İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden (İKÇÜ) ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 20 tutuklu sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
29.07.2017 16:40 İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden (İKÇÜ) ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 20 tutuklu sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
25 Temmuz'da İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 20 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Katip Çelebi Üniversitesi'nde uzman olan tanık Celal T., 'Sanıklardan Tancan Uysal, cemaat döneminde hekimlerin akademik kariyerlerinde etkiliydi. 2010 yılın kadar cemaatteydi. Daha sonra sosyal paylaşım sitelerinde cemaat karşısı paylaşımları vardı. Ancak cemaatten ayrıldı mı bilmiyorum' dedi.
FETÖ'nün evine referans ile giriliyormuş
Tanık olarak dinlenen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve bölge Planlama Bölümü eski Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Eğercioğlu, '2013 yılında üniversitenin akademik çalışması için Amerika'ya gitmiştik 3 ay süreyle, 800 dolara 3 artı 1 ev tuttuk. 4 arkadaştık herkes bir odada kalıp akademik çalışmamızı yürüttük. Kaldığımız ev, FETÖ'nün evi değildi. Orada 3-4 defa Türk evlerine iftara gittik ama FETÖ evleri değildi. Amerika'ya gitmeden önce New York ve Washington'a gitmek istiyorduk. Sanık İsmail Özdemir Pensilvanya'ya gitmek istediğini söyledi. Bunun için referans gerekiyordu. New York'a gittik oradan Pensilvanya'ya geçtik. Sanık Mehmet Çete ile sanık İsmail Özdemir Pensilvanya'da Fetullah Gülen'in evine girdi, Hakan Oflaz ile benim referansım olmadığı için biz içeri giremedik. Hakan ile birlikte dışarıda yemek yedik dolaştık. Daha sonra evin kapısına gelince güvenlikler bizi içeri aldı. Orada namaz kıldık. Sohbete katılmadık. Namazlara Fetullah Gülen de geliyordu orada gördük sadece. Ertesi gün oradan ayrıldım' dedi.
Mahkeme başkanının 'referansı kim buldu' sorusu üzerine tanık Yakup Eğercioğlu, 'Biz Pensilvanya'ya gitmeden önce telefon ile İsmail Özdemir konuşuyordu, referansı o buldu' dedi. Üniversiteden son çıkan KHK ile ihraç edildiğini söyleyen Yakup Eğercioğlu, bu olaylar yüzünden hakkında dava açıldığını, bu tür ortamlarda bulunduğu için pişman olduğunu söyledi.
Para istemişler
Tanık olarak dinlenen Menemen ilçesinde esnaf olan İsmail S., '2014 yılı bahar aylarıydı, dükkanıma sanık Adem Fidan geldi. Kendisi bana cemaatin Menemen imamı olan Dağıstan Kibar'ın yerine geldiğini söyleyerek öğrenci yurdunun okula çevrileceğini, bunun için 10 bin lira istedi benden. Ben vermedim. Sanık Adem Fidan, bir yıl sonra tekrar gelip aynı parayı borç olarak istedi. Ben yine vermedim, bir daha da görmedim' dedi.
Savcı tutukluluklarının devamını istedi
Duruşma savcısı verdiği mütalaasında, dinlenen tanıkların beyanlarına bir diyeceklerinin olmadığını, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.
'Kendini bilmez iki hayvan yüzünden'
Daha sonra sanıklara ve sanık avukatlarına söz verildi. Sanıkların hepsi suçsuz olduklarını ileri sürerken tutuklu sanıklar tahliye taleplerinde bulundular. Kendisinin FETÖ'ye üye olmadığını, örgütle hareket etmediğini belirten sanıklardan Sedat Bakar, Muğla'da sanık askerlerden Astsubay Gökhan Güçlü'nün duruşmaya, üzerinde 'kahraman' anlamına gelen 'hero' yazılı tişörtle gelmesinden dolayı FETÖ sanıklarının tek tip elbise giymesinin gündeme gelmesi ilgili, 'İki tane kendini bilmez hayvanın yüzünden tek tip elbise çıkartılacak' dedi. Sanık Bakar, örgütle bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü. Sanık avukatları da, müvekkilleri aleyhindeki hususları kabul ermezken müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanıklar ve avukatları, delillerin toplandığını, kaçma ihtimallerinin olmadığını savunarak, cezaevindeki tutukluluk süresinin dikkate alınarak tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski akademisyen Prof. Dr. Sedat Akar'ın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianame
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, İKÇÜ'de görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik 12 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 44 şüpheliden 40'ı yakalanmış, 29 zanlı tutuklanmıştı.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan, 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 139 sayfalık iddianamede; aralarında örgütün sözde 'İKÇÜ imamı' olduğu öne sürülen Adem Fidan, meslekten ihraç edilen Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, eski Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çete, eski Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Sütçü, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın da bulunduğu 29 tutuklu sanık hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği'nden 10 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Mahkeme heyeti, 4 Şubat'taki duruşmada 8 tutuklu sanık hakkında tahliye kararı vermişti. 30 Mart'taki duruşmada ise tutuklu sanık Serkan Çoştur'un dosyasının Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştiği belirtilmişti.
Paralel yapı-17 Şubat (2016) 'İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Yapılanması 28 sanık' davası
(29 Temmuz 2017, 16:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: