İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla eski Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) müşaviri, murakıbı, uzman ve uzman yardımcılarından oluşan 22'si tutuklu 26 sanığın, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan yargılanmasına, sanıkların savunmasının alınmasıyla devam edildi.
22.04.2017 15:02 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla eski Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) müşaviri, murakıbı, uzman ve uzman yardımcılarından oluşan 22'si tutuklu 26 sanığın, "silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan yargılanmasına, sanıkların savunmasının alınmasıyla devam edildi.
21 Nisan'da İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki üçüncü duruşmaya 22 tutuklu sanık ve avukatları katıldı. Hazır bulunan tutuklu sanıklar savunma yaptı.
Tutuklu sanık Mustafa Şimşek, savunmasında, kesinlikle "ByLock" kullanmadığını, hayatı boyunca bir akıllı cep telefonu olduğunu söyledi.
Kendi üzerine bulunan ADSL üzerinden bu programa girildiğini savunan Şimşek, "Şifreyi daha önce verdiğim kişilerin otomatik olarak ağa katılabildiğini biliyoruz. İddianamede benim ByLock kullandığıma dair bir tespit yok. Çocuklarımdan eşimden 8 aydır ayrı kaldım, hiçbir delil ve tespit olmamasına rağmen. İddianamede, örgüt üyelerinin hep yüksek görevlerde çalıştığı belirtilirken ben pasif görevlerde çalıştım. Tahliyemi istiyorum.' dedi.
"ByLock" kullandığı iddia edilen tutuklu sanık Turgut Atıcı da üniversiteye hazırlanırken örgütle ilişkili dershaneye gitmediğini, Bank Asya'ya para yatırmadığını, birçok güvenlik soruşturmasından geçerek BDDK'ya girdiğini anlattı.
Atıcı, 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini dile getirerek, "ByLock" kullanıcı olduğu iddiasını reddetti. Atıcı, bu programın adını medyadan duyduğunu öne sürdü.
Tutuklu sanık Ömer Çalık, ByLock kullanıcısı olduğu tespitinin iddianamede yer aldığını, emniyetin yaptığı araştırma neticesinde ByLock programının telefonunda olmadığının belirlendiğini iddia etti.
Tutuklu sanık Ramazan Kırdağ da kendisinin 17-25 Aralık sürecinde "bilgi belge sızdırma" nedeniyle suçlandığını belirterek,"Ancak ben kuruma 19 Mart 2014'te girdim. Böyle bir şeyi yapmam tarihler itibariyle imkansız.' dedi.
ByLock kullanıcısı olduğu yönünde iddianamede yer alan iddiaları da cevaplayan sanık Kırdağ, bu programı kullanmadığını öne sürdü.
İddianamede ADSL üzerinden ByLock kullandığından bahsedildiğini ifade eden Kırdağ, "Savcılık, MİT'e yazı yazmış. Karşılarındaki renkler, işaretler neyi ifade ediyor, diye. MİT, bu yazıya 9 Aralık'ta verdiği cevapta, bu listelerin güvenilir olmadığını söylüyor. Bu listede olanın, bir sonraki listede olamayacağını belirtiyor. Demek ki listeler birbiriyle uyuşmuyor. Ekleme çıkarma olabilir.' diye konuştu.
Savunma yapan tutuklu sanıkların avukatları da ByLock'un tek başına bir delil olamayacağını, somut bir şekilde bu programın tespit edilemediğini ifade ederek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Duruşma, pazartesi gününe ertelendi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün BDDK yapılanmasına ilişkin bilgiler veriliyor.
İddianamede, "ByLock"u kullandıkları tespit edilen sanıklardan eski BDDK Başkan Müşaviri Murat Türker, yeminli murakıplar Eren Özen, Musa Gökçe, Selim Erbağcı, Ömer Çalık, Serkan Güngör, Yusuf Çalışkan ve Abdullah Özkaldı, yeminli murakıp yardımcıları Ramazan Kırdağ, Süleyman Üner, Kayhan Kahyalar, Gökhan Konak ve Arif Özoğlu, uzman yardımcıları Büşra Bakar, Merve Er, Orhan Kırtay, Rüştü Harun Ergüneş, Sedat Aras, Turgut Atıcı, Remzi Yıldız, Mehmet Baytok ve Mustafa Turan, bankacılık uzmanları Neslihan Aksakal, Mustafa Şimşek ve Bayram Çakır ile bankacılık uzman yardımcısı Aytunç Bakır'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Paralel yapı-19 Ağustos (2016) 'İstanbul BDDK Yapılanması 26 sanık' davası
(22 Nisan 2017, 15:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: