Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) emniyetteki örgütlenmesi ve 15 Temmuz Darbe girişimi ile bağlantılarına yönelik soruşturma kapsamında 44 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
21.04.2017 15:38 Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında emniyet teşkilatı içindeki örgütlenmeye ilişkin, aralarında 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri, emniyet amirleri ve polis memurlarının bulunduğu 32'si tutuklu 44 sanığın yargılanmasına başlandı.
17.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 3. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki salonda görülün duruşmaya, aralarında, görevden alınan ve meslekten ihraç edilen dönemin Hassas Bölgeler Koruma Şube Müdürü S.E, Tavas Emniyet Amiri O.Ç, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser N.S'nin de bulunduğu sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Kimlik tespiti sırasında bugün doğum günü olan sanıklardan eski emniyet amiri O.Z. için mahkeme başkanı "Kötü bir tesadüf.'dedi.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından, eski öğretmen tutuklu sanık Ramazan Özfidan savunma yaptı.
Savunmasında örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmeyen Özfidan, üniversite 1. sınıfta örgüte ait evlerde kaldığını dile getirdi.
Özfidan, sorgu sırasında "yurt dışına bir tur şirketi ile gittiği' ifadesini, savunmasında "yurt dışına arkadaşının yanına gittiği' şeklinde değiştirdi.
Bank Asya'daki hesap hareketleri sorulan Özfidan, "Evlilik hazırlıkları yapıyordum, eşyaları taksitle aldım. Babamın gönderdiği paraları lazım olur diye harcamadım, beklettim.' dedi.
Savunmaları alınan sanıklardan Güney İlçe Emniyet Amiri B.S., hakkındaki suçlamaları reddetti. Örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı ileri sürülen B.S., darbe gecesi bir akraba düğünü için İzmir'de olduğunu, darbe girişimini burada öğrendiğini ileri sürdü. Darbe girişimini öğrendikten hemen sonra Güney ilçesine döndüğünü belirten B.S., ilçede olağanüstü bir durumun yaşanmadığını kaydetti.
Mahkeme heyetinin ertelediği duruşma yarın sanık savunmalarının alınmasıyla devam edecek.
18.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 3. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Tutuklu sanıklardan eski Babadağ Emniyet Amir Vekili Murat Selçuk, savunmasında, 15 Temmuz gecesi saat 22.15 sularında Boğaziçi Köprüsü'ndeki askeri hareketliliği duyduğunu, kendisine görevinin başına geçmesi için herhangi bir talimat gelmediğini söyledi.
O gece Isparta'dan gelecek oğlunu almak için saat 23.00 civarında otogara gittiğini, Kaymakam Nebi Çanga'nın kendisini arayıp iki koruma istediğini ancak "Herhangi bir telaşa, korkuya girmeyin, panik yapmayın.' dediğini öne sürdü.
Nöbetçi grup amir vekilini arayarak kaymakamın talimatını ilettiğini ifade eden Selçuk, "Evde göreve çağrılacakmış gibi hazırlanıp bekledim. İlçe Jandarma Komutanı aradı, 'Herhangi bir telaşa gerek yok, polisler bizim kardeşimiz' dedi. O gece görevimin başına geçmek için üstlerimden talimat bekledim, herhangi bir emir gelmedi. Bir süre sonra Denizli'deki evimden Babadağ'a görevimin başına geçmek üzere gittim. Babadağ'da durum normaldi, kimseye emir ve talimat vermedim.' dedi.
Mahkeme Başkanı'nın, "Kaymakamın koruma talep etmesi durumun normal olmadığını göstermiyor mu?' sorusuna Selçuk, "Asayiş normal olarak devam etti.' diye savunma yaptı.
"ByLock" kullandığı iddiasını kabul etmeyen Selçuk, elde edilen delillerin hukuki olmadığını öne sürdü.
Tutuklu sanıklardan eski Havaalanı Şube Müdürü Murat Onaylı da yıllarca bomba imha uzmanı olarak görev yaptığını, 15 Temmuz gecesi uçakların Çardak Havaalanı'na inmemesi ve kimseye zarar gelmemesi için mücadele ettiğini savundu.
Örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmeyen Onaylı, telefonunda ByLock programı tespit edildiği iddiasıyla ilgili kesinlikle böyle bir program kullanmadığını öne sürdü.
Savunma yapan tutuksuz sanık eski polis memuru Murat Y. de Bylock kullandığı iddiasını kabul etmediğini söyledi.
Duruşmaya yarın, sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.
19.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 3. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Tutuklu sanıklardan eski İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Nadir Gergin, savunmasında, polis koleji ve akademide okurken kendini yetiştirdiğini, mesleğe başladıktan bir süre sonra Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından istihbarat şubeye atandığını belirtti.
Diyarbakır'da çalıştığı sırada 200'e yakın taltif ve ödül aldığını söyleyen Gergin, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.
Tutuksuz sanıklardan eski polis memuru Hasan Hüseyin A. da savunmasında, 2006 KPSS sınav sonucuna göre 2007'de 80 puanla polis okuluna girdiğini, herhangi bir referansının olmadığını ifade etti.
FETÖ/PDY ile bağının olmadığı ileri süren Hasan Hüseyin A, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u Siirt'e görev yaptığı sırada, evinde kullandığı internet hattına başkalarının girmiş olabileceğini ileri sürdü.
Hasan Hüseyin A, aldığı 110'a yakın taltif ve ödüle ilişkin, "Doğu'da çalışanlara yüksek taltif ve ödül veriliyordu, o dönemde çalışanların hepsine bu uygulanıyordu." ifadelerini kullandı.
Duruşma, diğer sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti.
20.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 3. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Tutuklu sanık eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Tezcan Akıllı, kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
15 Temmuz'dan 2 gün önce ayağı kırılan annesini ziyaret için Aydın'a gittiğini söyleyen Akıllı, "Balkonda otururken komşulardan darbe girişimi olduğunu duyduk. Televizyonu açtığımızda haberleri gördük. 'Askerler yolu kapatmıştır' diye düşünerek can güvenliğinden dolayı Denizli'ye dönmedim. Bu konuda çağrı da gelmedi. Çağrı gelmeden gitmek abes olur.' görüşünü savundu.
Tutuklu sanık Akıllı, evinde bulunan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in konuşmalarının bulunduğu CD'lerin, anne ve babasına ait olabileceğini iddia etti.
Tutuksuz sanık eski polis memuru Yavuz Han E. ise 15 Temmuz akşamı göreve çağrıldığını ve aracıyla hemen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne gittiğini söyledi.
Yavuz Han E, üzerine kayıtlı ve "ByLock" tespit edilen telefonu kardeşinin kullandığını ileri sürdü.
Tutuksuz sanıklardan eski komiser Yardımcısı Yusuf A. da "ByLock" kullanmadığını savundu.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile sesi değiştirilerek ifadesine başvurulan gizli tanık "Mücahit", 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saat 23.00 sıralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde toplandıklarını, personele silah dağıtıldığını ve beklemeye başladıklarını anlattı.
Vali ve emniyet müdürünün de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde toplantı halinde olduğunu ifade eden gizli tanık "Mücahit", tutuklu sanık Nail Siviş ile aralarında geçen diyaloğu şu sözlerle aktardı:
"Ne yapacağımıza dair hiçbir fikrimiz yoktu. Komiser Yardımcısı Nail Siviş'e 'Komiserim darbeciler gelirse ne yapacağız?' diye sorduk. Bize büyük bir soğukkanlılıkla ve alaycı bir şekilde 'Darbeciler gelirse selam durup 'buyurun' diyeceğiz. Tanklar gelirse sakın sıkmayın.' dedi. Biz tedirginken kendisi çok rahattı. Bunu etrafımızdaki herkes duydu."
Gizli tanık "Kafkas" ise Çivril Emniyet Amirliğindeki personelin birçoğunu tanıdığını vurgulayarak, "Komiser Yardımcısı Önder Uzun'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı televizyonda gördüğünde 'Senin de zamanın gelecek' dediğini duydum.' dedi.
"Deniz" kod adlı gizli tanık da, FETÖ/PDY'ye bağlı polislerin, sürekli birbirlerini kollayıp destek olduklarını, birlikte hareket ettiklerini, örgüte mensup olanların daha çok ödül aldığını, önemli görevlere de FETÖ ile bağlantılı kişilerin atandığını söyledi.
21.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz eski polisler ile avukatları ve yakınları katıldı.
İddianamenin gizli tanıklarından 'Mücahit', 'Kafkas' ve 'Deniz', davada ses ve görüntü bilişim sistemi ile sesi değiştirilerek dinlendi.
Tanıklardan Mücahit'in verdiği ifadede, 15 Temmuz darbe gecesi saat 23.00 sıralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde toplandıklarını ve polislere silah dağıtıldığını söyledi. Vali Ahmet Altıparmak ile dönemin Emniyet Müdürü Hüseyin Namal'ın da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ndeki kriz merkezinde toplantı yaptıklarını belirten 'Mücahit' kod adlı gizli tanık, "Tutuklu sanıklardan Komiser Yardımcısı Nail S.'ye darbeciler gelirse ne yapacağımız sordum. O da bize soğukkanlılıkla ve alaycı şekilde 'Darbeciler gelirse selam durup buyur edeceğiz, tanklar gelirse sakın sıkmayın' dedi. Biz çok tedirgindik, ancak kendisi çok rahattı, bu dediğini herkes duydu' dedi.
Mahkemede Kafkas kod adlı gizli tanık da dinlendi. Kafkas, Çivril İlçe Emniyet Amirliği'nde polisleri tanıdığını, ilçede görevli komiser yardımcısı Önder U.'nun televizyonda gördüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Senin de zamanın gelecek" dediğini duyduğunu ifadesinde söyledi.
'Deniz' kod adlı gizli tanık da FETÖ'ye bağlı polislerin emniyet içinde birlikte hareket ettiklerini, daha çok ödül aldıklarını ve önemli görevlere FETÖ'cü polislerin atandığını anlattı.
Duruşma diğer sanıkların dinlenmesiyle devam etti.
Tanıklardan Murat B. 2016 yılının haziran ayına kadar sohbet toplantılarına katıldıklarını belirterek, sohbetlerde terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in kitapları ile Kur'an-ı Kerim okuduklarını ifade etti.
Son zamanlarda işin içine siyasetin girmesinden rahatsızlık duyduklarını anlatan Murat B. "Bu işin artık Allah rızasından çıktığını, siyasete girmememiz, bunu bırakmamız gerektiğini söyledik. Sohbetlerde Bank Asya'ya destek olunması, Zaman gazetesine abone olunması isteniyordu. Mesajlaşmak için Tango programını kullandık. Bunun daha sonra Tango görünümlü 'ByLock' olduğunu öğrendim." dedi.
Sanıkların tahliye talebinde bulundukları bölümde tutuksuz sanık Fatih Süleyman A. "15 Temmuz gecesi ByLock'tan göreve çağrılırsanız 'sokağa çıkma yasağı var' diye gitmeyin' mesajı geldi. Biz bunu dinlemeyip, görevimizin başına gittik.' ifadesini kullandı.
Sanık ve avukatların tahliye taleplerini tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.
Birleşimde ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar Murat Yılmaz ve Yusuf Abur'un tutuklanmalarına, tutuklu sanıklar Avni Okatan, Tezcan Akıllı ve Zeynep Demirci'nin adli kontrol şartıyla tahliyelerine diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Mahkeme ayrıca, tüm sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına, tutuksuz sanıklar için adli kontrol hükmünün haftada bir kez uygulanmasına, sanıkların tanık talepleri için işlem yapılması kararı aldı.
DAVA
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, aralarında meslekten ihraç edilen 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri, emniyet amirleri ve polis memurlarının bulunduğu sanıklar hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından dava açılmıştı. 3 kişinin firarda olduğu davada sanıklar arasında örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandıkları ileri sürülen dönemin Hassas Bölgeler Koruma Şube Müdürü S.E., Tavas Emniyet Amiri O.Ç., Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli Komiser N.S., Komiser Yardımcısı Ö.U., 4. Sınıf Emniyet Müdürü G.K., 3. Sınıf Emniyet Müdürü R.K., Güney İlçe Emniyet Amiri B.S. gibi isimler yer alıyor.
(21 Nisan 2017, 15:38), son güncel.: (22 Nisan 2014, 12:10)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: