Afyonkarahisar'da görülen çok sayıda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davası, örgütün varlığını tescil eden karar ve hapis cezalarıyla sonuçlandı. 40 sanığa 1-12 yıl arası hapis cezası verildi.
01.10.2017 07:17 Afyonkarahisar'da görülen çok sayıda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davası, örgütün varlığını tescil eden karar ve hapis cezalarıyla sonuçlandı. 40 sanığa 1-12 yıl arası hapis cezası verildi.
1) 5 SANIĞA 3-1 YIL ARASI HAPİS
25 Eylül'de Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaların duruşmalarına tutuksuz ve tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmalarda savunma yapan sanıklar, 'silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi' oldukları suçlamalarını reddederek, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Mehmet Fatih Erdoğdu, Uğur Kepçe, Serkan Gümüşsoy, Mehmet Özcan'a 1 yıl 10 ay 15 gün, Zafer Kesici'ye 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesine hükmetti.
2) 5 SANIĞA 12-5 YIL ARASI HAPİS
27 Eylül'de Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 8 ayrı davanın duruşmalarına, tutuklu sanıklar Mehmet Şeker, Nihat Taşay, Hamit Çalış, Yılmaz Küçüktepe, Ekrem Koca ile tutuksuz sanık Bilal Sari ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklardan İsmail Erten, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, diğer tutuklu sanık Nazlı Sancak ise SEGBİS sisteminde yaşanan sorundan dolayı duruşmaya katılamadı ancak avukatı hazır bulundu. 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlarından yargılanan sanıklar savunmalarını yaptı.
Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, beraatlarını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Şeker'e 9 yıl, Nihat Taşay'a 12 yıl, Hamit Çalış'a 9 yıl 9 ay, Yılmaz Küçüktepe'ye 5 yıl 7 ay, İsmail Erten'e de 9 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti.
Etkin pişmanlıktan yararlanan tutuklu sanık Küçüktepe, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Öte yandan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ekrem Koca ve Nazlı Sancak'ın tutukluluk halinin devamına, Bilal Sari ve Ekrem Koca isimli şahısların yargılandığı davaların ise ileri bir tarihe ertelenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
3) 11 SANIĞA 7-4 YIL ARASI HAPİS
27 Eylül'de Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 13 ayrı davanın duruşmalarına, tutuklu sanıklar Saadettin Özbayrak, Muhammed Aydoğdu, Turhan Cengiz, Abdurrahman Arslan, Tahsin Akça, Halil Gül, Üzeyir Korkmaz, Ahmet Güler, Esma Çiçekci, İbrahim Poyraz, Arif Özer, Özgür Güneş ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklardan Veli Soylu, duruşmaya katılmazken, avukatı hazır bulundu. 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlarından yargılanan sanıklar savunma yaptı.
Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Turhan Cengiz'e 9 yıl, Veli Soylu'ya 9 yıl 9 ay, Abdurrahman Arslan'a 10 yıl 6 ay, Tahsin Akça'ya 9 yıl 9 ay, Üzeyir Korkmaz'a 8 yıl 3 ay, Ahmet Güler'e 8 yıl 3 ay, Arif Özer'e 9 yıl 4 ay 15 gün, Halil Gül'e 5 yıl, İbrahim Poyraz'a 6 yıl 1 ay 7 gün, Esma Çiçekçi'ye 4 yıl 8 ay 7 gün, Özgür Güneş'e 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine hükmetti.
Etkin pişmanlıktan yararlanan tutuklu sanıklar Gül, Poyraz, Çiçekçi ve Güneş, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Öte yandan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Muhammed Aydoğdu ve Saadettin Özbayrak'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
4) 8 SANIĞA 9-5 YIL ARASI HAPİS
28 Eylül'de Afyonkarahisar'da görülen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davalarında mahkemeden sanıklara ceza yağdı. 9 sanığın ayrı ayrı yargılandığı davada 8 sanığın davası sonuçlandı. Zanlılara toplamda yaklaşık 66 yıl hapis cezası verildi.
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmalar sabah erken saatlerde başladı. Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hakim karşısına çıkan zanlılar kendileri hakkında verilen karar öncesi son savunmalarını yaptılar.
FETÖ sanığı iş yerindeki dolaptan çıkan Gülen CD ile ilgili savunma yaptı
FETÖ ile iltisakı olduğu iddia edilen Hocalar ilçesindeki Şelale Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeliği, kapatılan Bank Asya'da hesaplarının olması ve çocuklarını FETÖ'ye ait özel okula gönderdiği iddiası ile zanlılardan Ercan Sarıgül, yaptığı savunmasında terör örgütü ile kesinlikle ilgi ve alakasının olmadığını öne sürdü. Mahkeme heyetinin yönelttiği 'iş yerindeki Fettullah Gülen CD'sinin ne işi vardı?' sorusuna yanıt vererek kendisini şu şekilde savundu:
'Bana ait marketim var orda müşterilerin kullanması için emanet dolapları var CD orada bulundu. Orada ne işi var bilmiyorum. Biz o dolapları haftada bir temizleriz. Birisi gelip o dolaba CD'yi koymuş ve hakkımızda ihbarlar da yapıldı.'
Sarıgül ayrıca, üyesi olduğu derneğin 2015 yılında kapatıldığının Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılmadığını ve Bank Asya ile de çalışma gerekçesini ilçede bir kamu bankası şubesinden başka banka olmadığını PTT'nin de Bank Asya ile o dönem protokolü olduğu için bu banka ile çalışmak zorunda kaldığını kaydetti.
Mahkeme heyeti sanık Sarıgül'ü dinledikten sonra hakkında 6 yıl 6 ay 22 gün ile hapis cezası vererek tahliye etti.
'Byloc'da yazılan mesajlara cevap vermedim'
Mahkemede yargılanan ve yayınlanan KHK ile polislik mesleğinden ihraç edilen Nuh Esirgenci ise savunma sırasından gözyaşlarına hakim olamadı. Telefonunda FETÖ'ye ait iletişim programı olan 'ByLock' tespit edilen ve programa 4 defa giriş yapıldığı belirlenen Esirgenci, programın var olduğunu, ancak hiç kullanmadığını dile getirdi. Esirgenci, 'Ben hastayım ve internet kotam da yoktu, yazılan mesajlara da zaten cevap vermedim. FETÖ ile ilgili hiçbir ilgim yok, ben cezaevine girdiğimden bu yana ailem dağıldı. Sağlık sorunlarım var. Astım hastasıyım diyerek savunma yaptı' diye konuştu.
Sanık Esirgenci, hakkında mahkeme heyeti verdiği kısa bir ara sonrası 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.
'Telefonumda ByLock çıkarsa parmaklarımı keserim'
Mahkemede yargılanan bir başka eski polis memuru olan ve KHK ile ihraç edilen Ercan Ünivar ise yaptığı savunmasında, Bank Asya'ya para yatırma gerekçesini aynı kurumda çalıştığı amirinin hatır gönül ilişkisine dayandığını iddia etti. Duruşması 30 Ekim 2017'ye ertelenen Ünivar, Mahkemede 6 yıl 6 ay 22 gün ile hapis ile cezalandırılan ve tahliye edilen Ercan Sarıgül, 'Alçak FETÖ terör örgütü ile hiçbir alakam olmadı. Telefonumda ByLock çıkarsa parmaklarımı keserim. Ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17-25 Aralık sürecinden hemen sonra, 8 gün sonra paranızı bu bankadan çekin diyince paramı çekip Ziraat Bankası'na yatırdım' dedi.
Ünivar'ın ayrıca telefonunda tespit edilen Bylock dökümlerinin genişletilmesine karar verildi.
Sanıklar; Nazlı Sancak 9 yıl, Mustafa Karakoç 9 yıl, Resul Torun 9 yıl, Mehmet Erbay 9 yıl, Kazım Çidem 9 yıl, Nuh Esirgenci 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası aldılar. 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası alan Mehmet Fatih Çınar ve 6 yıl 6 ay 22 gün ile hapis ile cezalandırılan Ercan Sarıgül ise tahliye edildi.
6) 11 SANIĞA 9-3 YIL ARASI HAPİS
28 Eylül'de Afyonkarahisar'da görülen Fetullahçı terör örgütü (FETÖ) davalarında 12 kişi hakim karşısına çıktı. Yargılanan zanlılardan biri beraat ederken 11 kişi ise farklı hapis cezaları ile cezalandırıldı.
Sabah erken saatlerde 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ duruşmalarına öğleden sonra da devam edildi. Zanlıların silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasıyla yargılandıkları davalarda hakim karşısına çıkarılan 11 kişi hapis cezası aldı. Mehmet Türk 9 yıl 9 ay, Muhammed Dalar 9 yıl 9 ay, Yılmaz Öğüt 9 yıl 9 ay, İlhan Kavak 9 yıl 9 ay, Musa Kilci 9 yıl 9 ay, Yüksel Memiş 9 yıl 9 ay hapis cezası alırken, etkin pişmanlık yasasından yararlanan Bahadır Alp 3 yıl 9 ay, Adem Tekir 4 yıl 11 ay, Nuri Aktürk 4 yıl 11 ay hapis cezası alarak tahliye edildi. Tutuksuz yargılanan Adnan Torun'a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hanifi Doğru hakkında beraat kararı verilirken, Tuncay Ürkmez'in duruşması ileri bir tarihe ertelendi.
'Pişmanım, devletimin yanındayım'
Duruşmalarda sanıklar kendileri hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, son savunmalarını yaptı.
Mahkemede yargılanan sanıklardan FETÖ'ye ait okullardan birinde muhasebecilik yapan ve telefonunda ByLock tespit edilen Musa Kilci, savunmasında FETÖ'nün terör örgütü olduğunu bilseydi iş yerlerinde çalışmayacağını öne sürerek, 'ByLock incelendiğinde her şey anlaşılacaktır. Pişmanım, devletimin yanındayım ve devletime her şekilde yardımcı olmaya hazırım. 10 aydır cezaevindeyim, 2 çocuğum var, eşim çalışmıyor ve mağdur oldum' diyerek kendisini savundu. Mahkeme heyeti Kilci'ye savunmasının ardından 9 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
'Keşke hiç bulaşmasaydın, bu kadar da bulaşmasaydım'
Tutuksuz yargılanan ve 6 yıl 3 ay hapis cezası alarak serbest bırakılan Adnan Torun ise kendisini 'Keşke hiç bulaşmasaydın, bu kadar da bulaşmasaydım' diyerek savundu. Torun'un eşinin ayrıca FETÖ örgütü tarafından Bank Asya'yı kurtarın talimatı geldiğinin ertesi gününde bankaya hesap açtırdığı ancak sonraki günlerde hesap hareketliliği yapmadığı da dava dosyasında belirtildi.
'20 yıl devlete hizmet ettim'
Yargılandığı davada 9 yıl hapis cezası alan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen eski polis memuru Yüksel Memiş'in cep telefonunun incelendiği ancak FETÖ'nün mesajlaşma programı olan ByLock'a rastlanmadığı belirtildi. Memiş, 20 yıl devlete hizmet ettiğini ve hiçbir terör faaliyetinde bulunmadığını öne sürerek beraatını istedi. Ancak mahkemeye heyeti Memiş'in 9 yıl hapis ile cezalandırılmasına hükmetti.
Öte yandan mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan sanık Hanifi Doğru'nun beratına karar verirken, Tuncay Ürkmez'in duruşmasını erteledi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı-Az sanıklı davalar
(01 Ekim 2017, 07:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: