Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 10'u eski öğretmen 16 sanığın yargılanmasına devam edildi.
06.08.2017 14:47 Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 10'u eski öğretmen 16 sanığın yargılanmasına devam edildi.
31.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya haklarında 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve silahlı terör örgütüne üye olma', 'usülsüz işsizlik maaşı alma' suçlarından dava açılan tutuklu sanıklar Akile T., Ebubekir K., Gülay K., Kerim Ö., Selin C., Soner A., Turan S., Huriye M., Fındık Ayşe K. ve tutuksuz sanıklar Ahmet Ö, Aliye Y., Fatma Ö., Feride H., Sinan K., Recep T. katıldı. Tutuksuz sanıklardan mazereti olan Osman A., duruşmaya katılmadı.
İlk kez hakim karşısına çıkan 9'u tutuklu 16 sanığın kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra sanıkların dinlenilmesine geçildi.
İddianamelerin okunmasının ardından tutuklu eski öğretmen Akile T. yaptığı savunmada örgütün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullanmadığını belirterek, 'ByLock kullanmadım. Bank Asya'da bulunan hesabım sadece maaş hesabıydı. Çalıştığım kurumda öğrenci kayıtları az olduğu için beni işten çıkaracaklarını söylediler. Kayıtlar yüksek olunca yeniden işe alacaklarını söylediler. İşten çıkarıldıktan sonra 2 aylık süreçte işsizlik maaşı aldım. Fakat çalıştığım süre boyunca işsizlik maaşı almadım. Üzerime atılan suçlamayı kabul etmiyorum. Etkin pişmanlık hükmünden yararlanmak istemiyorum' diye konuştu.
FETÖ/PDY'ye ait Sultan Murat Koleji'nde büro memuru olarak çalışan Fındık Ayşe K. da, 'Bu yapıyı hain bir yapı olarak tanımıyordum. Cemaate ait kurumlarda ekmek paramı kazanmak için çalıştım. Suçsuz olduğuma eminim. Dini duygularımız kullanıldı' dedi.
Tutuklu eski öğretmen Selin C. ise FETÖ kurumlarında çalışan bir arkadaşının tavsiyesi üzerine cemaate ait kurumlara başvuruda bulunduğunu belirterek, 'KPSS'ye çok girdim. Yeterli puan alamadığım için böyle özel kurumlara başvuru yapıp çalıştım. Usülsüz işsizlik maaşı almadım. Hatta bu maaşın yattığından emniyette haberim oldu. Yatan para PTT'de beklemiş sonra İŞKUR'a geri yatmış. Bank Asya'da çocuklarımın geleceği için hesap açtım. Böyle sıkıntılar yaşayacağımı bilseydim o hesapları açmazdım. Böyle usülsüzlük yapacakları aklıma gelmezdi. Ben mağdur oldum. Güvenim kullanıldı. Bu yaşayacaklarım aklımın ucundan geçmezdi. Ben elimi verdim kolumu kaptırdım. Himmet vermedim. Okula borcum vardı, kesintiler bu yüzden sandım. Adliye önündeki Zaman Gazetesi'nin eylemine Sultan Murat Koleji okul müdürünün isteği üzerine gittim. Ben örgüt eylemi olduğunu bilseydim gitmezdim. Pişmanım. Benim babam korucu, benim örgüt eylemlerine katılmam söz konusu bile olamaz. Beni böyle mağdur eden FETÖ'den şikayetçiyim.' ifadelerini kullandı.
Tutuklu eski öğretmen Gülay K. savunmasında FETÖ'nün terör örgütü olduğunu söyledi. FETÖ'ye ait okullara atama usülü atanmadığını söyleyen Gülay K., 'Ben bu cemaatin okullarında çalışmak istemedim. Çocuklarıma bakmak için çalışmaya devam ettim. Cemaatin terörist bir örgüt olduğunu bilmiyordum. Bu hain örgüt herkesi olduğu gibi beni de yanılttı. Bu örgütün gerçek yüzünü 15 Temmuz'da gördüm. Böyle olduğunu bilseydim bu kurumlarda çalışmazdım. Ben hep öğrencilerime vatan, millet sevgisini aşıladım. Terör örgütü üyesi değilim. Cemaate ya da herhangi bir yasadışı yapıya himmet vermedim. Ben bu okullarda çok sevdiğim öğretmenlik mesleğini yaptım. İşsizlik maaşını sadece bir ay aldım. Çalıştığım dönemde usülsüz işsizlik maaşı almadım. Usülsüz aldıysam da çok pişmanım. Aldığım parayı da faiziyle geri yatırdım.' dedi.
FETÖ'ye ait bir pansiyonda vekil müdür olarak 1 yıl çalıştığını söyleyen Huriye M. ise, 'İşten çıktıktan sonra işsizlik maaşına başvurdum. 4 ay işsizlik maaşı aldım. Ama çalıştığım kurumdan elden maaş almadım. İşsizlik maaşını aileme harcadım. Devleti zarara uğrattıysam bu parayı vermeye razıyım. Üye olduğum derneklerin FETÖ'ye ait olduğunu bilmiyordum. Bilseydim katılmazdım. Darbenin aktörü değil mağduruyum. Ben bu yapıyı terör örgütü olarak bilmedim. Etkin pişmanlıktan yararlanmak istemiyorum. Eğer yararlanırsam, örgüt üyeliğini kabul etmiş olurum' diye konuştu. Mahkeme heyeti diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.
01.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya haklarında 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve silahlı terör örgütüne üye olma', 'usülsüz işsizlik maaşı alma' suçlarından dava açılan tutuklu sanıklar Akile T., Ebubekir K., Gülay K., Kerim Ö., Selin C., Soner A., Turan S., Huriye M., Fındık Ayşe K., ve tutuksuz sanıklar Ahmet Ö, Aliye Y., Fatma Ö., Feride H., Sinan K., Recep T. katıldı. Mazeret gösteren tutuksuz sanık Osman A., duruşmaya katılmadı.
Tutuklu sanık Turan S., ifadesinde öğretmenlik hayatı boyunca devlete zarar verecek bir tutumda bulunmadığını söyledi. FETÖ/PDY terör örgütünü lanetlediğini söyleyen Turan S., işten çıkartıldıktan 17 gün sonra işsizlik sigortasına başvurduğunu ve maaş bağlandığını anlatarak, devleti dolandırmadığını ifade etti. Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Turan S., beraatini talep etti. FETÖ'ye ait Sultan Murat Koleji'nde yardımcı personel olarak çalışan tutuksuz sanıklardan Aliye Y. ise onur kırıcı bir davada adının geçmesinden dolayı utandığını belirtti. Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Sivas'taki Özel Sultan Murat Kolejinde ana sınıfı öğretmen yardımcısı olarak görev yaptığını anlatan Aliye Y., her dönem sonunda işten çıkartıldıklarını söyledi. Doğum raporunun sona ermesinin ardından işsizlik maaşı aldığını dile getiren Aliye Y., devleti zarara uğratmadığını söylerek, tahliyesini istedi.
Tutuksuz sanık Recep T. ise etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itirafçı olacağını söyleyerek, bu yapıyla ilgili bildiklerini anlatacağını dile getirdi. Sultan Murat Koleji'nde öğretmen olarak görev aldığını belirten Recep T., 'Rehber öğretmenlerle her hafta toplantı yaparak öğrenciler hakkında bilgi alıyordum. ByLock grubunda bulunan öğretmenlere dua gönderiyordum. Sohbet toplantılarına katıldım. Kampa katılan öğrencilere kamplarda Fetullah Gülen'e ait kitaplar okutuluyordu' dedi.
Okulda görev yapan ve alacağı bulunan öğretmenlere 'himmet' vermeleri teklifinde bulunduğunu anlatan Recep T., Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan kardeşi M.Y.T'nin de görevinden ihraç edildikten sonra Amerika'ya gittiğini ve tekrar yurda dönmediğini anlattı. Bursa'da ikamet ettiğini söyleyen Recep T., bundan sonraki duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmayı talep etti. Diğer tutuksuz sanıklar da ifadelerinde haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Selin C. ile Gülay K.'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verirken, tutuksuz sanıkların ise adli kontrol şartını kaldırarak yurt dışı yasağının devamına karar verdi. Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 8'e indi. Duruşma 1 Kasım 2017 tarihine ertelendi.
(06 Ağustos 2017, 14:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: