FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal ettikleri gerekçesiyle 6'sı tutuklu, 9'ü rütbeli 17 asker hakkında, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.
12.08.2017 16:28 FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal ettikleri gerekçesiyle 6'sı tutuklu, 9'ü rütbeli 17 asker hakkında, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.
7 Ağustos'ta İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 6 tutuklu sanık, tutuksuz 3 sanık ile darbe girişimi sırasında yaralananların da aralarında bulunduğu bazı mağdur ve müştekiler katıldı.
Duruşmada, TBMM, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, İETT, İspark ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ adına söz alan avukatları, davaya müdahillik talebinde bulundu.
Talebe ilişkin söz alana sanık avukatları, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının talebini mahkemenin takdirine bıraktıklarını ancak İETT, İspark ve belediyenin diğer birimlerinin suçtan zarar görme ihtimali olmadığı gerekçesiyle davaya katılma talebinin reddini istedi.
Mahkeme heyeti, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının davaya katılma talebini kabul etti. Heyet, İETT, İspark ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin davaya katılma talebine ilişkin olarak ise iddia olunan zararlarının belgelendirdikten sonra değerlendirilmesine hükmetti.
Duruşmada, olay sırasında görev alan polis memurları tanık sıfatıyla dinlendi.
Tanık polis memuru B.C, olay tarihinde göreve çağrıldıklarını ve o gece sabaha kadara darbecilere karşı mücadele ettiklerini anlatarak, sabaha karşı AKOM'a geldiklerini ve binanın içerisi ile çatısında darbeci askerlerin bulunduğunu söyledi.
Teslim ol çağrılarının hemen ardından çatıda bulunan ve mevzilenen askerlerin bir süre sonra binaya girdiğini, bir astsubay ile bazı erlerin 'teslim ol' çağrılarına uyararak polis aracına doğru koştuklarını anlatan polis memuru, diğer tüm rütbelilerin ise özel harekat tarafından binanın içerisine düzenlenen operasyon sonucunda gözaltına alındıklarını söyledi.
Sanık avukatlarının sorularını da cevaplayan polis memuru, AKOM'un işgali ve askerlerin teslim sırasında herhangi bir silahla ateş açmadıklarını ve böyle bir ses de duymadıklarını anlatarak, 'AKOM'a sabaha karşı varmamızın sebebi, diğer bölgelerdeki olaylardan sonra anca gidebildik. Malum İstanbul'da bir çok bölge işgal edilmişti. Talimat gelince buraya gittik.' dedi.
Diğer polis memurları da benzer şekilde ifade verdi. Tanıkların ifadelerinin ardından avukatların taleplerinin alındığı duruşmaya ara verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanıkların ve avukatların talepleri alındı.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, mevcut delil durumunu dikkate alınarak tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yarbay Mustafa Kubilay, yüzbaşılar Ramazan Derviş, Levent Aksoy, Mehmet Fatih Güven ve Hakan Özhan'ın suç işledikleri yönünde somut deliller olması ve delillerin tam olarak toplanmaması gerekçeleriyle bu hallerinin devamına karar verdi. Heyet, tutuklu sanık Astsubay Ömer Faruk Çimen'i ise tanık polis memurlarının beyanını dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Heyet, bu celsede dinlenemeyen tanıkların beyanlarının alınması, yine bu dosyada bulunan ancak farklı bir suçtan daha hakkında ek iddianame düzenlenmiş iki sanığın savunmasının da alınması amacıyla duruşmayı 2 Ekim'e erteledi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde AKOM'u işgal ettikleri iddiasıyla 9'u rütbeli, 6'sı tutuklu 17 asker şüpheli, olayda yaralanan 7 kişinin de aralarında bulunduğu 17 kişi ise müşteki sıfatıyla yer alıyor.
Tüm şüphelilerin 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 7 yıl altı aydan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenen iddianamede, ayrıca 4 tutuklu askerin, işgal sırasında 7 kişiyi yaraladıkları gerekçesiyle 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 63 yıldan 105'er yıla kadar hapis, 11 şüpheli askerin ise işgal sırasında 'kamu malına zarar verdikleri' iddiasıyla 1 yıldan dörder yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep ediliyor.
Şüpheli askerlerin bir kamyon, yeterince mühimmat ve etkili silahlar bulundurmak suretiyle AKOM'u ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığından hareket ederek AKOM'a intikal eden askeri birlik içerisinde yer aldıkları anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu müştekiler Mustafa Ertaş, Bilal Uzcan, Hacı Demirci, Ramazan Çakır, Eyüp Kalan ve Musa İlhan'ın yaralandığı, atış sıklığı, hedef gözetilmesi gibi hususlar da dikkate alındığında şüphelilerin öldürmeye teşebbüs ettikleri kanaatine varıldığı ifade ediliyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-06 Ocak (2017) 'İstanbul 17 sanık Darbe Yap./AKOM İşgali' davası
(12 Ağustos 2017, 16:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: