Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, helikopterlerle altı seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren 2 komutanın yargılanmasına devam edildi.
09.12.2017 13:11 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, helikopterlerle altı seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren 2 komutanın yargılanmasına devam edildi.
5 Aralık'ta Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuksuz sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı. Tutuklu sanık eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen, Silivri Kapalı Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.
Duruşma, darbe girişimi gecesi yaşanan olaylara ilişkin tanık beyanlarıyla devam etti.
Darbe girişimine ilişkin Akşehir'de tutuklu bulunan ve başka bir davanın sanığı eski pilot binbaşı Mehmet Şamcı, duruşmada tanık olarak dinlendi. Sanık eski öğrencileri Kara Harp Okulundan, helikopterlerle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilmesi sırasında, olağan dışı herhangi bir olayla karşılaşmadıklarını öne süren Şamcı, Etimesgut'taki görevlilerin öğrencileri kabul etmek istemediğini savundu.
Diğer tanıklar da sanıkların herhangi bir olaya karıştıklarını görmediklerini ileri sürerek, bazı sanık öğrencilerin sivil giyimli ve silahsız olduklarını kaydetti.
Tanık beyanlarının ardından, beyanlara karşı sanıklar savunmada bulundu. Üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, beraatlerine karar verilmesini istedi.
Tutuklu sanıklardan eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen, sanık öğrencilerin hiçbir suçu olmadığını öne sürerek kendi dosyasının ayrılıp, öğrencilerin beraatına karar verilmesini talep etti.
Sanık avukatları da tanık beyanlarına karşı diyecekleri olmadığını söyleyerek, müvekkillerine yönelik adli kontrol şartları ve banka hesaplarındaki tedbirin kaldırılmasını istedi.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanıklardan eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Ergezen hakkında İstanbul 37.Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davayla birleştirilmesine karar verdi.
Firari sanık Cemal Koç hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Ergezen ve firari sanık Cemil Koç hariç tüm sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına hükmederek, duruşmayı 21 Şubat 2018'e erteledi.
İDDİANAME
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığında bulunan ve olay gecesi helikopterle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bunların nakilleri konusunda emir veren komutanları Kenan Baştuğ ve Hüseyin Ergezen için 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Baştuğ'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağına müdahale amacıyla Akıncı Üssü'nden havalanan silah yüklü F-16'nın pilotlarından İlker Hazinedar ile darbe gecesi 6 kez telefonla konuştuğu ifade edilen iddianamede, Ergezen'in ise Erdoğan'a suikast için Marmaris'e giden ekipteki Gökhan Şahin Sönmezateş'ı aradığı, eşinin de KPSS soruşturması şüphelileri arasında olduğu belirtiliyor.
İki ayrı dava açılmıştı
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığına gelen 142 Hava Harp Okulu öğrencisinden 91'i, olay gecesi helikopterle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilmiş, 51 öğrenci ise Kara Harp Okulunda kalmıştı.
Nakiller konusunda emir veren komutanları Baştuğ ve Ergezen ile 91 Hava Harp Okulu öğrencisi hakkında bir dava, kalan 51 öğrenci hakkında ise ayrı bir dava açılmıştı.
Sanıklar hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Cezaevinde 7-8 ay kalan sanık öğrencilerin bir bölümü savcılığın talebiyle sulh ceza mahkemesi, bir bölümü de iddianameyi kabul eden Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmış, davada eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Ergezen dışında tutuklu sanık kalmamıştı.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-05 Şubat (2017) 'Ankara 93 sanık Hava Harp Okulu Yapılanması' davası
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-01 Ocak (2017) 'Ankara 51 sanık Hava Harp Okulu Darbe Yapılanması' davası
(09 Aralık 2017, 13:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: