Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.
12.08.2017 18:29 Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.
08.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt'te FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde 110'u tutuklu, 320 askerin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, eski 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek savunma yaptı. 15 Temmuz'da Van Asayiş Kolordu Komutanının kendisini arayarak Siirt'e geleceği için bir helikopterin gönderilmesini istediğini ve kendisi de emir vermesine rağmen olumsuz sonuç aldığını aktaran Şimşek, daha sonra dönemin Siirt Valisinin telefonla kendisini arayarak sosyal medyada darbe girişimine söylentilerin olduğu aktardığını ifade etti. Şimşek, 'Haberimin olmadığını söyledim. Daha sonra bir kez daha beni aradı. 'Bir araya gelip durumu değerlendirelim' dedikten sonra ben de kendisine 'İstiyorsanız buraya (tugaya) gelin' dedim. Daha sonra kendisi de beni valiliği davet etti. Sonra da valilik binasına gittim. Valilik binasına gittiğimde girişte veya kapı önünde asker mangası yoktu. Binaya girdim, vali yoktu. Oradaki görevli polise sorduk, bilmediklerini söylediler. 15 dakika sonra vali ile emniyet müdürü geldi. İzleme merkezinin karşısındaki koordinasyon salonuna geçtik' dedi.
'Olayların seyrine göre hareket edelim'
Valiliğe darbe yapmaya değil, güvenliği sağlamak için geldiklerini valiye söylediklerini anlatan Şimşek, 'Bu sırada dönemin emniyet müdürü, 'Komutanım televizyondaki gelişmeleri takip edelim olayların seyrine göre hareket edelim' dediğine bizzat tanık oldum. Bu konuda vali suskunluğunu korudu. Ben de, 'Darbeyle bir bağlantımızın olmadığını, bizim tavrımız belli olduğunu, buraya sadece iyi niyetimizi dile getirmek için geldiğimizi' söyledim. Valilikten tugaya dönerken de ne olduğunu tam olarak anlamayan ve aralarında bazı sarhoşların da bulunduğu bazı kişiler üzerime geldi. Kıyafetim yırtıldı ve bu kıyafetinde dosyaya delil olarak sunulmasını talep ediyorum' diye konuştu.
'Valiliğin yazısı olmadan birlik merkeze gelemezdi'
Ardından Şimşek'e, 'Vali ve emniyet müdürün gözaltına alınması, derdest edilmesi ve toplanan kalabalığın üzerinden ateş açılması yönünde bir emir verdiniz mi?' diye soruldu. Şimşek, 15 Temmuz tarihi başta olmak üzere öncesinden ve sonrasında emri altındaki askerlere, 'Valiyi derdest edin, şunu alın, bunu yapın' diye kanunsuz bir emir vermediğini, ateşi kimin açtığından haberi olmadığını, ateşin kesilmesi için emir verdiğini savundu. Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever ise, Eruh 2'nci Komando Taburunun hangi maksatla Siirt'e çağrıldığını, bu konuda jandarma Komutanlığına haber verildiğini ancak emniyet müdürlüğüne neden haber verilmediği sordu. Cansever, taburun Şimşek'in talimatıyla 14 Temmuz'da şehre kaydırıldığını ve 15 Temmuz'da ise darbe girişimi sürecinin yaşandığını anlattı. Bunun üzerine Şimşek, 'O gün şehir merkezinde 100 kişilik bir terör gurubunun sızdığı bilgisi vardı. Operasyonel faaliyetlere katılmak için 2'nci Tabur çağrıldı. Emniyet Müdürlüğüne haber verilmesi yönünde talimat verdim ancak emrim altındakiler bunu iletmemiş ise benim ne suçum var? Yani darbeyi önceden biliyordun demeye mi getiriyorsunuz? 15 Temmuz'dan bir gün önce yani 14 Temmuz'da terör olayları vardı. Eruh'taki birliğin Siirt'e getirilmesi şehir merkezindeki terör faaliyetleri ve yapılacak operasyon çalışmaları içindi. Bizzat valiliğin kayıtlı talep yazısı olmasa idi o birlik, Eruh'tan Siirt'e getirilmezdi' ifadelerini kullandı.
'Kendisini kurtarmak için yalan söylüyor'
Başsavcı Cansever, daha sonra, 'Valiliği önüne 25-26 araçla gittiniz, her zaman valiliğe böyle mi gidiyorsunuz? ve bir sanığın ifadesinde geçiyor, sizin vali ile emniyet müdürünün görevden alındığını söylemişsiniz. Mademki vali ile emniyet müdürü görevden alınmış ise, o zaman vali ile emniyet müdürünün güvenliğini ne diye almaya gittiniz?' diye sordu. Şimşek, soruya, 'Bu Albay Necati Metin'in ifadesi. Muhtemelen kendisi kurtarmak için bu yalanı söylüyor. Yok böyle bir şey, ben böyle bir talimat vermedim. Vali ile emniyet müdürünün de görevden alındığı ile ilgili bir söz sarf etmedim. 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunmak için valiliğe gitmedim. Eğer ben darbe yapmaya kalkışsaydım beni durduracak ikinci bir güç yoktu. 6-7 bin askerle yapamayacağım şey yoktur. Valiliğin önündeki kalabalığı dağıtmak 10 dakikayı almazdı' yanıtını verdi.
Duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ahmet Şimşek ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli savunma yaptı.
Sanık Şimşek, darbe girişimi gecesi Eruh'tan getirilen taburun Valiliğin talep yazısı doğrultusunda 'meskun mahal' operasyonu için Siirt'e geldiğini savundu.
Dönemin Valisi MustafaTutulmaz'ın kendisini arayarak sosyal medyada darbe söylentilerine ilişkin soru sorması üzerine, 'Bu devirde böyle bir şey olamaz.' yanıtını verdiğini iddia eden Şimşek, gelişmeleri televizyondan takip ettiğini ileri sürdü.
Vali Tutulmaz'a, 'Tugaydayız, buyurun gelin.' dediğini, Tutulmaz'ın ise Valilik Asayiş Toplantı Salonu'nda bir araya gelmeyi uygun gördüğünü ifade eden Şimşek, eski İl Jandarma Komutan Vekili albay Necati Metin'den sıkıyönetim mesajını ve buna göre vali ve emniyet müdürünün görevden alındığının öğrendiği aktardı.
Kendisine getirilen sıkıyönetim mesajını okuduğunu, 'Beni de Siirt Sıkıyönetim Komutanı ilan etmişler' sözünü alaycı bir şekilde söylediğini savunan Şimşek, Vali Tutulmaz'la görüşmek için Valiliğe gitmek istediğini fakat orada halkın toplandığının bildirilmesi üzerine Eruh'tan gelen tabura kendisinin emniyetini almaları için talimat verdiğini öne sürdü.
Şimşek, valiliğe gittiğinde Vali Tutulmaz'ın yerinde olmadığı gerekçesiyle kendisini aradığını aktardı.
'Darbeyle ilgimiz yok. Daha önce münasebetimiz nasılsa şimdi de aynıdır' dediğini belirten Şişmek, bir süre sonra tekrar aradığını ve bu sefer, 'Hemen gelmiyorsanız ben gidiyorum' ifadesini kullandığını ve dönemin Emniyet Müdürü Metin Özkan'la Valiliğe gelen Vali Tutulmaz'ı karşılayarak sohbet edip çay içtiklerini anlattı.
'15 Temmuz'u desteklemek kesinlikle aklımın ucundan geçmemiştir. Siirt ilinde darbe teşebbüsü kesinlikle olmamıştır.' ifadesini kullanan Şimşek, halkın kendisine tepki göstermesi üzerine gömleğinin yırtıldığını fakat buna rağmen kimsenin burnunun dahi kanamadığını savundu.
Çapraz sorguda çelişkili ifadeler
Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Şimşek'e Valiliğin kuvvet talebinde hangi gün ve saatte bulunduğunu sorması üzerine Şimşek, talebin 15 Temmuz'da yazılı olarak yapıldığını belirtti.
Cansever'in, Eruh'taki taburun intikaliyle ilgili mesajların 14 Temmuz'da atılma nedenini sorması üzerine Şimşek, kimliği belirsiz bir vatandaşın teröristlere yönelik ihbarı üzerine önlem amaçlı mesajı çektiklerini iddia etti.
Valiye söylemeyi unutmuş
Cansever'in, 'Eruh'taki taburu bu kişinin araması üzerine mi harekete geçirdiniz?' Bu bilgiyi neden Valiye bildirmediniz? Neden sadece jandarmaya bildirdiniz?' sorularına Şimşek, 'Bel ağrımdan oturamadım, unuttum ihbarı söylemeyi' cevabını verdi.
Başsavcısı İbrahim Cansever, eski Tabur Komutanı Ahmet Şimşek'e, 15 Temmuz öncesinde neden kısa süreli izne ayrıldığını ve bu sürede nerelerde bulunduğunu sordu.
Sorular karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Şimşek, 'Küçük oğlumun bel ameliyatı ve sünnet için izne ayrıldım. Ankara'da bulundum.' dedi.
Cansever'in, darbe girişimi gecesinde, 'Savcılığa çağrıldınız. Tankları tugay kapısına koydunuz. Neden emniyetin girmesini engellediniz?' şeklindeki soruyu yöneltmesi üzerine Şimşek, o sırada tugaya bir saldırı olabileceği ihtimaline karşı bu durumun meydana geldiği yanıtını verdi.
Şimşek, kendisine yöneltilen birçok soruyu da 'Çok yoğun bir gece olduğu için birçok soruyu hatırlamıyorum.' diyerek yanıtsız bıraktı.
'Araca çarpmadım, yolu açtım'
Eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli de yaklaşık 5 saat süren savunmasında çelişkiler ifadeler kullandı.
Şimşek'in emniyetini almak için valilik önüne geldiklerini savunan Çehreli, oraya zırhlı araçlarla gitmediklerini, kullandıkları kirpi ve kobra araçlarının da zırhlı olmadığını, bunların mayına karşı kısmi korumalı araç olduğunu söyledi.
Valilik önünde sarhoş, kızgın ve çeşitli durumlardaki kişilerin bulunduğunu öne süren Çehreli, vatandaşların kendilerine engel olmak amacıyla yola bıraktıkları araçlara çarpmadıklarını sadece yolu açtıklarını öne sürdü.
'Ben araca vurmadım, çarpmadım. Ben yolu açtım. Araca çarptığımı kabul etmiyorum. Mala zarar vermedim. Hiç kimsenin burnunu bile kanatmadım. Ben görevimi yaptım.' ifadesini kullanan Çehreli, vatandaşların can güvenliğini sağladıklarını iddia etti.
İzletilen görüntüler yalanını ortaya çıkardı
Eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli, Valilik önünde sıkıyönetim ilanıyla ilgili yaptığı anonsları inkar etti.
Mahkeme Başkanı Saim Karakaya'nın, darbe girişimi gecesinde Çehreli'ye, 'TSK yönetime el koydu.' şeklinde yaptığı anonsları sorması üzerine Çehreli, bu şekilde anons yapmadığını ileri sürdü.
Çehreli'nin, 'Ben o bayrağa kurban olurum. Sizlere canım feda' şeklinde anons yaptığını ileri sürmesi üzerine Mahkeme Üyesi Caner Kaner, 'Kendinizi gördüğünüzde açıklarsınız?' diyerek olay anıyla ilgili görüntüleri izletti.
Vatandaşların tekbir getirerek darbe girişimine karşı durduğu görüntülerde, Çehreli'nin darbe ye yönelik anonslar yaptığı ortaya çıktı.
Çehreli'nin de sorulan soruları yanıtlamamak için konuyu sürekli değiştirmesi üzerine bazı tutuklu sanıklar da tepki gösterdi.
Sanıkların savunmalarının alınmasına yarın devam edilecek.
09.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adliye Sarayı'ndaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmanın onuncu celsesinde, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.
Eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Metin, darbe girişimi akşamı yemekte oldukları saat 21.30 sıralarında eski Tugay Komutanı Şimşek'e telefon geldiğini, Şimşek'in karşıdakileri dinlediğini fakat konuşmadığını, yaklaşık 10 dakika hiçbir şey konuşmadan bekledikten sonra, 'İyi akşamlar' diyerek yanlarından ayrıldığını söyledi.
Dönemin Emniyet Müdürü Metin Özkan'ın da bulunduğu bazı emniyet yetkilileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Metin, saat 22.45 sıralarında nöbetçi amir Binbaşı Gürkan Eker'in 'harekat yıldırım' acil koduyla bir mesaj geldiğini ve ekinde de bir sürü atama olduğunu telefonla bildirdiğini belirtti.
Telefonun sesini dışarıya vererek Özkan ve yanındakilerle mesajı tekrar dinlediklerini iddia eden Metin, kendisiyle alakalı bir şey olup olmadığını sorduğu Eker'den alakalı bir şey olmadığını öğrendiğini ifade etti.
'Dur, bizim çocukları arayayım'
Sözde sıkıyönetim mesajıyla ilgili eski Tugay Komutanı Şimşek'i telefonla aradığını ve kendisinin mesajda, 'Siirt sıkıyönetim komutanı' olarak yazıldığının bildirdiğini aktaran Metin, Şimşek'e durumu dönemin valisi Mustafa Tutulmaz'a bildirmek istediğini söylediğini kaydetti.
Şimşek'in, 'Dur, bizim çocukları arayayım.' diyerek kendisine izin vermediğini belirten Metin, Şimşek'in vali ve emniyet müdürünün tugaya geleceğini söylediğini, terör konusunda ciddi gelişmelerin olduğunu ve kendisinin de mesajı alarak oraya gelmesini istediğini aktardı.
Emniyet Müdürü Özkan ile tekrar görüştüklerini ve Özkan'ın darbe girişimine karşı 'direnme' noktasında talimat aldıklarını bildirdiğini belirten Metin, Şimşek'in olumsuz yanıtına rağmen Vali Tutulmaz'ı durumdan haberdar ettiklerini öne sürdü.
Olay gecesi valilik önünde yaşananları anlatan Metin, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erkiletlioğlu tarafından 16 Temmuz 2016 günü tugaya çağrıldığını anlattı.
Metin, eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek ile görüştüğünü ve Şimşek'in kendisine önceki gece valilik yanında yaşanan olaylarla ilgili duruşundan dolayı tepki gösterdiğini ifade etti.
Şimşek'in kendisine 'Kalkışma devam ediyor, İstanbul ve Ankara'da başarıya ulaştı. Akşam yaptıklarının hesabını vereceksin.' dediğini belirten Metin, Vali Tutulmaz, Emniyet Müdürü Özkan ve Siirt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever'in de gözaltına alınacağını söylediğini öne sürdü.
Şimşek'e, 'Sen nereden talimat alırsan al ben seni dinlemiyorum.' dediğini savunan Metin, oradan ayrıldığını söyledi.
Eski Tugay Komutanı Şimşek'in konuyu değiştirmek için sürekli yorum katarak soru sormak istemesi üzerine Metin'in avukatı Ali Mehmet Kocaoğlu Şimşek'e tepki göstererek, 'Savcı değilsin. Konuyu çarpıtıyorsun. Allah aşkına sus, yerinde otur.' dedi.
Savunma yapan tutuklu sanıklardan eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu da darbe girişiminin içerisinde yer almadığını savundu.
Evinde bulunan ve üzerinde 'Sevgi çiçeği Anafen' yazılı FETÖ dershanenisine ait kalemlerden haberdar olmadığını iddia eden Erkiletlioğlu, kapatılan Anafen Dershanesinin FETÖ ile bağlantısının olduğunu iddianameden öğrendiğini öne sürdü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
11.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Aralarında Siirt 3'üncü Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de bulunduğu tutuklu 110 sanık ve avukatlarının dinlenmesinin ardından verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, Serdal T., Taha Yasin A., Ahmet K., Hasan G., İbrahim C., Ömer K., Abidin Kadir K., İsmail Y., Murat S., Polat Ç., Şakir S., Muharrem Ö., Mesut G., Uğur K., Mustafa M., Hasan Cihangir O. ve M. Fatih C. hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma 14 Ağustos tarihine ertelendi
Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli'nin de aralarında bulunduğu askerler, 'Anayasa'yı ihlal', 'yasama organına karşı suç', 'hükümete karşı suç' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarından yargılanıyor.
Paralel yapı-03 Şubat (2017) 'Siirt Darbe Yapılanması 320 sanık' davası
(12 Ağustos 2017, 18:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: