İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) açığa alınan, aralarında profesörlerin de bulunduğu 13'ü tutuklu 23 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan yargılandığı davaya devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 22 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
24.12.2017 12:58 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) açığa alınan, aralarında profesörlerin de bulunduğu 13'ü tutuklu 23 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan yargılandığı davaya devam edildi.
20 Aralık'ta İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 13 tutuklu sanık, 1 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Duruşma, mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başladı.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Salih Demirel hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ile bu davanın birleştirilmesine karar vererek ve sanık hakkındaki dosyanın bu davadan ayrılmasına karar verdi.
Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı Aydın Boztaş, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu beyan ederek, mütalaasını okudu.
Mütalaada, 'Üniversitelerde, değişik alanlarda akademik olarak görev yapan örgüt mensuplarının, örgüt tarafından mahrem yapılar sayılan, askeri ve polis okullarında, akademilerindeki öğrencilere, orduda görev yapan subay ve astsubaylara, emniyet teşkilatında görev yapan polis memurları ve amirlerine, hakim ve savcılarına, MİT görevlilerine örgüt hiyerarşisi içerisinde, hücre tipi dikey bir yapılanmayla gizlilik içerisinde örgütsel eğitim ve talimat veren abiler oldukları anlaşılmıştır' denildi. Mütalaada, şüphelilerin Bylock kullanıcısı oldukları, FETÖ'nün talimatı ile TMSF'ye devredilmeden önce Bank Asya'ya yüksek miktarda paralar yatırdıkları ifade edildi.
Mütalaada, terör örgütü FETÖ'nün yapısı ve kuruluşuna ilişkin bilgiler ve 15 Temmuz darbe girişimine giden süreç anlatıldı.
FETÖ'nün üniversite ve akademik yapılanmasına ilişkin bilgilere de yer verilen mütalaada, YTÜ'de akademisyen ya da memur sıfatıyla kamu görevi ifa eden sanıklar hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, bir kısmının banka hesaplarında artış olduğu, bir kısmının da Bylock kullanıcısı olduğunun tespit edilmesi üzerine dava açıldığı anımsatıldı.
Yapılan yargılama sonucunda, üniversitede akademisyen sıfatıyla kamu görevlisi olan 22 sanığın Bylock programını indirdiğini ve kullandığı tarihlere yer verilen mütalaada, sanıklar Abdullah Bal, Fatih (Fetullah) Karabiber, İbrahim Özbek, Muhammed Çinkaya, Mustafa Dağcan Şentürk, Osman Gürbüz, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Tamer Coşkun, Yusuf Duran, Mustafa Başıbüyük, Ergün Yaşar, İbrahim Eren, İbrahim Şener, Kürşat Hakan Oral, Muzaffer Aydın, Recep Uysal, Süleyman Hakan Sevilgen, Şaban Çetin, Harun Akif Kabuk, Mehmet Rıfat Kamber ve Bünyamin Yağcıtekin'in 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Mütalaanın ardından ara kararını açıklayan heyet, sanıklara esas hakkındaki son savunmalarını yapmak üzere süre verilmesine, sağlık sorunları nedeniyle tutuklu sanık Selahattin Aydoğdu'nun adli kontrol ile tahliyesine karar verdi.
Diğer 12 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden heyet, duruşmayı 14 Şubat 2018 tarihine erteledi.
60 SANIĞIN DOSYASI AYRILMIŞTI
İlk olarak 83 sanıklı açılan davanın 21 Kasım'da yapılan duruşmasında 60 sanığın dosyası ayrılmıştı. Tutuklu sanıklar açısından mağduriyet oluşmaması gözetilerek aralarında firari ve tutuksuz sanıkların da bulunduğu 60 kişi hakkındaki dosyanın bu davadan ayrılması ve ayrı bir esasa kaydedilmesi karara bağlanmıştı.
Paralel yapı-18 Kasım (2016) 'İstanbul 23 sanık (ilk 83 sanık) Yıldız Teknik Üniversitesi Yapılanması' davası
(24 Aralık 2017, 12:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: