Ankara Yargıtay'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), 'Selam Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davaya devam edildi. 3 gün süren duruşmalar sonunda tutuklu sanıklardan 3'ünün tahliyesine karar verildi.
16.09.2017 15:24 Ankara Yargıtay'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), 'Selam-Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davaya devam edildi.
13.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Ankara Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanık ve avukatları ile müşteki avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten çıkarılan 25 hakim ve savcı hakkında hazırlanan iddianameyi 21 Nisan 2017'de kabul etmişti. Mahkeme heyeti, sanıkların Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen 'Selam-Tevhid'de kumpas' davasında yargılanmaları nedeniyle dosyaların birleştirilmesine ve dava dosyasının Yargıtaya gönderilmesine karar vermişti.
Duruşmada, bu dosya ile İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince gönderilen dosyanın birleştirilmesi nedeniyle kamuoyunda 'Ergenekon', 'Balyoz', 'Askeri Casusluk', 'Odav TV', 'Futbolda Şike', '17/25 Aralık', 'Selam-Tevhid', 'MİT tırları', 'yasa dışı dinleme', 'Tahşiye', 'usulsüz tahliyeler' gibi soruşturma ve kovuşturmalarda görev alan 25 hakim ve savcı hakkındaki iddianamenin özeti okundu.
Dosyaların birleştirilmesi nedeniyle sanıklara savunma yapmaları için söz verildi.
Sanıklardan, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada 'örgüt yok' kararı veren eski hakim Rüstem Eryılmaz, hakkındaki iddiaları reddetti.
Eryılmaz, FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında bir süre tutuklu kaldıktan sonra itirafçı olarak tahliye edilen eski HSYK Üyesi Kerim Tosun'un, kendisiyle ilgili beyanlarını kabul etmedi.
Dönem arkadaşı Tosun'u, 'cemaatçi değil, ülkücü' olarak bildiğini ileri süren Eryılmaz, 'O arkadaş, etkin pişmanlıktan yararlanmayı garantilemek için birkaç isim daha ilave etmiş gibi geliyor, hakkımdaki beyanlarını kabul etmiyorum.' dedi.
Örgütün şifreli haberleşme sistemi ByLock kullandığının tespit edildiği de belirtilen sanık Eryılmaz, ByLock kullanmadığını, bu yöndeki bilgi ve belgelerin hukuka aykırı elde edildiğini savundu.
Sanık Eryılmaz, 'Tango ve buna benzer uygulamalara meraklı birisiydim, şu an hatırlamıyorum ama onu da açmış olabilirim, olsa olsa böyle olmuş olabilir diyorum. Merakımdan dolayı o tür programların çoğunu indirip deneyip siliyordum. Acaba onu da indirdim mi diye düşünüyorum ama hatırlamıyorum.' savunmasını yaptı.
Dosya kapsamındaki iddialar ve delillerle sanıklara ceza vermenin mümkün olmayacağını ileri süren Eryılmaz, tahliyesine karar verilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Öztunç'un soruları üzerine Eryılmaz, evinde yapılan aramalarda ele geçirilen terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait kasetlerin, kendi evinde değil, babasının evinde bulunduğunu, kasetlerin babasına ait olduğunu iddia etti.
'ByLock kullanmadım'
Savunma için söz alan eski savcı Ümit Zafer Çolak da FETÖ kapsamında tutuklanan ve itirafçı olan eski İstanbul Özel Yetkili Savcısı Seyfettin Atıcı'nın kendisi hakkındaki beyanlarını kabul etmedi.
Çolak, Atıcı'nın, 'Dinlemelerle ilgili gelen yazıları okumak istediğimde birlikte çalıştığımız Savcı Ümit Zafer Çolak, 'Başsavcıvekili Fikret Seçen kızıyor, okumadan imzala geç' diyordu.' şeklindeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığını savundu.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Çolak, tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Öztunç'un, 'İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince mahkememize gönderilen ByLock kullanıcısı olduğunuz yönünde tutanak var' demesi üzerine sanık Çolak, ByLock kullanmadığını ileri sürdü.
Söz alan sanık Metin Özçelik de hakkındaki iddiaları kabul etmedi, FETÖ ile hayatının hiçbir döneminde irtibatı bulunmadığını iddia etti. Bank Asya'da hesabı bulunmadığını, kendisinin, ailesinin FETÖ'nün okullarına, dershanelerine gitmediğini belirten Özçelik, ByLock kullanıcısı olduğu yönündeki evrakın da düzmece olduğunu savundu.
Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
14.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
Duruşmada savunma yapan, kamuoyunda eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u tutuklayan hakim olarak bilinen sanık Vedat Dalda, FETÖ üyesi olmadığını söyledi.
FETÖ'nün üst düzey yöneticileriyle görüşme yapmadığını savunan Dalda, hayatının hiçbir döneminde örgütün medya organlarını takip etmediğini belirtti.
Dalda, hakkında beyanda bulunan eski bir meslektaşının ifadelerini reddederek, kendisine iftira atıldığını ileri sürdü.
Mahkeme Başkanı Öztunç, Dalda'ya dosyasında bulunan Sızıntı dergisi ve Zaman gazetesine ait kupürleri gösterdi. Bunun üzerine Dalda, 'Bunlarla benim alakam yok, niye dosyaya girmiş bilmiyorum.' ifadesini kullandı.
'Suç kastıyla hareket etmedim'
Bir kişinin hukuk fakültesinde okuduğu sırada ders notları için görüştüğü Vedat Dalda'nın elinde örgüte ait gazeteler olduğu ve daha sonra kendisinin FETÖ evine götürüldüğünü anlattığı ifadelerinin hatırlatılması üzerine Dalda, söz konusu beyanların gerçek olmadığını iddia etti.
İletişim tespit kararlarını örgütün zorlamasıyla değil, hukuk ve vicdani kanaat çerçevesinde verdiğini dile getiren Dalda, görev yaptığı süre içerisinde suç kastıyla hareket etmediğini savundu.
FETÖ üyeliği suçlamasını kabul etmeyen tutuksuz sanık eski hakim Mehmet Erdoğan ise FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in devletine ihanet eden bir terör örgütü lideri olduğunu söyledi.
Örgütten herhangi bir talimat almadığını ve öğrencilik yıllarında da örgüte ait evlerde kalmadığını öne süren Erdoğan, beraatini istedi.
Savunma için söz alan sanık eski savcı Ayhan Bedirhan da suçlamaları kabul etmedi.
'1 dolarım da yok' savunması
'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesine karar verenlerden eski hakim Mustafa Başer, görevde bulunduğu süre içerisinde çok iyi hakimlik yaptığını, tarafsızlığını her zaman koruduğu iddiasını paylaştı.
FETÖ ile bağlantısının ortaya konulamadığını ve örgüte ait okullara gitmediğini kaydeden Başer, '1 dolarım da yok.' dedi.
Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını öne süren Başer, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Sanık İsmail Işık da FETÖ ile bağlantısının olmadığını savunarak suçlamaları reddetti.
Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
15.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
Duruşmada sanıklar tutukluluk itirazlarını dile getirerek, tahliye talebinde bulundu.
Sanık Salim Duran, FETÖ'yü ve 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini belirterek, darbe girişiminin mağdurlarından olduğunu savundu.
Mahkeme Başkanı Öztunç, Duran'ın FETÖ'nün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığına ilişkin raporu okudu. Öztunç, Duran'ın, programı kullandığı tarihleri de söyledi. Duran, bunun üzerine 'Hepsi yalan, hepsi iftira. Kur'an üzerine el basarım ki doğru değil.' ifadelerini kullandı ve bu konuda yeniden inceleme yapılmasını istedi.
Sanık Ayhan Bedirhan da kimseden emir ve talimat almadan karar verdiğini iddia ederek, tahliye talebinde bulundu.
Sanık İsmail Işık ise FETÖ'yü ve darbe girişimini lanetleyerek, 'Devletimi her zaman sevdim. Hiçbir zaman kaçmadım, kaçmayacağım.' dedi.
Sanık Zafer Çolak da sözlerine FETÖ'yü ve darbe girişimini lanetleyerek başladı. Bunun üzerine Başkan Öztunç, dosyadaki delillere bakılarak karar verileceğine işaret ederek, 'Siz bilirsiniz ama savunmanızda darbe girişimini lanetlemenin, o gün dışarı çıkmanın benim nazarımda hiçbir etkisi yok.' diye konuştu.
Diğer sanıklar da tutukluluk hallerine itiraz ederek, tahliye talebinde bulundu.
Daha sonra ara kararı okuyan Mahkeme Başkanı Öztunç, sanıklardan eski hakimler Abdullah Öztürk ve Muzaffer İren ile eski savcı Ayhan Bedirhan'ın tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini bildirdi.
Duruşma 31 Ekim 2016'ya ertelendi.
Paralel yapı-11 Aralık (2015) 'Ankara 54 sanık Selam-Tevhid kumpasına karışan hakim-savcılar' davası (Yargıtay)
(16 Eylül 2017, 15:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: