Denizli'de, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Çardak Havaalanı'nı işgal ederek Ankara'ya 550 komando gönderilmesini planlayıp darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla 44'ü tutuklu, 64 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada, Genelkurmay Başkanlığından istenen bilirkişi raporu okundu. Tutuklu sanık eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın, karargah personeli ve üst komutanlarına karşı gerçek niyet ve maksadını gizlediği belirtildi. 12 Temmuz 2016'da saat 22.30 civarında karargah içindeki kamelyada, tugay komutan yardımcısı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının ayrı bir yerde muhafaza edilmesinin çok sık görülen bir davranış olmadığı, 11. Komando Tugay Komutanlığının eğitim ve intikal faaliyetinin Ege Ordu Komutanlığının eğitim takviminde bulunmadığı ve planlanan motorlu intikal faaliyetinin 15 Temmuz'da izah edilemez şekilde öne alındığı, ülke genelindeki yoğun olayların yaşandığı bir zamanda eğitim faaliyeti için birlikten çıkıldığı, üst komutanlığa bilgi verilmemesi, konvoy emniyetiyle ilgili mülki makamlar ve kolluk kuvvetleriyle koordine edilmemesi, konvoy emniyet mesajının çekilmemesi, izah edilemeyecek miktarda mühimmat alınması, mülki amirin talebi olmadan havaalanının emniyetini almak için gidildiğinin ifade edilmesi, üst komutanlık bilgisi ve müsadesi olmadan silahlı ve teçhizatlı birliklerin kışla dışına çıkarılması, üç günlük kumanya alınması emri veren kişilerin başka bir maksadının olduğu, gece boyunca gelen mesajların bir kısmını yanında bulunanlarla paylaşmadığı ve evrak kırpma makinesinde imha ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.
26.08.2017 15:02 Denizli'de, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Çardak Havaalanı'nı işgal ederek Ankara'ya 550 komando gönderilmesini planlayıp darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla 44'ü tutuklu, 64 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
21 Ağustos'ta Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezinde görülen davanın 5. duruşmasına sanıklar ve avukatları katıldı.
Duruşmada, 26 Nisan'daki ara kararda Genelkurmay Başkanlığından istenen bilirkişi raporu okundu.
Raporda ilk olarak eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Özbakır ile ilgili bölüme yer verildi.
Tutuklu sanık Özbakır'ın, karargah personeli ve üst komutanlarına karşı gerçek niyet ve maksadını gizlediği belirtilen raporda, 12 Temmuz 2016'da saat 22.30 civarında karargah içindeki kamelyada, tugay komutan yardımcısı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının ayrı bir yerde muhafaza edilmesinin çok sık görülen bir davranış olmadığına dikkat çekildi.
Mesajları evrak kırpma makinesinde imha etmiş
Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
'(Tutuklu sanık Özbakır) 11. Komando Tugay Komutanlığının eğitim ve intikal faaliyetinin Ege Ordu Komutanlığının eğitim takviminde bulunmadığı ve planlanan motorlu intikal faaliyetinin 15 Temmuz'da izah edilemez şekilde öne alındığı, ülke genelindeki yoğun olayların yaşandığı bir zamanda eğitim faaliyeti için birlikten çıkıldığı, üst komutanlığa bilgi verilmemesi, konvoy emniyetiyle ilgili mülki makamlar ve kolluk kuvvetleriyle koordine edilmemesi, konvoy emniyet mesajının çekilmemesi, izah edilemeyecek miktarda mühimmat alınması, mülki amirin talebi olmadan havaalanının emniyetini almak için gidildiğinin ifade edilmesi, üst komutanlık bilgisi ve müsadesi olmadan silahlı ve teçhizatlı birliklerin kışla dışına çıkarılması, üç günlük kumanya alınması emri veren kişilerin başka bir maksadının olduğu görülmüştür.'
Verilen emirlerin planlanan eğitim ve intikal faaliyetiyle ilgili olmadığı, askeri mevzuat ve teamül ve kanunlara uygun olmadığı vurgulanan raporda, 'Genelkurmay'dan gönderilen sıkıyönetim direktifinin kurmay başkanı tarafından kendisine verildiği, ayrıca gece boyunca gelen mesajların bir kısmını yanında bulunanlarla paylaşmadığı ve evrak kırpma makinesinde imha ettiği anlaşılmıştır.' denildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde okunmasına devam edilen bilirkişi raporunda, tutuklu sanık eski Söke Garnizon Komutanı ve 11. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Erol Akman'la ilgili olarak, 12 Temmuz 2016'da Söke'den Denizli'ye geldiği Harekat Merkezine bilgi verilmediği, ulaştırma yönetim programına girilmediği, söz konusu askeri mevzuat ve teamüllere uyulmadığı belirtildi.
Gerçek maksat ve niyetin gizlendiğine dikkat çekilen raporda, Akman'la ilgili şunlar kaydedildi:
'12 Temmuz 2016'da saat 22.30 civarında karargah içindeki kamelyada, tugay komutanı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının ayrı bir yerde muhafaza edilmesinin çok sık görülen bir davranış olmadığı, Ege Ordu Komutanlığının bilgisi olmadan emri altındakini birlikleri Söke'den Denizli'ye talimatlara aykırı olarak intikal ettirdiği, eğitime katılacak olan personel listesinde isminin yer almadığı, 13-14 Temmuz 2016'da Denizli'de yapılan eğitime faaliyetine katılmadığı, motorlu intikal eğitimine katılacağının tugay personeli tarafından bildirilmediği, ülke genelinde yoğun olayların yaşandığı bir zamanda eğitim faaliyetine katılanların tugaydan çıkışlarının izah edilemez bir şekilde öne alınmadığı, kışladan çıkarken ve intikal esnasında yaşanan kargaşa, intikal sırasında emniyetle ilgili tedbirlerin alınmaması, makam aracında K.B'ye 'Sen hiç darbe gördün mü? Şimdi darbe yapacağız, görürsün' dediği, Çardak Havaalanı nizamiyesinde görevli astsubaya 'Seni tutuklatırım, çabuk kapıyı aç, uçağa bineceğiz' dediği dikkate alındığında intikalin önceden koordine edildiği, planlandığı anlaşılmaktadır.'
Duruşmada, rapor okunduktan sonra avukat ve sanıkların savunmaları alındı.
280 sayfalık raporda, 15 Temmuz gecesi Çardak Havaalanı'nda yaşanan olaylardan dönemin tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır, eski yarbay Avşin Yapar, firari eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir ve eski Söke Tugay Komutanı Albay Erol Akman'ın sorumlu olduğu belirtildi.
FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Denizli'de askerlere yönelik açılan 44'ü tutuklu, 64 sanıklı davanın 5'inci duruşması EGS Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı. Mahkeme, Ege Ordu Komutanlığı'nın hazırladığı bilirkişi raporunun ardından Genelkurmay Başkanlığı'ndan da mart ayında yapılan duruşmada 15 Temmuz gecesi ile ilgili tahkikat raporu istenmesine karar vermişti. Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli, albay rütbesinde 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, kamera görüntüleri, tanık ve sanık ifadeleri ve bazı dijital materyalleri inceleyerek hazırladığı 280 sayfalık tahkikat raporunu mahkemeye gönderdi.
İzmir F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tutuklu sanıkların getirilmesiyle sabah saatlerinde başlayan duruşmaya avukatlar ve sanık yakınları da alındı. Duruşmada mahkeme başkanı, hazırlanan tahkikat raporunu okudu. Raporda, 15 Temmuz günü Denizli 11'inci Komando Tugayı'ndan 550 komandonun eğitim ve intikal gerekçesiyle Çardak Havaalanı'na sevk edilmesinden, 550 komandonun kargo uçaklarıyla Ankara'ya nakledilmek istenmesinden dönemin tugay komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, eski yarbay Avşin Yapar, firari eski Kurmay Başkanı yarbay Fahrettin Demir ve eski Söke Tugay Komutanı Albay Erol Akman'ın sorumlu olduğu vurgulandı.
Raporda, komuta kademesinin eğitim faaliyeti hakkında Valilik, Kaymakamlık, Ege Ordu Komutanlığı gibi sorumlu birimlere haber verilmediği, eskort istenmediği, eğitim faaliyeti öncesi yapılan toplantıya cep telefonlarının alınmadığı, tüm bunların askeri teamüllere aykırı olduğu belirtildi. Eğitim faaliyeti ve Çardak Havaalanı'nın işgal girişiminde alt rütbedeki askerlerin seçim şansı bulunmadığı ifade edilen raporda, alt rütbedeki askerlerin 6 güne sığdırılan tatbikatta emirler doğrultusunda hareket ettikleri, intikalin darbe girişimi olduğunun anlaşılmasıyla birlikte alt rütbeli askerlerin teslim olmak için vaziyet aldıkları yönünde değerlendirmeler de yer aldı.
Bilirkişi raporunun eski tugay komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'la ilgili bölümünde Özbakır'ın, karargah personeli ve üst komutanlarına karşı gerçek niyet ve maksadını gizlediği, üç gün önce karargah içindeki kamelyada, tugay komutan yardımcısı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının alınmamasının çok sık görülen bir davranış olmadığı vurgulandı. Ülke genelinde yoğun olaylar yaşanırken, eğitim faaliyeti için birlikten intikal yapılmasının, bu konuda üst komutanlığa bilgi verilmemesinin, izah edilmeyecek miktarda mühimmat alınmasının, üst komutanlık bilgisi ve izni olmadan silahlı ve teçhizatlı askerlerin kışla dışına çıkartılmasının ve üç günlük kumanya alınması emrini verenlerin başka bir maksadı olduğunun görüldüğü de raporda belirtildi.
Duruşmada, rapor okunduktan sonra avukat ve sanıkların savunmaları alındı.
Tutuklu sanık eski teğmen Muhammet Ekinci, eşinin birden fazla telefonunda ByLock kaydı olduğuna ilişkin, suçun kişisel olduğunu, evlenmeden önceki durumunun bilemeyeceği kaydetti.
Sanık ve avukatların tahliye taleplerini tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.
Verilen 45 dakikalık aradan sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık 11. Komando Tugay Komutanlığı eski kurmay başkanı Fahrettin Demir hakkındaki yakalama emrinin devamı ile infazının beklenmesine, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine, Muhammet Ekinci'nin eşine ait telefonların ByLock içeriklerinin istenmesine, sanıklar Binbaşı Ertuğrul Yavaşca, Yüzbaşı Celil Basıkar, üsteğmenler Hüseyin Öğüt ve Fatih Akın Arslan'ın mevcut delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali ve darbeyi engellemeye yönelik çabaları dikkate alınarak tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi ve duruşmayı 17 Kasım'a erteledi.
Öte yandan duruşma devam ederken, İzmir'den katılan sanık avukatlarından Aydoğan Y., söz aldığı sırada fenalaştı. Avukat ambulansla Denizli Servergazi Devlet Hastanesine kaldırıldı. Avukatın durumunun iyi olduğu belirtildi.
RAPORA İTİRAZ
Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 40'ı tutuklu 64 sanığın yargılandığı davada Başbakanlık avukatı, Ege Ordu Komutanlığının hazırladığı idari tahkikat raporuna itiraz etti.
Alınan bilgiye göre, Başbakanlık avukatı, askeri personelin 15 Temmuz 2016'da 11. Komando Tugay Komutanlığı'ndan çıkan 550 komandonun Çardak Havaalanı'na intikalinde üst rütbeli personelin sorumlu olduğu vurgulanan raporun içeriğine itirazda bulundu.
Avukat tarafından 18 Ağustos'ta mahkemeye sunulan itiraz dilekçesinde intikale katılan askerlerin 15 Temmuz gecesi birliğinden çıkarken ve yoldayken darbe girişimine ilişkin haber almalarına rağmen kanunsuz emre uymaya devam ettikleri, sabah teslim olmalarının ise sorumluluğu ortadan kaldıramayacağı belirtildi.
İtirazda bilirkişilerin raporda yorum yapmalarının doğru olmadığı, hükmün mahkemeye ait olduğu bilgisi de yer aldı.
DAVA
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak' suçlarından açılan davada aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'nın da bulunduğu 40'ı tutuklu 64 sanık hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.
Davanın üçüncü duruşmasının gerçekleştiği 3 Nisan'daki duruşmada, sanıkların üzerine atılı suçun niteliğinin hükümete karşı olmasından dolayı Başbakanlık'ın davaya katılma talebi kabul edilmiş, 26 Nisan'da görülen davanın dördüncü duruşmasında Ege Ordu Komutanlığının hazırladığı idari tahkikat raporu okunmuştu.
Askeri personelin Tugay Komutanlığı'ndan Çardak Havaalanına intikalinde üst rütbeli personelin sorumlu olduğu belirtilen raporda, 'Eğitim intikal faaliyetinin Ege Ordu Komutanlığı'ndan izin alınarak yapılması, faaliyetin sene başında müfredata alınması ve bu şekilde hayata geçirilmesi gerektiği' kaydedilmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'Denizli 64 sanık Darbe Yapılanması' davası
(26 Ağustos 2017, 15:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: