Danıştay saldırısıyla birleştirilen birinci Ergenekon davasının dün görülen 116. duruşmasında önemli kararlar alındı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) biriminin var olup olmadığının ilgili kurumlardan sorulmasını kararlaştırdı. Susurluk ile Veli Küçük arasındaki bağlantıyı mercek altına alan heyet ayrıca, Eşref Bitlis suikastinin dosyasını da olası JİTEM parmağından dolayı tekrar inceleme kararı aldı. Araştırılmasına karar verilen diğer bir dosya ise Talat Aydemir Darbesi. Mahkeme ayrıca Karargah Evleri ve TİT hakkında da askeri ve sivil makamlardan bazı bilgilerin istenmesini kararlaştırdı. JİTEM´in varlığı da resmi makamlardan sorulacak.
Ergenekon davası genişliyor: Çok sayıda dosya raflardan iniyor
Danıştay saldırısıyla birleştirilen birinci Ergenekon davasının dün görülen 116. duruşmasında önemli kararlar alındı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) biriminin var olup olmadığının ilgili kurumlardan sorulmasını kararlaştırdı. Susurluk ile Veli Küçük arasındaki bağlantıyı mercek altına alan heyet ayrıca, Eşref Bitlis suikastinin dosyasını da olası JİTEM parmağından dolayı tekrar inceleme kararı aldı. Araştırılmasına karar verilen diğer bir dosya ise Talat Aydemir Darbesi. Mahkeme ayrıca Karargah Evleri ve TİT hakkında da askeri ve sivil makamlardan bazı bilgilerin istenmesini kararlaştırdı. JİTEM´in varlığı da resmi makamlardan sorulacak.
Danıştay saldırısıyla birleştirilen birinci Ergenekon davasının dün görülen 116. duruşmasında önemli kararlar alındı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, mahkeme heyetinin aldığı kararlar gece geç saatlerde, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı. Buna göre, mahkeme heyeti, tutuklu sanık Veli Küçük´ün İkinci Ergenekon Davası´nın duruşmalarına katılma talebini davalar birleştirilmediği için reddetti. Tutuklu sanık Muzaffer Tekin´in 5 Ekim tarihinde yapılan duruşmadaki beyanlarında birden çok yargı görevlisi hakkında sarf ettiği sözler dikkate alınarak gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunulması hükme bağlandı.
Sanık Emin Gürses´in avukatı Mehmet Taşdelen´in talebini kabul eden mahkeme heyeti, sanık Alparslan Arslan´ın MİT görevlisi veya haber elemanı olup olmadığının MİT Müsteşarlığı´ndan sorulmasını hükme bağladı. Susurluk raporu ve eklerinin mahkeme tarafından incelenip, devlet sırrı kapsamında herhangi bir bölüm olup olmadığının tespitinden sonra, sanıklar ve avukatlarına raporun verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı´na müzekkere yazılarak, tutanaklarda bahsi geçen ihbar ses kaydının istenilmesini kararlaştırdı.
Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı´na müzekkere yazılarak, MİT´ten gönderilen Karargah Evleri belgesinin asıl nüshasının nerede olduğu ve akıbetinin sorulmasına hükmetti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı´na müzekkere yazılarak ´Türk İntikam Tugayı´ hakkındaki kayıtların ayrıntılı bilgi notu şeklinde gönderilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, kaldırılan İstanbul DGM Başsavcılığı´na da Susurluk davası nedeniyle, sanık Veli Küçük için ilgili mercilerden soruşturma izni istenip istenmediği hususunun sorulmasına hükmetti.
Ayrıca, dosya kapsamındaki JİTEM anlatımları ve belgeler dikkate alınarak ilgili kurumlarda JİTEM´in var olup olmadığının sorulması kararlaştırıldı. JİTEM´in zaman içerisinde Asayiş Komutanlığı Karargah Bölüğü, İstihbarat Değerlendirme Merkezi gibi isimler alıp almadığı ve bu birimlerin başkanlarının isimlerinin sorulması istendi.
Talat Aydemir ve Eşref Bitlis dosyaları incelenecek
Ümit Oğuztan´dan ele geçen belgedeki hususların doğru olup olmadığı, şehit Orgeneral Eşref Bitlis´in Jandarma istihbarat birimlerinden birinin lağvedilip edilmemesi yönünde bir talimatının olup olmadığı da araştırılacak. Bu konuda Eşref Bitlis tarafından soruşturma açılıp açılmadığı, varsa akıbetinin sorulması, yazılacak yazıya da dosyada bulunan JİTEM´le ilgili belgelerin eklenmesi karara bağlandı. Mahkeme heyeti, Askeri Yargıtay Başkanlığı´na müzekkere yazılarak Talat Aydemir dosyasının tetkik ve iade edilmek üzere istenilmesine hükmetti. JİTEM davasına bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi de 1 Ekim 2009´daki duruşmada JİTEM´in varlığının Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı´ndan sorulmasına karar vermişti. Dün gece geç saatlerde Mahkeme Başkan Köksal Şengün tarafından açıklanan kararların bir bölümü şöyle:
Susurluk Raporu: Susurluk raporu ve eklerinin devlet sırrı kapsamında herhangi bir bölüm olmadığının tespitinden sonra, sanıklar ve avukatlarına raporun bir kopyası verilecek.
Karargah Evleri: Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı´na müzekkere yazılarak, MİT´ten gönderilen karargah evleri belgesinin asıl nüshasının nerede olduğu ve akıbeti sorulacak.
Askeri belgelerle ilgili Genelkurmay herhangi bir soruşturma başlattı mı?: Sanıklardan ele geçtiği iddia olunan ve menşe olarak askeri makamlara ait olduğu anlaşılan belgelerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı ve varsa akıbetlerinin Genelkurmay Başkanlığı´ndan sorulması kararlaştırıldı.
Alparslan Arslan MİT´çi mi?: Sanık Emin Gürses´in avukatı Mehmet Taşdelen´in talebini kabul eden mahkeme heyeti, Alparslan Aslan´ın MİT görevlisi veya haber elemanı olup olmadığının MİT Müsteşarlığı´ndan soracak.
Arslan´ın uçuş kayıtları: THY, Onur Air ve Atlas Jet´e müzekkere yazılarak, Alparslan Aslan´ın 2006 yılı uçuş ve rezervasyon kayıtları istenilecek.
TİT hakkında bilgi verin: Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı´na müzekkere yazılarak ?Türk İntikam Tugayı? hakkında kayıtların ayrıntılı bilgi notu şeklinde gönderilmesi istenecek.
JİTEM yine sorulacak: Dosya kapsamındaki JİTEM anlatımları ve belgeler dikkate alınarak ilgili kurumlarda JİTEM´in var olup olmadığı sorulacak. JİTEM´in zaman içerisinde Asayiş Komutanlığı Karargah Bölüğü, İstihbarat Değerlendirme Merkezi gibi isimler alıp almadığı ve bu birimlerin başkanlarının isimleri sorulacak.
1963 Talat Aydemir Darbesi: Askeri Yargıtay Başkanlığı´na müzekkere yazılarak Albay Talat Aydemir dosyasının incelenmek ve iade edilmek üzere istenilecek. Albay Talat Aydemir, 1963´te kendisine bağlı Harp Okulu öğrencilerinin de desteğiyle darbe girişiminde bulunmuştu. Başarısız olan Aydemir yargılanıp idam edilmişti.
Eşref Bitlis: Şehit Orgeneral Eşref Bitlis´in Jandarma istihbarat birimlerinden birinin lağvedilip edilmemesi yönünde bir talimatının olup olmadığı, bu konuda Eşref Bitlis tarafından soruşturma açılıp açılmadığı da ilgili bilgilerden öğrenilecek.
Saraylıoğlu cinayeti: Sanıklarından Serhan Bolluk hakkında açılan ve bu davayla birleştirilen ve Bolluk´un öldürülmesine iştirak ettiği iddiasıyla yargılandığı Hakan Saraylıoğlu´nun, 2006´da kaldığı düşünülen İstanbul Aksaray ve Hocapaşa´daki otel kayıtları istenilecek. Saraylıoğlu´nun kullandığı anlaşılan bir cep telefonu numarasının da ayrıntılı dökümü ilgili kurumdan alınacak.
Danıştay´a tehdit geldi mi?: Saldırıdan önce, Danıştay 2. Daire Başkan ve üyelerine tehdit içerikli fakslar gelip gelmediği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na, Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne ve Danıştay Başkanlığı´na sorulacak. Varsa bu tür ihbarlar hakkında ne yapıldığı da öğrenilecek. ( Vatan)
(20 Ekim 2009, 10:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: