Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.
29.07.2017 18:37 Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.
24.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, örgütün 'emniyet mahrem imamı' oldukları öne sürülen ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'sahte özel belgeyi bilerek kullanma', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarıyla haklarında dava açılan eski öğretmenler A.İ.A. ve A.Y, 'silahlı terör örgütü üyesi olmakla' suçlanan eski 17 polis ile avukatları hazır bulundu, firari bir sanık ise duruşmaya katılmadı.
İlk kez hakim karşısına çıkan 14'ü tutuklu 5'i tutuksuz 19 sanığın kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra sanıkların dinlenmesine geçildi.
Tutuklu sanıklardan 'emniyet mahrem imamı' olduğu öne sürülen eski öğretmen A.İ.A, yazılı olarak yaptığı savunmasında, susma hakkını kullanmak istediğini, gerekirse daha sonra savunma yapacağını belirtti.
Suçu olmadığını ileri süren A.İ.A, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini de ifade etti.
Tutuklu sanık A.Y. ise etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.
25.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ikinci gününe, örgütün 'emniyet mahrem imamı' oldukları öne sürülen ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'sahte özel belgeyi bilerek kullanma', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarıyla haklarında dava açılan eski öğretmenler A.İ.A. ve A.Y, 'silahlı terör örgütü üyesi olmakla' suçlanan tutuklu eski polisler A.A, M.G, İ.A, M.K, C.A, Z.B, S.A, B.E, F.Y, M.T, S.D. ile tutuksuz yargılanan eski polisler Y.K, V.Ş, H.O, B.Y. eski hemşire N.A. ve avukatları ile bazı sanık yakınları katıldı.
Örgütün 'emniyet mahrem imamı' olduğu öne sürülen firari H.A'nın yer almadığı duruşmada Afyonkarahisar E Tipi Cezaevinde bulunan eski polis B.K. ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi.
Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen ve telefonunda şifreli haberleşme programı 'ByLock' tespit edilen tutuklu sanıklardan polis Mustafa T., programı hiç görmediğini ve kullanmadığını belirterek, 'ByLock kullandığıma dair iddiaları kabul etmiyorum. ByLock iddiasının bir IP çakışması sonucu olabileceğini düşünüyorum. Gerekli incelemelerin yapılmasını talep ediyorum. Ailem yanıma görüş için geldiğinde trafik kazası geçirdi. Kaza sonucu kayınpederim vefat etti. Ailemin hiçbir geliri yoktur. Ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için beraatimi yada adli kontrol şartıyla serbest bırakılmamı talep ediyorum' dedi. M.T, ifadesinde, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullandığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini söyledi. Telefonunda ByLock tespit edilmesinin meslek içi hesaplaşmadan kaynaklanmış olabileceğini savunan M.T, 'emniyet mahrem imamı' olduğu iddia edilen A.Y'yi tanımadığını ve sohbet ortamında bulunmadığını öne sürdü. A.Y'nin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak amacıyla kendisi aleyhinde ifade vermiş olabileceğini iddia eden M.T, ailesinin kendisini tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyarete geldiği sırada kaza geçirdiğini ve kayınpederinin bu kazada hayatını kaybettiğini, ailece mağdur olduklarını anlatarak tahliyesini talep etti.
Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirten eski komiser yardımcısı Atilla A., ise ByLock programının telefonuna Alper Y. tarafından yüklendiğini belirterek, 'Ben Alper Y. ile bir kez görüştüm. Alper Y. telefonuma ByLock yükledi. Ancak ben bu programı kullanmadım. Etkin pişmanlık hükmünden faydalanmak adına tüm bildiklerimi anlattım. Katıldığımız sohbetlerde bir camide verilen vaazlardan farksızdı. Keşke Alper Y. ile hiç tanışmamış ve görüşmemiş olsaydım, pişmanım' ifadelerini kullandı. İstanbul'da komiser yardımcısı olduğu 2010 yılında bu yapıyla tanıştığını anlatan A.A, katıldığı sohbet programlarının çay içme ve sohbet şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Sivas'a 2012 yılında geldiğinde A.Y. ile tanıştığını aktaran A.A, 'Telefonumdaki ByLock programını sık kullanmadığım için tespit edilemedi. Bu yapıyla gönül bağı kurmadım. Bu yapıyı keşke hiç tanımamış olsaydım, hiç görüşmemiş olsaydım. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak adına bildiklerimi anlattım. Ben hiçbir zaman para vermedim. Sohbetlerde mevcut hükümet aleyhine oy vermemiz konuşulmuştu. Kesinlikle talimatla hareket etmedim. ByLock grubunda 5 kişi vardı, bunların kim olduklarını bilmiyorum. Sadece A.Y. mesaj atıyordu.' dedi.
Duruşmaya Afyon E Tipi Cezaevi'nden SEGBİS ile katılan tutuklu sanık Basri K. ise savunmasının hazır olmadığını belirterek ek süre talebinde bulundu.
Sanıklardan Z.B. ve S.D. ByLock kullanıcısı olmadıklarını öne sürerek haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirtti.
Etkin pişmanlık hükmünden yaralanarak itirafçı olan tutuksuz sanık Hayati O. ise önceki verdiği ifadeleri tekrar ederek, 'TOKİ'den ev almıştım. 2014 yılına kadar cemaate himmet veriyordum. Fakat aldığım evin taksitleri başladığı için cemaate himmet vermedim. Girdiğim komiser yardımcılığı sınavında rütbede yükselme imkanım yoktu. Her ne kadar sorular bana verilse de gönülsüz sınava girdiğim için düşük puan aldım. Sıralamada sonlardaydım. Sınavla ilgili hatalı sorular olup itirazlar olunca yerim daha aşağılara kaydı ve sınavı kazanamadım. Rütbem düştü ve polis memuru olarak ihraç oldum. Bu yapıya mensup olduğum için pişmanım. Bu kadar şirret olduklarını bilmiyordum. Bunlar bu insanları bu hale getirdiler' şeklinde konuştu.
Etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak tutuksuz yargılanan H.U. ise çeşitli dönemlerde sohbet toplantılarına katıldığını anlattı. Himmet adı altında yardım yaptığını ve komiser yardımcılığı sorularının kendisine verildiğini anlatan H.U, 'Girdiğim komiser yardımcılığı sınavı arada bir rütbedir ve yükselme şansım yoktu. Her ne kadar sorular bana verilse de gönülsüz girdiğim için sınavda düşük puan aldım. Sıralamada sonlardaydım ve itirazlar üzerine bazı soruların iptal edilmesiyle yerim daha aşağılara kaydı ve komiser yardımcılığından tekrar polis memurluğuna düştüm. Daha sonra da meslekten ihraç oldum. İnsanları bu hale getirdiler, bu yapıya mensup olduğum için pişmanım.' diye savunma yaptı.
Diğer dinlenen tutuklu sanıklardan Bayram E., Selman D., Ziya B. haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraat ya da tahliyelerini talep etti.
Diğer sanıklar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini, ByLock kullanmadıklarını iddia etti.
Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tutuklu sanıklardan örgütün 'emniyet mahrem imamı' A.Y. ile eski polisler A.A. ve M.K'yi adli kontrol şartıyla tahliye etti. Tutuksuz sanıklardan V.Ş, H.O. ve B.Y'nin yurt dışı yasaklarının devamına ve adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verildi.
Duruşma, 23 Ekim'e ertelendi.
(29 Temmuz 2017, 18:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: