Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.
30.09.2017 18:20 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.
25.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, bazı sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmanın altıncı gününde tanıkların ifadeleri alındı.
Tanık O.Y, ifadesinde tutuklu sanık Remzi Çinemre ile aynı okulda görev yaptığını ve Çinemre'nın kendisine Afganistan'da bir okula her ay 15 bin dolar para aktardıklarını söylediğini anlattı.
Tanık, 2013 Ekim ayında rütbeli bazı polislerin çalıştığı okula geldiğini ve Çinemre ile görüştüğünü aktararak, 'İsmini ihraç listesinden yerel basından öğrendiğim Kadir B. isimli şahıs da 2014 Mart ayına kadar okula ara ara geldi. 2014 KPSS'de Sakarya Üniversite kampüs yerleşkesinde görevliydim. E.T. bana Remzi Çinemre'yi sordu. Ben de görevim bittikten sonraki iş gününde, Çinemre'nin makamına giderek 'Sizi E.T. sordu.' dedim. Bana, 'Uzun süredir yanlarına gitmiyorum, polis takibindeyim.' şeklinde cevap verdi.' diye konuştu.
O.Y, 2015 yılında Sakarya'nın Serdivan ilçesinden bir daire almak için gayrimenkul sattığını dile getirerek, 'Elimde 100 bin Türk lirası vardı. Remzi Çinemre, elimdeki parayı Bank Asya'ya yatırmam için ısrar etti. Ben ise bu parayı bekletmeyeceğimi söyledim. Kendisi bana, bir gece dahi paranın Bank Asya'da kalmasının yeterli olduğunu söyledi. Israrına rağmen ben parayı Bank Asya'ya yatırmadım.' dedi.
Tanık N.L. de ifadesinde firari sanık M.F.T'nin örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan İnelsan şirketine geldiğini aktardı.
M.F.T'nin şirketin patronlarından para aldığını bildiğini aktaran N.L, 'Sohbetler esnasında yurt, dershane, okul üzerinde duruyorlardı. Parayı niçin aldığını bilmiyorum. Soyismini hatırlamadığım Ramazan adlı şahıs düzenli gelir, kurban bağışı isterdi. Yanılmıyorsam 10-15 bin lira tutarında para isterdi. Bu olay 7-8 yıl önce gerçekleşti.' ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, diğer tanıkların ifadelerinin alınması için duruşmaya yarın sabaha kadar ara verdi.
27.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmanın sekizinci gününde, sanık savunmaları ve tanık ifadelerinin alınmasının ardından avukatlara söz verildi.
Bir kısım sanık avukatı Özgür Akın, müvekkillerinin uzun süredir tutuklu olduğunu söyledi.
Müvekkilleri hakkında, 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçları iddiasının bulunduğunu belirten Akın, 'Bankalara para yatırma, yasal yayınları almak, sendikaya üye olmak, okullarına gitmek, dini toplantılara katılmak 'silahlı terör örgütü üyeliği' için yeterli bir delil değildir. Müvekkillerimiz bu örgütün hiçbir eylemine bilerek ve isteyerek iştirak etmemiştir. Müvekkillerimiz, devletine ve milletine sadık insanlardır. Müvekkillerin tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyelerini talep ediyoruz.' diye konuştu.
Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Duruşmada görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ahmet Uluköylü, Sadık Koçak, Sait Arık, Serdar Tarhan, Selim Uzekmek, Yunus Erden ve Osman Baysal'ın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.
Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına hükmeden heyet, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
İddianameden
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 959 sayfalık iddianamede, örgütün 'himmet' yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtildi.
Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamadan itaat eden ve maddi gücü yerinde olanların seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığının belirlendiği aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:
'Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçilmiştir. Mali heyetler yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır.'
İddianamede, 'üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları'nın da arasında bulunan 72 sanık hakkında 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
DİĞER DAVA
Öte yandan Sakarya'da yine 72 sanıklı bir başka dava daha görülüyor. Fetö Emniyet Yapılanmasını konu alan davada son duruşma 16 Ağustos'ta görülmüş, dava ileri bir tarihe ertelenmişti.
Paralel yapı-16 Eylül (2017) 'Sakarya 72 sanık İl Yapılanması' davası
(30 Eylül 2017, 18:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: