Ordu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada 71 sanığın yargılanmasına başlandı.
18.11.2017 16:16 Ordu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada 71 sanığın yargılanmasına başlandı.
14.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanıklar ile yakınları ve avukatları hazır bulundu. Tutuklu 4 sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.
Mahkeme başkanı, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın tutuklanması ve Bank Asya'nın kapatılmasına ilişkin gerçekleşen protestolara katıldığı belirlenen sanıkların isimlerini okudu.
Tutuksuz sanık A.A, oturduğu mahallenin protesto yapılan yere yakın olduğunu anlatarak, 'Tanıdığım simalar orada olduğu için o ortamda bulundum ancak katılım sağlamadım.' dedi.
Tutuklu sanıklardan İ.Y. ise yolda karşılaştığı gazete temsilcisinin, bir basın açıklaması yapılacağını söylemesi üzerine protestonun gerçekleştiği alana gittiğini savundu.
Örgütün dershanede kayıt sorumlusu olarak bir dönem çalıştığını belirten A.M.V'nin tanık olarak sanıklar hakkında verdiği beyanları okundu.
Dershanede çalıştığı dönemde tutuklu sanıkların bir bölümünün 'bölgeci' olarak yapıda görev aldığını aktaran A.M.V. beyanında, himmet, burs adı altında para toplayanlar ile sohbetlere katılım gösterenlerin isimlerine yer verdi.
Haklarında beyanda bulunulan sanıklar da tanığın huzurda dinlenilmesini talep etti.
İl abisi ByLock kurulmasını istemiş
Tanık beyanlarının ardından tutuklu sanıklar, hakim karşısında savunmalarını yaptı.
Sanık Y.A, geçimini sağlamak amacıyla yapıya ait kurumlarda çalıştığını belirterek, 'Geldiğim noktada 'keşke hiç çalışmasaydım' diyorum. Çünkü son 1,5 yılım çok kötü geçti.' dedi.
Ordu'nun il sorumlusu E.A.Ö'nün söylemi üzerine ByLock'u kurduğunu aktaran Y.A, 'O dönemin il abisi, bir toplantıda bu programdan bahsetti. Toplantılara ilişkin paylaşımlar olacağı söylendi. Ben de bunun üzerine programı kurdum. Bu yazışmalarda suç teşkil eden birşey yoktu.' diye konuştu.
Karabük'te tutuklu bulunan İ.Y. de örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığını dile getirerek, 'Her ne kadar önceki celsede kullanmadığımı söylesem de, ByLock'u kullandım. Ancak yazışmalar suç unsuru içermemektedir. Bu nedenle tahliyemi talep ediyorum.' şeklinde savunma yaptı.
Tutuklu sanıklar A.G, Ş.H, A.K, R.M, B.Y, A.A, M.F.V, A.K, O.F.Ş, F.U ve A.K. de önceki savunmalarını yineleyerek, tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, savunmasını yapacak tutuksuz sanıkların dinlenilmesi için duruşmaya ara verdi.
15.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanıklar ile yakınları ve avukatları hazır bulundu. Tutuklu 4 sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.
Tanık olarak daha önce ifadesine başvurulan, örgütün dershanesinde kayıt sorumlusu olarak çalışan A.M.V, sanıklar hakkındaki beyanlarını duruşmaya katılarak tekrar anlattı.
Yapı içinde 'bölgeci' olarak görev yapanlar ile mütevelli heyeti üyesi olan sanıkların isimlerini söyleyen tanık, bazı sanıkların toplantı ve sohbetlere katıldığını anlattı.
A.M.V, kurban, himmet ve burs parası toplayanlar ile Zaman gazetesine abone yapanların da sanıklar arasında bulunduğunu belirterek, 'Cemaat üyesi kişilerin gazeteye kaç abone yaptığı ve kaç kurban verdiğine ilişkin bir liste tutulurdu.' dedi.
Savcının, söz konusu listenin elektronik ortamda tutulup tutulmadığına ilişkin sorusu üzerine tanık, 'Kurban sayısı ve gazete aboneliğine ilişkin liste bilgisayar ortamında yazılır ve harddiske kaydedilirdi. Daha sonra bu harddiskler 6 ayda bir yakılırdı.' ifadesini kullandı.
Tanık hakkında tehdit iddiası
Mahkeme başkanı, duruşmaya verilen arada tanığın, bir polis memuru vasıtasıyla duruşmaya devam etmek istemediğinin kendisine iletildiğini belirtti.
Konuya ilişkin söz verilen tanık, 'Ağabeyime benimle ilgili tehditte bulunulmuş. Bu nedenle duruşmaya devam etmek istemedim.' diye konuştu.
Seyirci bölümünde bulunan tanığın ağabeyi B.V, duruşmaya verilen arada sanık yakınlarından C.S'nin yanına geldiğini ileri sürerek, 'Bu kişi, 'kardeşin yanlış yapıyor. Benim hakkımda da şikayette bulunmuş ancak suçum yok. Parçasını bile bulamayacaksınız. Ağabeyi olarak bil.' dedi. Bir süre sonra tekrar yanıma geldi, 'Anlık sinirle söyledim, ilaç kullanıyorum.' diyerek özür diledi.' ifadesini kullandı.
Tanık A.M.V'nin haklarında beyanda bulunduğu sanıklar ile avukatları da söz alarak savunma yaptı.
Sanık sayısı farklı dosyalara kaydedilerek ayrılacak
Mahkeme heyeti, farklı soruşturma kapsamında Ağrı'da tutuklu bulunan F.U'nun, üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli şüphe nedeniyle tutuklanmasına, diğer sanıkların ise bulundukları halin devamına karar verdi.
10 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI
Firari durumdaki 10 sanığın yakalaması kararını yineleyen heyet, sanık sayısı itibarıyla yargılamanın daha etkin şekilde yürütülmesi amacıyla bazı sanıkların yeni esasa kaydedilerek bu dosyadan ayrılmasını kararlaştırdı.
Paralel yapı-05 Ocak (2017) 'Ordu 71 sanık İl Yapılanması' davası
(18 Kasım 2017, 16:16)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: