İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin, 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.
13.01.2018 17:26 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin, 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.
9 Ocak'ta İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan ile 3 tutuksuz sanık katıldı.
Duruşmada, davanın müdahili olan Doğan Medya Center, Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı ile bazı müştekilerin avukatları hazır bulundu.
Duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına katılan avukatın müdahillik talebi de kabul edildi.
Ayrıca, sanıklardan Süleyman Ahmet Kaya'nın, darbe girişimi sırasında müştekilerden Osman Yıldırım'ı öldürmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın bu dava dosyası ile birleştirilmesine karar verildi.
Birleştirilen dosyaya ilişkin savunması alınan Kaya, Yıldırım'ı silahla vurduğu iddialarını kabul etmeyerek tahliyesini istedi.
15 Temmuz darbe teşebbüsünde şehit olan Vedat Bağcerci'nin öldürülmesine ilişkin bilirkişi raporu dosyaya geldi. İki Adli Tıp uzmanınca hazırlanan raporda, 'Olay yeri inceleme (keşif) tutanağında tanık ifadelerinde belirttiği kişinin düştüğü yer, olay yeri incelemesini gösteren videolardan kişilerin kaçışma anı, kaçış konumları birlikte değerlendirildiğinde kişiye isabet etmiş atışın kişinin bulunduğu yerden yükseklik olarak daha aşağıda bir bölgeden yapıldığının kabulü gerektiğini bildirir rapordur.' ifadeleri yer aldı.
Darbe girişimi sırasında Doğan Medya Center önünde yaralanan Osman Yıldırım da keşif için olay yerine gittiğinde aynı şeyleri tekrar yaşadığını anlatarak, 'Bana ateş edenleri teşhis edemem, mesafe uzaktı. Beni yaralayanlardan şikayetçiyim.' dedi.
Çin'de yaşadığını ve darbe girişimi sonrası tedavisi nedeniyle 6 ay sonra Çin'e gittiğini belirten Yıldırım, 'İyi ki o akşam memlekete gelmişim diyorum.' diye konuştu.
Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddini istedi.
Mahkeme heyeti de tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 28 Şubat'a erteledi.
İstenen cezalar
İddianamede sanıkların, 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan, 5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Sanık Süleyman Ahmet Kaya'nın, Vedat Bağcerci'nin ölümü nedeniyle 'kasten öldürmek' suçundan müebbet ile 'silahla tehdit', 9 kez uygulanmak üzere 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı şekilde engellenmesi' suçlarından, 125 yıldan 215 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sanık Mehmet Akif Aslan'ın 'silahla tehdit', iki kez uygulanmak üzere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarından, 12 yıldan 39 yıla kadar, sanık Erdal Şeker'in de 'silahla tehdit' ve 'basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı şekilde engellenmesi' suçlarından 4 yıldan 12,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor.
İddianamede, sanık 14 erin çeşitli suçlardan 4 yıldan 200'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Yayın kesilme emrini eski Albay Gerehan verdi
İddianamede, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi ana darbe davasının sanıklarından eski Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın, tutuklu sanık yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'a sıkıyönetim ilan edildiğini bildirerek, CNN Türk'ün binasının boşaltılması ve yayının kesilmesi emrini verdiği vurgulanıyor.
Talimat doğrultusunda sanıklar Kaya, Şeker ve Aslan ile sanık 14 erin helikoptere binerek, Doğan Medya Center'a intikale geçtikleri anlatılan iddianamede, helikopterde bulundukları sırada sanık yüzbaşıların, erlere şarjör takmaları, tüfeğin kayışını ellerine dolamaları, eğer tüfeklerini almak isteyen olursa çekinmeden vurmaları emrini verdikleri kaydediliyor.
Sanık 3 erin, daha önce hiç görmedikleri, kendi birliklerinden olmayan ve emir komutası altında bulunmadıkları yüzbaşılara darbe girişiminin tüm açıklığı ile ortaya çıktığı bir saat diliminde piyade tüfeklerini teslim ettikleri belirtilen iddianamede, sanık astsubayların ise darbecilerden aldıkları talimat doğrultusunda emrinde bulunan askerleri (sanık erler) nizamiye bölgesine güvenlik amacıyla götürdüğü ve burada mevzilendirdiği kaydediliyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Mart (2017) 'İstanbul 19 sanık Darbe Yap./CNN Türk İşgali' davası
(13 Ocak 2018, 17:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: