Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği suçlamasıyla yargılanan, aralarında eski Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit'in de yer aldığı 48 sanıktan 12'si tutuklu 45 sanığın 1 yıl 15 gün ile 8 yıl 1 ay 15 gün arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasına, tutuksuz 3 sanığın beraatına karar verildi.
29.07.2017 13:57 Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği suçlamasıyla yargılanan, aralarında eski Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit'in de yer aldığı 48 sanıktan 12'si tutuklu 45 sanığın 1 yıl 15 gün ile 8 yıl 1 ay 15 gün arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasına, tutuksuz 3 sanığın beraatına karar verildi.
28 Temmuz'da Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından özel olarak hazırlanan salondaki karar duruşmasına, tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuklu sanık eski Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, savunmasında dosyada hakkında somut bir delil olmadığını öne sürerek, 'Mahkeme bana somut delili olan bir soru sormadı. 'Benim suçum ne diyorum?' kimse bana cevap vermiyor. Suçsuzum. Hukuk, eşit uygulandığında hukuktur. Hakkımda bir şey bulunamadığı için buraya kadar gelindi. Bunu takip edeceğim çünkü öğrenmek istiyorum. Hukuk intikam aracı olarak kullanılmasın.' diye konuştu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ferhan Acar, dosya kapsamında tutuklu olan sanıklar Uğur Büyük ve Üzeyir Akarsu'nun adına kayıtlı telefonlarında, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kaydının tespit edildiğini belirterek, program üzerinden yapılan yazışmaları okudu.
Bu sırada fenalaşarak baygınlık geçiren sanık Akarsu'ya duruşma salonunda bulunan görevliler tarafından müdahale edildi. Akarsu, bir süre sonra kendine geldi.
Diğer sanıklar ise savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraat ve tahliyelerini istedi.
Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek, tahliyelerini talep etti.
Eski başsavcı tahliye edildi
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ekrem Yiğit'in 'terör örgütüne yardım' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün ile cezalandırılmasına ve tahliye edilmesine karar verdi.
Heyet ayrıca, 'terör örgütü üyeliği' suçundan 4 ila 7 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanıklar Bünyamin Yeşil, Murat Gündoğan, Dursun Kıran, Uğur Büyük, Mustafa Kuzu, İsmail Durmaz ve Mustafa Kum'un tutuklu bulundukları süre gözetilerek tahliyelerine hükmetti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yusuf Kars'ın 'terör örgütü üyeliği' suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün, Yusuf Kızıltoprak, Ramazan Dinçer ve Üzeyir Akarsu'nun 'terör örgütü üyeliği' suçundan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Davada tutuksuz yargılanan Ali Tozcu'nun 'anayasayı ihlal' suçundan beraatına, birleşen dava dosyasının reddine ve 3 yıl 1 ay hapis cezasına; Mehmet Akif Aytan'ın 3 yıl 1 ay 15 gün, Recep Danış'ın 1 yıl 6 ay 22 gün, Osman Kaplan'ın 1 yıl 6 ay, Yusuf Selim Karakaş'ın 1 yıl 15 gün, Nur Şahin'in 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmasına, Ahmet Turmuş, Yasin Doğan, Atilla Erkalip, Suat Albayrak, Ramazan Arslan, Cengiz Keskin, Fatih Tanrıver, Muhammet Emin Topal, Eyüp Demir, Emrullah Fatih Yılmaz, Metehan Koç, Şükrü Aycı, İsmail Şentürk, Aziz Altun, Selim Güzel, Hamza Yılmaz, Emre Sülü, Kazın Binbir, Yaşar Bengi, Serhat Cinoğlu, Ömer Oğuz, İsmail Kadakal, İsmail Birinci, Merve Bayraktar, Tuğba Gül Uzun, Fatma Kars ve Hatice Turmuş'un 'terör örgütüne yardım' suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmalarına ve tahliyelerine karar verildi.
Mahkeme heyeti ayrıca tutuksuz yargılanan Mehmet Demirel, Merve Sude Yılmaz ve Funda Boz'un beraatlarına hükmetti.
İddianamede şüpheliler hakkında, TCK'nın 314/2 maddesi gereğince 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
İDDİANAME
FETÖ soruşturması kapsamında Düzce eski Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit 18 Ağustos 2016'da gözaltına alınmış, ilerleyen günlerde tutuklanmıştı.
İddianamede Yiğit dahil 48 şüpheli hakkında, TCK'nın 314/2 maddesi gereğince 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ ile ilgili şu hususlar vurgulanıyor:
'Örgüte/cemaate zarar gelmemesi için yalan söylemek, iftira etmek, hırsızlık yapmak, suç işlemek, dinen haram sayılan içki, kumar, fuhuş gibi günahları işlemek mubahtır. Onun verdiği emre göre 'gerekirse Allah'ı bile inkar etmek (haşa)' mümkündür. Kısaca örgütün işlediği her günah veya kusurun, ayıbın, suçun kılıfına tedbir denilmektedir. Fetullahçı Terör örgütü, sis bulutu arkasında gizlidir. Bütün örgüt yöneticileri ve üyeleri, her konuda mütemadiyen tedbir uygular. Örgütün üye sayısı, amacı, ekonomik kaynakları milletten ve devletten gizlidir. Örgütün bütün işlemleri gizli yürütülür. Örgüt lideri, genel olarak emirlerini gizli verir. Örgütün nihai maksadı gizlidir. Örgüt üyeleri, istihbarat ve kişilerin mahrem bilgilerini toplamayı severler. Bu teşkilat gizli yaşamak her zaman korkmak, doğruyu söylememek, gerçeği inkar etmek üzerine kuruludur. FETÖ, gizli, sinsi, kaypak, doğrusu olmayan, hakikati gizleyen bir grup insan topluluğudur. Zeki öğrenci bulmak için örgüt, sınıf arkadaşı veya okulda okuyan kendi mensubu bir öğrenciden bilgi toplar. Öğrencinin bütün ailevi, geçmişi, özellikleri, her şeyi fişlenir. Kişinin sevdiği sevmediği, mutlu olup olmaması gibi bütün özellikleri üzerinde çalışma yapılır. Öncelikle örgüte kazandırılacak kişinin özellikleri çıkarılır ve örgüt sorumlu abisi onunla irtibat kurar. Sonra öğrenci eve getirilir, eğitimine başlanır. İrtibat genellikle, eve sohbete davet, ders çalıştırma, bir sorununu çözme gibi yöntemlerle kurulur. Bu ilk ilişkiden sonra, tedricen kazandırılacak kişiyle ilgilenme metotları uygulanır. Kurban çoğu kez böyle bir örgütle irtibat kurduğunun farkına varamaz. Üzerinde çalışılan kurban, belli bir kıvama geldikten sonra adım adım örgütün hararetli bir militanı haline getirilir. Çocuk yaştaki kişiler, 8-12. Sınıf öğrencileri ders çalıştırma ve sınava özel olarak hazırlama vaadiyle eve alıştırılır. Kazandırılacak kişiye ders çalıştırılır, pikniğe götürülür, yemek ikram edilir, bir sorunu çözülür, spor müsabakasına alıştırılır, eve götürülüp alıştırılarak cemaate kazandırılır. Örgüt kişileri kazanabilmek için oldukça kibar, nazik bir üslup kullanır. Muhatabı etkilemek için önce kişiyle ilgili bilgiler toplar ve ona önemli bir şahsiyet muamelesi yapar. Sohbet, kişinin durumuna göre zevk alıp etkileneceği konuda olur. FETÖ'nün de hedef aldığı devleti, siyasal iktidarı ve kişileri beğenmeyen düşman gören savaşan bu kesimler müşterek amaç için güç birliğine gitmektedir. Örgüt, güç ve çevre edinmek için yurt dışı gezileri, açılımlar, olimpiyatlar gibi organizasyonlar yapıp bu sayede hem güç gösterisi yapmış örgüte destek verenlerin gururları okşanmış, örgüte karşı olan kesimlere ise bu güç gösterileri ile korku salmıştır.'
Paralel yapı-18 Ağustos (2016) 'Düzce 48 sanık Adliye Yapılanması' davası
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(29 Temmuz 2017, 13:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: