Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneğinin (SAGİAD) üyesi ve çalışanı 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.
10.06.2017 19:01 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneğinin (SAGİAD) üyesi ve çalışanı 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.
06.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan ilk duruşmaya, 11 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuksuz sanık M.A, savunmasında, 2015 yılında SAGİAD'ın yönetim kurulu başkanlığına seçildiğini fakat görev dağılımının yapılmadığın söyledi.
SAGİAD'a yaklaşık 7 yıl önce üye olduğunu belirten sanık M.A, 'SAGİAD'a üye olmam sebebiyle aidat ödedim. Her ne kadar 2015 yılı aralık ayında yönetim kurulu başkanlığına seçilmişsem de o tarihte dernekler masasında denetim yapılıyordu ve belgelere el konuldu, bundan dolayı toplantı ve görev dağılımı yapılamadı. Benim yönetimde olduğum dönemde hiç faaliyet yapılmadı.' diye konuştu.
Sanık M.A, beyaz eşya alanında faaliyet gösterdiğini ve çalıştığı kurumun Bank Asya ile anlaşması olduğunu dile getirerek, bu nedenle 6-7 yıl önce Bank Asya'dan kredi kartı POS cihazı için hesap açtırdığını, herhangi bir şekilde bu bankaya para yatırmadığını kaydetti.
Sadece SAGİAD'ın üyesi olduğunu, hiçbir terör örgütünün ideolojisini benimsemediğini belirten sanık M.A, şöyle konuştu:
'Ben FETÖ terör örgütü diye bir şey bilmiyorum. Ben herhangi bir terör örgütüne üye değilim. Herhangi bir terör örgütüne finansal destek sağlama veya eleman temin etme faaliyetinde bulunmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.'
Sanığın savunması bitince söz alan avukatı Nihat Nalbantoğlu, 'Sanığa FETÖ terör örgütü diye bir örgütü bilip bilmediği soruldu. Bilmediği şeklinde cevap verdi. Yeniden sorulmasını istiyoruz. '15 Temmuz'dan sonra böyle bir örgütün varlığını biliyor mu?' diye sorulsun.' dedi.
Söz alan cumhuriyet savcısı, sanığa sorulan sorunun net olduğunu ve alınan cevabın net bir şekilde zapta geçtiğini ifade ederek, 'FETÖ'yü tanımadığını söylemiştir. Tekrar sorulmasına gerek yoktur.' dedi.
Sanık M.A, cevap olarak, 'Basından öğrendiğimiz kadarıyla FETÖ diye bir örgütten bahsediliyor. Benim böyle bir örgütle ilgim ve alakam yoktur.' dedi.
Diğer tutuksuz sanık E.A. da savunmasında SAGİAD'da temizlik ve çay işlerine baktığını kaydetti.
SAGİAD üyesi olmadığını belirten sanık E.A, 'Derneğe baskın yapıldıktan 1-1,5 ay sonra işten ayrıldım. İddianamede yurtdışı gezisi denmiş. Benim pasaportum dahi yoktur. Hayatım boyunca hiç yurtdışına çıkmadım. İl içindeki derneğin kahvaltılarına birkaç kez katıldım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını talep etti.
Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını, beyanlarını sanık savunmaları bitince vereceklerini kaydetti.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.
07.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, 13'ü başka suçtan olmak üzere 24 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık A.H, 2013'te SAGİAD yönetim kurulu başkanlığına seçildiğini, 2015 Aralık ayına kadar bu görevi resmi olarak sürdürdüğünü anlattı.
'Özel belgede sahtecilik' suçundan yargılandığını belirten A.H, '20 Ekim 2014 tarihli 'Güncel konular ve personel alımı' başlıklı karar... Bu kararın altında benim imzam vardır. Biz karar alırken hata yapmışız, bundan dolayı da bazı kişilerin üstü kalemle çizilmiş. Görüldüğü üzere başında paraf vardır. Bunlardan 3 tanesinde benim parafım vardır. Dolayısıyla benim parafım olmayan çiziklerden haberim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum.' diye konuştu.
Tutusuz sanık B.Ç. de savunmasında, '2015 yılındaki genel kurulda yönetim kurulu yedek üyeliğine seçilmişim diyorum çünkü genel kurula katılmadım. Gıyabımda beni seçmişler, bu tarih öncesinde ne yönetim kuruluna ne de denetim kuruluna seçilmiştim. O tarihlerde yurt dışındaydım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanık H.K. ise 'Güncel konular ve personel alımı' başlıklı kararı hiç görmediğini, imzasının da olmadığını savundu.
H.K, 2015 yılındaki genel kurula katıldığını, isminin karşısındaki imzanın kendisine ait olduğunu belirterek, 'Ancak ben kimsenin yerine imza atmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini talep etti.
Söz alan bazı sanıkların avukatları, müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını belirterek, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.
08.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, 13'ü başka suçtan olmak üzere 24 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık A.U, 2014'te SAGİAD'a üye olduğunu, 2015'teki genel kurula katıldığını belirterek, 'Bu genel kurulda denetim kurulu üyeliğine seçildim. Özel belgede sahtecilik suçlamasını kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' dedi.
Diğer tutuksuz sanık Y.T. ise 2013 yılında yapılan genel kurulda denetim kurulu üyeliğine seçildiğini belirterek, '2015 yılındaki genel kurula katıldım, hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.
Sanık savunmalarının alınmasının ardından avukatlar beyan ve taleplerini dile getirdi.
Müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını, suçlamaları kabul etmediklerini belirten avukatlar, sanıkların tahliyelerini ve mal varlıklarının üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep etti.
Daha sonra tekrar söz verilen tutuklu sanıklar, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini, avukatlarının beyanlarına katıldıklarını belirterek, tahliyelerini talep etti.
Tutuksuz sanıklar da duruşmalardan vareste tutulmak istediklerini söyledi.
Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'ByLock' yazışma içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına, 3 sanığın tutukluluk halinin devamına, 8 sanığın ise adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine, duruşmalara katılmayan 4 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan (KHK) SAGİAD üyesi 10'u tutuklu 26 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütü üyeliği ve özel belgede sahtecilik' suçlarından 8 yıl 9 aydan 18 yıl dokuzar aya kadar hapis cezası isteniyor.
Biri tutuklu 3 sanık hakkında ise 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan, 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis ceza istenen iddianamede, 17 kişi hakkında ise 'özel belgede sahtecilik' suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede, SAGİAD'ın, Marmara İş Adamları Federasyonu (MARİFED) içerisinde faaliyet gösterdiği, bu kurumun da Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonuna (TUSKON) bağlı olduğu aldığı kaydedildi.
SAGİAD üyelerinin Sakarya'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansal ayağını oluşturduğu, özel belgede sahtecilik yaptıklarının tespit edildiğinin belirtildiği iddianamede, FETÖ/PDY ile iltisaklı olan SAGİAD yönetim ve denetim kurulu üyeleri ve bu dernekte çalışan personelin silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu işlediklerine dair somut deliller olduğu kaydedildi.
İddianamede, SAGİAD'ın, üyelerinden aidatlar topladığı, yurt içi ve yurt dışı gezileri ile organizasyonları düzenlemek suretiyle FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığının anlaşıldığı belirtilerek, sanıklardan bazılarının örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının tespit edildiği kaydedildi.
Paralel yapı-16 Mayıs (2015) 'Sakarya Genç İşadamları Derneği (SAGİAD) Yapılanması 46 sanık' davası
(10 Haziran 2017, 19:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: