İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın işgal girişimine katıldığı iddia edilen 15 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulundu. Son kararını veren mahkeme heyeti, 4 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 11 sanığa ise müebbet hapis cezası verdi. Böylece tüm sanıklar müebbet hapis cezası almış oldu.
24.12.2017 12:01 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın işgal girişimine katıldığı iddia edilen 15 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
18.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Silivri Ceza infaz Kurumları karşısında yer alan binadaki salonunda, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, 12 tutuklu sanık hazır bulundu. 3 sanık da Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşmada, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Beyoğlu, Esenler ve Küçükçekmece belediye başkanları, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile bazı AK Parti ilçe başkanları da hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, dijital materyallerle ilgili raporların mahkemeye ulaştığını belirterek, Taha Ayhan ile Vasfi Can'ın müdahillik talebinde bulunduğunu söyledi.
Söz verilen Taha Ayhan, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı olduğunu, parti binasındaki odasının fiziki olarak işgal edildiğini, kendisinin ve teşkilatının mağduriyetinden dolayı davaya katılmak istediğini belirtti.
Duruşmada söz alan Vasfi Can'ın avukatı da müvekkilinin, 15 Temmuz gazisi olduğunu, mağduriyeti bulunduğundan, davaya katılmak istediklerini bildirdi.
Mahkeme, katılma taleplerini değerlendirmek için duruşmaya ara verdi.
CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ
Duruşmada, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Taha Ayhan ile 15 Temmuz gazisi Vasfi Can'ın müdahillik talepleri kabul edilmedi.
Müdahiller Metin Külünk ile Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nın avukatları, sanıkların cezalandırılmasını istedi.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLE YARGILANIYORLAR
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, 15 sanığın, 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
SAVCIDAN FARKLI BİR MÜTALAA
'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından dava açıldığı hatırlatılan mütalaada, 'anayasayı ihlal'den mahkumiyet kararı istendiğinden bu suçların 'geçitli suç' kuralları çerçevesinde olduğu için sanıklara bu suçlardan ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi talep edildi.
Mütalaada, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmedilmesi de istendi. Duruşma, sanıkların mütalaaya karşı beyanlarının alınmasıyla devam etti.
19.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Silivri Ceza infaz Kurumları karşısında yapılan binadaki duruşma salonunda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada, tutuklu sanıkların cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanları alındı.
Daha sonra sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına geçildi.
Tutuklu sanıklar Cem Karaaslan, Arif Emre Esen, Hürere Can Çatal, İbrahim Tıraş, Şahin Kurt'un avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulundu.
Duruşma yarına ertelendi.
20.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Silivri Ceza infaz Kurumları karşısında yapılan binadaki duruşma salonunda, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada, tutuklu sanıkların avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınması tamamlandı.
Son sözleri sorulan tutuklu sanıklardan uzman erbaşlar, halen görevde olduklarını ifade ederek, beraatlerini istedi.
Tutuklu sanıklardan eski Binbaşı Faruk Şimşek, 'Umarım vereceğiniz karar Türk hukuk tarihine utanç olarak geçmez. Ne karar verirseniz verin. Vatan sağolsun.' dedi.
Bir diğer tutuklu sanık eski üsteğmen Muzaffer Dikencik de 'Bu hain darbe girişiminin gerçekleşmemesinin en önemli sebebi, benim ve bölük personelinin vatan sevgisinin küçümsenmesidir. Ben ve personelim oraya kandırılacak götürüldük. Beraatimi talep ediyorum.' diye konuştu.
Eski Binbaşı tutuklu sanık Erol Hazıroğlu da 'Emir veren değil, emir alan pozisyondaydım. Cebir ve şiddet uygulamadım. FETÖ ile bir bağlantım olmadığı ortaya çıkmıştır. Beraatimi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Bir diğer tutuklu sanık eski Yüzbaşı Gökhan Güney ise OYAK hesaplarındaki tedbirin kaldırılmasını ve beraatini istedi.
Tutuklu sanık eski Yüzbaşı Hasan Hüseyin Altınsoy da 'Kanunsuz aldığımız bir emri kimseye uygulamadık. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki en ağır cezayla yargılanıyoruz. Beraatimi talep ediyorum.' şeklinde konuştu.
Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, mahkemenin kararını açıklayacağını ifade ederek, saat 16.00'a kadar duruşmaya ara verdi.
15 MÜEBBET
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığının işgal girişimine ilişkin 15 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Silivri Ceza infaz Kurumları karşısında bulunan duruşma salonunda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada, mahkeme kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, eski binbaşılar Faruk Şimşek ve Erol Hazıroğlu ile eski yüzbaşılar Gökhan Güney ve Hasan Hüseyin Altınsoy'un, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Bu sanıkların olaydan sonraki davranış biçimlerini, yargılama sürecindeki pişmanlıklarının gözlenmemesini göz önüne alan mahkeme, 4 sanığa takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.
Sanıklar eski üsteğmen Muzaffer Dikencik, eski asteğmen Berkay Demir, eski astsubay Ali Aydoğan, eski uzman erbaşlar Arif Emre Esen, Cem Karaaslan, Hüreyre Can Çatal, İbrahim Tıraş, Şahin Kurt, Feyyaz Yörük, Reşat Ardıl ve Fahrettin Kemal'in 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, sanıkların yargılama sırasında gözlemlenen tutum ve davranışlarını, verilen cezanın gelecekleri üzerindeki etkisini göz önüne alarak, sanıkların cezalarında indirim yaparak müebbet hapis cezasına düşürdü.
'Geçitli suç'
Mahkeme heyeti, 15 sanığa 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından dava açılmış ise de 'anayasayı ihlal' suçundan mahkumiyet kararı verildiğinden, bahsedilen suçların 'geçitli suç' kuralları çerçevesinde eridiği anlaşıldığından sanıklara bu suçlardan ayrı ayrı karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Sanık İbrahim Tıraş hakkında 'hakaret' ve 'tehdit' suçundan dava açıldığını belirten mahkeme, sanığın suçu işlediği sabit olmadığından bu suçlardan beraatine karar verdi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek' ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Ayrıca bazı şüpheliler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan, bir kısım şüpheliler hakkında ise 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Mahkeme, bir önceki duruşmada, 60 erin dosyasının ayrılmasına hükmetmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-06 Aralık (2016) 'İstanbul 15 sanık (ilk 75 sanık) Darbe Yap./Ak Parti İl Binası İşgali' davası (bitti)
(24 Aralık 2017, 12:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: