İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
16.12.2017 13:20 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
14 Aralık'ta İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 3. duruşmaya tutuklu yargılanan 19 sanık, tutuksuz yargılanan 7 sanık, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı. Tutuksuz sanıklardan Mustafa Çavuş ve Mahmut Aragül'ün duruşmaya katılmadığı görüldü.
Öğleden önce görülen oturumda bir gizli tanık ve 2 tanık dinlenirken sanıkların tutuklamaya yönelik son sözleri alındı.
Duruşmada önce 'Garson' kod adlı gizli tanık dinlendi. FETÖ üyesi olduğunu, ancak daha sonra örgütten ayrıldığını söyleyen gizli tanık, geçen yıl Ankara'da mahrem imamlar operasyonu kapsamında emniyete bu kişilerin listesini verdiğini belirterek, 'FETÖ'nün emniyet teşkilatı yapılanmasına yönelik 4 bin 700 kişilik mahrem hizmetler sınıfına mensup örgüt üyelerinin isimlerini verdim. Bunların 100'e yakınını tanırım' dedi. 'Garson' kod adlı gizli tanık, daha önce FETÖ mensubu olduğunu ancak yaşanan son olaylar nedeniyle örgütten ayrıldığını belirterek, geçen nisan ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup örgütün deşifresine yönelik olarak bazı bilgiler verdiğini söyledi. Gizli tanık, 'FETÖ'nün emniyet teşkilatı yapılanmasına yönelik 4 bin 700 kişilik mahrem hizmetler sınıfına mensup örgüt üyelerinin isimlerini' verdiğini ifade ederek bunlardan yaklaşık 100 kişiyi tanıdığını ancak listede yer almasına rağmen bu dosyanın tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmut Arabul'u tanımadığı iddiasında bulundu.
'KİLİSEDEKİ İFTARA DAVET ETTİ'
Ardından konuşan ve üniversitede görev yaptığını söyleyen tanık M.F.A. ise tutuklu sanıklarından İsmet Ayvalık'ın kendisini dini sohbetlere çağırdığını ama katılmadığını söyledi. Tutuklu sanıklardan Murat Bişgin'in de kendisini kilisede düzenlenen iftara davet ettiğini belirten M.F.A., mahkeme başkanının 'Kilisede iftar vermek ne anlama geliyor?' sorusuna ise 'Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Beni davet ettiler, ancak gitmedim. Beni ramazan günü orada bir akrabam görse bu durumu ona açıklayamazdım' yanıtını verdi M.F.A. ayrıca, Bişgin'in 17-25 Aralık sürecinden sonra AK Parti'ye sempati duyduğunu ve çocuklarını örgüt okullarından aldığını kendisine söylediğini ifade etti. Tanık M.F.A. İKÇÜ'de görev yaptığından bazı sanıkları tanıdığını, tutuklu sanık İsmet Ayvalık'ın kendisini ısrarla sohbetlere çağırdığını ancak sohbetlere gitmediğini beyan ederek, daha önce tanışmamalarına rağmen neden arandığını anlamadığını söyledi. Tutuklu sanık Murat Bişgin'in FETÖ/PDY'ye sempatizanlığı olmasına rağmen 17-25 Aralık 2013 sürecinin ardından AK Parti'ye oy verdiğini ve çocuklarını örgütle ilişkili okullardan alarak devlet okuluna verdiğini duyduğunu anlatan tanık M.F.A, Bişgin'in kendisini kilisede iftara davet ettiğini ileri sürdü. M.F.A, mahkeme başkanının 'Kilisede iftar yemeği vermek nasıl oluyor? Bu ne anlama geliyor?' şeklindeki soruya, 'Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Murat Bişgin, bir ramazan ayında beni kiliseye iftar yemeğine davet etti. Ben de 'Bir akrabam ya da tanıdığım beni kilisede görür de bu durumu açıklayamam' diye teklifi reddettim.' dedi.
Tanıklardan ilk kez ifade veren A.S. ise İKÇÜ imamı olarak bilinen Adem Fidan'ı 'Asım' kod adıyla tanıdığını söyledi. A.S., Fidan'ın Menemen imamı olduğunu öne sürdü. Mahkeme başkanının, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock mesaj içeriklerinin dosyaya eklendiğini açıklamasının ardından, programı kullandıkları öne sürülen tutuklu sanıklar Halil Özçelik, Recep Sütçü, Mehmet Dallı, Murat Bişgin ve Ramazan Kavruk içeriklerin kendilerine ait olmadığını ve ByLock kullanmadıklarını söyledi.
Mahkeme başkanının, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock mesaj içeriklerinin dosyaya eklendiğini açıklamasının ardından buna ilişkin savunma yapan tutuklu sanıklar Halil Özçelik, Recep Sütçü, Mehmet Dallı, Murat Bişgin ve Ramazan Kavruk içerikleri kabul etmediklerini beyan etti.
Öğleden sonra devam eden oturumda, sanık avukatlarına, tutuklamaya yönelik müvekkilleri hakkında söz verildi.
Tutuklu sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Savcı ise haklarında 'mahrem imam' suçlaması bulunan ve duruşmaya gelmeyen iki tutuksuz sanık hakkında, duruşmalara mazeretsiz bir şekilde katılmamaları ve ByLock kullandıklarının tespit edilmesi nedeniyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasını istedi. Ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından tutuklu sanıklardan Ozan Hoşken, Mustafa Durman ve Salih Yılmaz'ın tahliyelerine diğer 16 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına, gizli tanık 'Garson'un Ankara savcılığına verdiği örgütün emniyet yapılanmasına yönelik 4 bin 700 kişilik mahrem imam listesinde yer alan ve bugün görülen duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmur Aragül'ün tutuklamaya yönelik yakalanmasına karar verip duruşmayı Mayıs ayına erteledi.
Son tahliyelerle birlikte görülen dosyada, tutuklu sayısı 16'ya düşerken 10 tutuksuz sanık ve 2 de firari sanık yer alıyor.
Davanın geçmişi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, polis tarafından 12 Ağustos 2016'da, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 'üniversite imamı' olarak bilinen Adem Fidan ile birlikte, hakkında yakalama kararı bulunan 44 kişiden 40 kişi gözaltına alındı. Aralarında Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. Recep Sütçü, Prof. Dr. Şerafettin Karaca, Doç. Dr. Salih Yılmaz ile Adem Fidan'ın da bulunduğu 29 şüpheli tutuklanırken, 11 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, FETÖ/PDY üyesi oldukları ileri sürülen, örgütün haberleşme programları 'ByLock', 'Turkuaz' ve 'Coverme' kullandıkları belirtilen 29 tutuklu sanık hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Yargılama sırasında 9 sanık tahliye edildi. Bir tutuklu sanığın dosyası da dosyadan ayrıldı. Dosyada 28 sanık bulunurken, 9'u tutuksuz 19'u tutuklu yargılanmaya devam etti.
Paralel yapı-17 Şubat (2016) 'İzmir 28 sanık Katip Çelebi Üniversitesi Yapılanması' davası
(16 Aralık 2017, 13:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: