Kamuoyunda 'kutsal hoca payı davası' olarak da bilinen, FETÖ'nün himmet paralarıyla ilgili soruşturma kapsamında açılan ve 6'sı tutuklu 12 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklardan Asım Selçuk'un adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.
13.04.2017 12:40 Kamuoyunda 'kutsal hoca payı davası' olarak da bilinen, FETÖ'nün himmet paralarıyla ilgili soruşturma kapsamında açılan ve 6'sı tutuklu 12 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklardan Asım Selçuk'un adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.
12 Nisan'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Asım Selçuk, Fevzi Umucu, Mikail Kılınç, Hasan Hüseyin Zedef, Fatih Kaya ve Emin Aytaş ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Rüstem Kahraman, Ekrem Bulut ve avukatları katıldı.
Duruşma öncesi, daha önceki celselerde istenilen belgelerin dosyaya eklendiğini belirten Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanıkların Fatih Kaya hakkında, FETÖ'nün kriptolu yazışma programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame düzenlendiğini ve birleştirme talebiyle mahkemeye gönderildiğini belirtti.
Kaya, ByLock'u kullanmadığını öne sürerek, savunmada bulunmak üzere iddianameyi talep ederek, avukatı olmadığı için savunma yapmak istemediğini kaydetti.
Duruşmada, OHAL kapsamında kapatılan Aktif İşadamları Derneğinin düzenlediği ABD seyahatine, OSTİM'deki iş adamlarından oluşan bir grupla giden Harun P. de tanık olarak dinlendi. Harun P, seyahat sırasında bazı arkadaşlarıyla uçakta alkol istedikleri için dernek yetkililerinin kendilerini dışladığını iddia etti.
Harun P, 'ABD'ye gittiğimizde gruptakiler Pensilvanya'ya giderken biz de Las Vegas'a gezmeye gittik. Türkiye'deki bir iki sohbete katıldım. İşlerim küçük ölçekli olduğu için benden para istemediler ama para muhabbeti dönünce davetlerine gitmedim.' dedi.
Mahkeme Başkanı Giray'ın, dava dosyasına gelen belgelerle ilgili görüşlerini sorduğu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.
Sanık avukatları savunmalarında, müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından, sanıkların ByLock görüşme dokümanlarının istenmesine karar veren mahkeme heyeti, ByLock kullanmadığı tespit edilen sanıklardan Asım Selçuk'un adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini kararlaştırdı.
Diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir'in yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, sanıkların topladığı paraları Bank Asya üzerinden yurt dışındaki 'Gülenist' kuruluşlara transfer ettiklerine yer verildi.
MASAK raporuna yer verilen iddianamede, sanıkların topladıkları paraları ABD merkezli Texas Gulf Foundation, Brooklyn Amity School, Pinnacle Education Services Inc, Metropolitan Education-Consulting Inc ve The Respect Institute Inc isimli kuruluşlara aktardıkları yer aldı.
-'Kutsal hoca payı'-
FETÖ/PDY tarafından Türkiye'de toplanan 'himmet' paralarının yüzde 10-15'inin 'kutsal hoca payı' olarak FETÖ/PDY elebaşı Gülen'e aktarıldığı bildirilen iddianamede, himmet toplanırken paranın bir kısmının Gülen'e verileceğinin hiçbir şekilde himmet veren şahıslara söylenmediği belirtildi.
Pensilvanya'ya gönderilen paranın ne amaçla, ne şekilde kullanıldığının sadece Gülen tarafından bilindiği, bu durumu hiçbir örgüt mensubunun sorgulayamadığı, milyar dolarları bulan paranın şahsi servet olarak el altında tutulduğu kaydedilen iddianamede, paranın örgütün merkezindeki 'kutsal-muhterem kabul edilen hocanın' masraflarına ve ABD'de Türkiye aleyhine faaliyet gösteren lobilere ve basın yayın kuruluşlarına aktarıldığı ifade edildi.
Toplanan paraların, yurt dışındaki seçimlerde desteklenen adayın kampanyasına ve birlikte çalıştıkları örgütlere harcandığına işaret edilen iddianamede, 'kişinin rızasına dayanmadan ve kişinin özgür iradesi baskı altına alınarak manevi cebir ve zorlama ile abonelik ücreti, kurban bedeli, banka promosyonu ve himmet adıyla para ve mal topladığı, havuzda biriken paranın hayır amacı dışında ticari şirketlere, holdinglere, bankaya aktarıldığı, bu şekliyle himmet olarak toplanan paranın, amacı dışında kullanılmasının haksız, dine, ahlaka ve hukuka aykırı olduğu' değerlendirmesine yer verildi.
İddianamede sanıkların, 'sağlanan maddi kaynaklar ile Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirerek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini iş yapamaz hale getirmek, hükümeti düşürmek, meşru hükümete paralel bir devlet yapılanması oluşturmak amacında olan FETÖ/PDY örgütüne maddi kaynak sağlayarak, Terörizmin Finansmanı Kanunu'na muhalefet ettikleri' bildirildi.
BENZER İKİ DAVA GÖRÜLÜYOR
Kamuoyunda 'Kutsal Hoca Payı' davası olarak da nitelendirilen bu dava aslında bir değil iki adet. Bu habere konu olan dava aslında ikinci dava. 12 sanık yargılanıyor.
Ancak yine Ankara'da 5 sanık hakkında açılmış diğer bir dava daha var ve daha önce 11 Mart'ta görülmeye başlanmıştı. Himmet adı altında müteahhitlerden para toplayarak Paralel örgütü finanse etmekle suçlanan 5 sanığın 21 yıldan 46'şar yıla kadar hapsi istenen dava iddianamesinde, toplanan paraların ABD'ye gönderildiği, evli örgüt mensuplarının maaşlarından yüzde 10'un, bekarlardan ise 15-20'nin 'himmet' olarak alındığı ve 'Kutsal Hoca Payı' olarak doğrudan Pensilvanya'ya gönderildiği, paranın, kutsal-muhterem kabul edilen Gülen'in masrafları, ABD'de Türkiye aleyhine faaliyet gösteren lobiler, basın-yayın kuruluşları, seçimlerde desteklenen adayın kampanyası ve çalıştıkları örgütler için harcandığı' kaydediliyor.
Paralel yapı-05 Nisan (2016) 'Ankara Himmet/Kutsal Hoca Payı-2' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-15 Eylül (2015) 'Ankara Himmet/Kutsal Hoca Payı-1' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
Gülen: Parasız kaldık, himmetleri katlayın
(13 Nisan 2017, 12:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: