Çeşitli illerde görülen Fetö davalarından bazıları sonuçlandı. 18 sanığa yöneltilen Fetullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ/PDY) üyeliği suçlaması sabit görülerek hapis cezaları verildi. 7 sanığa 6 yıl, 8 sanığa 7 yıl, 2 sanığa 8 yıl ve 1 sanığa 9 yıl hapis cezası verildi.
09.04.2017 10:55 Çeşitli illerde görülen Fetö davalarından bazıları sonuçlandı. 18 sanığa yöneltilen Fetullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ/PDY) üyeliği suçlaması sabit görülerek hapis cezaları verildi. 7 sanığa 6 yıl, 8 sanığa 7 yıl, 2 sanığa 8 yıl ve 1 sanığa 9 yıl hapis cezası verildi.
1) BURDUR: AĞLASUN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜR VEKİLİ H.Ö'YE 6 YIL HAPİS
Burdur'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açığa alınan ve tutuklu yargılanan Ağlasun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili H.Ö'ye 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
5 Nisan'da Burdur Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu H.Ö'nün yanı sıra mesleklerinden ihraç edilen ve tutuklu bulunan 6 polis memuruyla sanıklar ve avukatları katıldı.
Meslekten ihraç edilen polis memurlarından H.H.K, FETÖ ile herhangi bağı olmadığını iddia etti. Bir muhtar tarafından 'fişlendiğini' savunan H.H.K, 'Terörist olarak suçlanıyorum. Bunu anlamıyorum. Başka bir şey diyemiyorum. Kaderimse çekerim.' dedi.
Sanık polis memuru E.Ç, ByLock kullanmadığını öne sürerek, bu programı ne şekilde kullandığının tespit edilmesini istedi. Polis memuru T.E, uzun yıllar terörle mücadelede çalıştığını, ailevi olarak zor durumda olduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu. Kullandığı iki telefonda da ByLock tespit edilen polis memuru Y.Y, FETÖ ile irtibatının bulunmadığını iddia etti.
Polis memuru H.B, ByLock'un telefonuna nasıl yüklendiğini anlamadığını savundu. Bank Asya'da hesabı olduğunu kabul eden H.B, 'Ama Bank Asya'nın böyle bir yapıyla ilgisi olduğunu duymadım.' dedi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Yüce, 'FETÖ'nün olduğunu 17-25 Aralık'tan sonra da mı öğrenemediniz, polis olarak devlete savaş açmış bir örgütü nasıl duymadınız?' sorusu üzerine H.B, 'Yok, bilmiyordum. Ben KOM'da başka kısma bakıyordum. Detaylarını bilmiyordum.' yanıtını verdi.
'Bu yapıdan haberim olmadı'
Polis memuru M.S, FETÖ'nün finans kurumu Bank Asya'ya eşinin adıyla hesap açtırdığını ancak bunu örgüt talimatıyla yapmadığını belirtti.
Mahkeme Başkanı Yüce'nin, '17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'ya neden hesap açtırıyorsunuz, 20 yıllık bir polis olarak FETÖ'den haberiniz yok muydu?' sorusunu M.S, 'Bankayla ilgili sorgulama yapmadık. Bu yapıdan haberim olmadı.' diye yanıtladı.
Açığa alınan ve tutuklu yargılanan Ağlasun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili H.Ö. de muhafazakar bir insan olduğunu belirterek, terörle ilgili bir işe karışmadığını savundu. H.Ö, 17-25 Aralık'tan sonra cemaatle ilişkisini kestiğini iddia etti.
Mahkeme heyeti H.Ö'yi 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanık polis memurlarının tutukluluk hallerinin devamına da karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
2) ELAZIĞ: İNFAZ KORUMA MEMURU YASİN A'YA 6 YIL HAPİS
Elazığ'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan eski infaz koruma memuruna 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
7 Nisan'da Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski infaz koruma memuru Yasin Annak ve avukatı hazır bulundu.
Diyarbakır'da üniversite okurken FETÖ yurtlarında 4-5 ay kaldığını, sohbete katıldığını ve indirim kazandığı için dershanelerine gittiğini belirten Yasin Annak, '2014 yılı Mart ayında faizsiz diye Bank Asya'dan hesap açtım paramı yatırdım. Çağrıdan haberim yoktu. Kardeşim için Zaman gazetesine LYS-YGS sınav sorularını verdikleri için abone oldum. Bylock'u 2012 yılında ismini hatırlamadığım bir arkadaşım indirdi. 2013 yılında o programı sildim. Kullandığım süre içerisinde bana dua felan geliyordu. Başkada kimseyle konuşmadım' dedi.
Mahkeme heyeti, sanığa örgütün haberleşme programı 'Bylock'u kimin indirdiğini sordu. Sanık ise, 'hatırlamıyorum, 2014 yılında değil, 2012 yılında arkadaşım indirmişti, ismini bilmiyorum' diye cevap verdi.
Savcı mütalaasında, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmaktan sanığın cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti karar için duruşmaya kısa bir ara vererek değerlendirme yaptı.
Tekrar salona gelen heyetten Mahkeme Başkanı Suat Alaca, sanık Yasin Annak'a, 'Yalan söylüyorsun, 2014 yılında Bylock kullandığın belirlenmiş. Bu yüzden sana FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmaktan 6 yıl 3 ay hapis cezası veriyoruz' diyerek kararı açıkladı.
3) ERZİNCAN: 14 POLİS'İN 9'UNA 9, 8 ve 7'ŞER YIL HAPİS, 5'İNİN DAVASI İSE SÜRÜYOR
Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı oldukları iddiasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 14 eski polisin yargılanmasına devam edildi. Davaların 9'unda 9 sanık çeşitli cezalara çarptırıldı.
6 Nisan'da Erzincan Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen davaların ilkinin duruşmasına, görevinden ihraç edilen tutuksuz sanık eski polis Mesut Bağcı katıldı.
Savunması alınan Bağcı, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, terör örgütüne üye olmadığını, devletten başka hiç kimseye çalışmadığını iddia etti.
Bağcı, hiçbir şekilde 'ByLock' kullanmadığını da öne sürerek, beraatını istedi.
Bu davayı karara bağlayan mahkeme heyeti Bağcı'ya 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Aynı mahkemede görülen bir başka davanın duruşmasına ise aynı suçtan tutuksuz yargılanan eski polis Sinan Köroğlu katıldı.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Köroğlu da 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapse mahkum edildi.
Bu dava sonrası da 'terör örgütü üyesi olmak'la suçlanan tutuksuz sanıklar Yakup Yılmazer, Mehmet Yıldırım, Halil İbrahim Can, Hakan Tatar, Serhat Kaya, Ali Torun ve Erhan Polat ayrı ayrı hakim karşısına çıktı.
Suçlamaları kabul etmeyen ve eski polis memuru olan bu sanıklardan da Yılmazer, Yıldırım, Can, Tatar ve Kaya 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6'şar ay hapse, Torun ve Polat ise 8 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edildi.
Mahkeme heyeti aynı suçlamalarla ayrı ayrı yargılanan diğer 5 eski polis memurunun yargılandığı davalarda ise dijital verilerinin incelenmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmaları erteledi.
4) ERZURUM: ÖĞRETMEN HALİL İBRAHİM KAYA'YA 6 YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu öne sürülen ve örgütün eğitim kurumlarında öğretmenlik yaptığı belirtilen eski öğretmen Halil İbrahim Kaya'ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
6 Nisan'da Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Halil İbrahim Kaya ile avukatı Emre Karakaya katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Kaya'nın 2011-2015 arasında örgütle bağlantılı kurumlarda öğretmenlik yaptığı, örgüt faaliyeti olarak değerlendirilen toplantılara katıldığı, 31 Aralık 2013'te bakiyesi olmayan hesabında 15 Ocak 2014'ten sonra artışlar göründüğü için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılması talebinde bulundu.
Savcının görüşüne karşı diyecekleri sorulan avukat Karakaya da müvekkilinde örgütün haberleşme sistemi 'ByLock' programının olmamasının, suçsuzluğunun açık göstergesi olduğunu savunarak beraatine karar verilmesini istedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Halil İbrahim Kaya'yı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum ederek, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasını kararlaştırdı.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanık Halil İbrahim Kaya'nın 2011-2015 yıllarında örgütle bağlantılı eğitim kurumunda öğretmenlik yaptığı, görev süresince örgüt sohbetlerine katıldığı, örgütle bağlantılı Bank Asya'da hesabının olduğu ve Zaman gazetesine aboneliğinin bulunduğu belirtiliyordu.
İddianamede, Kaya'nın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenmişti.
5) HATAY: 2 POLİSE (C.K, Y.K) 7'ŞER YIL HAPİS: SAVCIYA TEHDİT
Hatay'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılanan 2 eski polis, 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum oldu.
7 Nisan'da Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, meslekten ihraç edilen tutuklu sanık Cuma Kablan hazır bulundu. Tutuklu sanık Yüksel Kızılkaya ise duruşmaya İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Terör örgütünün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandıkları da tespit edilen tutuklu sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddederek tahliyelerini talep etti.
Tutuklu sanık duruşma savcısına bağırdı
Tutuklu sanık Kablan, mahkeme heyetinin karar öncesinde müzakere için ayrıldığı salonda bulunan duruşma savcısı Mustafa Kutsal Kaya'ya, 'Sonra burada benim yerime oturacaklar düşünsün.' diyerek ve önünde bulunan korkuluklara vurarak tepki gösterdi.
Yaşanan olay üzerine Cumhuriyet Savcısı Kaya suç duyurusunda bulundu, konuyla ilgili tutanak tutuldu ve Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
Bu arada tutuklu sanık Kablan, savunması sırasında, terör örgütü üyeliği suçlamasının ömrünün sonuna kadar taşıyacağı kara bir leke olarak üzerinde olacağını kaydetti.
Tutuklu sanık Kızılkaya da savunmasında 'Terörist olmadım, olmayacağım. Namusumla yaşadım, namusumla yaşamaya devam edeceğim.' diyerek suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Cuma Kablan ile Yüksel Kızılkaya'ya silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.
6) KOCAELİ: 1 ÖĞRETMEN (E.K), 1 KOMİSER YARDIMCISI (R.D) ve 1 POLİSE (Ş.S) 6'ŞAR YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları suçlamasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 3 sanığa, 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
3 Nisan'da Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, lisansı iptal edilen öğretmen Emre Kayış, tutuklu bulunduğu Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katıldı.
Duruşmada savunmasını yapan Kayış, hakkındaki suçlamaları reddetti.
ByLock çıkan GSM hattının teyzesi adına kayıtlı olduğunu savunan Kayış, öğretmen olan teyzesi adına avantajlı paketler olduğu için hattı kendisinin kullandığını öne sürdü.
Kayış, ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını savunarak, 'Teyzem, üzerine kayıtlı benim kullandığım telefon hattında ByLock tespit edildiği için açığa alındı. Telefonu kendim kullandığımı ifade ederek hakkımda soruşturma açılmasını sağladım. ByLock kullansam böyle bir şey yapmazdım.' dedi.
Kapatılan İzmit'teki FEM dershanesinde 2012'de öğretmen olarak çalıştığını, maaş almak için Bank Asya'da hesap açtığını ileri sürem Kayış, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini talep etti.
Sanık avukatı Ömer Faruk Akbıyık da sanığın teyzesi adına kayıtlı telefon hattını kendisinin kullandığını samimi bir şekilde anlattığını, sanığın kaçma, delilleri karartma şüphesi bulunmadığını ileri sürerek, tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, sanığın, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapsine, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarı göz önüne alınarak adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Recep Demirci ve avukatı katıldı.
Demirci, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyesini istedi.
Sanık avukatı Deniz Akbulut da müvekkilinin ByLock kullanmadığını savunarak, tahliyesini talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığı 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya meslekten ihraç edilen polis memuru Şaban Solak ve avukatı katıldı.
Savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Solak, örgüt üyesi olmadığını öne sürerek, beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum ettiği sanığı, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
7) KOCAELİ: 1 KOMİSER YARDIMCISINA (U.S) 6 YIL HAPİS
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY operasyonları kapsamında tutuklanan komiser yardımcısı 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
4 Nisan'daki gelişmeye göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan eski komiser yardımcısı Uğur S. hakim karşısına çıktı. Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmada savunma yapan Uğur S. masum olduğunu söyledi.
Mahkeme heyetine savunmasını yapan Uğur S., 'Ben Eagle isimli programı kullanmadım. Telefonuma Fethullah Gülen'e ait olan kitabı da yüklemedim. Böyle bir şey imkansız. Suçsuzum. Beraatimi istiyorum' dedi.
Kararını veren mahkeme heyeti sanığa silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(09 Nisan 2017, 10:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: