Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede, Erzurum 109. Topçu Alay Komutanlığında görevli eski Albay Oğuz Çobanbeyli'nin, darbe girişimi gecesi dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile yaptığı telefon görüşmesini, 'hasta annesine geçmiş olsun telefonu' ile açıkladığı ancak Çağlar'ın annesinin 4 yıl önce öldüğünün belirlendiği bilgisi yer aldı.
24.06.2017 14:30 Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede, Erzurum 109. Topçu Alay Komutanlığında görevli eski Albay Oğuz Çobanbeyli'nin, darbe girişimi gecesi dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile yaptığı telefon görüşmesini, 'hasta annesine geçmiş olsun telefonu' ile açıkladığı ancak Çağlar'ın annesinin 4 yıl önce öldüğünün belirlendiği bilgisi yer aldı.
18 Haziran'daki gelişmeye göre, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca kentte darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle tutuklanan FETÖ üyesi 22 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş'ın hazırladığı iddianamede, Çobanbeyli'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi öncesi ve sonrası FETÖ/PDY üyesi olduğu tespit edilen kişilerle yüz yüze ve telefonla irtibat halinde olduğu belirtildi.
İddianamede, Çağlar'ın, darbe teşebbüsü öncesi 'Yurtta Sulh Konseyi' isimli cunta tarafından yayımlanan 'Sıkıyönetim Bölge Komutanları' isimli belgede sözde 'Erzincan Sıkıyönetim Komutanı' olarak görevlendirildiği kaydedildi.
Çağlar'ın darbe girişiminin olduğu gece eski Albay Çobanbeyli ile telefonla görüştüğüne dikkat çekilen iddianamede, bu görüşmelerin HTS kayıtları ve içeriğine de yer verildi.
-4 yıl önce ölen annesine 'geçmiş olsun' demiş
İddianamede, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca telefon görüşmesi içeriğiyle ilgili ifadesi alınan Çobanbeyli'nin, darbe girişimine ait bilgi ve talimatlarla ilgili herhangi bir görüşme yapmadıklarını öne sürdüğü, Çağlar'ı, annesinin rahatsızlığı nedeniyle aradığını söylediği aktarıldı.
Bu savunma üzerine savcılığın, Çağlar'ın aile nüfus kayıt tablosunu incelediği ifade edilen iddianamede, Çağlar'ın annesinin 8 Mayıs 2013'te öldüğünün tespit edildiği vurgulandı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca belirlenen bu durum üzerine tekrar ifadesine başvurulmak istenen Çobanbeyli'nin ifade vermek istemediği de iddianamede yer aldı.
İddianamede, Çağlar ile darbe girişimi öncesinde yüz yüze görüşmediğine işaret eden Çobanbeyli'nin, özel aracıyla 14 Temmuz günü Erzurum'dan Erzincan'a giriş yaptığının MOBESE kayıtlarıyla tespit edildiği de belirtildi.
Davanın iddianamesinde önemli detaylara yer verildi. Kentte FETÖ/PDY'nin darbe girişimine ilişkin açılan ilk dava olan bu davanın Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş'ın hazırladığı iddianamesinde, Çağlar'ın 15 Temmuz'daki darbe girişiminden önce FETÖ/PDY üyesi olduğu ve örgüt tarafından terfi ettirilerek tuğgeneral rütbesine getirildiği anlatıldı.
İddianamede, Çağlar'ın, darbe teşebbüsü öncesi 'Yurtta Sulh Konseyi' isimli cunta tarafından yayımlanan 'Sıkıyönetim Bölge Komutanları' isimli belgede sözde 'Erzincan Sıkıyönetim Komutanı' olarak görevlendirildiğine işaret edilerek, Çağlar'ın, 13 Temmuz'da Ankara'ya giderek, FETÖ/PDY üyeleriyle yüz yüze görüştüğü belirtildi.
Bu görüşmede Çağlar'ın darbe girişimini Erzincan ve 3. Ordu Komutanlığı sorumluluk bölgesinde uygulanmasıyla ilgili talimatları alıp 14 Temmuz'da Erzincan'a döndüğü, ardından 'Sıkıyönetim Direktifi' isimli belgeyi imzalayan Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ü arayarak görüştüğü aktarılan iddianamede, Çağlar'ın daha sonra gerçekleştirilmesi planlanan darbe girişimi sırasında Erzincan'da yapılacak olan iş ve işlemler hususunda gerekli talimatları verdiği dile getirildi.
İddianamenin sonuç kısmında, Çağlar'ın, darbe teşebbüsünden bir gün önce dönemin Erzurum 109. Topçu Alay Komutanlığında görevli eski Albay Oğuz Çobanbeyli ile saat 23.00 sıralarında kendi evinde gizlilik içerisinde görüşerek darbe girişimine ilişkin bilgi ve talimatları ilettiği anlatılarak, Çobanbeyli'nin de aldığı talimatları 15 Temmuz akşamı kendi aracıyla kuryelik yaparak önce Erzurum, Kars ve bu kentin Sarıkamış ilçesindeki cuntacı komutanlara yüz yüze görüşerek ilettiği belirtildi.
Çobanbeyli'nin darbe girişimine ilişkin Çağlar'ın söz konusu talimatlarını, Sarıkamış'taki girişimine katıldıkları gerekçesiyle her ikisi de tutuklanıp haklarında Kars'ta dava açılan dönemin 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin ile 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Ali Avcı'ya ilettiği bildirildi.
Eski Tuğgeneral Çağlar, darbe emirlerini uygulamak istemiş
İddianamede, eski Tuğgeneral Çağlar'ın 15 Temmuz gecesi çok sayıda rütbeli personelin izinlerini de iptal ederek 3. Ordu Komutanlığı Harekat Merkezine çağırdığı dile getirilerek, sanığın sözde 'Sıkıyönetim Direktifi' isimli belgenin 3. Ordu Karargahı'na ulaşması sonrası hemen harekete geçerek bu direktifin bağlı birliklere iletilmesi yönünde emirler verdiği kaydedildi.
Darbe teşebbüsü sırasında, cuntacılara destek vermeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Serdar Savaş'ın emriyle etkisiz hale getirildikten sonra gözaltına alınan Çağlar'ın uygulamaya çalıştığı darbe girişiminin Orgeneral Savaş sayesinde önlendiği vurgulandı.
Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi
İddianamede, Çağlar'ın da aralarında yer aldığı 14'ü tutuklu, biri sivil 22 sanık hakkında, 'Anayasa'yı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ile 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep edildi.
(24 Haziran 2017, 14:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: