Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları belirtilen ve örgütün sözde 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kurmay Başkanı' olarak atamayı planladığı dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 26 askeri personele açılan davanın duruşmasında, sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.
08.07.2017 18:26 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları belirtilen ve örgütün sözde 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kurmay Başkanı' olarak atamayı planladığı dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 26 askeri personele açılan davanın duruşmasında, sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.
03.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu yargılanan eski Tuğgeneral Yetgin, dönemin Tugay Komutan Yardımcısı eski Albay Murat Macun ve dönemin Topçu Tabur Komutanı eski Yarbay Ferhat Akgün'ün yanı sıra eski albaylar Ekrem Bahşi ve Sait Müjdat Yılmaz ile eski yarbaylar Süleyman Türker ve Gürhan Yener'in de bulunduğu 18 eski askeri personel ile 8 tutuksuz sanık hazır bulundu.
Kars adliyesinde daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada sanık avukatları da hazır bulundu.
Kimlik tespiti sonrası sanıklardan eski Tuğgeneral Murat Yetgin ile eski Albay Sait Müjdat Yılmaz savunma yaptı.
Sanıklardan eski Tuğgeneral Yetgin, savunmasında 15 Temmuz günü Genelkurmaydan saat 22.00-22.30 sıralarında gelen sıkıyönetim mesajını okuduğunda televizyonda İstanbul'da köprülerin işgal edildiği haberlerinin yer aldığını söyledi.
Mesajda sıkıyönetimin saat 03.30'da ilan edileceğinin yazıldığını ifade eden Yetgin, 'Önceden hiçbir hazırlığımız olmadığı için kafamda kısa bir planlama yaptım. Öncelikle Sarıkamış halkının emniyetini almayı planladım. Tabur komutanlarından bazılarına Sarıkamış'ta önemli bölgelerin güvenliğini almalarını, halkın güvenliğinin sağlanmasını, kesinlikle herhangi bir tartışmaya girmemelerini söyledim.' dedi.
Yetgin, Sarıkamış ilçe merkezine çıktığında çevrenin sakin olduğunu, bunun üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğüne gittiğini beyan ederek, 'Üç kişi İlçe Emniyet Müdürlüğüne gittik. İlçe Emniyet Müdürüyle odasında görüştüm ve durumdan haberdar ettim. Aslı vazifemizin halkın güvenliği olduğunu herhangi bir zor kullanma gibi bir niyetimin olmadığını söyledim. Müdürün koltuğuna oturmadım misafir koltuğunda oturdum. Ziyaret amaçlı gitmiştim işgal etmek gibi bir niyetim yoktu.' ifadesini kullandı.
'Anayasal düzeni ortadan kaldıracak bir şey yapmadım'
Tugaya çağrılan hakim ve savcıların zorla getirilmediğini, davet edildiğini öne süren Yetkin, şunları kaydetti:
'Kamu binalarını işgal edin talimatı vermedim. Alıkoyma olmadı sadece bilgilendirme maksadıyla istişare için davet edilenler oldu. Hakim ve savcılar kendi araçlarıyla intikal ettiler. Zorlama olmadan önce İlçe Emniyet Müdürlüğüne ardından da Tugaya geldiler. İstişare dışında bir maksat yoktu. Saat 02.00 civarında çekilme emrini verdim, durumu anlamaya çalışıyordum. Daha sonra vatandaşlar dışarı çıkmaya başladı 'asker kışlaya' sloganları atarak tepki gösteriyorlardı. Anayasal düzeni ortadan kaldıracak bir şey yapmadım. Askerleri kullanarak anayasal düzeni değiştirme teşebbüsünde bulunmadım. Kendi inisiyatifimizle kışlamıza geri döndük ve hiç dışarı çıkmadık.'
Eski Albay Yılmaz da FETÖ/PDY içerisinde olmadığını, örgütün dershanelerine, evlerine, okullarına gitmediğini ifade etti.
'Halk 'asker kışlaya' şeklinde slogan atıyordu'
Sarıkamış'ta Tugay Komutan Yardımcılığı görevini 15 Temmuz sabahında devrettiğini ve sıkıyönetim emirlerinden haberinin olmadığını savunan Yılmaz, şu savunmayı yaptı:
'Arkadaşlar tugay komutanının odasına toplantıya gittiler. Ben tayinim çıktığı için bu toplantıya gitmedim. Tahminimce tugay komutanının odasında yapılan toplantı bittikten sonra benim yerime komutan yardımcısı olarak atanan Albay Murat Macun beni telefonla aradı ve 'komutanım siz de gelseniz iyi olur' demesi üzerine ben tekrar yukarı çıkarak üzerimi değiştirip askeri üniformamı giydim. Şahsi tabancamı üzerime alarak tugay karargahına çıktım. Kolordu Caddesi'nin ortasına vardığımda askeri araç ile personeller bulunuyordu. İleride ise ilçe meydanında halk toplanmış bizim olduğumuz yere doğru yürüyordu. Halk bize yaklaştığında bize bağırıyor, ilçe emniyet müdürünü almışsınız şeklinde konuşuyor, bir taraftan da 'asker kışlaya' şeklinde slogan atıyordu. Ben de olayın ne olduğunu bilmiyoruz, sakin olalım, olayı anlamaya çalışıyoruz şeklinde konuşarak halkı sakinleştirmeye çalıştım.'
Yılmaz, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatını istedi.
Duruşma, diğer sanıkların savunmalarının alınmasıyla sürüyor.
Tutuklu sanıklardan eski 1. Tabur Komutanı Yarbay Gürhan Yener, savunmasında 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Tugay Nöbetçi Amiri olduğunu askeri gazinoda komutanların yanında olduğunu belirtti.
Harekat Merkezinden çağrıldığını ve alarm verilmesi üzerine toplantıya gittiğini anlatan Yener, 'Toplantı salonunda komutanlar vardı, herkes oraya geldi. Muhabere Merkezi Amiri geldi, elinde kağıtlar vardı Tuğgeneral Murat Yetgin'e verdi. Tuğgeneral Murat Yetgin kağıdı masaya koydu gözümün ucuyla baktım sıkıyönetim yazısını gördüm. Genelkurmay'dan sıkıyönetim konulu bir emir geldiğini ve sıkıyönetim kararının alındığını söyledi. Bunun için de bizleri görevlendirerek kamu kurum ve kuruluşlar ile kışlanın emniyetinin alınması emrini verdi.' dedi.
Yener, terör saldırısı ihtimalleri üzerinde durduklarını ve buna karşın tedbir aldıklarını öne sürerek, 'Yüzbaşı Mustafa ile şehir merkezine indik görevlendirmeler yapıldı. Personele, 'arkadaşlar her yerden ateş gelebilir, açıkta bulunmayacaksınız dürbünlerle çevreyi inceleyeceksiniz' dedim. Daha sonra Tugay Komutanı geldi 'biz hazırız' dedim. Beraberindekilerle İlçe Emniyet Müdürlüğüne gittik. Emniyet Müdürü 'hoş geldiniz, hayırdır' dedi. Yüksek terör tehdidi olduğunu söyledim. Kamu binalarını ve şehri koruyacağımızı söyledik. Tabur Komutanımız daha sonra emniyetten ayrıldı benim de kalmamı söyledi.' ifadesini kullandı.
'Kendimi kandırılmış, aldatılmış hissettim'
Darbe girişiminin olduğunu öğrendikten sonra herhangi bir eylemde bulunmadığını iddia eden Yener, şunları kaydetti:
'İlçe Emniyet Müdürü komutan gidince bana yerini gösterdi ben de yerine oturdum. İlçede bir kız kaçırma mevzunu olduğunu ve göreve personellerin gönderileceğinden bahsediyordu. Bana sordu ben de onların işinden anlamadığımı söyledim. Daha sonra askerlerle birlikte hakim ve savcılar emniyete geldi. Bu sırada televizyona baktım Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını dinledim. Eylemin hukuksuz olduğunu ve kimsenin buna uymamasını gerektiği şeklinde konuşma yaptığını duydum. Telsizden de askerler ile halkın münakaşa yaşadığını duydum. Meydana giderek halkı sakinleştirmeye çalıştım. Kendimi kandırılmış, aldatılmış hissettim. Sivil bir araç geldi, sürücüsü araçtan inerek askerin gırtlağına sarıldı. Habercimin silahını alarak havaya ateş ettim, silahı tekrar geri teslim ettim. Meydana döndüm askerlerimi toplayarak geri döndüm. Kışlaya gittik vatandaşlar bir süre tepki göstererek geri gittiler. Biz kötü bir oyuna geldik. Biz sizin adaletinize güveniyoruz.'
Duruşma yarına ertelendi.
04.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları belirtilen ve örgütün sözde 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kurmay Başkanı' olarak atamayı planladığı, dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 26 askeri personelin yargılandığı davada, sanıkların savunmaları tamamlandı.
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu yargılanan eski Tuğgeneral Yetgin, dönemin Tugay Komutanı Yardımcısı eski Albay Murat Macun ve dönemin Topçu Tabur Komutanı eski Yarbay Ferhat Akgün'ün yanı sıra eski albaylar Ekrem Bahşi ve Sait Müjdat Yılmaz, eski yarbaylar Süleyman Türker ve Gürhan Yener ile dönemin Harekat ve Eğitim Şube Müdürü eski Binbaşı Mehmet Avcı'nın da yer aldığı 18 eski askeri personel ile 8 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmanın bugünkü oturumunda savunma yapan eski Binbaşı Mehmet Avcı, 15 Temmuz günü sıra dışı bir durum olup olmadığını öğrenmek için Murat Yetgin'i aradığını ancak Yetgin'in kendisine herhangi bir açıklama yapmadığını anlatarak, Yetgin'in tugayda toplanma emriyle Harekat Merkezine geçtiğini belirtti.
Avcı, Yetgin'in bir müddet sonra kendisini odasına çağırdığını söyleyerek, 'Yetgin'in makam odasına gittim, bana 'bir durum var bir mesaj bekliyoruz, birlik komutanları ve karargah subayları geldi mi, kirpi durumumuz nedir?' diye sordu. Ben de kendisine personelin çoğu geldi, kirpiler konusunda bilgim yok dedim. Bunun üzerine araçlarla ilgili olarak Lojistik Şube Müdürü Yüzbaşı Recep Sait Arpat'ı makamına çağırdı. Ben de odasından çıktım ve emri Arpat'a ilettim.' dedi.
'Savaş çıktı diye endişelendim'
Yetgin'in Harekat Merkezine gelmesiyle toplantının başladığını anlatan Avcı, şunları kaydetti:
'Yetgin elindeki kağıt ile geldi, kağıdı bana uzatıp okumamı istedi. Yazı Genelkurmay Başkanlığından geliyordu, konusu 'birlik hazırlıkları ve intikalleri' diye yazılıydı. İçeriğinde birliklerin her an göreve hazır olması ile ilgili kısa bilgiler vardı. Ben bu yazıyı orada bulunanlara okuyunca kendi içimden herhalde savaş çıktı diye endişelendim. Daha sonra Yetgin'in okuma gözlüğü getirildi. Bu esnada Haber Merkezinden bir tomar kağıt halinde gelen mesaj kendisine verildi. Birinci mesajı ben okuyup bitirince, ikinci mesajı Yetgin toplantıya katılanlara okudu. Bu mesaj da sıkıyönetim ilan edildiğini, birliklerin saat 03.00'ten sonra göreve çıkacakları gibi bilgiler vardı.'
Avcı, sözde sıkıyönetim mesajını alan Yetgin'in uygulamak için harekete geçtiğine işaret ederek, 'Yetgin'e hitaben komutanım sizin okuduğunuz mesajdan anladığım kadarıyla birliklerin saat 03.00 sıralarında çıkmaları isteniyor, uygun görürseniz acele etmeden bu saati bekleyelim, öyle karar verin dedim ancak kendisi 'hayır emir alındı, beklemenin gereği yok' dedi.' ifadesini kullandı.
Tutuklu sanıklardan Sarıkamış 9.Komando Tugay Komutanlığı Lojistik Şube Müdürü eski Yüzbaşı Recep Sait Arpat, savunmasında alarmın verilmesinin ardından toplantıya çağrılması üzerine tugaya gittiğini belirtti.
Saat 22.40 civarında Tugay Komutanı Murat Yetgin'in harekat merkezine geldiğini ve ilk toplantının başladığını anlatan Arpat, 'Tugay Komutanı odaya girdi 1-2 dakika geçmeden ismini bilmediğim bir astsubay tarafından bir deste kağıt getirilerek, Tugay Komutanı Murat Yetgin'e verildi. Murat Yetgin kağıtlardan bir tanesini binbaşı Mehmet Avcı'ya verdi ve 'oku' dedi. Mehmet Avcı yazıyı okudu. Hatırladığım kadarıyla birliklerin hazır edilmesi yönünde bir şeyler yazıyordu. Bu sırada Tugay Komutanı Murat Yetgin'in gözlüğünü getirdiler. Tugay Komutanı elindeki kalın kağıtları kendisi okumaya başladı ve 'Genelkurmay'dan emir geldi' dedi. Hızlı hızlı elindeki kağıdı okumaya başladı. Hatırladığım kadarıyla okuduğu yazıda sıkıyönetimin direktifinin olduğunu söyledi. Emrin, Genelkurmay'dan geldiğini söyledi ve çıktı.' ifadesini kullandı.
'Sıkıyönetim kanunları geçerli'
Tutuklu sanıklardan eski Yarbay Süleyman Türker de savunmasında saat 22.40 sıralarında Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetgin'in toplantıya geldiğini ve sıkıyönetim emrini okuduğunu söyledi.
Türker, Tugay Komutanı'nın emri yüzlerine okuduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
'Bizlere hitaben ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini ve bu saatten itibaren sıkıyönetim kanunlarının geçerli olduğunu, Kars'ta Tuğgeneral Ali Avcı'ın sıkıyönetim komutanı olduğunu söyledi. Tuğgeneral Murat Yetgin'in söz konusu sıkıyönetim sonucunda Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak atandığı ve o listede isminin olduğunu öğrendik. Okuduğu paragrafta hatırladığım kadarıyla, ülkemizde yaşanan sorunlar, artan terör olayları, verilen şehitler gibi hususlardan dolayı sıkıyönetim ilan edildiğinden bahsetti. Teröristlerin bu olağanüstü sıkıyönetim durumunu fırsat bilerek kışlalara, lojmanlara, nizamiyelere sızabileceğini, eylem yapabileceğini ve yolları tuzaklayabileceğini belirterek, 'Hükümet konağı, belediye, emniyet müdürlüğü gibi resmi kuruluşları emniyete almamız gerekiyor' dedikten sonra direk konuya girdi ve bizleri görevlendirmeye başladı.'
Duruşma yarına ertelendi.
05.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları belirtilen ve örgütün sözde 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kurmay Başkanı' olarak atamayı planladığı, dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında bulunduğu bir kısmı eski 26 askeri personelin yargılandığı davada, tutuklu 18 sanıktan 8'i tahliye edildi.
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan Yetgin, dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı Yardımcısı albay Murat Macun, aynı komutanlığın Kurmay Başkan Vekili yarbay Mehmet Ali Özer, yarbay Ferhat Akgün, Topçu Tabur Komutanı yarbay Cengiz Öz'ün yanı sıra albaylar Ekrem Bahşi ve Sait Müjdat Yılmaz, yarbaylar Süleyman Türker ve Gürhan Yener ile dönemin Harekat ve Eğitim Şube Müdürü binbaşı Mehmet Avcı ve Lojistik Şube Müdürü yüzbaşı Recep Sait Arpat'ın da aralarında bulunduğu 18 eski askeri personel katıldı. 8 tutuksuz sanık ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Davanın bugün görülen üçüncü duruşmasında ifade veren sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları da FETÖ ile bağlantılarının olmadığını, asker olmaları nedeniyle kendilerine gelen emirleri uyguladıklarını ileri sürdükleri müvekkillerinin tahliye ve beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Cengiz Öz, Mehmet Ali Özer, Recep Sait Arpat ile eski astsubaylar Murat Holo, Halil Kuru, eski uzman çavuşlar Önder Tekatlı, Mustafa Balcı ve Yetiş Kurt'u yurt dışına çıkış yasağı koyarak adli kontrol şartıyla tahliye etti.
Yetgin'in de aralarında bulunduğu diğer 10 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine katıldıkları iddia edilen dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı olan eski tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında yer aldığı, örgütün 'Sarıkamış Ana Komuta Kademesi'ni oluşturdukları öne sürülen 26 eski askeri personel 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, 15 Temmuz gecesi Sarıkamış ilçesindeki 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı birçok rütbeli askerin tam teçhizatlı olarak zırhlı ya da zırhsız askeri araçlarla ilçe merkezine inerek, ilçenin önemli noktalarını zapt ettiği, bazı kamu görevlilerini silah gücüyle rehin aldığı, İlçe Emniyet Müdürlüğünü işgal ettiği ve birçok kamu kurumunun etrafını çevirdiği aktarılıyor. Tugay komutanı ve subay rütbesindeki birden çok asker tarafından ilçe meydanında toplanan halka alenen sıkıyönetim ilan edildiği, sokağa çıkma yasağı konulduğu anlatılıyor.
Yetgin'in darbe girişiminin başarılı olması halinde örgütün sözde sıkıyönetim atama listesinde 'KKK Kurmay Başkanı' olarak yer aldığı belirtilen iddianamede, sanıkların, 'Anayasa'yı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 'terör örgütü üyesi olma' suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
Paralel yapı-18 Mayıs (2017) 'Kars Darbe Yap./Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığı 26 sanık' davası
(08 Temmuz 2017, 18:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: