Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 13'ü tutuklu, 51 sanığın yargılanmasına başlandı.
24.06.2017 18:42 Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 13'ü tutuklu, 51 sanığın yargılanmasına başlandı.
19.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Canik Başarı Üniversitesi ile Başarı Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti üyelerine yönelik 2016 Eylül ayında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Y.B.'nin de aralarında bulunduğu akademisyen, doktor, avukat ve iş adamı ile emekli öğretmenden oluşan 14'ü tutuklu 51 kişi hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma, terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından dava açıldı.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen davanın ilk duruşması sanık sayısı fazla olduğu için adliyenin konferans salonunda yapılıyor. Tutuklu olarak yargılanan kapatılan Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Y.B., mahkemede verdiği ifadede kendini savundu. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Y.B., 'Bank Asya'nın 16 yıldır müşterisiyim. Bu bankaya para yatırmış çekmiş birisiyim. Son 6 yıldır kurumsal olarak maaşımın olduğu bankadır. Oğlumun işini büyütmek için para biriktiriyordum. Katılım hesabı açamadım. Kamboçya'daki Zaman gazetesinin açılışı için üniversitenin rektörü olan arkadaşım davet etti. Hem yeni bir üniversitenin durumunu görmek için hem de devlet büyüklerinin açılışa katılacağını öğrenince katılmaya karar verdim. Kimse Yok mu Derneği'nin programına da protokolde olduğum için davet geldi, davete icabet ettim. ABD'deki üniversiteleri ziyarete gittim. Pensilvanya'ya gitmedim. Ülkemizin başına gelen bu hareketi lanetliyorum. Fakat böyle bir konu için huzurunuzda olmaktan hicap duyuyorum' dedi.
20.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ikinci celsesi Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda yapıldı.
'Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet' iddiasıyla yargılanan, eski Canik Başarı Üniversitesi'nde görevli akademik ve idari personelin yanı sıra iş adamı ile kamu kurum ve kuruluş çalışanlarından oluşan 13'ü tutuklu, 51 sanık duruşmada hazır bulundu.
Mahkemede ifade veren tutuklu sanıklardan doktor Ersin Yılmaz, '4 çocuğum var. İkisi yaklaşık 18 yıl önce siyasilerin ve bürokratlarında tercih ettiği iki özel okuldan birisi olan Feza okullarında okudu. Diğer çocuğum hiç okullarına gitmedi. Hindistan gezimizde ise büyükelçilikle birlikte çocuklarımızın okuduğu okulu ziyaret ettik' dedi.
Canik Başarı Üniversitesi'nin kuruluşuyla ilgili ifade veren Dr. Yılmaz, 'Samsun'a ikinci bir üniversite kazandırılması için siyasiler ve bürokratlar çok büyük çaba sarf ediyordu. Ben genç yaşta Sağlık İl Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi Başhekimliği görevlerini yaptım. Ailemin Türkiye'de ilk 500'e giren şirketi vardı. 2002 yılında Ak Parti'den milletvekili aday adayı oldum. 2004 yılında da yine Ak Parti'den Çarşamba İlçesi Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday adayı oldum. Parti içinde ve başka yerlerde yapılan toplantılarda eski bakanlardan Mustafa Demir, Suat Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, o dönem Ak Parti İl Başkanı olan şimdiki milletvekili Fuat Köktaş, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve dönemin Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, beni kurulacak olan Canik Başarı Üniversitesi ile ilgili çalışmalarda istediler. Her kesimden insan bu çalışma içinde yer aldı' dedi.
Üniversitenin kuruluş aşamasında bazı işadamlarından da toplam 25 milyon lira para toplandığını ifade eden Yılmaz, 'Samsun, 2007 yılından sonra Ak Partimizce, hükümetimizce 2 üniversiteli şehir olması özelliği seçim propagandasında kullanıldı. Bunun cemaat üniversitesi olduğu dile getirilmedi. O dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanın onayıyla kurulmuştur. Ben de bu bağlamda Canik Başarı Üniversitesi Vakfı'na 2011 ve 2012 yılların mülki ve siyasi amirlerin emri doğrultusunda 230 bin lira para verdim. Ben bu parayı ne cemaate verdim, ne de hükümetimiz bu parayı cemaat için topladı. Üniversitenin vakfından da 6 Mayıs 2013 tarihinde istifa ettim' diye konuştu.
Bank Asya'daki hesaplarıyla ilgili mahkemeye bilgi veren doktor Ersin Yılmaz, 'Benim Bank Asya'daki hesaplarım 15 yıl öncesine dayanmaktadır. Kesinlikle FETÖ'nün talimatıyla açtığım bir hesap yoktur. Benim 3 ayrı şirketim var ve hemen hemen bütün bankalarla çalışıyordum. 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'daki hesaplarımı düşürüp, para da yatırmadım. Şirketlerimde zarar etmeme rağmen kesinlikle Bank Asya pos cihazı kullanmadım. Kredi kartlarını bile kullanmadım. 17-25 Aralık'tan sonra sanki para yatırmışım gibi görünüyor, ancak benim orada döviz hesabım vardı. Hesapta 5 bin TL ve üzeri para bulununca otomatik olarak katılım hesabına alınmış. Kesinlikle talimatla para yatırmadım. Hayatımda hiç ABD'ye gitmedim. Hiçbir terör örgütüne üye değilim. Benim ve ailemin sağlık sorunları var. Suçsuzum, önce tahliyemi, sonra da beraatimi istiyorum' şeklinde konuştu.
Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ahmet Ziya B, Ali T. ve Mehmet Nimet İ'nin yurt dışı yasağı konularak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı ileri tarihe ertelendi.
(24 Haziran 2017, 18:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: