Kamuoyunda gazeteci Uğur Mumcu'ya 1990 yılında düzenlenen suikastle ilgili açılan ve kamuoyunda 'Umut Operasyonu Davası' olarak bilinen davanın sanıklarından Recep Aydın, Hasan Kılıç, Mehmet Şahin, Mehmet Ali Tekin ve Yusuf Karakuş'un yeniden yargılanmasına başlandı. Duruşmada savunma yapan sanıklar, Fetullah Gülen cemaati karşıtı da denilebilen Selam gazetesi çevresinde bir araya geldikleri için hedef seçildiklerini, Selam ya da başka isimdeki herhangi bir örgütle bağlantılarının olmadığını, cinayetin FETÖ kumpasıyla üzerlerine yıkıldığını iddia etttiler. 1990 içerisinde bir kaç aylık aralarla peşpeşe ve son derece profesyonelce meydana gelen Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan davada sanıkların İran yanlısı Selam adlı bir örgüte mensup oldukları ve suikastleri işledikleri iddia edilmişti. Anayasa Mahkemesi, bazı sanıklar yönünden yargılamanın yenilenmesi kararı vererek, dosyayı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Mahkeme, Yargıtay ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Fetö'nün 'Selam Kumpası' davaları iddianamelerinin istenmesine karar verdi. Bu davaların iddianamesinde, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü mensubu polis ve savcıların yargıda tasfiye olmadan hemen önce başlattıkları soruşturmada, aralarında manken ve sanatçıların da olduğu binlerce kişinin İran yanlısı 'Selam-Tevhid' adlı bir örgüte üye olduklarının, dönemin başbakanı Erdoğan'ın, Lübnan Hizbullah lideri Nasrallah ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat'tan sonra 3. sırada örgüt yöneticisi olduğunun ve İran adına Türkiye'de ajanlık yaptığı iddiasının kurgulandığı iddia ediliyordu.
13.05.2017 13:57 Kamuoyunda 'Umut Operasyonu Davası' olarak bilinen davanın sanıklarından Recep Aydın, Hasan Kılıç, Mehmet Şahin, Mehmet Ali Tekin ve Yusuf Karakuş'un yeniden yargılanmasına başlandı. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan davada, Anayasa Mahkemesi, bazı sanıklar yönünden yargılamanın yenilenmesi kararı vererek, dosyayı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
10 Mayıs'ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aydın, Kılıç, Şahin, Tekin ve avukatları, davaya müdahillik talebinde bulunan İçişleri Bakanlığı avukatı ile Mumcu ailesinin avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, duruşma öncesinde, Yurt Atayün, Ömer Köse, Osman Özgür Açıkgöz, Muhammed Kaya, Erkan Ünal, Mehmet Işık, Selman Yuyucu, Necati Arslan, Oğuzhan Ceylan, Gafur Ataç, Kürşat Durmuş, Ensar Doğan, İsa Ardıç ve İsmail Yalınız'ın katılma talebinde bulunduklarını bildirdi.
Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanıklardan Tekin, polisteki ifadelerinin zorlamayla alındığını iddia ederek, 'Avukatlarımızla görüştürülmedik. İfadelerimiz okutulmadan sadece imza atacağımız yerler gösterildi. Polise verdiğim ifadeleri kabul etmiyorum. Savcılıkta ve mahkemede bu ifadeleri de kabul etmedim. Örgüt üyesi değilim, böyle bir örgüt de yok zaten, beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.
Tekin'in avukatı Mehmet Okatan da müvekkilinin beyanlarına katıldığını belirterek, 'Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, soruşturma aşamasındaki beyanların dosyadan çıkarılması gerekmektedir. Bu insanlar, Selam gazetesi çevresinde bir araya gelmiş kişilerdir. Herhangi bir örgütle bağlantıları yoktur.' dedi.
O dönemin bakanlarının 'namus meselesi' olduğunu belirtmelerine rağmen cinayetlerin aydınlatılamadığını dile getiren Okatan, FETÖ kumpasıyla böyle bir örgütün oluşturulduğunu kaydetti. İşkenceye uğrayan sanıkların aileleriyle de tehdit edildiğini anlatan Okatan, 'Savcılığa ve sorguya polis getirilmiş ve bu beyanlara göre hüküm kurulmuştur. Müvekkilimin beraatına karar verilmesini talep ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
Sanıklardan Aydın ise yargılamanın hiçbir aşamasında suçlamayı kabule yönelik beyanı olmadığını öne sürerek, 'Mahkumiyet kararı, tanık beyanlarına dayandırılmıştır ancak Anayasa Mahkemesi kararından sonra bu beyanlar da hükümsüz kalmıştır. 8 yıllık yargılanma sürecimde adım soyadım dışında hiçbir şey sorulmamıştır. Suçlamaları kabul etmiyorum, böyle bir örgütü de ne tanıyorum ne de biliyorum.' diye konuştu.
'FETÖ aleyhine yayınlarımız vardı'
Sanıklardan Kılıç, asıl mesleğinin avukatlık olduğunu ancak gazete, dergi ve yayıncılıkla uğraştığını, Tevhid dergisi ve Selam gazetesinin sahibi olduğunu söyledi.
Yaptıkları işlerden dolayı üzerlerine oyun kurgulandığını öne süren Kılıç, şunları kaydetti:
'Bu kurgu, uzun yıllara dayansa da kumpas ve yargı uygulamaları yönünden benzer niteliktedir. Polis, savcı ve yedek hakimlikteki beyanlarımızın bir kısmı aleyhimize gözükse de bunlar, özgür irademizle verilen beyanlar değildir, işkence altında alınmıştır. 2000'li yıllarda siyasi ve hukuki kurumlar, bir cinnet halindeydi. Medya ve siyasi otoritenin durumu da malumdu. Gazete ve dergimiz 'Fetullah Gülen Hareketi' olarak bilinen ve daha sonra FETÖ olduğu anlaşılan kişiler aleyhine yayınlarımız vardı. Ayrıca ABD ve İsrail politikaları aleyhine yayınlar yapıyorduk.'
Kılıç'ın avukatı Cüneyt Toraman, Anayasa Mahkemesi kararının gayet açık olduğunu ifade etti. Emniyet ifadelerinin dosyadan çıkarılmasının ardından dava dosyasının boş kalacağını iddia eden Kılıç, şunları söyledi:
'Müvekkilim, gazete ve dergisinde Fetullah Gülen aleyhine yayınlar yapmıştır. Bu yayınlarla ilgili müvekkilim aleyhine kumpas kurulmuştur. Dönemin emniyet yetkililerinden Ali Fuat Yılmazer ve Yargıtayda kararı onayanlar da şu anda tutukludur. Kumpasın baş sorumlusu da dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'dır. Tantan'ın da yargılanması gerekir.'
Sanıklardan Şahin de hakkındaki suçlamaların tamamını reddederek, 17 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini beyan etti. Kendisinin ve ailesinin çektiği sıkıntılara işaret eden Şahin, beraatini talep etti.
'Kemalettin Özdemir'in tanık olarak dinlenmesini istiyoruz'
Gürdal, Özge ve Özgür Mumcu'nun avukatı Halil Sevinç, yasa gereği yargılamanın yenilenmesi kararına bir diyecekleri olmadığını belirterek, 'Sanıklar örgütten yargılanmıştır, bombalama ve adam öldürme suçlarından sorumlu tutulmamıştır. Örgüt adına işlenen bu suçlardan da yargılanmalarını talep ediyoruz.' dedi.
Ceyhan Mumcu'nun avukatı Erkin Etike ise 'İşkence insanlık suçudur ancak işkencenin varlığının da mahkeme kararıyla belirlenmesi gerekir. Savunmalardaki işkenceye yönelik iddialar önceden değerlendirilmiş ve avukat bulunmadığı için hak ihlali kararı verilmiştir. Suç işlendiğine dair başka deliller de vardır. Biz dönemin 'FETÖ emniyet imamı' olan Kemalettin Özdemir'in tanık olarak dinlenmesini istiyoruz.' diye konuştu.
Ceyhan Mumcu da bunun Türk ve dünya kamuoyunu ilgilendiren bir dava olduğunu kaydederek, 'TBMM'de iki ayrı araştırma komisyonu kurulmuştur. Anayasa Mahkemesinin kararı da bağlayıcı niteliktedir. Mağdurları da kapsayan bir yargılama yapılmasını talep ediyoruz. 7 günlük gözaltı ve soruşturma aşamasında avukat bulunmaması ile yargılamanın uzun sürmesi haklı bir tespittir. Ancak bu durumlar cinayeti yok mu sayacak?' dedi.
Cumhuriyet Savcısı Aykut Tuncer mütalaasında, ilk derece mahkeme sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi ve konuyla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların akıbetlerinin sorulması ve her iki dosyanın iddianame örneklerinin istenilmesini talep ederek, 'doğrudan bilgi sahibi olmadığı' gerekçesiyle Kemalettin Özdemir'in tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Köksal, İçişleri Bakanlığının ve diğer kişilerin katılma talebinin reddine, ilk derece mahkeme sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi ve konuyla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların iddianame örneklerinin istenilmesine karar verildiğini bildirdi. Özdemir'in tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi eylemlerinin de arasında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan 'Umut Operasyonu'na ilişkin davada ve Yargıtayın bozma kararından sonra tekrar görülen davada, 3 sanığı 'yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu' örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelikten çeşitli sürelerde hapse mahkum etmişti.
Bu kapsamda sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, 'silahlı suç örgütü kurma ve yönetme' eylemlerinden 15'er yıl hapis cezasına çarptırılmış, iyi halleri nedeniyle cezaları 12 yıl 6'şar aya indirilmişti.
Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın da 'Silahlı suç örgütü üyesi olmak' suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezaları iyi halleri dikkate alınarak 6 yıl 3'er aya indirilmişti.
Anayasa Mahkemesi, gözaltında tutulduğu tarihlerdeki mevzuatın, gözaltı süresinde avukata erişim imkanı tanınmadığı gerekçesiyle 'Silahlı terör örgütü kurucusu ve üyesi olmak' suçlarından mahkum edilen sanıklar Recep Aydın, Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç, Mehmet Şahin ve Yusuf Karakuş'un yeniden yargılanmasına karar vermişti.
SELAM KUMPASI YILLAR SONRA DEVREDE
Davayla bağlantılı sayılabilecek bir başka gelişme yıllar sonra yaşandı. Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü mensubu polis ve savcıların yargıda tasfiye olmadan hemen önce başlattıkları soruşturmada, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın, İran liderleri ile birlikte Selam-Tevhid adlı bir örgütün yöneticisi olmak, İran adına casusluk ve terör faaliyetlerinde bulunmakla suçlanmak üzere olduğu ortaya çıkmıştı. Soruşturma dosyasında şok eden detaylar yer alıyordu. Aralarında manken ve sanatçıların da olduğu binlerce kişinin bu örgüte üye olduğu şüphesiyle yıllarca dinlendiğinin ortaya çıktığı korkunç komploda Erdoğan, Lübnan Hizbullah lideri Nasrallah ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat'tan sonra 3. sırada örgüt yöneticisi olarak gösterilmeye çalışılmıştı.
Paralel yapının Başbakan Erdoğan'ı 'Yassıada darbe planı' ile devirdikten sonra yürütmeyi planladığı bu kumpas soruşturması yoluyla karalama kampanyasının polis fezlekeleri de ortaya çıkmıştı. Çete, fezlekeye 'Para konuları ile ilgili talimatı örgüt lideri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği' notunu düşmüştü. Paralel yapının Emniyet bilgisayarlarından sildiği ancak teknik çalışmalarla kurtarılan fezlekelerdeki ifadeler kan dondurucu mahiyette idi.. Tüm bulgular, paralel yapının 17 Aralık'ta başlattığı ve çeşitli illerde peşpeşe hayata geçirdiği çeşitli yolsuzluk ve Kudüs Selam terör örgütü gibi diğer operasyonlarla hükümeti devirebileceğine inandığını, tüm hazırlıklarını buna göre yaptığını gösteriyordu.
Selam kumpasını konu alan bir kaç dava açılmış olup halen bu davalar devam ediyor. İlk açılan davada, 1 nolu sanık olarak Fetullah Gülen'in arasında yer aldığı 55'i tutuklu toplam 122 sanık yargılanıyordu. Ancak davanın 18 Mart'taki duruşmasında, aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedilmişti. Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosyanın, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtay'a gönderildiği, diğer suçlar yönünden yargılamanın ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiği belirtilmişti. Bu davanın 1 hafta kadar önce Mayıs ayı başında görülen son duruşmasında, tutuksuz yargılann 14 sanık hakkında Bylock programını kullandıklarının tespit edildiği gerekçesiyle tutuklama kararı verilmişti.
Bir başka dava, eski Cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı hakkında açıldı. Avcı, Fetö medyasında yazdığı yazılarda mağdurlara komplo kurmak ve Selam kumpasında rol almakla suçlanıyor.
Diğer bir davayı, kumpas soruşturmasının yargı ayağını oluşturmak ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcı hakkında açılan ve Yargıtay'da görülen dava teşkil ediyor.
Paralel yapı-09 Kasım (2015) 'İstanbul Selam-Tevhit Soruşturmasında Kumpas 122 sanık' davası
Paralel yapı-11 Aralık (2015) 'Selam kumpasına karışan 54 hakim-savcı' davası (Yargıtay)
Paralel yapı-Selam-Tevhit kumpası
Paralel yapı-19 Ocak (2014) 'Adana TIR baskını 46 sanık' soruşturması/davası (Yargıtay)
(13 Mayıs 2017, 13:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: