Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 170'i tutuklu 527 sanığın yargılanmasına devam edildi.
02.12.2017 14:13 Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 170'i tutuklu 527 sanığın yargılanmasına devam edildi.
28.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince, Büyükşehir Belediyesi tarafından özel hazırlanan merkez Meram ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen çatı davası duruşması, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti.
Duruşmaya, sanıklar, avukatları ve sanıkların yakınları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan, örgütte bölge talebe mesullüğü ve büyük bölge talebe mesullüğü görevlerini yaptığı ileri sürülen Ahmet A, hakkındaki suçlamaları kabul ederek, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini dile getirdi.
Örgüte ait muhtelif evlerde kaldığını ve çeşitli görevler üstlendiğini ifade eden Ahmet A, yapı içinde 'Akif' kod adını kullandığını söyledi.
Üzerine kayıtlı 3 telefon numarası olduğunu, bunlardan ikisini kendisinin kullandığını belirten Ahmet A, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock ve Kakao'yu kullandığını da itiraf etti.
Mahkeme Başkanının 'Neden başka bir haberleşme programı değil de ByLock'u kullandın?' sorusu üzerine sanık Ahmet A, 'O zamanlarda niye ByLock kullandığımızı biz de bilmiyorduk. 'Yükleyin' talimatı geldi, yükledik.' yanıtını verdi.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirten tutuksuz sanıklardan Onur U. da hakkındaki suçlamaları kabul etti.
İddianamede, örgüte finans sağladığı, örgüte ait Zaman gazetesinde temsilcilik yaptığı belirtilen Onur U, FETÖ ile lise döneminde tanıştığını söyledi.
Örgüte ait dershaneye gittikten sonra üniversite döneminde de örgütle bağlantısının devam ettiğini anlatan Onur U, 'Mezun olduktan sonra Zaman gazetesi ve Sürat Kargo'da çalıştım. Daha sonra Mevlana Üniversitesi'nde insan kaynakları biriminde çalıştım. 2014 yılında gazetede çalışıyor olmam nedeniyle, zorunlu olarak örgütün bir protestosuna katıldım.' ifadelerini kullandı.
Onur U, örgüt için himmet toplamadığını öne sürerek, 'Bu yapının bir terör örgütü olduğunu öğrendikten sonra pişman oldum. İlk başlarda bu yapıya halisane niyetlerle ve maddi sıkıntılar nedeniyle girmiştim. Terör örgütü olduğunu bilmiyordum.' diye konuştu.
Tutuksuz sanıklardan Hamit Ş. de örgütle öğrencilik yıllarında tanıştığını öne sürdü.
2009-2013 yılları arasında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinde eğitim gördüğünü anlatan Hamit Ş, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Maddi sıkıntılar yaşıyordum. Öğrenim bursuna ihtiyacım olduğu için bu yapıya dahil oldum ve örgüte ait muhtelif evlerde kaldım. Konya'da ev abiliği ve bölge talebe mesullüğü yaptım. Örgütteki kod ismim 'Halil'di. Bunun bir kod ismi olduğunu sonradan anladım. Örgütten birisi bana 'Sana Halil ismi çok yakışıyor. Artık sana Halil diyelim' dedi. Bu şekilde bana Halil demeye başladılar.'
Hamit Ş, daha sonra küçük bölge imamlığı yaptığını, bu görevi sırasında örgütten bin 300 lira civarında bir maaş aldığını aktardı.
Sanık Hamit Ş, 2014 yılında Konya'dan ayrılarak memleketine döndüğünü ve örgütle de bir bağlantısının kalmadığını belirtti.
29.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince, Büyükşehir Belediyesi tarafından özel hazırlanan merkez Meram ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen çatı davasında tutuksuz sanıkların savunmaları dinlendi.
Duruşmaya, sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Muhittin K, Konya'da üniversite okuduğu dönemde büyük bölge talebe mesullüğü yaptığını söyledi.
Örgütün haberleşme programları olan ByLock, Eaglea ve Kakao programlarını kullandığını ifade eden Muhittin K, kendisine darbe girişiminden bir hafta önce 'Sıkıntılar var. Dua edin' şeklinde mesajlar geldiğini bildirdi.
Mahkeme Başkanının 'Örgüt evliliği yaptın mı?' şeklindeki sorusuna Muhittin K, 'Şu anki eşimle tanışmam bizimle ilgilenen örgüt abisinin vesilesiyle oldu. Ben evlenmek istediğimi söyledim. Onlar da aracı olarak beni eşimle tanıştırdılar. Ben de evlendim.' dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, 'Senin annen baban yok mu? Niye onlar bulmadı?' şeklinde tepki gösterdi. Sanığın, Mahkeme Başkanının tepkisine sessiz kaldığı görüldü.
Tutuksuz sanıklardan Muammer E. de 2008-2014 yılları arasında öğrenciyken örgütün evlerinde kaldığını, 2013 yılından sonra abilik yapmaya başladığını ve 'Zübeyir' kod ismini kullanmaya başladığını anlattı.
Bundan sonraki süreçte, askeri liseye giden öğrencilerle ilgilendiğini belirten Muammer E, 'İzmir'de askeri liseye giden öğrencilerle ilgileniyordum. Askeri okullara giden öğrencilerin örgütle bağını koparmaması için görev yaptım.' şeklinde konuştu.
Tutuksuz sanıklardan İsmail A. Adıyamanlı olduğunu, 2013 yılında örgütün Konya'daki dershanesinde çalışmaya başladığını, daha önce örgüte ait yurtlarda kalmadığını belirtti.
Adıyaman'da iş bulma imkanının kısıtlı olduğunu öne süren İsmail A. 'Bundan 4 yıl önce Konya'ya gezmeye geldim. Gezilerim sırasında iş başvurusunda da bulundum. Bunlardan birisi de örgütün Konya'daki dershanelerinden biriydi. Bu dershaneye yaptığım başvuru kabul edildi.' dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, 'Konya'ya gezmeye geldin, örgütün dershanesinden iş teklifi aldın öyle mi?' şeklinde soru sorması üzerine sanık İsmail A. 'Evet.' cevabını verdi.
Sanık İsmail A. bu dershanede 2015 yılına kadar çalıştığını, daha sonra kamu kurumlarının sınavlarına hazırlanmak için memleketine döndüğünü anlattı.
Tutuksuz sanıklardan İsmail T. de lise okuduğu yıllarda örgütün dershanesine gittiğini, 1997 yılında Selçuk Üniversitesi'ni (SÜ) kazanarak Konya'ya geldiğini kaydetti.
Konya'da örgüte ait bir yurtta kaldığını ifade eden İsmail T, 'Burada kat mesullüğü yaptım. Mezun olduktan sonra küçük bölge imamlığı, ortaokul öğrenci mesullüğü ve üniversite öğrencileri sorumluluğu gibi görevlerde bulundum.' diye konuştu.
İsmail T. daha sonra 2009 yılında örgüt tarafından Mısır'a gönderildiğini, burada örgüte ait din merkezlerinden birinde çalıştığını, 2010 yılında ise Türkiye'ye geri dönerek, Ankara'daki Turgut Özal Üniversitesi'nde çalışmaya başladığını aktardı.
Duruşma, tutuksuz sanıkların dinlenmesiyle yarın devam edecek.
30.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince Büyükşehir Belediyesi tarafından özel hazırlanan merkez Meram ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen çatı davası duruşmasında, tutuksuz sanıkların savunmaları dinlendi.
Duruşmaya, sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Sıtkı A, savcılıkta verdiği 'Ev abiliği yapmadım.' ifadesinin, mahkeme heyeti tarafından 'Ev abiliği yaptım.' şeklinde değiştirilmesini istedi.
Örgütle ilk tanışma yıllarının lise döneminde olduğunu belirten Sıtkı A, 'Üniversite sınavlarına hazırlanmak için örgüte ait bir dershaneye gittim. Burada başarılı olamayınca örgüte ait olmayan başka bir dershaneye gittim. Bu süre içerisinde örgüte ait evlerde kaldım.' dedi.
Sıtkı A, daha sonra Selçuk Üniversitesini 2012'de kazandıktan sonra Konya'ya geldiğini, burada da FETÖ'ye ait evlerde kalmaya devam ettiğini bildirdi.
Okuldan mezun olduktan sonra Kadınhanı ilçesinde örgüte ait bir okulda işe başladığını kaydeden Sıtkı A, 'Daha sonra Konya merkezde bulunan Mevlana Üniversitesinde çalışmaya başladım. Hakkımda iddia edilen büyük bölge imamlığı veya küçük bölge imamlığı yaptığım suçlamalarını reddediyorum. Sadece kısa bir süre esnafa sohbet yaptım.' şeklinde konuştu.
Tutuksuz yargılanan Ferit G. de örgütün haberleşme programları ByLock ve Kakaotalk'ın telefonunda yüklü olduğunu ancak hattın eşi adına kayıtlı olduğunu, eşinin ise şu an tutuklu bulunduğunu dile getirdi.
Daha sonra tutuksuz diğer sanıklar dinlendi.
Tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz yargılananların mal varlıklarının üzerindeki tedbir ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını da kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, sanıkların ifadesi doğrultusunda gözaltına alınan 5 kişinin tutuklanarak, davaya dahil edilmesine hükmetti. Heyetin, dava kapsamında tutuksuz yargılanan 4 kişinin daha tutuklanmasına karar vermesiyle tutuklu sanık sayısı 179'a yükseldi.
Öte yandan, yargılanan 532 sanıktan 46'sının dosyası, dava kapsamından çıkarılarak devam eden başka davalarla birleştirildi. Böylece bu davada yargılanan sanık sayısı 486'ya düştü.
Duruşma, 5 Aralık salı gününe ertelendi.
Paralel yapı-21 Temmuz (2017) 'Konya 527 sanık Hava Kuvvetleri Yapılanması ve Darbeye destek' davası
(02 Aralık 2017, 14:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: