Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında örgütün 'oturma imamları' oldukları iddiasıyla 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan dava açılan, aralarında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Boydak'ın eşi Aliye Boydak'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 17 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma sonunda 7 sanığın dosyası ayrıldı. Sanık sayısı 10'a düşmüş oldu. Sanıklar, iddianamede dile getirilen Kayseri'de örgüt adına çeşitli adlar altında oturmalar (sohbet toplantıları) yapıldığı suçlamaları konusunda savunma yaptı.
05.05.2017 16:36 Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında örgütün 'oturma imamları' oldukları iddiasıyla 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan dava açılan, aralarında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Boydak'ın eşi Aliye Boydak'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 17 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
2 Mayıs'ta Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Burhaniye Kapalı Cezaevi'nde tutuklu sanıklar Ali Koç, Aliye Boydak, Bilal Karakuş, Halit Şeker, Hasan Alkan, İlhan Coşkun, Mahmut Yönem, Mehmet Ortaköylüoğlu, Mehmet Yıldız, Murat Temiz, Tekin Baydemir, Yasin İpek, Yunus Bozkurt, Zafer Çetin ve tutuksuz sanıklar Abdullah Cihan duruşma salonunda, Ömer Armutoğlu ise Ankara Adliyesi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edildi. Konya'da yakalanan İlknur Özü ise duruşmada hazır edilmedi.
Tutuklu sanıklardan Yunus B., Tekin B., Murat T., Zafer Ç., Hasan A., Ömer A. ve İlknur Ö.'nün dosyaları tefrik edilerek bu davada yargılamaları yapılmadı.
Duruşmayı Aliye Boydak'ın yakınları Erol Boydak, Elif Boydak, Murat Bozdağ da izledi.
Şükrü Boydak'ın eşi tutuklu sanık Aliye Boydak mahkemede savunmasında 'Ben muhafazakar ailenin bir kızıyım. Gurur duyduğum Şükrü Boydak'ın eşiyim. Hayatım boyunca hayırlı bir eş, vatana hayırlı bir birey olarak yaşadım. 60 yıllık hayatımda iyi niyetli hayırlar yaptım. Şimdi o yaptığım hayırlar karşıma en ağır suçlamalar ile geliyor. Evimde bulunan bahsi geçen kitaplar yasaklanmamış kitap ve yasak olduğunu bilsem asla çocuklarımın olduğu evimde bulundurmazdım. Ben ev hanımıyım, eşim para verir, harcardım. Bank Asya'da paralardan haberim olmazdı. Eşim gelir, imza atılacak der, atardım, hiç ne olduğunu sormazdım' dedi.
FETÖ'ye ait kapatılan televizyonda yayınlanan 'Hizmet Anneleri' adlı program ile ilgili konuşan Boydak, şunları söyledi:
'Hizmet anneleri adlı programa çok isteyerek katılmadım. O kadar ısrar ettiler ki, onları kıramadım. Programın 30. bölümünde yer almışım. Sanırım 2013'ün yaz aylarında yayınlandı. O zamanlar ne terör örgütü, ne de 17-25 Aralık olayı vardı. Programda konuşmamın bir kısmı alınarak iddianameye konulmuş. Bu suçlamaların karşıma geleceğini hayal dahi edemezdim. Ben kapıma gelen herkese yardım ettim. Pazar günü dahi kapım açık, sofram hazırdı. Amerika'da okuyan oğlumun odasında spor çantasında 1 dolar çıktığı söyleniyor ama sadece 1 dolar varmış gibi söyleniyor, diğerleri söylenmiyor. Ben kimseden para toplamadım, ihtiyacım da yok. Ben eşimden para alır, onu bağışlardım. Kayseri'de çeşitli adlar altında oturmalar yapılır. Bu oturmalarda Kur'an-ı Kerim de okunur, dini sohbet de yapılır. Ben de Kayseri oturmalarına katıldım. İlmihal de okuduk, Risale de okuduk ancak ben kimseden para toplamadım. Böyle bir şeye ihtiyacım yok. Eşimden alır onu bağışlarım. Ayrıca kendi emeklerimle kazandığım paraları da bağışladım. Ben 60 yaşındayım. Bana benden biraz küçük olanlar 'Aliye abla' diye hitap ederler, daha küçük olanlar 'Aliye teyze' derler. Saygı için de 'abla, abi' diye de hitap edilir. Bu beni terör örgütü üyesi mi yapar? Tanıklar da 'imam' olduğumu söylememişler. Kolluk güçleri bunu nereden çıkardı, bilmiyorum.'
Sanık Aliye Boydak oturmalarda kendisine 'abla' denilmesini de şöyle savundu:
'Bazı tanıklar bana abla denildiğinden bahsediyor. Benden küçüklerin bana hitap etmesi normal. 'Aliye abla hoş geldin' sözü beni terör örgütü üyesi mi yapar? İmam değilim, asla olmadım da, ne imam olacak eğitimim var ne de kapasitem. Oturmalarda asla burs, himmet gibi talimat vermedim. FETÖ oturmaları değil, Kayseri ev oturmalarıydı. 15 Temmuz saldırısını biz dehşetle izledik, bu saldırıyı yapanları lanetliyorum. Devletimin yanında olmaya devam edeceğiz.'
Tutuklu sanık Mehmet O. ise, 'Nezahat ve İtimat isimli şirketlerde ortaklığım oldu. 2009 yılının sonundan 2013'ün sonuna kadar ortak oldum. 30 senedir tıbbi malzeme işi ile uğraşıyorum. Ben 6 ay önce tutuklanacağımı tahmin ediyordum. Çünkü benim için ihbar mektupları yazan TV'lere çıktı, gazeteler söyledi. Kendim gelip teslim oldum. 9 aydır içerideyim' dedi.
İnşaat mühendisi tutuklu sanık Halit Ş. de, '2013'te eşim ile arkadaş ortamında tanışarak evlendik. Katalog evliliği yapmadık. İçeri alındığımda eşim 3 aylık hamile idi, çocuğum doğdu, daha koklayıp sarılamadım. Cezaevinde 50-60 gün sonra bylock adlı programını gazetede öğrendim. Benim imamlık gibi bir alt yapım yok. Oturmalara 4-5 ay katıldım, deprem yönetmeliği ile ilgili bilgi verdim. Burs, himmet istemedim' şeklinde konuştu.
İş adamı Mahmut A.'ın ortaklarından olan Ali K. ise, 'Mahmut A. ile burs, himmet topladığım iddiaları yalandır. Ben lise mezunu adamım. Dini bilgim bile yarım yamalaktır, imamlık vasfım yoktur. Birçok kişi ve kuruma yardım ettiğini iddia eden A.K, '6 kurban kesiyorum. İkisini eve koysam, 4 kurbanı ne yapayım? Fakir fukara sebeplensin diye veriyordum. 17-25 Aralık'tan sonra da bu oluşumla ilgimi kestim. İmamlık vasfım olmadı. Yarım yamalak dini bilgim bana yetmiyordu. Ben eksiğimi tamamlamak için bu toplantılara katıldım. Başkasına nasıl imamlık yapayım?' dedi.
B.K. ise FETÖ'nün, kanun hükmünde kararname ile kapatılan şirketlerine, işlerine katkısı olacağını düşünerek ortak olduğunu ancak söyledikleri gibi çıkmayınca ortaklıktan ayrıldığını öne sürdü.
Diğer sanıklar da haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirterek, tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Mehmet Y.'nin tahliyesine karar vererek, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti. Mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenilmesi için 1 Ağustos'a erteledi.
(05 Mayıs 2017, 16:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: