FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 2015 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Kanuni Üniversitesine ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek örgüte 150 milyon liraya ulaşan miktarda rant sağladıkları iddiasıyla aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 17 sanığın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına devam edildi. Savcılık, tutuklu yargılanan Muammer Çalışkan ve Mustafa Vural'ın mahkeme tarafından tahliye edilmelerine itiraz etti.
16.09.2017 13:46 FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 2015 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Kanuni Üniversitesine ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek örgüte 150 milyon liraya ulaşan miktarda rant sağladıkları iddiasıyla aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 17 sanığın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına devam edildi.
15 Eylül'de 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar suçlamaları kabul etmezken, bilirkişiden gelen raporda söz konusu arazi için yapılan imar değişikliğinin yasaya uygun ve belediye meclisi kararıyla yapıldığı belirtildi.
Devam eden yargılamalarda tutuklu sanıklardan Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hasan Uzun, Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural ve eski Adana Ticaret Borsası Muammer Çalışkan tahliye edildi.
Tutuklu sanıklar Mustafa Vural sağlık sorunları nedeniyle tahliyesini istedi. Muammer Çalışkan ise 21 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek kaçma şüphesinin olmadığını söyledi. Mahkeme heyeti, tutuklu iki sanığı ev hapsi ile tahliyesine karar verdi. Davada tutuklu sanık kalmadı.
Muammer Çalışkan ve Mustafa Vural hakkında daha önce de tahliye kararı verilmiş, ancak FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yapılan soruşturmalar kapsamında yeni delilere ulaşıldığı gerekçesiyle yeniden tutuklanmalarına karar verilmişti.
Savcılıktan tahliyelere itiraz
Duruşmanın ertesi günü Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tahliye kararına itiraz etti. Başsavcılık, mahkemeye yaptığı itirazda iki sanık hakkında mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı dikkate alınarak tekrar tutuklama kararı verilmesini, talebin reddedilmesi halinde dosyanın değerlendirilmek üzere bir üst mahkemeye gönderilmesini talep etti.
DAVA
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015'te yapılan bir ihbarla, 2012'de Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz ve yönetiminin, imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen Kanuni Üniversitesi'ne ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek, 150 milyon liraya ulaşan miktarda rant kazandırdığı iddia edildi. İhbar üzerine başlatılan soruşturma sonucu aralarında Fetullah Gülen ve Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 5'i tutuklu 17 sanık hakkında 5-35 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten' ağırlaştırılmış müebbet, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Aldırmaz için 'terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 35 yıla kadar, diğer sanıklar için de 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek FETÖ'ye yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiği belirtilmişti.
Dava kapsamında firari sanıklar FETÖ elebaşı Gülen ile Ömer Ekinci, Kemal Elibal ve Cemal Soncu'nun tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verilmişti. Daha önce tahliye edilen Muammer Çalışkan ile iş adamı Mustafa Vural, yeni deliller elde edilmesi üzerine 12 Ekim 2016'da yeniden tutuklanmıştı.
17 SANIKLI DİĞER DAVA
Öte yandan Adana'da yine 17 sanıklı diğer bir Fetö davası daha başladı. 1'i tutuklu 17 sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması 12 Eylül Salı günü görüldü. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
Paralel yapı-13 Ocak (2016) 'Adana 17 sanık Belediye Yapılanması/örgüte finansal destek' davası
(16 Eylül 2017, 13:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: