Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılar Milli İstihbarat Teşkilatı´na da sıçradı. Bugün ajanslara düşen haberde Erzincan´da biri müdür olmak 3 MİT görevlisinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltıların Erzincan´da yapılmış olması, akıllara Islak Andıç´ın Erzincan´da uygulanmasının soruşturulması kapsamında gerçekleştirilen 3 jandarma görevlisinin tutuklanmasını getirdi. İlerleyen saatlerde MİT görevlilerinin gözaltına alınmasının bu konuyla ilgili olup olmadığının ortaya çıkması bekleniyor.
FLAŞ!!! Ergenekon soruşturması MİT´e uzandı: 3 gözaltı
Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılar Milli İstihbarat Teşkilatı´na da sıçradı. Bugün ajanslara düşen haberde Erzincan´da biri müdür olmak 3 MİT görevlisinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltıların Erzincan´da yapılmış olması, akıllara Islak Andıç´ın Erzincan´da uygulanmasının soruşturulması kapsamında gerçekleştirilen 3 jandarma görevlisinin tutuklanmasını getirdi. İlerleyen saatlerde MİT görevlilerinin gözaltına alınmasının bu konuyla ilgili olup olmadığının ortaya çıkması bekleniyor.
Erzincan´da Ergenekon soruşturma kapsamında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müdürü Şinasi Demir ile birlikte 2 MİT mensubu gözaltına alındı. Erzurum´dan gelen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından gözaltına alınan MİT mensupları Erzurum´a götürüldü. Erzincan´da son günlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalara yenileri eklendi. Ergenekon soruşturması kapsamında 4 Aralık tarihinde Erzurum´dan Erzincan´a gelen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, polislerle birlikte Ordu Caddesindeki MİT binasına gitti. MİT Müdürü Şinasi Demir ve 2 MİT mensubunu gözaltına alan Osman Şanal, MİT mensuplarının işyeri ve evlerinde arama yaptırdı. Gözaltına alınan MİT Müdürü Şinasi Demir ve 2 mensubu daha sonra Erzurum´a götürülecek. Erzincan´da aynı soruşturma kapsamında 18 Kasım´da İl Jandarma Komutanlığında görevli İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Başçavuş Orhan Esirger, 25 Kasım günü de İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan gözaltına alınmış, Erzurum´da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konmuştu. (Hürriyet)
MİT´te iç temizlik
06 Aralık 2009: Taraf´a konuşan eski bir MİT elemanı, Erzincan´daki Ergenekon gözaltılarını ?MİT´te Ergenekon damarı açığa çıktı. Buna şaşmamak gerekir? şeklinde değerlendirdi. Son dönemlerde MİT´in kendi içinde bir dizi soruşturma başlattığını ve ?stratejik noktalarda olan bazı isimlerinin yerini değiştirdiğini? belirten eski istihbaratçı, ?kirli ilişki? içinde olduğu saptananların ise kurumla ilişiğinin kesildiğini söyledi. Aynı kişi, şu bilgileri verdi:
Ergenekon-MİT ilişkisi
?Milli İstihbarat Teşkilatı son 4-5 yıldan bu yana kendi içinde adeta bir devrim yaptı. Bunu da hiç kimseye yansımadan gerçekleştirdi. Özellikle 7-8 yıl öncesinde devletin diğer birçok kurumunda olan bir dizi sorun MİT´te de vardı. Sayın Müsteşar Emre Taner´in gelmesiyle birlikte, bu alanda çok ciddi adımlar atarak, kurum içinde çok önemli temizlik yaptı. Çünkü her ülkenin en önemli kurumlarından bir istihbarat kurumudur. O kurumda yaşanan çürüme, sorunlar çok ciddi sebeplere neden olabilir. Bu çerçevede bakıldığında Erzincan´da yaşananlar şaşırtıcı değil. Bu tür yansımalar başka illere de yansırsa şaşırmamak gerekir. Erzincan´da yaşanan gelişmelerle ilgili, sürdürülen soruşturma kapsamında MİT´te başka isimlerin de gözaltına alınabilir. Özellikle Ergenekon kapsamında sürdürülen operasyonlar çerçevesinde, MİT, asker ve diğer unsurlar arasında bir dizi ilişki olduğu öteden beri biliniyor. Fakat bunlar somut delillere dayandırılamamıştı. Sanırım şimdi o somut damara ulaşıldı.? ( Taraf)
MİT´çileri göldeki sim kart ele verdi
07 Aralık 2009: Erzincan´da gözaltına alınan MİT mensuplarına, Gönye barajından çıkan cephane ile birlikte bulunan sim kart sayesinde ulaşıldığı ortaya çıktı. Erzincan´da Gönye barajında bulunan mühimmat üzerinde başlatılan soruşturma, istihbarat birimlerinde görevli kişilerin Ergenekon örgütü ile bağlantısı olduğunu ortaya çıkardı. 27 Ekim 2009´da ihbar üzerine Erzincan merkeze bağlı Çatalarmut köyü bölgesinde bulunan DSİ´ye ait Gönye barajında yapılan aramayla mühimmat ele geçirildi. Aramada suların çekilmesi nedeniyle yüzeyde kalarak görülen el bombası, uzun namlulu silah mermileri, uçaksavar fişeği, makineli tüfek fişekler ile birlikte cep telefonu ve sim kart da bulundu. Özel Yetkili Savcı Osman Şanal tarafından başlatılan tahkikatla cephanede çıkan sim kartın çözümü ilk olarak Erzincan İl Jandarma Alay Komutanlığı´nda görevli iki subayı işaret etti. Telefon kayıtları bulunduğu iddia edilen İl Jandarma Komutanlığı´nda görevli istihbaratçı jandarma astsubay Orhan Esirger, 18 Kasım günü Erzincan´da gözaltına alındı. Aynı birimde İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapan asteğmen Ersin Ergut ise 19 Kasım günü gözaltına alındı. Astsubay Orhan Esirger´in lojmanında yapılan aramada, 3 tabanca, bu tabancalara ait mermiler ve çok sayıda Kaleşnikof mermisi ele geçirildi. Orhan Esirger´in bilgisayarı ile CD ve flaş kartlara el konuldu. Ergenekon örgütü üyesi olmak iddiasıyla Erzurum´da mahkemeye çıkarılan iki asker tutuklandı. İki askerin evlerinde ele geçirilen bilgisayarlar, CD´ler ve flaş kartlar incelenirken üçüncü bir gözaltı oldu. İki askerin görevli oldukları İl Jandarma Komutanlığında İstihbarat Şube Müdürü olarak gören yapan Binbaşı Nedim Ertan 25 Kasım günü gözaltına alındı ve 27 Kasım´da tutuklandı.
Binbaşıdan MİT´e
İddialara göre Binbaşı Nedim Ertan´dan ele geçirilen bilgisayar ve CD´ler MİT mensuplarını işaret etti. Binbaşı Nedi Ertan´ın evinde MİT Erzincan İl Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları S. B. İ. ve K. Ü. ile yazışmaları ve suç teşkil eden dokümanlar bulununca MİT Müdürü ile iki MİT mensubu 4 Aralık´ta gözaltına alındı. Erzincan Emniyet Müdürlüğü´ndeki MİT´çilerin, Ergenekon´la bağlantıları olmadığını söyleyip, susma haklarını kullandıkları öğrenildi. Erzincan´da 1 gün gözaltında tutulan 3 MİT mensubu dün mahkemeye çıkarılmak üzere Erzurum´a sevk edildi. 3 MİT görevlisinin avukatı Sadullah Kara, gözaltı kararına itiraz ederek Gözaltı işlemi yasal değildir. Cumhuriyet Savcısına, hem sözlü hem de yazılı itirazda bulunduk. Müvekkillerimin soruşturması, Başbakanın iznine tabidir dedi. Soruşturmayı yürüten Savcı Şanal´ın ise 4 Aralık´ta Adalet Bakanlığı ile yazışma yaparak Başbakandan izin aldığı, Başbakan ile MİT Müsteşarının ise gözaltılarla ilgili bilgilendirildiği belirtildi. ( Sabah)
3 MİT personeli tutuklandı
07 Aralık 2009: Erzincan´da gözaltına alındıktan sonra Erzurum´da mahkemeye çıkarılan 3 MİT personeli tutuklandı. Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan´da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan, MİT Erzincan Şube Başkanı Şinasi Demir´in de aralarında bulunduğu 3 MİT mensubu bugün Erzurum´a getirilerek özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nda ifadeleri alındı. Daha sonra nöbetçi mahkemeye sevk edilen 3 MİT mensubu tutuklanarak Erzurum Kapalı Cezaevine gönderildi. ( AA)
MİT´çilerin tutukluluğuna itiraz
10 Aralık 2009: Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal´ın 4 Aralık günü Erzincan´a giderek gözaltına aldırdığı MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları S. B. İ. ve K. Ü.´nün 7 Aralık günü Erzurum´da 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanmalarına Avukatları Sadullah Kara itiraz etti. Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi´nde tutuklu bulunan Bölge Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları için itiraz dilekçesi veren Avukat Sadullah Kara, ?MİT mensupları Başbakan´ın izni olmadan gözaltına alınmıştır. Bu durum 2037 sayılı MİT Yasası´nın 26´ncı maddesine aykırıdır. Mahkemenin yüksek heyetine müvekkillerin tahliyesi için talepte bulunduk? dedi.
MİT´in yetki itirazı yaptığı Erzincan tutuklamaları CMK 250´den
20 Aralık 2009: Erzincan´da 3 MİT mensubunun, özel yetkili savcı tarafından açılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının CMK 250. Madde´de yapılan değişikliğe dayanılarak gerçekleştirildiği belirlendi. MİT Müsteşarı Emre Taner, ´Başbakan´ın izni olmadan MİT görevlileri hakkında soruşturma açılamaz´ itirazında bulunmuştu.Erzincan MİT Şube Müdürü´nün Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla MİT´le adli yargı arasında yaşanan kriz, ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. MİT Müsteşarı Emre Taner´in Başbakan´ın izni olmadan MİT görevlileri hakkında soruşturma açılamaz itirazında bulunduğu uygulamanın CMK´nın 250. maddesinde yapılan değişikliğe göre yapıldığı belirlendi. Albay Dursun Çiçek´in imzalı Kaos Planı´nın Erzincan´da uygulamaya konulduğu iddiası üzerine Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı´nca açılan soruşturma kapsamında MİT görevlilerinin gözaltına alınması ile ev ve iş yerlerinde arama yapılması MİT´te rahatsızlığa neden oldu.
Yapılan işlem yasaya uygun
MİT´ten yapılan açıklamada tutuklamalarla ilgili Müsteşar Taner ve Başbakan Erdoğan´ın onayının alınmadığı belirtilerek 1983´te çıkarılan MİT Kanunu´nun 26. maddesi hatırlatılarak, MİT mensupları hakkındaki cezai takibatın Başbakan´ın iznine bağlı olduğu belirtildi. Bu itirazı hukukçulara inceleten Erdoğan´a sunulan görüşte Cumhuriyet Savcısı´nın yaptığı işlemin yasaya uygun olduğu belirtildi. 2004´te DGM´lerin yerine kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri´nin görev tanımı yapılırken CMK 250´nin kapsamına giren suçları işleyenlere ilişkin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır hükmü getirildi. Düzenleme ile 1983´te çıkarılan MİT mensuplarının yargılanmasına ilişkin maddeyi etkisiz kıldı. Ancak yargılanamayacaklara ilişkin sınır tam olarak netleşmedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde 26 Haziran 2009´da kabul edilen ve daha çok askerlerin sivilde yargılanmasının önünü açan düzenleme olarak kamuoyunda tartışılan Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 250. maddesinde yapılan değişikliğin MİT görevlilerinin soruşturulmasında da önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Değişiklikle birlikte CMK 250. maddeyi uygulayacak olan özel yetkili savcıların Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay Üyeleri hariç diğer tüm kamu görevlilerini soruşturmasının önündeki tüm engelleri kaldırdı. Son kabul edilen düzenleme ile MİT görevlilerinin soruşturmasına ilişkin belirsizlik de tamamen kaldırılmış oldu. ( Bugün)
CHP: MİT´çiler ´İrticayla Mücadele Planı´ yüzünden tutuklanmışlar
21 Aralık 2009: CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Ergenekon soruşturması kapsamında Erzurum´da tutuklu bulunan üç MİT mensubu ile görüştü. CHP Erzurum İl Başkanlığı´nda basın toplantısı düzenleyen Ersin, MİT binasına 20-30 polisle baskın yapılmasının 2937 sayılı MİT yasasının 26. ve 27. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Görüşmesinde, MİT görevlileri hakkında dişe dokunur bir suçlamanın olmadığını öğrendiğini belirten Ersin, ?Onlar, Ergenekon örgütü ile bağlantılı olduğu iddiası üzerine gözaltına alınıp, tutuklanıyorlar. Bir de Albay Dursun Çiçek´e ait olduğu ileri sürülen, İrtica ile Mücadele Eylem planı kapsamında, bu planı uygulamaya geçirdikleri ileri sürülüyor? dedi. MİT Erzincan Bölge Başkanı´nın 1 temmuzda Ankara´dan Erzincan´a tayin edildiğini hatırlatan Ahmet Ersin, ?İki ay ailesini yerleştirmekle geçmiş. Bir ay sonra da bu olay başına geldi. Bu kadar kısa sürede Ergenekon Örgütü ya da ´İrticayla Mücadele Eylem Planı´nın uygulamaya geçilmesinin söz konusu olması mümkün değildir? diye konuştu. ?Uyduruk bir takım itirafçı ve gizli tanıklarla, toplumun en dürüst, namuslu insanlarının Ergenekon suçlamalarıyla cezaevlerinde çürümeye terk edildiğini? savunan Ersin, aynı soruşturmada tutuklanan askeri personelle görüşmek için Milli Savunma Bakanlığı´ndan izin beklediğini, ardından Erzincan´a gideceğini söyledi. ( Taraf)
(05 Aralık 2009, 13:05), son güncel.: (21 Aralık 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Erzincan´da savcı İlhan Cihaner ve Jandarma´nın ´ıslak imza´ operasyonları