İstanbul'da FETÖ avukat yapılanmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 38 avukattan 30'u tutuklandı. 8'i ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Tutuklanan avukatlar arasında, eski MHP milletvekili Meral Akşener'in avukatı Nuri Polat, Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu ve FETÖ'den dava açılan eski emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan Nazif Aktaş ile Seyfettin Dayan da yer alıyor. Şüphelilerin avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında FETÖ yapılanmasının amaçlarını gerçekleştirmek için eylem ve işlemlerde bulundukları, örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda algı oluşturmaya çalıştıkları belirtildi.
09.04.2017 15:26 Fetullahçı Terör Örgütü'nün avukat yapılanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 38 avukatın emniyetteki işlemleri tamamlandı.
5 Nisan'daki gelişmeye göre, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilerek soruşturma savcılığına çıkarılan 38 şüpheliden 31'i tutuklama 7'si ise adli kontrol tedbiri talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerden 30'unun 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanmasına karar verirken, 8'inin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti.
Savcılığın sevk yazısında şüphelilerin çoğunluğunun FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirtilirken, bazı şüphelilerin Bank Asya'da hesaplarının bulunduğu, FETÖ liderinin ' Bank Asya'ya para yatırın' çağrısının ardından hesaplarındaki para miktarında artışlar olduğunun tespit edildiğine değinildi.
ByLock kullanıcısı şüphelilerden Muhittin Yılmaz'ın HTS kayıt incelemelerinde, haklarında FETÖ üyeliğinden soruşturma yürütülen tepe isimler ile firari şüpheli avukatlarla sıklıkla görüşmeler yaptığı ve FETÖ yapılanmasının avukatlık kısmında oluşturulan ve KHK ile kapatılan Boğaziçi Avukatlar Derneği üyesi olduğu anlatıldı.
Soruşturma kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade veren şüpheli avukat Cesim Parlak'ın FETÖ ile irtibatlı isimlerle sıklıkla telefon görüşmeleri yaptığı kaydedilen sevk yazısında, 'Şüphelinin FETÖ mensuplarına sahip çıktığı 'Paralelcilere(!) sahur eziyeti' diyerek bir soruşturmayı haksız göstermeye çalıştığı, FETÖ mensuplarına kötü muamele yapıldığını savunduğu, 'MİT Tırlarının yolu Laheyden geçer mi' şeklindeki yazısı ile FETÖ mensubu ağzıyla konuştuğu, örgütsel talimata uyarak 15.11.2014 tarihinden sonra Bank Asya'ya 45 Bin TL para yatırdığı' vurgulandı.
'Elindeki dokümanlarını imha etmeden yakalayın'
Hakim kardeşi FETÖ üyeliğinden tutuklu avukat Selami Kurt'un da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade verdiği, Kurt'un Bakırköy bölgesinde FETÖ toplantı ve etkinliklerine katılan olarak isminin geçtiği anlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 155 hattına, ' İstanbul Barosu'na kayıtlı Selami Kurt adlı şahıs Erzurum-Horasan doğumlu 41 yaşındadır. Avukattır. Samanyolu TV ve Zaman Gazetesi'nin de avukatlığını yapmıştır. Elinde dokümanlar olabilir, imha etmeden yakalanması gerekiyor' şeklinde ihbarda bulunulduğu hatırlatıldı.
Avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında örgütsel tavırla hareket ettiği
Şüpheli avukat Seyfettin Dayan'ın Bylock kullanıcısı örgüt imamı ve yönetici konumundaki kişilerle yoğun irtibatının bulunduğu, FETÖ emniyet yapılanması davasının görüldüğü İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 21 Şubat 2017 tarihli duruşmada avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında örgütsel tavırla hareket ettiği, duruşma hakimine yönelik olarak sanıkları tahrik edici şekilde örgütsel tarzda konuşmalar yaptığı belirtildi. Şüpheli Dayan'ın, avukatlığını yaptığı FETÖ'den tutuklu emniyet mensubu Yakub Saygılı'ya FETÖ yapılanması altında faaliyet gösteren Rumi Forum yazılı belgeler verdiği vurgulandı.
Gülen'in avukatı Erdemli ifadesinde avukat Şen'in adını verdi
Şüphelilerden Abdullah Şen adlı avukatın Tahşiye Kumpas davası sanığı Hidayet Karaca ve FETÖ firarisi Ekrem Dumanlı ile yoğun irtibatının bulunduğuna dikkat çekildi. Aynı soruşturma kapsamında ifadesi alınan FETÖ lideri Fetullah Gülen'in avukatı Orhan Erdemli'nin şüpheli Şen hakkında, 'Gerçekte hiçbir avukatlık faaliyetinde bulunmamakta, sadece cezaevi ve gözaltında bulunan örgüt üyelerini dolaşarak bu şahıslara kurye ve destek faaliyeti yürütmektedir. Hatta ben gözaltındayken aynı nezarette FETÖ'den alınmış Serkan adlı bir şahıs, özel avukatı olduğu halde Abdullah Şen'in de geldiğini söyledi. Bu şahıs Şen'in kendisine 'Orhan Erdemli'ye dikkat edin o itirafçıdır' demiş. Abdullah Şen normal bir avukat değil bildiğimiz örgüt avukatıdır. Hiçbir rutin avukatlık faaliyetinde bulunmadığı kanaatindeyim' şeklindeki ifadesi de savcılığın sevk yazısında yer aldı.
Bir ihbar da e-postayla yapılmış
Şüpheli Erdoğan Soruklu hakkında Muharebe Elektronik Şube Müdürlüğü'ne e posta yoluyla ihbar yapıldığı, bu ihbarda, 'Erdoğan Soruklu sahibi olduğu avukatlık bürosunda cemaatçilerle toplantı yapmakta, cemaatçi avukatları işe almaktadır. 15 Temmuz'dan sonra da hala cemaatçilerin avukatlığını yapmaktadır. Yanında çalışan avukatlardan Onur Çeliktaş adlı şahsın cemaatte ev ağabeyidir' ifadeleri kullanıldığı belirtildi.
Akşener'in Avukatının ifadesi
FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik soruşturmada tutuklanmalarına karar verilen 30 avukatın arasında MHP'den ihraç edilen Meral Akşener'in avukatı Nuri Polat'ın da olduğu ortaya çıktı. Polat ifadesinde, 'Meral Akşener'e yakın bir safta olmam nedeniyle genel merkeze yakın olan bir takım gruplarca tarafıma karalama yapıldı. Tarafım hedef alınarak aslında yanında saf tuttuğum Meral Akşener baz alınmıştır' dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada tutuklanan 30 avukatın arasında MHP'den ihraç edilen Meral Akşener'in avukatı Nuri Polat'ın da olduğu ortaya çıktı. İstanbul 14'üncü Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanan avukat Polat ifadesinde, herhangi bir FETÖ davasında avukatlık yapmadığını savunarak, '2007-2008 yıllarında MHP'de görevliydim. O tarihlerde MHP'de çeşitli dönemlerde görev aldım. 2015 yılında Olağan Genel Kurul yaptık. İl Disiplin Kuruluna seçildim. Bu görevimi yaparken 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri sırasında genel merkezin seçim tavırları nedeniyle muhalif kanatta yer aldım. Meral Akşener'e yakın bir safta olmam nedeniyle genel merkeze yakın olan bir takım gruplarca tarafıma karalama yapıldı. Tarafım hedef alınarak aslında yanında saf tuttuğum Meral Akşener baz alınmıştır' dedi.
Bir montaj tweetle aleyhine karalama kampanyası yapıldığını belirten şüpheli avukat Polat, 'Montaj tweeti sosyal medyada öğrendim. Bir fotoğraf, fotoğrafın içerisinde televizyon görüntüsü, bu görüntünün içinde de Fetullah Gülen'in resmi yer almıştır. Bu tweet ile Meral Akşener ile olan selfienin de bu resim yan yana getirilerek aleyhimde karalama kampanyası yapılmıştır. Bunun üzerine siyasetten soğudum ve bir kenara çekildim. 2016 yılı Ağustos sonrasında Milliyet Gazetesi'ne FETÖ'nün MHP'ye sızma başlığı altında 33 kişinin arasında Fatih İlçe Başkanı Ali Dinçer Solak ve tanıdığım 3 kişi yer aldı. Suçu olanlar kaçtı. Böyle bir yapılanma içerisinde yer alanlar ülkeyi terk etti. Ağustos ayı içerisinde bir fabrika işine yatırım yapmak için Ukrayna'ya gitmiştim. Oradan Almanya'ya gidecektim ancak hakkımda gazetelerde bazı haberler görünce İstanbul'a döndüm' ifadelerini kullandı.
'Bilincim tam olarak yerinde değil'
'Bilincim tam olarak yerinde değildir' diyen şüpheli Polat savunmasında 'Kıstas olarak kabul edildiğini gördüğüm hiçbir şey benimle alakalı değildir. Florya FETÖ'cülerin ağababaların bulunduğu yermiş, Florya'da yaşadığım için bunlarla bağlantılarımın olduğu iddia edildi. Benim çocuklarım ve bütün akrabalarımın çocukları Prestij Koleji'nde okudu. Birkaç kez isim değiştiren okul daha sonra kapandı. 17 Aralık'tan sonra çocuklarımı o okuldan alacaktım, çocuklarım okuldan ayrılmak istemediği için almadım. Dosyada hakkımda 25 tweet vardır, Dijitürk ile ilgili olanın haricinde tweetleri kabul ediyorum. Ben aynı zamanda siyasetçiyim' ifadelerine yer verdi.
DİNK SANIĞINI KONTROL ALTINDA TUTMA AMACI
Öte yandan savcılığın sevk yazısında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davada sanık olan Erhan Tuncel'in avukatı olan şüpheli Erdoğan Soruklu'nun, kapatılan İHSANDER Derneği'nde yönetim kurulu üyesi olduğu da belirtildi. Yazıda, Soruklu'nun 'Bugün itibariyle FETÖ / PDY yapılanmasının örgütsel komplo ve operasyonu olduğu anlaşılan gazeteci-yazar Hrant Dink'in öldürülmesi olayına iştirak eden Erhan Tuncel'in örgütsel kontrol altında tutulabilmesi amacıyla avukatlığını yaptığı' ifade edildi.
Şüphelilerin avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında FETÖ yapılanmasının amaçlarını gerçekleştirmek için eylem ve işlemlerde bulundukları, örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda algı oluşturarak FETÖ yapılanmasına üye olmak suçunu işledikleri ifade edildi. Kaçma şüpheleri, delil durumu ve atılı suçların niteliği dikkate alınarak şüphelilerin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmaları istendi.
OPERASYONLARIN GEÇMİŞİ
23 Mart'ta, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetullahçı terör örgütünün avukat yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Zaman Gazetesi, Bank Asya, Akın İpek'in avukatları ile Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olmakla suçlanan Erhan Tuncel ve bazı eski emniyet müdürlerinin avukatlarının da aralarında bulunduğu 80 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
Karar üzerine harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul, Antalya, Ankara, Çanakkale ve Edirne'de belirlenen 77 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemiş, aralarında Hrant Dink cinayetinde azmettiricilikle suçlanan Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan S.'nin de bulunduğu 42 şüpheli gözaltına alınmıştı. 3 kişi emniyetten serbest bırakılırken, avukatlardan 1'i ise adli kontrol hükümleri uygulanarak salıverilmişti.
Haklarında yakalama kararı bulunan 80 şüphelinin 53'ünün Bylock kullanıcısı olduğu öğrenilirken, Fetullahçı terör örgütünün avukatlardan sorumlu sözde imamı A.Y.B.'nin ise yurt dışına kaçtığı belirtilmişti.
Soruşturma kapsamında, daha önce 19 Ağustos 2016'da da 91 şüpheli avukat hakkında gözaltı kararı verilmiş, operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 25 kişi tutuklanmıştı.
İlerleyen günlerde ise 13 avukat hakkında gözaltı kararının verildiği bir operasyon daha gerçekleşmişti.
Paralel yapı-19 Ağustos (2016) 'İstanbul Avukat Yapılanması/Gülen'in avukatları 95 gözaltı' soruşturması
Paralel yapı-27 Ağustos (2016) 'İstanbul Avukat Yapılanması 13 gözaltı' soruşturması
Paralel yapı-23 Mart (2017) 'İstanbul Avukat Yapılanması 80 gözaltı' soruşturması
(09 Nisan 2017, 15:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: