Erzincan'da, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinde usulsüzlük yaparak Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağladıkları öne sürülen, aralarında örgütün kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ile örgütle bağlantılı okulların yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu 36'sı tutuklu, biri firari 72 sanığın yargılanmasına başlandı.
21.10.2017 13:35 Erzincan'da, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinde usulsüzlük yaparak Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağladıkları öne sürülen, aralarında örgütün kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ile örgütle bağlantılı okulların yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu 36'sı tutuklu, biri firari 72 sanığın yargılanmasına başlandı.
16.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 36'sı tutuklu 71 sanık hazır bulundu.
Tutuklu sanık İsmail Talay, duruşmaya bulunduğu Konya E Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Sanık avukatları, bazı tanıklar ile izleyicilerin de yer aldığı duruşma, sanıkların kimlik tespiti işlemiyle sürüyor.
Duruşma nedeniyle POMEM ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Duruşmanın 20 Ekim'e kadar sürmesinin planlandığı öğrenildi.
Bazı tanıklar ile izleyicilerin de yer aldığı duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından savunmalara geçildi.
'GSM operatöründe yaşanan bir IP çakışması olabilir'
Tutuklu sanık Abbas Parilti, yaptığı savunmada, istinat edilen 'terör örgütü üyeliği' suçlamasını kabul etmediğini söyledi.
Dava dosyasında kendisi hakkında darbeyi destekleyen herhangi bir delil bulunmadığını ileri süren Parilti, savunmasına şöyle devam etti:
'Hakkımdaki iddialar, bazı tanıkların psikolojik baskı altında verdikleri ifadelerden ibarettir. Aktif-sen üyeliğim nedeniyle açığa alınıp ardından KHK ile ihraç edildim. Erzincan Memur Derneği (EMIN-DER) bir yıl kadar yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Burada terörist görmedim, teröristleri de desteklemedim. Derneğe üye olmak neden suç sayılıyor. EMIN-DER de yapılan faaliyetler il dernekler müdürlüğüne iletilir. Söz konusu faaliyetlerin tamamı yasal faaliyetlerdir. Yasa dışı bir dernek ise devlet tarafından hemen sonlandırılması gerekirdi.'
Parilti, iddianamede 'ByLock' kullandığının ifade edildiğini, bunun doğru olmadığını öne sürerek, 'GSM operatöründe yaşanan bir IP çakışması olabilir. Ben 'ByLock' kullanmadım. İl imamı olduğum tanıklar tarafından ifade ediliyor, ben bunları kesinlikle kabul etmiyorum. Tanıkların benim hakkımda verdikleri ifadeleri tamamen mesnetsiz ve asılsızdır.' dedi.
Sanık Adem Mete de tebliğ edilen iddianameyi okuduğunu ve FETÖ üyesi olmadığını öne sürdü.
Tutuklandıktan 3 ay sonra 'ByLock' kullanıcısı olduğu iddiasının ortaya çıktığını aktaran Mete, şunları kaydetti:
'İş yerimde müşteriler tarafından kullanılan telefon ve bilgisayarlar var. Kimin indirdiğini bilmiyorum. ByLock indirmedim ve kullanmadım. Gazete aboneliğim sadece Zaman gazetesinden ibaret değil, otel müşterilerinin istifade etmeleri için tüm ulusal gazetelere aboneyiz. Erzincan Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (EGİSAD) üyeliğim ise tamamen yasal çerçeve içerisindedir. Sanık ve tanıkların aleyhimde verdikleri ifadeler tamamen kurgudan ibarettir.'
Tutuklu sanıklar Abdurrahman Akpınar, Ahmet Akpınar, Yusuf Atılgan, Asım Atabay, Ayhan Selçuk, Ekrem Bayrak, Emin Bedir, Eyüp Çakırbay, Fatih Selen, Fuat Deliktaş, Güner Ersoy da savunmalarında üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.
Mahkeme, hakkında yakalama kararı çıkarılan ve tutuksuz yargılanan Gazanfer Boz'un da tutuklanmasına karar verdi.
Dosya kapsamında tutuklu sayısı böylelikle 37'ye yükseldi.
Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınması için yarına ertelendi.
17.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 37'si tutuklu 72 sanık hazır bulundu.
Davanın diğer sanığı İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya E-tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşma nedeniyle güvenlik güçleri POMEM içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
'Tanıklık yapanlar dedikodulardan etkilenmiş'
Tutuklu sanık Haluk Alturan, yaptığı savunmada, isnat edilen 'terör örgütü üyeliği' suçlamasını kabul etmediğini belirtti.
Evinde yapılan aramada suç teşkil edecek herhangi bir delil bulunmadığını ileri süren Alturan, şöyle devam etti:
'Özel okulların bağlı bulunduğu Esentepe şirketinde muhasebeci olarak çalışıyordum. Muhasebede yaptığım 34 işlem hakkında tarafıma suç istinat edilmiş. Ben tutuksuz yargılanan sanıklardan İhsan Şenyuva'dan kendisine ait şirkette bulunan 10 hisseyi 2016'da satın alarak bedeli olan 10 bin lirayı bankadaki hesaba yatırdım. Ticaret Sicil Gazetesi'nde ismimin geçmesi terörist olarak gösterilmeme neden oldu. Burada konuşulanları hemen başka yerde farklı duyabilirsiniz. Aleyhimde tanıklık yapanlar dedikodulardan etkilenmiş olmalıdır.'
SODES kapsamında örgüte para aktarıldığı iddiası
Tutuklu sanık Selami Bal da KHK ile ihraç edilmeden önce sağlık memuru olarak görev yaptığını ifade ederek, kentte birkaç arkadaşıyla beraber 2003 yılında Erzincan Memur Derneğini (EMIN-DER) kurduklarını aktardı.
İddianamedeki bazı tanık ifadelerinde 100 bin liralık SODES projesi kapsamında örgüte para aktarıldığının iddia edildiğini anlatan Bal, 'Biz 100 bin lira gibi küçük bir projede çok iyi işler çıkardık. Dar bir bütçe olmasına rağmen bilgisayar, akıllı yazıcı ve kamera aldık. Yazılımlara çok para ödedik. Buna rağmen projeden 20 bin lira para artırmayı başardık. Artan parayı ise iade ettik.' diye konuştu.
'O para bir arkadaşımın emanetiydi'
Bal, mahkeme başkanının, telefonunda 'ByLock' bulunduğunu ve Bank Asya da 2014 Ocak ayında kendisine ait katılım hesabına aralıklarla 15 bin 750 lira yatırıldığını hatırlatması üzerine, 'ByLock indirmedim ve kullanmadım. Yatırılan 14 bin lira şu anda açıklayamayacağım bir arkadaşımın emanetini bana vermesi üzerine hesabıma yatırdım.' savunmasını yaptı.
Tutuklu sanıklar İbrahim Olğun, İcabi Şimşek, İdris Saltabaş, İlhan Tok, Mehmet Özgedik, Mehmet Şirin, Mustafa Aladağ, Mustafa Önder, Nizamettin Türkoğlu, Orhan Say, Özcan Karagöz ve Salih Kesler'in de savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, diğer sanık savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.
19.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 37'si tutuklu 72 sanık hazır bulundu.
Davanın diğer sanığı İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya E-tipi Ceza İnfaz Kurumu, tutuksuz sanık Rahman Kayımtu da Trabzon Adliyesinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Tutuklu sanık Tahsin Tunç, yaptığı savunmada, iddianamede kendisi hakkındaki ifade veren tanıkların art niyetli olduklarını öne sürdü.
Hiçbir suçu olmamasına karşın 15 aydır tutuklu olduğunu ileri süren Tunç, 'Terör örgütü üyeliği ile suçlanmaktayım. Bu çok ağır bir ithamdır. Ben terör örgütü üyesi değilim. Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi ve beratimi talep ediyorum.' dedi.
Yurtlarda toplantı yapılmama kararı alındı
Sanık Rahman Kayımtu da Erzincan'a 2011 yılında geldiğini ve bir öğrenci yurdunda 4 yıl müdür olarak görev yaptığını ve bu sürede birkaç defa sohbet toplantılarının yurtta gerçekleştirildiğini gördüğünü söyledi.
Kayımtu, '17-25 Aralık sonrası gelen talimatla artık yurtlarda toplantı yapılmaması kararı alındı. Bize 2015 yılında ByLock programını indirmemiz söylendi. Ben gizli olmadığı için bu programı GSM hattı üzerinden indirdim. ByLock üzerinden haberler gelirdi, paylaşımlar yapılırdı. Bu program üzerinden yapılan paylaşımların yanlış olduğunu düşünerek 2016 mayıs ayında ayrıldım. Ben sadece yurdun bağlı olduğu şirkette bir çalışanım.' diye konuştu.
Davanın diğer sanığı İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya E Tipi Ceza İnfaz Kurumu, tutuksuz sanık Rahman Kayımtu da Trabzon Adliyesinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Tutuksuz sanık İsmail Ildız, yaptığı savunmada, KHK ile kapatılan bir vakıfta başkanlık yaptığını söyledi.
Vakıftaki tüm faaliyetlerin resmi bir şekilde kayıt altına tutulduğunu ileri süren Ildız, 'FETÖ/PDY terör örgütü üyesi değilim, suçlamaları kabul etmiyorum. Vakfın amacı ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım etmektir. Vakıf yönetimi tarafından alınan kararlar karar defterinde kayıt edilmiştir. Hiçbir yasa dışı faaliyetimiz olmadı.' dedi.
Tutuklu sanık Sabit Kabakçı, öğretmenlik ve milli eğitim müdür yardımcılığı yaptığını, Fevzi Efendi Vakfı'nda adına kesilen bağış makbuzunu kabul etmediğini öne sürerek, 'Benim bağışlayacağım herhangi bir param yoktur. Ben emekli birisiyim. Bu parayı bağışlamadım. Duruşma sırasında gördüm ki benden başka emekli olan bazı sanıkların üzerine de bilgileri dışında bağış makbuzu kesildiğini gördüm.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, diğer sanık savunmalarının alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.
20.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 37'si tutuklu 72 sanık hazır bulundu.
Sanıklardan İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya E Tipi Ceza İnfaz Kurumu, tutuksuz sanık Rahman Kayımtu da Trabzon Adliyesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Güvenlik güçleri, POMEM içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Tutuksuz sanıklar, Mesut Özdemir, Metin Şat, Murat Kort, Naci İçer, Niyazi Akkuş, Nizamettin Gül, Pehlül Aruk, Rahmi Altunel, Reşat Ekrem Çakırbay ve Şefik Yalçınyavuz, haklarındaki suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.
Cumhuriyet savcısı, mütalaasında sanık Bilal Aka'nın adli kontrol şartının kaldırılmasını, tutuklu sanıklardan Ahmet Akpınar ve İdris Saltabaş'ın ise adli kontrol şartıyla tahliyesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdurrahman Akpınar, Ahmet Akpınar, Fatih Selen, İcabi Şimşek, İdris Saltabaş, Kadir Akar, Muhammet Ali Göksu, Nizamettin Türkoğlu, Özcan Karagöz, Sabit Kabakçı ve Yılmaz Okçu'nun yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliyelerine hükmetti.
Tutuksuz yargılanan Eyüp Dündar, Hulusi İnci, Mesut Özdemir, Murat Kort, Nizamettin Gül ve Veysel Aydın'ın ise tutuklanmalarına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
Mahkeme heyetinin aldığı kararla davadaki tutuklu sanıkların sayısı 32'ye düştü.
İDDİANAME
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, aralarında FETÖ/PDY'nin kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ve örgütün sözde 'il imam yardımcıları' Abbas Parilti ve Ekrem Bayrak, örgütün 'il mali sorumlu yardımcıları' Haluk Alturan ve Orhan Say ile örgütle bağlantılı yurt, okul ve dershanelerden sorumlu Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan'ın da bulunduğu 36 tutuklu, 35 tutuksuz ve bir firari sanık yer alıyor.
İddianamede, aralarında iş adamlarının da olduğu bazı sanıkların, FETÖ'nün KHK ile kapatılan Erzincan Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (EGİSAD) ile Osman Fevzi Efendi Eğitim Sağlık ve Kültür Vakfı aracılığıyla SODES projelerinde usulsüzlük yaparak sağlanan haksız geliri örgüt ve ona yakın kuruluşlara aktardıkları belirtiliyor.
Bu sayede örgüte finans sağlandığı anlatılan iddianamede, sanıklardan bir kısmının FETÖ ile iltisaklı derneklerde yönetici ve üye oldukları, bazılarının örgütün finans kaynağı Bank Asya'da hesaplarının bulunduğu, bir bölümünün de örgütün gizli haberleşme ağı 'ByLock'u kullandıkları kaydediliyor.
İddianamede, sanıkların 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
SODES YOLSUZLUĞU SORUŞTURMALARI 12 İLDE DAHA YÜRÜTÜLÜYOR
Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün (FETÖ/PYD) Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında geniş çaplı bir yolsuzluk ağı kurduğu ortaya çıkmıştı. Şu ana kadar toplam 12 ilde daha SODES yolsuzluğunu konu alan soruşturma yürütülüyor.
Paralel yapı-13 Mayıs (2016) 'Erzincan 72 sanık SODES yolsuzluğu' davası
Diğer illerdeki Sodes yolsuzluğu davaları
(21 Ekim 2017, 13:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: