Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan eski rektör Hüseyin Bağcı'nın da aralarında olduğu 48'i tutuklu 115 sanığın yargılanmasına devam edildi.
16.12.2017 12:24 Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan eski rektör Hüseyin Bağcı'nın da aralarında olduğu 48'i tutuklu 115 sanığın yargılanmasına devam edildi.
11.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmada, PAÜ Rektörlüğü ile 2014 yılında odasında ölü bulunan PAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Hava Cilan'ın yakınlarının davaya müdahil olma isteği ele alındı.
Mahkeme heyeti, rektörlüğün davaya müdahil olma isteğini kabul ederken, Hava Cilan'ın ölümüyle ilgili açılan dava hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını kararlaştırdı.
-'Yukarıdan gelen talimatlar iletiliyordu'
Dinlenen tanık PAÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akbudak, örgütün düzenlediği sohbet toplantılarında Fetullah Gülen'in kitaplarının okunduğunu, yukarıdan gelen talimatların iletildiğini ifade etti.
'Üniversite bizim kontrolümüzde olsun, bizden olmayanlar alınmasın.' şeklinde konuşulduğunu dile getiren Akbudak, 'Toplanan himmet, burs ve kurban paraları üniversitedeki büyük hocalara veriliyordu. Yapılmayan ameliyatlar yapılmış gibi sisteme girilerek kazanç elde ediliyordu.' dedi.
'Hava Cilan'a örgüt mobbing uyguladı'
Şanlıurfa Devlet Hastanesinde çalışan Hava Cilan'ın PAÜ'ye gelmesi için üniversiteye önerdiğini ve kabul edildiğini anlatan Akbudak, 'Hava'nın FETO'cü olmadığını biliyorum. 2002'den itibaren tanışıklığımız var, birlikte asistanlık yaptık. Hava Cilan'a örgüt mobbing uyguladı. Öğretim görevlisi olarak para kazandırılmaması ya da yayın yaptırılmaması şeklinde mobbing uygulandı. Kendisi sabah 8, akşam 8 hasta baktığını, düşük maaş aldığını söylüyordu. Ben kendisine Rektör Yardımcısı Ali Keskin ile görüşmesini söyledim.' dedi.
13.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Tanık eski PAÜ Genel Sekreteri Adnan Caner, 1982'de milli eğitimde şube müdürlüğüne kadar yükseldiğini, daha sonra üniversiteye geçtiğini anlattı. Burada personel şube müdürlüğü, fakülte sekreterliği ve genel sekreterlik yaptığını anlatan Caner, üç rektörle çalıştığını ifade etti.
Tutuklu sanık eski rektör Hüseyin Bağcı'nın 2011'de seçilmesinden sonra FETÖ'nün oluşturduğu konsensüs ayağının devreye girdiğini iddia eden Caner, şunları söyledi:
'Üniversitede sistematik olarak örgütlenmeye başladılar. Milliyetçi muhafazakar kesim olarak buna karşı çıktım. Kadrolaşma ile ilgili endişelerimi belirttim. Rektör Bağcı'yı ikaz ettim. Bağcı, rektör olduktan sonra FETÖ'cüler hemen icraata geçtiler. Rektör yardımcılığı, dekan, tıp fakültesi ve hastane döner sermaye işletmesiyle ilgili isimleri rektörün önüne koydular. Bağcı'nın kafasında kendine göre oluşturduğu bir isim listesi vardı. Ali Keskin ile Sebahattin Nas'ı rektör yardımcısı yaptı. Boş bıraktığı üçüncü rektör yardımcılığına 6 ay sonra FETÖ'nün Arnavutluk'taki Epoka Üniversitesi Rektörü olan Hasan Kaplan'ı atadı. Üniversitede paralel devlet yapılanmasının bu şekilde birinci ayağı oluşturulmuş oldu. İkinci ayağında tıp fakültesinde hastane başhekimliğine Uğur Koltuksuz, döner sermaye işletmesine de Yılmaz Kıroğlu getirildi. Örgütün genel sekreter adayından biri Kudret Gezer, diğeri de daha sonra gelecek Fatih Karaosmanoğlu idi. Kudret Gezer'i Tavas Meslek Yüksekokuluna müdür olarak atadı. Ben genel sekreter vekiliydim. FETÖ'nün çalışma esaslarına karşı çıktım, Hüseyin Bağcı ve Sebahattin Nas'a söyledim. Örgüt, üniversitede idari ve akademik yapılanmaya devam etti.'
Hasan Kaplan'ın, rektör yardımcılığına gelir gelmez mali işlerin döndüğü, ihalelerin yürütüldüğü Yapı İşleri Daire Başkanlığını kendisine bağladığına dikkati çeken Caner, 'Yapı İşleri Daire Başkanının sürgün edilmesinden sonra kendisi daireye vekalet etti. Yapı işleri ile ilgili yazılarda daire başkanı olarak yazdığı yazıları yine üst amir olarak kendisi imzalıyordu. Türkiye'de yazışmaları alt birimle üst birimin aynı kişi tarafından kendisi yazıp kendisi onayladığı tek örnektir.' diye konuştu.
FETÖ'nün emriyle Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Kenan Çoyan'ın 2012'de genel sekreterliğe getirildiğini dile getiren Caner, 'Bizde Veterinerlik Fakültesi yoktu, kadro verilmesi için tıp fakültesi genetik bölümüne alındı. Böylelikle FETÖ'nün rektörlükteki sacayağı tamamlamış oldu. Çoyan, genel sekreter olduktan sonra beni devre dışı bıraktı, yaptığı işlemleri görmemem için bana sistemi kapattı. Kudret Gezer, Tavas Meslek Yükseokulu Müdürlüğünün yanı sıra paranın döndüğü yerlerden olan PAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (PAÜSEM) Müdürlüğünü yürütüyor, PAÜSEM'den örgüte para aktarıyordu. FETÖ, döner sermaye yöneticiliği, PAÜSEM gibi parasal geliri olan yerlere yerleşerek üniversitede mali işleyişi ele geçirmişti. FETÖ, üniversite içerisinde kendisine karşı olanları barındırmıyordu.' şeklinde konuştu.
15.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 115 sanığın yargılandığı davada, tutuklu 48 sanıktan 8'inin tahliyesine karar verildi.
Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki bir salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Haklarında suçlamaları reddeden sanıklar, üniversitede makam beklentisi olan kişilerin haklarındaki şikayetleri dolayısıyla kendilerine kumpas kurulduğunu ileri sürdü.
Tutuklu sanık Ramazan Y'nin avukatı, tanık ifadelerinin şaibeli olduğunu öne sürerek, bu kişilerin kolluk ve savcılıkta söyledikleri ile mahkemedeki savunmalarının farklı olduğu iddiasında bulundu.
Tutuklu Uğur K'nin avukatı, müvekkilinin ByLock kullandığının iddia edildiğini hatırlatarak, bu programla ilgili tespitte teknik hataların olduğunu iddia etti. Ali K'nin avukatı ise davada, üniversitede belli makamlara gelmek isteyip de gelemeyenlerin kişisel çekişmeleri olduğu iddiasını ortaya attı.
Tutuklu eski PAÜ Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Mustafa G, suçlunun kendisini okutan babası olduğunu öne sürdü. Eski Rektör Yardımcısı Ali K, hakkındaki suçlamaların, başhekim yardımcısı olarak 5 bin lira ek ücret alamayan kişi tarafından üretildiğini savundu.
'Kripto dekanı' iddialarıyla gündeme gelen eski PAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Fatih K, kendisinin akademisyen olarak çok sayıda çalışmasının olduğunu dile getirerek, 'Önümüzdeki süreçte değişim ve dönüşüm olacağına inanıyorum. 32 sene önceki isim değişikliğim delil olarak sunulmuş. Basında yer aldığı gibi Zülkarneyn ismini değiştirmemi gündeme getirmekle algı oluşturulmaya çalışılıyor. O zaman hakkımda açılan soruşturmada bir suç unsuruna rastlanmadı, şimdi rastlandı.' diye konuştu.
Tutuklu sanıklar eski PAÜ Rektörü Hüseyin Bağcı ile eski PAÜ Hastanesi Başhekimi Uğur K. da kendilerine kumpas kurulduğunu iddia etti.
Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, daha sonra ara kararı açıkladı.
Heyet, tutuklu sanıklardan Ramazan Y, Kadir A, Yavuz Selim T, Hüseyin A, Engin Ç, Ümit G, Mehmet A. ve Arif K'nin tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların bu durumlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde çoğu üniversiteden ihraç edilen öğretim üyesi sanıklar, 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Türkiye Cumhuriyeti'ni ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçlarından yargılanıyor.
PAÜ'deki FETÖ yapılanmasına ilişkin 13 Haziran'da görülmeye başlanan davanın 23 Haziran'da verilen ara kararında 5 tutuklu sanığın tahliyesine hükmedilmiş, 19 Temmuz'daki ikinci ara kararda ise tutuksuz yargılanan eski PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile 2 sanığın tutuklanmasına, 6 sanığın tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme, 4 Ağustos'ta verdiği ara kararda 5 tutuklu sanığın, 25 Ağustos'taki duruşmada 12 tutuklu sanığın tahliyesine hükmetmişti.
PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkci 23 Ağustos'ta tanık olarak verdiği ifadede, 2014'de odasında ölü bulunan Yrd. Doç. Havva Cilan'ın FETÖ tarafından mobbing uygulanması sonucu intihar ettiğini söylemişti.
Paralel yapı-02 Ağustos (2016) 'Denizli 115 sanık Pamukkale Üniversitesi Yapılanması' davası
(16 Aralık 2017, 12:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: