İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu ve 271 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
30.09.2017 16:51 İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu ve 271 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
28 Eylül'de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, Yüzbaşı H.İ.Ö. tanık olarak verdiği ifadesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görev yaptığını, saat 23.40'ta Couger tipi bir helikopterin havalanması üzerine Kaklıç Hava Meydanı'ndaki 125. Filo Komutanlığına gittiğini belirterek, burada bir süre beklemesinin ardından üsse döndüğünü anlattı.
Daha sonra saat 01.00 sıralarında yeniden 125. Filo Komutanlığına gittiğinde tutuklu sanık eski Pilot Yüzbaşı Fatih Ülker'in kendisine 'Burnuma kötü kokular geliyor, bu amaçla uçmayı reddediyorum. Uçmamak için bahaneler buluyorum.' dediğini aktaran H.İ.Ö., bunun üzerine tutuklu sanık eski 125. Filo Komutanı Yarbay Mehmet Beşir Kanat'ın Ülker'i fırçaladığını duyduğunu anlattı.
Uçak ve helikopterlerin uçuşa hazır edilmemesi, onayları alınmadan hiçbir hava aracının hareket etmemesi, hukuk dışı bir eylemde bulunulmaması yönünde verilen emrin ardından tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ı taşıyan Casa tipi uçağın Eskişehir'e uçtuğunu dile getiren H.İ.Ö., Couger tipi helikopterin havalanmak için motor çalıştırdığını öğrenmesinden sonra da gerekli güvenlik tebdirlerini aldıklarını söyledi.
Çiğli'deki pistte park halindeki Sikorsky tipi helikopterden ise Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinin ağır silahlar indirdiğini gördüğünü söyleyen H.İ.Ö., 'Kalkmaması için yanına gittiğimiz helikopterin motoru zaten 26 dakikadır çalışmaktaydı, hemen kalkması gerekirken kalkmıyordu. Normalde kalkmak istese 7-8 dakikalık sürede kalkıp giderdi. Adını sonradan öğrendiğim pilot Müjdat Sarısoy (Tutuklu sanık) Ankara'ya gidip gelecek yakıtı olmasına rağmen, 26 dakika anlamsızca beklemişti. Bu konuda verilen bazı ifadelerde, bir astsubayın Sarısoy'a yönelik 'motoru kes' anlamına gelen boğazını eliyle kesme işaretinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Orada pilota, 'Motoru kapat' işaretini veren astsubay değil, benim. Bu işaretimin ardından, pilot bana onay vererek motor kapatma işlemini gerçekleştirdi. Motorun susturulması yaklaşık 10 dakikayı bulur ancak pilotlar, 3,5 dakikada helikopter motorunu susturdu.' ifadelerini kullandı.
O sabah, tutuklu sanık eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş'ın Çiğli 2. Ana Jet Üssü'nde emir komutayı devraldığını aktaran H.İ.Ö., 'Savaş, Çiğli'deki şüpheli kişileri polise teslim ederken çok üzgündü. Onlara yönelik, 'Siz Yunan askeri değilsiniz, dik durun.' dediğini, sonra ise bir şüphelinin omzuna dokunarak, 'Ne sorarlarsa sorsunlar, 'Bir şey yapmadık' diyeceksiniz, şeklinde telkinde bulunduğunu duydum.' dedi.
Bunun üzerine söz alan Savaş, tanığın akıl ve mantık kurallarına aykırı bulduğu beyanını kabul etmediğini ifade etti.
Tutuklu sanığın 'Sabret, altın bir nesil geliyor' dediği iddiası
Tanık subay M.A.B., darbe girişiminin yaşandığı gece görevde olmadığını söyleyerek, bazı sanıkların FETÖ ile bağlantılarına ilişkin somut bir bilgisinin bulunmadığını ancak şüphelendiği bazı isimler olduğunu belirtti.
Darbe girişiminin öncesinde, sohbet ettiği tutuklu sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Eğitim Komutanı Albay Ramazan Elmas'a, 'Filoda sağlam uçuş yapacak bir ekibin olmadığı' yönünde bir serzenişte bulunmasının ardından Elmas'ın cevaben, 'Sabret, altın bir nesil geliyor.' cümlesini kurduğunu iddia eden M.A.B., FETÖ ile ilişkilendirilen 'Altın Nesil' kavramını okuduğu bir kitaptan öğrendiğini ifade etti.
M.A.B., darbe girişiminin olduğu saatlerde pilot arkadaşlarıyla yazıştığı WhatsApp grubunda FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin tespitler yaptığını söylemesinin ardından, Başbakanlık avukatı Ahmet Numan Arıcı söz alarak, yaptıkları savunmada birçok sanığın bu girişimden haberlerinin olmadan hareket ettiklerini, bu yönüyle WhatsApp yazışmalarının yargılamaya fayda sağlayabileceğini savunarak, mahkeme heyetinden M.A.B.'nin cep telefonundaki bu yazışmaların, dosyaya eklenmesini istedi.
Talebi kabul eden Mahkeme Başkanı, WhatsApp yazışmalarını duruşma salonundaki ekranlara aktararak okumasının ardından dosyaya dahil etti.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'İzmir 271 sanık Darbe Yapılanması' davası
(30 Eylül 2017, 16:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: