Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nda (TİB) ikinci kez bilirkişi incelemesi kararı vermesi, cumhuriyet başsavcılıklarını harekete geçirdi. Başsavcılıklar, mahkemelere başvurarak, soruşturmaların gizliliğini ihlal edecek bilirkişi incelemesine tedbir konulmasını istedi. Mahkemeler de talepleri kabul ederek, gizliliği bulunan dinleme kararı ve kayıtların hiçbir şekilde başkasına verilmemesine hükmetti. Yaklaşık 20´ye yakın ilden gelen mahkeme kararı TİB´e tebliğ edildi. Mahkemelerin tedbir kararı sonrası Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin TİB´de bilirkişi incelemesini yaptırıp yaptıramayacağı merak ediliyor.
20 mahkemeden Kaçmaz´a darbe: Kararlar incelenemez
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nda (TİB) ikinci kez bilirkişi incelemesi kararı vermesi, cumhuriyet başsavcılıklarını harekete geçirdi. Başsavcılıklar, mahkemelere başvurarak, soruşturmaların gizliliğini ihlal edecek bilirkişi incelemesine tedbir konulmasını istedi. Mahkemeler de talepleri kabul ederek, gizliliği bulunan dinleme kararı ve kayıtların hiçbir şekilde başkasına verilmemesine hükmetti. Yaklaşık 20´ye yakın ilden gelen mahkeme kararı TİB´e tebliğ edildi. Mahkemelerin tedbir kararı sonrası Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin TİB´de bilirkişi incelemesini yaptırıp yaptıramayacağı merak ediliyor.
Sincan mahkemesi diğer mahkemeleri ayağa kaldırdı: Hukuk darbesine karşı mahkemeler tankın üstüne çıktı
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nda soruşturmanın gizliliğini ihlal edici şekilde ikinci kez bilirkişi incelemesi kararı vermesi, cumhuriyet başsavcılıklarını harekete geçirdi. Başsavcılıklar, mahkemelere başvurarak, devam eden soruşturmaların gizliliğini ihlal edecek bilirkişi incelemesine tedbir konulmasını istedi. Mahkemeler talepleri kabul ederek, TİB´e soruşturmaların gizliliğinin ihlal edilmesine izin verilmemesini, gizliliği bulunan dinleme karar ve kayıtlarının hiçbir şekilde başkasına verilmemesine hükmetti. Yaklaşık 20´ye yakın ilden gelen mahkeme kararlarının TİB´e tebliğ edildiği belirtiliyor. Mahkemelerin tedbir kararı sonrası Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin TİB´de bilirkişi incelemesini yaptırıp yaptıramayacağı merak ediliyor. Sincan´daki mahkemenin gizliliği bozacak bir bilirkişi incelemesi veya mahkeme kararlarının kopyalanması işlemini gerçekleştiremeyeceği belirtiliyor.
Kontrgerilla en sert direnişi yargıda gösteriyor
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Ömer Faruk Eminağaoğlu´nun yasadışı dinlendiği iddiaları üzerine Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin eliyle TİB´de bilirkişi incelemesi yaptırmıştı. İlk bilirkişi incelemesini yeterli bulmayan Sincan Mahkemesi, HTS´ kayıtlarının yeniden incelenerek, bunlara ilişkin mahkeme kayıtlarının bulunduğu bilgisayar disklerine el konulması kararı vermişti. Bu harddiskler içerisinde tüm dinleme kayıtları bulunacak.Sincan´ın kararıyla ilgili ikinci bilirkişi incelemesi henüz yapılmadı. Ancak çeşitli soruşturmalarda TİB üzerinden mahkeme kararıyla dinleme yapan başsavcılıklar, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edileceği gerekçesiyle ´gizliliğe aykırı´ tespitler için mahkemelerden tedbir kararı aldı. Mahkemelerin kararlarında, adli soruşturmaların gizliliğinin ihlalinin TCK´nın 285. maddesine göre suç oluşturduğunu vurguladığı ifade edildi. Soruşturmaların CMK ve Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu´na göre yapıldığı belirtilen kararlarda, mahkeme kararı olsa bile kayıtların verilmemesinin istendiği belirtildi.
MİT´ten mahkemeye yazı: Kayıtları almayın, ulusal güvenlik tehlikeye girer
Yargıtay´ın telefonlarının dinlenmesine ilişkin Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından TİB´in kayıtlarına el konulması kararı, MİT´i harekete geçirdi. Sincan 1. Ağır Ceza Hakimliği´nin verdiği telekulak kararı sebebiyle MİT Müsteşarlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´na ve mahkemeye resmi yazı gönderdi. Habere göre MİT Müsteşarlığı, gönderdiği yazıyla TİB´den, ulusal güvenliği tehlikeye sokabileceği gerekçesiyle kayıtlarını dışarıya vermemesini istedi. Polis, Jandarma ve MİT´in kayıtlarının bulunduğu TİB´e ve Sincan Ağır Ceza Hakimliği´ne yazılan resmi yazıda, Kurumun kanuni alanına giren konularda, yabancılara yönelik yapılan kayıtların alınmasının, ´ulusal güvenliği´ tehlikeye sokacağına dikkat çekiliyor. ( Yenişafak)
Adalet Bakanı:Yargı, kendisini yürütmenin yerine koymamalı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TİB´in, başkanlıkta yapılan son tespite ilişkin tutanaklara dayanarak Adalet Bakanlığı´na şikayette bulunduğunu açıkladı. Ergin, Yargı da kendini yasama ve yürütmenin yerine koyarak onların fonksiyonlarını icra etmeye kalkmamalı.´ dedi.Ergin, katıldığı CNN Türk televizyonundaki canlı yayında, yargıdaki dinleme iddialarıyla ilgili soruları cevapladı. Ergin, bilgi sahibi olmadan yapılan değerlendirmelerin toplumun psikolojisini etkilediğini söyledi. Sadullah Ergin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nda (TİB) arama yapan hakim hakkında Adalet Bakanlığı´nın inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: Son TİB tespitinde, yapılan tespit esnasında tutanaklar tutulmuş. O tutanaklara dayalı olarak TİB Başkanlığı, Adalet Bakanlığı´na şikayette bulunmuş, ´Orada yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, biz uyarılarımızı yaptık, ama itibar edilmedi´ demiş. Bu arada, Sincan mahkemesinin verdiği inceleme kararında da ´Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına´ diye bir cümle konulmuş. Yani ´gizlilik kararı varsa tespit yapmayın´ diyor. Tespite gelen yargıç, ´varsa da, yoksa da ben tespit yaparım´ noktasında.´Bakan Ergin, sorular üzerine, yasama, yürütme ile yargı arasında geçmişte de zaman zaman gerilimler yaşandığını ifade ederek, Yasama ve yürütme yargıya müdahale etmemeli, ama yargı da kendini yasama ve yürütmenin yerine koyarak onların fonksiyonlarını icra etmeye kalkmamalı.´ dedi. (AA)
4´ü 1 arada: Bir hakim aynı konuda, hem sanık, hem müşteki, hem yargıç hem de savcı olabilir mi?.. Böyle bir reddi-hakim nasıl reddedilir?..
Bir karşı darbe de Kontrgerillacılardan.. Sincan mahkeme üyeleri, başkanları Osman Kaçmaz´dan ayrılmak istemiyor
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı mahkemenin Başkanı Osman Kaçmaz´ın, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu´nun yargılandığı davada görev almama talebini reddetti. Osman Kaçmaz´ın isteğini görüşmek üzere, Kaçmaz´ın yerine bir yedek üyenin katılımıyla mahkeme heyeti toplandı. Heyet, Kaçmaz´ın istemini reddederek, Eminağaoğlu´nun, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına ve Kaçmaz´ın heyete başkanlık etmesine karar verdi. ( Zaman) Böylece
Kaçmaz´ın bu davada ihsası rey yaptığı ve taraf olduğu açık
Hukukçulara göre kendisinin de meslekten ihracı istenen Kaçmaz´ın bu davaya bakması mümkün değil. Kaçmaz´ın, Adalet Bakanlığı´nın yürüttüğü soruşturmayı ´yasa dışı´ olarak niteleyerek ihsas-ı rey´de bulunduğunun altı çiziliyor. Kaçmaz´ın Adalet Bakanlığı müfettiş raporları üzerine hazırlanan iddianamede sanık, soruşturmayı yürütenleri bakanlık ve Yargıtay´a şikayet etmesiyle müşteki, Eminağaoğlu dosyasında hakim ve YARSAV Başkanı´nın talebiyle TİB´de incelemeleri yaptıran savcı konumunda bulunduğuna işaret ediliyor. Hukukçular, Kaçmaz´ın 4 kimlikli tavrının tarafsızlığına gölge düşürdüğünü savunuyor ve soruyor: Bir kişi, hem sanık, hem müşteki, hem yargıç hem de savcı olabilir mi? Kaçmaz´ın kimse girişimde bulunmadan davadan çekilmesini isteyen Eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek şöyle diyor: Gerek Osman Kaçmaz gerekse YARSAV Başkanı hakkındaki soruşturmaya izin veren ve hazırlık aşamasını yapan Adalet Bakanlığı hakkında bir husumet veya karşı düşünceli iki taraf izlenimi ortaya çıkmıştır. Bir hakimin tarafsız olarak önüne gelen davayı inceleyebilmesi için gerek şikayetçi olarak gerek yasadan kaynaklanan sebeple resen önüne gelmesi halinde bu konuyu önüne getiren makamla davalı-davacı olma durumu kendiliğinden doğacağından davaya bakan hakim taraf konumuna düşüyor.
(20 Kasım 2009, 11:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sincan hakimi Kaçmaz´ın skandal ´tüm gizli dinlemeleri inceleme´ kararı
TİB baskınıyla gizli Ergenekon dinlemelerinin ele geçirilmesi manşetlerimiz
Haklarından 2008´de soruşturma başlatılan hakim ve savcılar manşetlerimiz
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi