Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu 1'i firari 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
12.08.2017 18:17 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu 1'i firari 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
07.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Spor salonunun girişinde kimlik ve x-ray cihazından geçirilen kişiler, duruşma salonuna alındı. Kimlik tespitinin ardından 9'u tutuklu 11 sanığa savunmalarını yapmaları için söz verildi.
Tutuklu sanık eski komiser yardımcısı Adem Danışman, savunmasında, 15 Temmuz gecesinde trafik denetleme amirliği yaptığını söyledi.
Darbe girişimini bastırma adına verilen talimatları yerine getirdiğini öne süren Danışman, 'Amirlerimin verdiği görevleri eksiksiz yerine getirdim. 25 Ağustos'ta ByLock'tan gözaltına alındım ve serbest bırakıldım. Daha sonra bir soruşturma geçirmeden haksız bir sebeple kamu görevimden ihraç edildim. 2013'te konut kredisi için Bank Asya'dan kredi çektim. Bu bankaya talimatla değil birikim amaçlı para yatırdım. Kimse Yok mu Derneği'ne bir bağışta bulunmadım. FETÖ/PDY ile bir alakam yok. Beraatimi arz ediyorum.' diye konuştu.
Tutuklu sanık eski ilçe emniyet müdürü Halil İbrahim Keskin de darbe girişimi sırasında yıllık izinde olduğunu ve göreve çağrılması nedeniyle geri döndüğünü belirtti.
Herhangi bir soruşturma geçirmeden 17 Ağustos 2016'da direkt ihraç edildiğini iddia eden Keskin, 'Ben ByLock ne indirdim ne de kullandım. Hatta telefonumu kendi rızamla teslim ettim. Telefona nasıl ve nereden yüklendiğini bilmiyorum. Tutukluluğumdan 7 ay sonra telefonda ByLock olduğu tespit edilmiş. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Ben ve ailem 15 Temmuz mağduruyuz. Tahliyemi talep ediyorum.' ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, 11 sanığı dinlemesinin ardından, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, davayı yarına erteledi.
08.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.?
Kimlik tespitinin ardından 10 tutuklu sanık savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Tutuklu sanıklardan eski polis memuru Mehmet Efe Şanlı, 15 Temmuz gecesinde Adapazarı Cumhuriyet Polis Merkezi'nde görevde olduğunu, emniyet amirinin talimatları doğrultusunda, halkı meydanlara çağırdığını söyledi.
ByLock kullanmadığını savunan Şanlı, 'Telefonumun mobil verisini sürekli arkadaşlarımla paylaşıyordum. Arkadaşlarım ByLock indirmiş olabilir. Hakkımda tanıklık yapan şahısları tanımıyorum. Örgütün yayın organlarına abone olmadım.' şeklinde konuştu.
Darbe girişiminin olduğu gece görev yerine intikal ettiğini öne süren tutuklu sanık Hüseyin Koca ise 2012 yılında konut kredisi için Bank Asya'dan kredi kullandığını, bunun, konut aldığı firmanın bu bankayla anlaşmalı olmasından kaynaklandığını savundu.
Kredisini kapatmak için 2015 yılında dairesini sattığını ifade eden Yalçın 'Sattığım dairenin parasının bir kısmını Bank Asya'dan çektiğim krediyi kapatmak için kullandım. Bank Asya'da kalan paramın bir kısmını da kısa bir süre sonra çektim.' şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, kalan sanıkların dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
09.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Kimlik tespitinin ardından 10 tutuklu sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Tutuklu sanık eski polis memuru S. E., savunmasında, 15 Temmuz gecesinde açık öğretim sınavı için Sakarya'dan İstanbul'a doğru yola çıktığını, hain darbe girişimini öğrendiği zaman görev yeri olan Sakarya'nın Sapanca ilçesine doğru geri döndüğünü ifade ederek, bütün gece amirlerinin verdiği hukuki emirler çerçevesinde görev aldığını belirtti.
ByLock kullandığı iddialarına ilişkin konuşan S. E., 'Görev yerinde tanıştığım Ali isimli bir şahsın tavsiyesi üzerine WhatsApp, Tango programı gibi sosyal iletişim programı zannederek 2014 yılında indirdim. FETÖ/PYD terör örgütü ile görüşmek için indirmedim. Normal bir uygulama olduğunu düşünerek Ali ile birlikte Google Play Store'den indirdik. Programın ara yüzünün İngilizce olması ve kullanışlı olmadığını düşünerek kısa bir süre sonra ByLock uygulamasını telefonumdan sildim.' şeklinde konuştu.
Darbe girişiminin olduğu gece görev yerine intikal ettiğini anlatan eski polis memuru tutuklu sanık N. C. de FETÖ/PYD terör örgütünün finans kaynağına para yatırma iddialarına ilişkin, 2005 yılında polis meslek yüksek okulunu kazandığı için Bank Asya'nın havale ücreti almaması sebebiyle hesap açtığını aktardı.
C., 2008-2011 yılları arası borsada alım-satım işlemlerini gerçekleştirdiğini belirterek, '17- 25 Aralık sürecinde hesabımı kapatmak istedim. Ancak Şırnak'ta şark görevi yaptığım için en yakın Bank Asya şubesi Şırnak'ın Cizre ilçesindeydi. Mesai saatlerinden dolayı gidemedim. Bank Asya'nın TMSF'ye (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu) geçince hesabı kapatmaktan vazgeçtim.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, kalan sanıkların dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
10.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Kimlik tespitinin ardından 8 tutuklu sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Mersin Kapalı Cezaevi'nde tutuklu sanık eski polis memuru Yasin Özmen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmadaki savunmasında, 2014'te terör örgütünün sohbet adlı toplantılarına katıldığı esnada telefonları dışarıda bıraktıklarında, telefonuna ByLock programının yüklendiğini savundu.
Telefonuna indirilen ByLock programını kısa bir süre sonra nitelikleri itibariyle kriptolu bulduğundan kaldırdığını anlatan Özmen 'Örgüt içerisinde 'Selim' isimli şahsa ByLock programına gelen mesajların bir müddet sonra neden silindiğini sordum. Kendisi bana 'örgüt içerisinde mesajlaşmaların saklı kalınması nedeniyle, güvenlik amacıyla ByLock programını kullanıyoruz' dedi.' ifadelerini kullandı.
'Psikolojik baskı gördüm'
17-25 Aralık sürecinden sonra internette izlediği örgütün iç yüzünü gösteren videolardan, bu yapılanmanın bir CIA projesi olduğu kanısına vardığını söyleyen Özmen 'Sakarya'da görev yaptığım sırada örgütün bilinmeyen yönleri olduğunun farkına vardım. Örgütle arama mesafe koydum. Mesafeli duruşumdan örgüt mensupları rahatsız olmuştu. Evime ve iş yerime sürekli gelerek psikolojik baskı oluşturdular.' diye konuştu.
Tutuklu sanık eski polis memuru Yahya Yüksel ise Bank Asya'da 2010 yılında yatırım amaçlı altın hesabı açtığını, 17-25 Aralık sürecinden sonra hesabını kapattığını belirtti.
Diğer tutuklu sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, kalan tutuksuz sanıkların savunmalarının dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
11.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Kimlik tespitinin ardından 10 tutuksuz sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Tutuksuz sanıklardan duruşmaya katılan eski polis memuru G.G, hain darbe girişiminin olduğu gece Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde 4 gün süreyle aralıksız görev yaptığını söyledi.
Örgütün okullarına destek verdiği iddialarına ilişkin G.G, 'Oğlumun okul notları çok düşüktü. Ben de iyi bir eğitim alması için Fatih Koleji'ne 2015-2016 eğitim öğretim yılında yolladım. Sonrasında, basında çıkan FETÖ/PDY terör örgütü ile bu okulların iş birliği içerisinde olabileceği haberleri karşısında çocuğumu birinci yarı yıl dönemi sonunda okuldan aldım.' ifadesini kullandı.
Diğer tutuksuz sanıklardan eski polis memuru A.Y. de hiçbir terör örgütüne üye olmadığını, FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkilendirilen dernek, gazete, dergi ile alakasının olmadığını savundu.
17-25 Aralık öncesi sohbet adlı toplantılara misafir adı altında çağırıldığı için iki defa katıldığını aktaran A.Y, 'Sonrasında ise 10 defa çağırmalarına rağmen gitmedim. 17-25 Aralık sürecinden sonra onlarla bir araya gelmedim.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, kalan tutuksuz sanıkların dinlenmesi için davayı Pazartesi gününe erteledi.
İDDİANAME
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 72 eski emniyet mensubu sanık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen aralarında emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu sanıkların, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırarak örgüte finansal destek sağladığı, bazı sanıkların ise çocuklarını KHK ile kapatılan Özel Fatih Koleji'ne gönderdiği ifade edildi.
Bazı sanıkların terör örgütünün evlerindeki sohbetlere katıldığının ve örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının tespit edildiği anlatılan iddianamede, şüphelilerden bir kısmının örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in emirleri doğrultusunda KHK ile kapatılan Kimse Yok mu Derneği'ne bağış yaptığının belirlendiği, sanıkların 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü' ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı vurgulandı.
Paralel yapı-09 Haziran (2017) 'Sakarya Emniyet Yapılanması 72 sanık' davası
(12 Ağustos 2017, 18:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: