşun geçirmez camları patladı. Gece bir ara silah sesleri azalınca otopark bölgesine, oradan da bina içine gittim. Üst katlarda devre arkadaşlarımı gördüm. Yaşananların darbe girişimi olduğunu arkadaşlarımdan öğrendim. Ne darbe girişimini öğrendikten sonra ne de önce silahımı hiç kullanmadım.'
Üzerine atılı olan 'FETÖ üyeliği' ve 'darbe teşebbüsünde bulunmak' suçlamasını kabul etmeyen sanık Sönmez, mahkeme heyetinden tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Sanıklar ile müştekiler arasında gerilim
Darbe girişimini lanetlediğini söyleyerek savunmasına başlayan sanık Mustafa Akdeniz, mesleğe astsubay olarak başladığını, 2015'te subaylığa geçiş sınavını kazanmasının ardından kursiyer teğmen olarak Jandarma Okullar Komutanlığında eğitim gördüğünü anlattı.
Sanık Akdeniz, olay akşamı gece eğitimi ve tatbikat yapılacağının söylendiğini, içtimada ise eski yüzbaşı Hakan Güler'in emrine verilerek Jandarma Genel Komutanlığına götürüldüğünü ifade etti.
Burada kendisine nöbet görevi verildiğini söyleyen Akdeniz, ilerleyen saatlerde internetten darbe girişimine ilişkin haberleri gördüğünü, olaylara karışmadan sabaha kadar bekledikten sonra da polislere sığındığını belirtti.
Savunmanın ardından sanık Akdeniz'in çapraz sorgusuna geçildi.
Bir avukatın sorusundan sonra sanıkların kendi aralarında gülüşmesi üzerine müştekiler ile sanıklar arasında sözlü atışma yaşandı. Salondaki güvenlik görevlilerinin olaya erken müdahale etmesi üzerine fiili bir durum yaşanmadan taraflar yatıştırıldı.
Olayın ardından Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, bazı müştekiler ile sanıklardan eski kurmay binbaşı Kadir Söylemez'in duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi.
Savunma yapan eski astsubay Yusuf Ataman da atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Haziran (2017) 'Ankara 244 sanık Darbe Yap./Jand.Gn.Komutanlığı' davası
(27 Ocak 2018, 14:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: