İstanbul'da, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında çok sayıda rütbeli askerin de olduğu 116 sanıklı Harp Akademisi Komutanlığı'ndaki darbe toplantısı davasına başlandı.
08.07.2017 17:57 İstanbul'da, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında çok sayıda rütbeli askerin de olduğu 116 sanıklı Harp Akademisi Komutanlığı'ndaki darbe toplantısı davasına başlandı.
03.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan 'Harp Akademileri' davasının ilk duruşması Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu karşısındaki duruşma salonunda görülüyor. Duruşma salonu önünde güvenlik önlemleri alındı. Yerleşkeye girişlerde jandarma ekipleri araç ve kimlik kontrolü yaptı.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, 841 sayfadan oluşan iddianamenin özetlenmesi işlemi devam etti.
Bir sanık avukatı duruşmanın usulüne ilişkin bazı beyanları olduğunu, başka bir sanık avukat ise can güvenliğinin bulunmadığını beyan ederek taleplerin öncelikli olarak karara bağlanmasını istedi.
Mahkeme heyeti başkanı Kemal Yalçın Selçuk, talepleri daha sonra alacağını ve bütün avukatlara söz vereceğini ifade etti.
Bunun üzerine bazı sanık avukatları da duruşmanın sağlıklı ilerleyemeyeceğini gerekçe göstererek taleplerini sözlü şekilde yinelediler.
Heyet başkanı Selçuk ile avukatları arasında kısa süreli tartışma yaşanması üzerine tutuklu sanıklar mahkeme başkanının tavrını alkışla protesto etti.
Alkışlayan sanıklar hakkında işlem yapılacağını vurgulayan Selçuk, duruşmaya devam edeceğini söyledi.
Bunun üzerine bazı sanık avukatları duruşmayı takip edemeyeceklerini ve mahkeme heyetini reddettiklerini sözlü beyan ederek duruşma salonundan ayrıldılar.
Bir süre daha iddianameyi özetleyen Selçuk, iddianamenin özetlenmesinin tamamlanması ve sanık beyanlarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.
04.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmada, sanık savunmalarına geçildi.
Tutuklu sanık Süleyman Yıldız, iddianamede hakkında somut herhangi bir delilin olmadığını ve 15 Temmuz günü eylemlerinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, 'FETÖ'yle hiçbir irtibatım ve iltisakım olmadığı gibi, iddianamede buna dair bir delil de bulunmamaktadır. Aksine itibarımı karalayıcı ve aşağılayıcı beyanlar bulunmaktadır. Üzülerek belirtmek istiyorum ki, anayasal hak olan masumiyet karinesi dikkate alınmayarak yapay suç ve suçlu üretilmiştir. Benim olay gecesi Harp Akademileri'ndeki faaliyetlere iştirak ettiğim düşünülmektedir. Oysa o gece telefon HTS kayıtlarım incelense darbe girişimiyle bir alakamın olmadığı anlaşılacaktır. 15 Temmuz günü dışarı çıkmamın yanlış anlaşıldığını düşünüyor ve beraatimi talep ediyorum.' diye konuştu.
'Darbe girişiminin mağduruyum'
Söz alan tutuklu sanık Rıza Erkuş da suçlamaları reddederek tahliye talebinde bulundu.
Hukuka aykırı emir veya talimat almadığını söyleyen Erkuş, darbe girişiminde de kimseye kanunsuz emir vermediğini savundu.
15 Temmuz günü kızının doğum günü olduğunu anlatan Erkuş, şöyle devam etti:
'Yıllarca terörle mücadelede görevler aldım. Benim veya ailemin FETÖ'yle hiçbir irtibatı yoktur. Akademide yoklama alınacağı ve herkesin yoklamaya katılması gerektiği yönünde telefonuma mesaj geldi. Bu bilgilendirme üzerine kamuflajımı ve beylik tabancamı alarak 4. Levent'teki birliğime gittim. Darbe girişimini burada öğrendim. Ortalık karışıktı. Kimin masum, kimin darbeci olduğu belli değildi. Dinleme odasına çekilerek beklemeye devam ettim. Kimseden de darbe girişimine iştirak edecek yönde emir almadım. İki subayın derdest edildiği konusunda hiçbir fikrim yoktu. Derdest olayını ise ertesi gün birlikte konuşulduğunda öğrendim. Darbe girişiminin mağduruyum, tahliyemi talep ediyorum.'
Söz alan tutuklu sanık Gökhan Kenarlı ise 15 Temmuz'daki darbe girişiminde darbe şüphelisi olduğu değerlendirilen hiç kimseyle irtibat kurmadığını öne sürdü.
Kaçma şüphesinin bulunmadığını savunan Kenarlı, 'Telefonumun HTS kayıtlarından da anlaşılacağı üzere şüpheli sayılan kimseyle irtibatım olmamıştır. 17 Ekim'e kadar görevimin başındaydım. Kaçacak olsaydım, bu zamana kadar beklemezdim. Bana ait olmayan beyanlar emniyet sorguma yansımıştır. Bu ifadeleri kabul etmiyorum.' diye konuştu.
Araya giren mahkeme başkanı Kemal Yalçın Selçuk'un 'İfaden alındığında avukatın yanında var mıydı?' sorusuna Kenarlı 'Evet, avukatım da yanımdaydı' yanıtını verdi.
Savunmasına devam eden Kenarlı, 'Hakkımda tesis edilen tutuklu yargılanmanın adil olmadığını düşünüyorum. 15 Temmuz'da kimseden emir almadığım gibi kimseye de emir vermedim. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması tek temennimdir.' dedi.
İki gündür devam eden duruşmada 6 tutuklu sanığın savunması tamamlandı.
Mahkeme heyeti, sanık savunmalarının tamamlanması için duruşmayı yarına erteledi.
05.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında harekat karargahı olarak kullandığı Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki eylemleri ve Harp Akademileri komutanının kaçırılmasına ilişkin 110'u tutuklu, 1'i firari 116 sanığın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında olay çıktı.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmaya, 110'u tutuklu, 115 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Başbakanlık avukatları, mağdur ve müştekilerin avukatları da hazır bulundu. Ak Parti milletvekilleri Halis Dalkılıç ve Hazan Turan ise duruşmaya izleyici olarak katıldı. Tutuklu sanık Mustafa Bayram'ın savunma yapmasının ardından mahkeme başkanı duruşmaya yemek arası verdi. Duruşmaya ara verildiği sırada, müştekiler, sanığın uzun savunma yapmasına tepki göstererek 'Yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz' diye bağırdı.
Bu sırada sanık yakınları bazı sanıklar parmak sallayarak karşılık verdi. Şikayetçiler ile sanık yakınlarının karşılıklı tartışarak birbirlerinin üzerine yürümesi üzerine salon bir anda karıştı. Araya giren jandarma ekipleri olaylar büyümeden salonu boşalttı. Duruşmaya 13.30'a kadar ara verildi.
07.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyetler ve eylemler ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 110'u tutuklu, 1'i firari, 116 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması tamamlandı.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmada, bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.
Pazartesi başlayan ve dört celsesi tamamlanan duruşmada, henüz 12 tutuklu sanığın savunması alınabildi.
Mahkeme heyeti, sanık ifadelerinin alınabilmesi için duruşmayı 10 Temmuz'a erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Hava Harp Akademisi Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğünde 14-15-16 Temmuz 2016 tarihinde toplantılar düzenleyen öğretim üyesi ve başkanlarının Albay Özcan Korhan, Binbaşı Cenk Erdoğan, Levet Özüarap, Albay Tamer Özarslan, Albay Murat Divril, Ali Orhan Tolluoğlu, Albay Hamdi Acar, Mücahit Yakup Ayaydın, Ahmet Kaya, Şükrü Pınar, Özcan Çay, Ümit Keser, Hüsamettin Harmancı, Adem İncikli, Fatih Şayin, Mustafa Acar, Gürcan Anılırcan, Mustafa Bayram, Ali Nedim Karabulut, Veysel Yılmaz, Durdur Selim Ayçetin, Erhan Savur, Mehmet Türk, Murat Özcan, Serdar Topalca, Murat Çelik, Halil Pulat, Feyzullah Yenitepe, Hamze Mermer, Faruk Şimşek, Kemal Kapucu ve zafer Özleblebici'nin ortak suçlardan cezalandırılmaları istenmişti. Bu şüphelilerin, 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilirken ayrıca, 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme, birden fazla kişiyle birlikte konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme' suçlarından da cezalandırılmaları istenmişti.
İddianamede diğer şüphelilerin ise 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-22 Mart (2017) 'İstanbul Darbe Yap./Harp Akademileri 116 sanık' davası
(08 Temmuz 2017, 17:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: