Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve iş adamlarının bulunduğu 60 sanığın yargılanmasına başlandı.
03.06.2017 15:23 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve iş adamlarının bulunduğu 60 sanığın yargılanmasına başlandı.
29.05.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput'un da bulunduğu 37'si tutuklu 60 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme heyeti 5 gün sürecek duruşmada, tutuksuz olan sanıkları cuma günü gelmelerini isteyerek gönderirken tutuklu sanıkların ifadelerini ise alfabetik sıraya göre almaya başladı.
Uludağ Eğitim Vakfı'nda bir ay başkanlık yapan Ahmet Gören, Ahmet Nuri Ekiz ve Ali Fuat Er ile Ali Saffet Durmuşlar, ayrıca böbrek rahatsızlığı bulunduğu için savunması alınarak sonraki günlerden vareste edilen eski Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, haklarındaki iddiaları kabul etmedi.
Mahkeme başkanının sık sık tekrardan kaçınmaları konusunda uyardığı sanıklardan 5'inin savunması alındı.
Yargılama yarınki duruşmayla devam edecek.
Şahabettin Harput'un ise savunmasını perşembe veya Cuma günü yapması bekleniyor.
30.05.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında ifade veren eski Vali Şahabettin Harput, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 17 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve 33'ü tutuklu 60 sanığın yargılanmasına Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın ikinci gününde öğleden önce Ali Kemal Turhan ve Bülent Özdemir ifade verdi.
Dava başlamadan önce Şahabettin Harput'un avukatı müvekkilinin sağlık sıkıntılarının olduğunu ve mahkemenin onaylaması halinde sanığın ifade vermek istediğini başkana söyledi. Öğleden sonra durumu değerlendiren mahkeme heyeti, teklifi kabul etti. 32 sayfalık savunma hazırlayan Harput, 'İddianamenin gerçekle alakası yoktur. Vali olarak kimseyi toplantıya zorlamadım. Örgüt imamı Cansun Sarıyıldız'ı ilk defa bazı iş adamlarıyla makamıma ziyaret edince, birkaç seferde BUGİAD'ın resmi toplantılarında gördüm. Örgütün amacı doğrultusunda faaliyet gösterdiğini iddianameden öğrendim. Ben toplantılara hiç katılmadım. Ayrıca kimseyi örgüte yardım yapacak diye zorlamadım. Bu devirde vatandaştan baskı ve tehditle para alacaksınız kimsenin haberi olmayacak, buna kargalar bile güler' diye konuştu.
Hakkındaki iddiaları kabul etmedi
Orhangazi Üniversitesi, Bahar ve Rentıp Hastaneleri ile alakalı iddialara da cevap veren Harput, şunları söyledi:
'Orhangazi Üniversitesi ve Bahar Hastanesi'nin kiralanması yönünde yaptığım baskı iddiaları asılsızdır. Üniversite bir şehrin itibarı ve gücüdür. Ben kurulma esnasında üzerime düşen görevleri yaptım. Üniversitenin kurulması TBMM'nni kararıyla olmuştur. Ayrıca izinlerde gerekli bakanlıklardan alındı. Hastanenin mülkiyeti özel idaresinden malum yapıya 49 yıllığına kiralandı. Bu konuda hiç kimseye emrim olmadı. Rentıp Hastanesi'nin benim baskımla değerinin altında verildiği iddiası da iftiradır. Bu hastane 2013'ün kasım ayında el değiştirildi, bense 2013'ün temmuz ayında ayrılmıştım.'
'Bana iftira atmalarının 3 ana maddesi var'
Kendisine atılan iftiraların sebebini 3 ana madde halinde açıklayan Harput, 'Vali görevindeyken usulsüz teklifler vardı. Bunları kabul etmediğim için bazı kişiler aleyhime kumpas kuruldu. İkinci olarak, Orhangazi Üniversitesi'nde beraber görev yaptığım kişiler, suçu benim üzerime attı. Kendilerine aklanacağı söylendi. Son olarak ise, örgüt imamı benim adımı bazı iş adamlarına karşı kullanıp, para tahsis etmiş. Bunu inanarak söylüyorum' açıklamasını yaptı.
'Amacım üniversitede kayyum görevi yapmaktı'
2014 yerel seçimlerde AK Parti aleyhine seçim toplantıları düzenlediği iddialarını da yalanlayan Harput, Orhangazi Üniversitesi'nin mütevelli heyetinin zayıf ve sıkıntılı olduğu için vicdanen değerlendirme yaparak heyete katılma teklifini kabul ettiğini söyledi. Harput, 'Üniversiteyi malum cemaat baskısından kurtulması ve siyasetin dışında tutmak için kayyum görevi yapmak istedim. Amacım saygın bir üniversite yapmaktı. 3-4 toplantıya katıldım. Hükümet ile malum yapı karşı karşıya gelince gücümün yetmeyeceğini anlayarak ayrıldım' şeklinde konuştu.
Ayrıca Harput tutuksuz yargılanmak ve itibarının geri verilmesini istediğini söyledi. Harput'un ardından tutuklu diğer sanıklar ifade vermeye geçti. Dava önümüzdeki 3 gün boyunca devam edecek.
01.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına, tutuklu 32 sanıktan henüz savunmalarını yapmayan 15'i ve avukatları ile yakınları katıldı. Diğer 17 tutuklunun ise yarına kadar duruşmadan vareste edildiği belirtildi.
Duruşmanın 4. gününde savunmalarını yapan Yunus Dağ, Ömer Benli, Hilmi Gülcemal ve Ömer Kazancı ile Muzaffer Koyuncu, haklarındaki iddiaları kabul etmedi.
Kazancı, savunmasında, aile şirketleri sahibi olduklarını ve 4 şirkette 400'e yakın kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.
Şirketlerin yıllık cirosunun 90 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Kazancı, 'Ben sonradan bazı yapılanmalara katılarak köşeyi dönmüş biri değilim. Karacabeyliyiz ve oraya çok destek olduk. Bunu yaparken sahibi olduğumuz şirketler arasında para ve çek transferleri de yaptık. Yurt açmak için bir vakıf da kurduk.' diye konuştu.
Kazancı, söz konusu vakfa aktardıkları paranın 'kara para' olarak adlandırıldığını ifade ederek, 1 milyon liraya mal edecekleri yurt inşaatının 3 milyon lirayı bulduğunu, FETÖ ile bir bağlarının olmadığını öne sürdü.
Sanık Koyuncu da hakkındaki suçlamaları reddetti. 'Asla bir terör örgütünün üyesi olmadım, olmam.' diyen Koyuncu, 'Sosyal medyada da örgüt lehine herhangi bir paylaşımda bulunmadım, buna yönelik bir söz yok.' ifadesini kullandı.
Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanının, 'Zaten olanlar da 'yok' diyor. Hakkınızda bu yönde bir iddia yok, olmayan iddiaya yok demeye de gerek yok.' uyarısı üzerine Koyuncu, savunmasını başka yönde tamamladı.
Duruşmaya, yarına kadar ara verildi.
02.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve bazı iş adamlarının da aralarında yer aldığı 32'si tutuklu 60 sanığın yargılandığı davada 4 tutuklu, yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına, duruşmadan vareste edilmeyen 15 tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yakınları katıldı. Duruşmadan vareste edilen 17 tutuklu ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmanın 5. gününde tüm tutuklu sanıkların savunmaları tamamlandı.
Savunmasını yapan Sait Uslu, yaklaşık 500 sayfalık iddianamenin sadece yarım sayfalık kısmında adının geçtiğini söyledi.
Uslu, savunmasında, FETÖ'ye ait olduğu için kapatılan Özel Bahar Hastanesinde başhekim yardımcılığı yaptığı, Orhangazi Üniversitesinde mütevelli heyet üyesi olduğu için terörist damgası yediğini öne sürerek, bunun çok abes olduğunu iddia etti.
Uslu, hakkındaki iddiaları yalanladı.
Sanıkların savunmalarının ardından cumhuriyet savcısı, sanık Bülent Özdemir'in tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, diğerlerinin tutukluluk halinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından sanıklardan Bülent Özdemir, Yunus Dağ, Recep Göral ve Necdet Yıldız'ı yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı.
Heyet ayrıca Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki aralarında eski İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın da bulunduğu sanıkların yargılandığı davanın birleştirilme talebini de olumsuz yanıtladı.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların dinlenmesi için duruşmayı eylül ayına erteledi.
İDDİANAME
Yaklaşık 500 sayfalık iddianamede, Harput ve 50 kişi hakkında 'silahlı örgüt kurma ve yönetme' suçundan 10 yıldan 15'er yıla, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a göre de 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Diğer 9 sanık hakkında ise 'silahlı örgüte üye olma' ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'un ilgili maddesine göre ayrı ayrı 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Paralel yapı-16 Mart (2017) 'Bursa Yapılanması/Örgüte finansal destek/Eski vali Şehabettin Harput 60 sanık' davası
(03 Haziran 2017, 15:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: