Düzce'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Eda Eğitim Kurumlarına bağlı olan okullarda öğretmenlik yapan 29 sanığın yer aldığı davada bazı sanıklar, 'Bylock' kullanmalarının sebebini hadis ve ilmi sözler paylaşılması olduğunu ileri sürdü.
12.08.2017 15:08 Düzce'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Eda Eğitim Kurumlarına bağlı olan okullarda öğretmenlik yapan 29 sanığın yer aldığı davada bazı sanıklar, 'Bylock' kullanmalarının sebebini hadis ve ilmi sözler paylaşılması olduğunu ileri sürdü.
09.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Düzce'de faaliyet gösteren Eda Eğitim Kurumları adı altında Fatih Koleji başta olmak üzere Eda Eğitime bağlı olan okul, dershane ve yurtlarda öğretmenlik yapan 9'u tutuklu, 5'i firari 29 sanık hakkındaki dava 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başladı. Başsavcılık iddianamesinde sanıkların örgütün haberleşme sistemi olan 'Bylock' kullandıkları, örgüte maddi destek sağladıkları ve örgüt üyesi oldukları yönünde bilgiler yer alıyor.
Bazı sanıklar yaptıkları savunmada 'Bylock' kullandıklarını itiraf ederken, bazı sanıklar ise hiçbir şekilde 'Bylock' kullanmadıklarını öne sürdü. Bazı sanıklar 'Bylock' kullanmalarının sebebini hadis ve ilmi sözler paylaşılması olduğunu iddia ederken, bazı sanıklar ise IP çakışması nedeniyle kendilerinde 'Bylock' olduğunu ileri sürdü. Sanıkların tamamı ise örgüt üyesi olmadıklarını iddia etti. Mahkeme heyeti sanıkların tamamını dinlemek için mahkemeye bir süre ara verdi.
Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında FETÖ ile bağlantısı olduğu nedeniyle KHK ile kapatılan dershanelerdeki öğretmen ve yurt müdürlerinin de bulunduğu sanıklar, yakınları ve avukatlar katıldı.
Tutuklu sanık Agit Karal, üniversiteye başladığı dönemde FETÖ'ye bağlı yurtlarda maddi sıkıntılardan dolayı kaldığını ve daha sonra yurtlarda müdür yardımcılığı yaptığını söyledi.
Terör örgütleriyle işi olmadığını savunan Karal, 'Üniversiteye kayıt olmaya geldiğim zaman Muaz diye biriyle tanıştım, bana yurtta uygun fiyata kalacağımı iletti. Ben de ailemin maddi durumu iyi olmadığı için yurtta kaldım. Bu kişinin isminin gerçek mi? Kod adı mı? Bilmiyorum. İki yıl üniversite okuduktan sonra iş aramaya başladım. Yurt yöneticileri de beni Gümüşova Yurdu'na müdür yardımcısı olabileceğimi söylediler. Bu şekilde orada işe başladım.' şeklinde konuştu.
Mahkeme Başkanı Ferhan Acar'ın, Karal'a telefonunda 'Bylock' uygulamasının yüklendiği yönündeki iddiaları sorması üzerine, 'Telefonuma Bylock yükledim. Bunu Google Play üzerinden indirdim. Herhangi biri bu programı telefonuma yüklemedi. Bu program üzerinden Tarık'la konuşuyorduk. Mesaj ve hadis paylaşımı yapıyorduk, 3-4 ay bu programı kullandım. Tarık gidince de bu programı hiç kullanmadım, sildim.' ifadesini kullandı.
Ardından diğer bazı sanıklar da savunmalarını yaptı.
Mahkeme heyeti, kalan sanıkların dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
10.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Düzce'de FETÖ terör örgütüne bağlı olan Eda Eğitim Kurumları adı altında faaliyet gösteren başta Fatih Koleji olmak üzere okul, yurt ve dershanelerde öğretmenlik yapan 13'ü tutuklu 29 sanık hakkında başlayan yargılama sürecinde ilk karar çıktı.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Eda Eğitim Kurumları çatısı altında faaliyet gösteren başta Fatih Koleji, yurtlar, dershane ve özel okullarda öğretmenlik yapan 13'ü tutulu, 5'i firari 29 sanıklı duruşmalar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmanın ikinci gününde sanıklardan R.D isimli öğretmen Bank Asya ile ByLock programı hakkında ki bildiklerini anlatarak etkin pişmanlıktan yaralandı. R.D ifadesinde 'ByLock'ta grup yöneticisi okul müdürüydü. Başka gruplar oluşturabiliyordu. Başka okul müdürü ve yöneticileriyle oluşturmuş olduğu gruplar da vardı. Onlarla ne mesajlaştı bilmiyorum. Zonguldak Müdürü Mehmet Sarıyos, Düzce'nin Müdürü Hikmet Şahin'di. En son bunlarla ilgili bir grubu vardı. Program mesajları belli bir süre sonra otomatik olarak sildiği için daha güvenli bulunuyordu. Toplantı saatleri ve yerleri programdan yazılıyordu. Her gurubun bir yöneticisi olup o kişi üst gruptan aldığı mesajları kendi grubuna atıyordu. Küçük gruplara toplantı yerleri gelmiyordu. Sadece Fetullah Gülen'in sohbetleri ve gördüğü rüyalar atılıyordu' dedi.
Bank Asya'nın kapatılmaması için Düzce imamlarından kendilerine bankaya para yatırmaları konusunda talimat geldiğini ifade eden R.D, 'Düzce İmamı Hüseyin Yılmaz benim arabamı sattığımız öğrenince paramı ne yaptığımı sordu. Bende Bank Asya'ya yatırdığımı söyledim. Ancak borçlarımın olduğunu söyledim. Bana bir süre çekme, bekle diye söyledi. Bankaya el koymak istiyorlar, sermayesi yüksek görünürse el koyamazlar paran hayrına biraz orada dursun dedi. Şu an Hüseyin Yılmaz'ın nerede olduğunu bilmiyorum. 2015 yılına kadar Hüseyin Yılmaz vardı. Ondan önce de Yahya Serin diye biri vardı. Bize bu kişileri Genel Müdür olarak tanıtırlardı. Bu ilde ki her şeyden okullardan, öğrenci evleri, cemaate ait faaliyetleri bunlar organize ederdi. Bunlar sorumluydu. Ben Hüseyin Yılmaz'a bankaya el konulursa paramı geri nasıl alacağımı sordum. Devlet 100 bin liraya kadar teminat veriyor korkma dedi. Ben bu teklife çok kızdım iki ay sonra da paramı çektim. Okul Müdürümüz Hüseyin Şahin'de bankayı destekleme konusunda telkinde bulunuyordu. Yastık altında bir şeyleriniz varsa bunları da bankaya yatırın deniyordu. Ereğli'de yine Hüseyin Yılmaz'ın yardımcısı Ali Hoşaf diye birisi vardı. Sohbetler okulda değil Fatih Yurdu'nda yapılıyordu. Buranın 100-200 kişilik bir sinema salonu vardı. Buraya bazen dışarıdan da konferans verecek birileri davet edilirdi. Bizim öğrencilimiz bu yurtta kaldığı için biz burada nöbetçi kalıyorduk. Bazı akşamlarda kalabalık misafir oluyordu. Kurban bayramında insanlardan toplanan kurbanlar okulda pay edilerek herkesin payı evlerine dağılıyordu. Kurban sahiplerinin payları verildikten sonra kalan kısmı fakir öğrencilere ve yurtlara veriliyordu' şeklinde konuştu.
Yargılama sonunda tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında ki adli kontrol şartının kaldırılmasına, tutuklu sanıklar A.T, B.A, C.K, E.D, F.K, H.G, O.Y, ve S.Y'nin tutukluluk hallerinin devamına, tutuklu G.A, H.Ö ve M.Ş'nin adli kontrol şartı uygulanarak tahliye edilmesine, tutuklu sanıklardan A.G ve R.D'nin etkin pişmanlıktan faydalanarak adli kontrol hükümlerinin uygulanarak tahliyesine, Ayrıca tutuksuz yargılanan A.A'nın ise tutuklanmasına ve mahkemenin 23 Ekim 2017 tarihine ertelenmesine karar verildi.
İDDİANAME
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, KHK ile kapatılan Eda Eğitim Kurumları'nda çalışanların, örgüt faaliyetleri yürüttüğüne yer veriliyor. İddianamede 18 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'örgüte finansal destek sağlamak' suçundan, 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Paralel yapı-03 Nisan (2017) 'Düzce 29 sanık Eda Eğitim Kurumları Yapılanması' davası
(12 Ağustos 2017, 15:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: