Kırklareli'nde FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü" yöneticiliği ile örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığı gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında şube müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarının da bulunduğu 47 eski emniyet personelinin yargılanmasına başlandı.
23.09.2017 22:23 Kırklareli'nde FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü" yöneticiliği ile örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığı gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında şube müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarının da bulunduğu 47 eski emniyet personelinin yargılanmasına başlandı.
19.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü" yöneticiliği ile örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla aralarında şube müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memurlarının da bulunduğu 41'i tutuklu, 47 eski emniyet personelinin yargılandığı davanın ilk celsesi başladı.
Kırklareli Halk Eğitim Merkezi salonunda oluşturulan 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 38 tutuklu ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu.
Duruşmanın ilk günkü celsesinde, kimlik tespiti yapılmasının ardından 9 sanığın ifadeleri tamamlandı.
Sanıklardan eski ekipler amiri Ali Osman Koçdeveci, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Hiçbir şekilde terör örgütüyle bir bağının bulunmadığını savunan Koçdeveci, aleyhe ifade veren tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece bölge trafik ekiplerini arayarak yedek silah ve teçhizatları hazırlamaları, sorumluluk bölgesindeki yolların araç trafiğine kapatılması emrini verdiğini ifade eden Koçdeveci, şüphelilerin kaçma girişimlerini engelleme çalışmasında önemli bir rol aldığını ileri sürdü.
"Sicil numarası ByLock şifresi olmuş"
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe, "Bylock programına ilişkin memur sicil numaranız ByLock giriş şifresi olarak belirlenmiş, ne diyorsunuz" sorusuna sanık Koçdeveci, örgütün haberleşme programı ByLock'u telefonuna yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.
ByLock kullandığına dair dosyadaki raporların hukuka aykırı şekilde elde edildiğini ve anayasanın ilgili maddelerince delil olarak kullanılamayacağını öne süren Koçdeveci, GSM operatöründen telefonun imei numarası ile yeniden sorulmasını talep etti.
20.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli Halk Eğitim Merkezi salonunda oluşturulan 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 41'i tutuklu ve 4 tutuksuz sanık hakim karşısına çıktı.
Polis ekipleri, duruşma dolayısıyla salon çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.
Sanık yakınları, duruşma salonunun önünde kurulan kontrol noktasında üst araması yapıldıktan sonra salona alındı.
Nakil işlemleri nedeniyle ikinci celseye tutuklu bulunduğu Kandıra Ceza İnfaz Kurumundan gelerek katılan Suat Yılmaz, görüntü almak isteyen basın mensuplarına tekme attı.
Tutuklu 39 sanık, duruşma salonuna ceza infaz kurumu aracıyla getirilirken, 2 sanık da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile mahkemeye katıldı.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan eski Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Adnan Başar, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
FETÖ ile hiçbir bağının bulunmadığını öne süren Başar, hakkında hazırlanan iddianamede de hiçbir somut delilin bulunmadığını iddia etti.
Örgütün haberleşme programı "Bylock"u kullanmasının söz konusu olmadığını ileri süren Başar, savunmasında şunları kaydetti:
"MGK'da alınan kararlar hükümete tavsiye niteliğindedir. Bunlar anayasanın ilgili maddelerinde de açıkça yazmaktadır. 2014 yılında MGK'da alınan karar da tavsiye niteliğindeydi. 15 Temmuz'a kadar Fetullah Gülen cemaatinin silahlı terör örgütü olduğuna dair hiçbir somut delil yoktur. 15 Temmuz'da hain darbe girişimiyle silahlı terör örgütü olduğu söylenmiştir. Darbe girişiminin de kimler tarafından yapıldığına dair de bir somut delil bulunmamaktadır. Bu örgütün silahlı terör örgütü olup olmadığı bağımsız bir yargı tarafından belirlenmesi gerekir. Benim de hakkımda bu örgütten olduğuma dair bir somut delil yoktur."
Duruşmada savunma yapan, tutuklu sanıklardan eski komiser yardımcısı Fatih Özdemir, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Severek yaptığı mesleğinden ihraç edildiğini belirten Özdemir, görevi süresince birçok kez ölümle baş başa kaldığını ancak mesleğini yine de severek yaptığını söyledi.
Yaptığı eylemlerin suç unsuru teşkil etmediğini ileri süren Özdemir, "ByLock'u kullanan herkesin terör örgütü üyesi olduğu anlayışı hakimdir. ByLock gizli haberleşme programı değildir. Herkes istediği haberleşme programını kullanabilir. Ben ByLock'u kullansam bile suç sayılmamalıdır. Bu suçlamalar delil değildir." savunmasını yaptı.
Özdemir, ev almak için başka bir bankadan çektiği 50 bin lirayı, Bank Asya'ya yatırdığını öne sürdü.
Kardeşleri arasında bir anlaşmazlık yaşanması sonrasında parayı Bank Asya'ya yatırdığını belirten dile getiren Özdemir, savunmasını, "Ben kimseden Bank Asya'ya para yatırmak için talimat almadım. O parayı başka bir bankadan çektim ve ev alamayınca Bank Asya'ya yatırdım." şeklinde yaptı.
Özdemir'in savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Sanıklardan eski polis memuru Onur Gümüş, savunmasında hakkındaki suçlamaları reddetti.
Hiçbir şekilde terör örgütüyle bir bağının bulunmadığını savunan Gümüş, iddianamede bulunan örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddialarının gerçek dışı olduğunu ileri sürdü.
İddianamede belirtilen telefonu eşinin kullandığını iddia eden Gümüş, eşinin de teknoloji ile arasının kötü olduğunu ve bu programı hiçbir şekilde indiremeyeceğini ifade etti.
Duruşmada savunma yapan, tutuklu sanıklardan eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Ali Aydınlı, suçlamaları kabul etmedi.
Hiçbir terör örgütüne üye olmadığını ileri süren Aydınlı, örgütün gizli haberleşme programlarını yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.
Görev süresi boyunca başarılı çalışmalar yaptığını aktaran Aydınlı, 15 Temmuz'da da görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini savundu.
15 Temmuz'dan sonra açığa alınarak, tutuklandığını ve mesleğinden ihraç edildiğini ifade eden Aydınlı, "Bir ayda hayatım tamamen alt üst oldu. Hakkımda yapılan hiçbir işlemde zorluk çıkartmadım. Hepsinde serinkanlılığımı korudum. Açığa alındıktan sonra gözaltına alınacağımı tahmin etmiştim. Hiçbir zaman kaçmayı düşünmedim. Halbuki sınır bir kentiz ve görevim icabı her şeyi çok iyi biliyorum. Mesleki bilgi ve birikimim kaçmam için yeterliydi." diye konuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğünce kendisine verilen taltiflerin hepsini hakkıyla aldığını öne süren Aydınlı, savunmasında, "21 yıllık meslek hayatım boyunca 427 maaş taltifi aldım. Aldığım taltifler bugüne kadar ne kadar başarılı biri olduğumun göstergesidir. Aldığım taltiflerin hiçbirini himmet adı altında veya yardım amaçlı olarak vermedim. Aldığım iki evin kredisini ödemek amacıyla kullandım." dedi.
22.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Davanın beşinci gününde sanık savunmaları tamamlandı.
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda verilen aradan sonra devam duruşmada, 41 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu.
Görevinden ihraç edilen polis memuru tutuksuz sanık Gökhan Özalp, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddetti. Özalp, FETÖ ile ilgili bildiği her şeyi savcılık ve polis ifadelerinde anlattığını söyledi.
FETÖ yapılanması içerisinde olmadığını ileri süren Özalp, mesleğine katılırken de hiçbir kimseden yardım almadığını belirtti.
Yaklaşık 2,5 yıl önce bir polis arkadaşının önerisi üzerine telefonuna örgütün gizli haberleşme programı Bylock'u kurdurduğunu anlatan Özalp, Bylock'u örgüt üyelerini kullandığını bilmediğini savundu.
Bylock programı üzerinden arkadaşları ile 12 kez konuştuğunu ifade eden Özalp, "Bu programın 2,5 yıl sonra beni terör örgütü suçlaması ile karşı karşıya bırakacağını düşünmedim. Programda dini konular konuşulurdu. Bu nedenle yargılanmak beni derinden yaralıyor. Bu cemaatin de terör örgütü olduğunu 15 Temmuz'da anladım. Polislik mesleğime geri dönmeyi çok istiyorum. Etkin pişmanlık yasasından yararlanarak bildiğim her şeyi anlattım." şeklinde savunma yaptı.
Mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan polis memuru Mithat Kayaalp için yetkisizlik kararı verdi.
Dört gün süren duruşmalarda tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmaları tamamlandı.
Duruşmaların ikinci gününde bir basın mensubuna tekme atan tutuklu sanık Suat Yılmaz, bugünkü duruşmada da salondan çıkarıldığı sırada görüntü almak isteyen basın mensuplarına tepki gösterdi.
Geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonundan çıkarılan Yılmaz, gazetecilere "Buraya gelin buraya" diye seslendi.
Sanıklar ring aracına bindirilerek ceza infaz kurumuna götürüldü.
İDDİANAME
İddianamede sanıklar hakkında, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 10 yıldan 15'er yıla kadar, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Bu arada, dosya kapsamında yargılamasına başlanılan firari iki sanığın ise yakalanmasına çalışılıyor.
(23 Eylül 2017, 22:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: