Isparta'da, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen ve Türkiye'deki ilk çatı davası olma özelliğini taşıyan davada, aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da aralarında bulunduğu 48'i tutuklu 129 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanık savunmalarının alındığı sırada, terör örgütü üyesi olmadıkları yönünde yapılan savunmalar Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı tarafından sert şekilde eleştirildi. Türkiye'deki ilk çatı davası olma özelliğini taşıyan davada, 48'i tutuklu 129 sanığın yargılanmasında sona da gelindi. Nihai kararın 11 Aralık Pazartesi günü verileceği açıklanan davada en dikkat çekici son söz ise tutuklu sanık iş adamı Ali İhsan Altunok'un, 'Osman Demirhan il imamı olduğunu kabul etmedikten sonra sözün bittiği yerdeyiz' ifadeleri oldu.
10.12.2017 10:50 Isparta'da 48'i tutuklu, 129 sanıklı FETÖ/PDY davasında sanıkların yargılanmasına devam edildi.
04.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı ve güvenlik nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşmada, iş adamları Bedri Ayhan, Ali İhsan Altınok'un da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar ile tutuksuz yargılanan bazı sanıklar hazır bulundu.
Önceki duruşmalarda İzmir'e nakledilen örgütün sözde 'Isparta bölge imamı' olduğu iddia edilen Osman Demirhan ile örgütün 'Üniversite imamı' Cabir Doğan, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç ve eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.
Duruşmanın sabahki oturumunda, cezaevinde açık görüşü bulunan eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı sanıklar yer almadı.
Isparta 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı'nın, mahkemeye sunulan örgütün şifreli haberleşme programı bylock raporlarını okumasıyla başlayan duruşma, sanıklara görüşmeleri hakkındaki soruların yöneltilmesiyle devam etti.
'Bana gelen mesajlar ama bazı kişileri tanımıyorum'
SEGBİS ile duruşmaya katılan sanıklardan örgütün sözde 'Isparta bölge imamı' olduğu öne sürülen Osman Demirhan'a 'Han32' kod adıyla yaptığı iddia edilen bylock görüşmelerinin içeriği ve görüşmede adı geçen örgüt üyelerini tanıyıp tanımadıkları soruldu.
Sanık Demirhan ise bahsekonu mesajların hepsini inceleyemediğini belirterek, söz konusu mesajların kendisine gelen mesajlar olduğunu ancak adı geçen bazı kişileri tanımadığını beyan etti.
Bylock iddiaları sanıklar tarafından reddedildi
Duruşmada diğer yandan, sanıklara bylock kullanıcısı olup olmadıkları ve giriş - çıkışları hakkındaki yöneltilen sorular da genel olarak sanıklar tarafından reddedildi.
Bazı sanıklar, Yargıtay'ın daha önceki süreçte verdiği kararlardan emsal göstererek bylock konusunda ikinci bir kişinin bulunması gerektiğini ve yalnızca giriş - çıkış ile suçlama yapılamayacağını savundular.
'Yüzlerce - binlerce konuşma yaptım'
Sanıklardan eski Vali Memduh Oğuz, FETÖ ile irtibatlı bir dernekte esi SDÜ Rektörü İbicioğlu ile birlikte katılımcı ve konuşma olarak katılımda bulundukları konusundaki soruya ise, 'İl Valiliği döneminde yüzlerce - binlerce konuşma yaptım. Konuşmalarda İl Valisinin ne söylemesi gerekiyorsa onu söylemişimdir' yanıtını verdi.
Eski Vali Oğuz ayrıca, konuşmalarını genel olarak hayalen hatırladığını belirtti.
Mahkeme başkanından 'Bu FETÖ'cüler için geçerli' yorumu
Bylock konuşmaları ve mesajlaşmaların birinde 'Allah zalim kişileri yanlışlıkları için hidayete erdirmesin' ibaresinin yer aldığını açıklayan Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, 'Bu FETÖ'cüler için geçerli' yorumunu yaptı.
Mahkeme Başkanı Yazıcı ayrıca, daha önceki davalarda ve dokümanlarda da 'Şirk koşan rüyalar, terör örgütü elebaşını Peygamberden üstün tutan mail ve mesajlar, hükümet yetkililerini kötüleyen yorumların' yer aldığını sözlerine ekledi.
MAHKEME BAŞKANINDAN TERÖR TEPKİSİ: 'Terör örgütü demek yalnızca PKK gibi çatışmak değildir'
Duruşmanın devamında, sanıklara sorulan sorular ve savunma için verilen söz hakkı sırasında, bazı sanıklar, haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek, terör örgütü üyesi olmadıklarını ve devlete karşı kanun dışı hiçbir girişimlerinin olmadığını savunmaları üzerine Mahkeme Başkanı yazıcı sert çıktı.
'Terör örgütü üyesi olmak, yalnızca PKK'lılar gibi çatışmak değildir' diyerek sözlerini sürdüren Mahkeme Başkanı Yazıcı, terör faaliyeti denildiği zaman, 5 bin yıllık tarihi bulunan Türk Devletini yıkmak için yapılan tüm girişimlerin yer aldığını belirtti.
Başkan Yazıcı konuşmasının devamında, FETÖ ihanetinin Hasan Sabbah'tan sonra tarihin en büyük 2'nci ihaneti olduğuna dikkat çekti.
FETÖ'nün örgüt üyelerine verdiği talimatları hatırlatan Başkan Yazıcı ayrıca, 'Adam devletin en kılcal damarlarına kadar sızacaksın diyor, bunları yaparken de hukuku uygun şekilde yapacaksın diyor' ifadelerini kullanarak, 'Hala kalkmışsınız terör faaliyetinde bulunmadım diyorsunuz' yorumunu yaptı.
Sanık savunmalarının alınmasıyla gerçekleşen duruşma, öğleden sonraki oturumla devam edecek.
Öğleden sonraki oturuma katıldılar
Bugünkü açık görüşleri sebebiyle duruşmanın sabahki oturumunda yer almayan eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı sanıklar da öğleden sonraki oturumda yer aldılar.
Esasa ilişkin savunmalar alındı
Isparta 2.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda sanıkların Savcı Mütalaasındaki esasa ilişkin savunmaları alınarak devam etti. Savunmalar sırasında bazı sanık avukatları da Mahkeme Heyeti'nden söz alarak savunmalara ek görüş beyanında bulundu. Sanık savunmaları sırasında, bazı sanıkların tekraren yaptığı konuşmalar üzerine Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı tarafından uyarılarak, verilen söz hakkının yerinde kullanılması yönünde telkin edildi.
Mahkeme Başkanı Yazıcı, 'Bu celse kararı vereceğiz, geçin bunları, davaya ilişkin savunmanızı yapın. Bunlar konuşuldu, yeterli süre verdik, tekrara düşüyorsunuz' şeklinde uyarıda bulundu. Tekraren savunma yapan bazı sanıklar verilen süre zarfında konuşmalarını tamamlayamadan yerini sıradaki sanıklara bırakmak zorunda kaldı.
Uyulan çağrıya göre 'Örgüt üyeliği' değerlendirmesi
Sanıkların savunma yaptığı esnada, örgütün Isparta'daki kapatılan okulu Özel Altınbaşak Koleji hakkında beyan ettikleri görüşler 'Devletin teşvik verdiği özel okuldu' şeklinde benzerlik gösterdi. Bazı sanıklar da çocuklarının kazandıkları özel okul başarı indirimlerinden sonra, onları okuldan almaları halinde indirimlerin toplam bedelini geri ödeme durumuyla karşı karşıya kalacakları için devam etmek durumunda kaldıklarını savundu. Çocuklarını, devlet kanadından yapılan tüm çağrılara rağmen okuldan almayan sanıklara hitaben konuşan Mahkeme Başkanı Yazıcı, örgütün de aynı yönde 'Okuldan almayın' çağrısı yaptığını hatırlatarak, yapılan çağrılardan hangisine uyulmuşsa 'Örgüt üyesi' veya olmadığının da o yönde değerlendirildiğini dile getirdi.
Duruşmaya yarın sabah 09.00'a kadar ara verildi.
05.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşmada, iş adamları Bedri Ayhan ve Ali İhsan Altınok'un da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklarla, tutuksuz yargılananlardan bazıları hazır bulundu.
Aralarında İbicioğlu'nun da bulunduğu bazı sanıklar açık görüşmelerinin olmasından dolayı, bazıları da savunmalarını yaptıkları için duruşmaya katılmadı.
İzmir'e nakledilen örgütün sözde Isparta bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Osman Demirhan ile sözde üniversite sorumlusu olduğu ileri sürülen Cabir Doğan, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç ve eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Söz verilen tutuklu sanık Osman Demirhan savunmasında örgüte finansal destek sağladığı yönündeki beyanları kabul etmediğini, hakkındaki iddiaların somut belgelerle sunulması gerektiğini, il sorumlusu olmadığını öne sürdü.
Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in yanına gittiğine yönelik beyanlara Demirhan, Gülen'in yanına takke almak için değil, tavsiye almak için gidildiğini ancak kendisinin gitmediğini iddia etti.
Eski SDÜ Rektör Yardımcısı Süleyman Seydi ise suç unsuru oluşturacak bir eylem gerçekleştirmediğini, üniversitedeki kadrolaşmayla alakasının olmadığını savundu.
Mevkisini hukuka ayrı kullanmadığını ileri süren Seydi, 'Üzerime atılı konular için tek bir delil çıkmadı. Mahkemede dedikoduyla karar verilmiyor. Kendimden eminim ne kadrolaşma ne de görevi kötüye kullanma gibi durumum olmadı. Üniversitenin marka olmasının dışında başka bir çalışma yapmadım. Örgütün içerisinde bulunmadım.' ifadelerini kullandı.
Tutuklu iş adamı Şükrü Top da örgütle aynı çizgide olmadıklarını anlayınca çok önceden kendi kararıyla ilişkisini kestiğini, ayrıldıktan sonra bazı örgüt üyelerinin kendisini arayarak sitemde bulunduklarını iddia etti.
Duruşmaya, yarına kadar ara verildi.
06.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşmada, iş adamları Bedri Ayhan ve Ali İhsan Altınok'un da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar ile tutuksuz yargılananlardan bazıları hazır bulundu. Aralarında İbicioğlu'nun da yer aldığı bazı sanıklar açık görüşmelerinin olmasından dolayı, bazıları da savunmalarını yaptıkları için duruşmaya katılmadı.
İzmir'e nakledilen örgütün sözde Isparta bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Osman Demirhan ile sözde üniversite sorumlusu olduğu ileri sürülen Cabir Doğan, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç ve eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.
Tutuklu sanık Yusuf Demir, savunmasında, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kurmadığını ve kimseyle konuşmadığını öne sürdü.
Görevi kötüye kullanma suçlamasının kendisine ağır geldiğini ve bu durumun haksızlık olduğunu savunan Demir, hakkındaki beyanların gerçeği yansıtmadığını iddia etti.
Tutuklu sanık Zekeriya Akman ise yurt dışı seyahatlerinin üniversitenin uluslararası vizyonunu geliştirmek ve akademik amaçla yapıldığını öne sürdü.
Üniversitede illegal toplantılar yapmadığı savunan Akman, hakkındaki mobbing yaptığına dair beyanların doğru olmadığını ve bunların soyut delillere dayandığı iddiasında bulundu. Akman, kendisinin üniversitedeki kadrolaşmaya yönelik doğrudan bir suçlamanın olmadığını belirtti.
Mahkemede daha sonra tutuksuz sanıklar esasa ilişkin savunmalarını gerçekleştirdi.
Bazı tutuksuz sanıklar, üniversitedeki evrakta sahtecilikle ilgili suçları kabul etmedi. Tutuksuz yargılananlardan bazıları da daha önce yaptıkları yazılı ve sözlü savunmalarını tekrar ettiklerini bildirdi. Savunmalarına ekleyecek bir şeyin olmadığını dile getiren sanıklar, beraatlerini istedi.
Bugünkü oturumu tamamlanan duruşmada, yarın sanıklara son sözleri sorulacak.
07.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşmada, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan ve Ali İhsan Altınok'un da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklarla tutuksuz yargılananlardan bazıları hazır bulundu.
İzmir'e nakledilen örgütün sözde Isparta bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Osman Demirhan ile sözde üniversite sorumlusu olduğu ileri sürülen Cabir Doğan, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç ve eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşma bazı derneklerin davaya katılım taleplerinin okunmasıyla başladı. Mahkeme heyeti taleplerin reddine karar verdi.
Söz verilen eski Isparta Valisi Oğuz, bu yaşına kadar hiçbir örgüte, cemaate ve tarikata üye olmadığını iddia etti.
Kendisine kumpas kurulduğunu ileri süren Oğuz, '70 yaşındayım. Yemin ediyorum bir saniye bile örgütle işim olmadı. Bana yapılan bu kumpas aydınlatılacak. Mahkeme heyetine güveniyorum.' dedi.
Eski SDÜ Rektörü İbicioğlu ise FETÖ ile iş birliği yapmadığını öne sürdü.
Hastaneye alınan kişilerin devlet memuru olduğunu savunan İbicioğlu, 'Dört ay önce rüya görmüştüm ve bunu size daha önce anlatmıştım. Hayırlı bir rüyaydı ve sizin de bu rüyayı hayra yormanızı istiyorum. Halen tutukluyum. Nasıl oldu anlamadım, kendimi terörist olarak buldum bir anda. Tahliyemi talep ediyorum.' diye konuştu.
Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da haklarındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürüp, tahliye ve beraatini istedi.
Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı dosyanın kapsamlı olduğunu, heyet halinde toplanıp, dosyaları tartışarak hüküm vereceklerini söyledi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 11 Aralık'a erteledi.
KARAR PAZARTESİ AÇIKLANACAK
Türkiye'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ilk çatı davası olma özelliği taşıyan ve aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, örgütün sözde Isparta sorumlusu Osman Demirhan, sözde üniversite sorumlusu Cabir Doğan ile çok sayıda iş adamı ve akademisyenlerin bulunduğu 48'i tutuklu 129 sanıklı davada sona gelindi.
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2016 yılı Mart ayında düzenlenen, FETÖ/PDY operasyonunun ardından haklarında 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme', 'şantaj', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'resmi belgede sahtecilik', 'zimmet', 'icbar suretiyle irtikap', 'görevi kötüye kullanma', '6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' ve 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak' suçlamalarıyla dava açılan 48'i tutuklu, 75'i tutuksuz, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile birlikte 6'sı firari toplam 129 sanığın Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılanmasında bugün son duruşma görüldü.
Sanık fazlalığı ve güvenlik gerekçesiyle adliyenin konferans salonunda gerçekleştirilen duruşmaya, tutuklu sanıklardan örgütün sözde Isparta sorumlusu Osman Demirhan, eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, örgütün sözde üniversite sorumlusu Cabir Doğan ile eski SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Halil Karakoç Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
'Demirhan 'il imamı' olduğunu kabul etmiyorsa, sözün bittiği yerdeyiz'
Hacı Mustafa Yazıcı başkanlığındaki Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, geçtiğimiz gün esasa ilişkin savunmaları tamamlanan tutuklu sanıklara son sözlerini sordu. Davanın son duruşmasında tutuklu sanıklardan iş adamı Ali İhsan Altınok, 'Osman Demirhan 'il imamı' olduğunu kabul etmedikten sonra sözün bittiği yerdeyiz. Adalete güveniyor, tahliyemi talep ediyorum' diye konuştu.
'Bir anda kendimi terörist olarak buldum'
Tutuklu sanıklardan eski SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu ise mahkeme başkanına, 4 ay önce gördüğü rüyayı hatırlattı. İbicioğlu, '4 ay önce gördüğüm rüyamı size daha önce arz etmiştim. Hayırlı bir rüyaydı ama halen tutukluyum. 20 aydır hapisteyim. Bir anda kendimi terörist olarak buldum. Tahliyemi talep ediyorum' ifadelerini kullandı.
'Benim için kurulan bir kumpastı'
Tutuklu sanık eski Isparta Valisi Memduh Oğuz da 70 yaşında olduğunu ve hiçbir dönem bir gruba, cemaate, tarikata mensup olmadığını belirterek, 'Vatana canım feda olsun. Bu benim için kurulan bir kumpastı. Yüce mahkeme bu kumpası aydınlatacaktır. Burada aydınlanmasa bile tarih aydınlatacaktır. Size ve yüce adalete güveniyorum' şeklinde konuştu.
Nihai karar 11 Aralık'ta verilecek
Öte yandan, diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların tamamı da suçsuz olduklarını beyan ederek, tahliye talebinde bulundular. Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, bu aşamadan sonra mahkeme heyetinin kendi aralarında bir değerlendirme yapacağını ifade ederek, nihai kararın 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'de verileceğini dile getirdi.
Paralel yapı-14 Mart (2016) 'Isparta 129 sanık Isparta ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yapılanması' davası
(10 Aralık 2017, 10:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: